Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Váha pro odvažování pryskyřice a pod.
- Pavel Riedl
Re: Váha pro odvažování pryskyřice a pod.
Dobrý den,
v brzké době mě čeká poměrně dost laminování a s tím i nutnost odvažování jednotlivých komponent. Z tohoto, ale i jiných důvodů, jsem se rozhodl rozšířit svou dílnu o digitální váhu.
Při hledání na internetu jsem narazil (Aukro) na váhy v ceně do 500,- a u specializovaných prodejců v ceně kolem 2000,- Abych pravdu řekl, jedno je moc, ale zase vyhodit pár stovek za nějaký drek se mi moc nechce...
Otázka tedy zní: "Jaké váhy používáte vy?". Zajímá mě především rozsah (tuším že 500g by mělo bohatě stačit), udávaná přesnost (asi 0.1g by mělo být ok) a pod. Uvítám i Vaše postřehy z praxe.
Přeji pěkný den, Pavel Riedl
v brzké době mě čeká poměrně dost laminování a s tím i nutnost odvažování jednotlivých komponent. Z tohoto, ale i jiných důvodů, jsem se rozhodl rozšířit svou dílnu o digitální váhu.
Při hledání na internetu jsem narazil (Aukro) na váhy v ceně do 500,- a u specializovaných prodejců v ceně kolem 2000,- Abych pravdu řekl, jedno je moc, ale zase vyhodit pár stovek za nějaký drek se mi moc nechce...
Otázka tedy zní: "Jaké váhy používáte vy?". Zajímá mě především rozsah (tuším že 500g by mělo bohatě stačit), udávaná přesnost (asi 0.1g by mělo být ok) a pod. Uvítám i Vaše postřehy z praxe.
Přeji pěkný den, Pavel Riedl
- Pavel Riedl
Díky za bleskovou odpověď.
A ještě jedna prémiová: "Kolik je asi potřeba pryskyřice na 77 cm trup a palubu lodi typu PT-boat?"
PaRi
A ještě jedna prémiová: "Kolik je asi potřeba pryskyřice na 77 cm trup a palubu lodi typu PT-boat?"
PaRi
- Pepa Darvaš
Já musím ,protože jsem bordelář kupovat váhy tak jednou do roka ,protože je zamažu natolik ,že pak než je čistit ,raději koupím novou.Používám kuchyňské s přesností na gram za 400,- -500 ,-,ty speciální jsou na setinu gramu ,což si myslím ,že je dost zbytečný.Pokud chceš olaminovat 77 cm trup s rozsahem na gram Ti bude stačit ta levná,není třeba kupovat speciální váhu za dva tisíce.Kup si igelitový pytlíky ,přikrej váhu abys nedopadl jako já.Nebo někdo dává na váhu kousek skla,ten se nechá vždycky umýt.Na olaminování trupu a paluby by mělo stačit množství 100 g.Dej tři vrstvy ,nechej pořádně vypéct při 40 stupních C a pak jednu vrstvu můžeš obrousit.Vytmelit ,,pak plnič a finálovka.
Taky pouzivam obyc. kuchynskou vahu s presnosti 1g. ma na vrchu drevenou desku na kterou polozim nejakou podlozku (karton, folii) a pak kelimek, vynulovat Taru a muzu vazit.
Proto jsem si i koupil epox s pomerem 100:40 takze v pripade rozmichani 10g musim dat 4g tvrdidla a na to presnost staci...
Proto jsem si i koupil epox s pomerem 100:40 takze v pripade rozmichani 10g musim dat 4g tvrdidla a na to presnost staci...

NeJaToD team
Na aukre sa momentalne predava toto http://www.aukro.cz/item538528857_kapes ... gramu.html
je to do 500g s udavanou presnostou 0,1g za 179Kc co by zrejme uplne vyhovovalo.
je to do 500g s udavanou presnostou 0,1g za 179Kc co by zrejme uplne vyhovovalo.
Z praxe mohu říci, že bežná digitální váha stačí, nějakou přesnost bych moc neřešil, digitální jsou přesné dost. V poměru ve kterém se epoxid odvažuje není třeba moc přesnost..0,1 g je dostačující...Používám to denně...! Běžně v obchodě nová 800 kč...ale stačí stará, použitá, moc bych to neřešil, něco laciného...
Použij dvě stříkačky - 20ml na pryskyřici, a 10ml na tužidlo. Víc jak 20ml pryskyřice rozdělávat najednou nemá smysl,protože to objemem se začne ohřívat a tuhnout než to stihneš zpracovat. Stejně na té váze to budeš dávkovat stříkačkou... 
Bavím se o LAMINOVACÍCH EPOXYDECH, kde jsou poměry 100:50 případně 100:44 apod. U 1200ky tonemá cenu se bavit, u polyesteru iniciátor funguje spíš jako katalyzátor a i když jsem ho dávkoval od oka, vždycky mi to ztuhlo (někdy i dřívnež jsem chtěl...)
Bavím se o LAMINOVACÍCH EPOXYDECH, kde jsou poměry 100:50 případně 100:44 apod. U 1200ky tonemá cenu se bavit, u polyesteru iniciátor funguje spíš jako katalyzátor a i když jsem ho dávkoval od oka, vždycky mi to ztuhlo (někdy i dřívnež jsem chtěl...)
Keby si chcel náhodou zarábať naraz väčšie množstvo, než píše SH (používam rovnaký postup), v autolakýrnických potrebách, kde miešajú farby, predávajú plastové odmerky so rôznymi pomerovými stupnicami na miešanie dvojzložkových autolakov ( Glasurit ,...).
Predávajú sa v rôzných veľkostiach a dajú sa použiť opakovanie, lebo zbytok zatvrdnutej živice sa dá vylúpnuť.
Predávajú sa v rôzných veľkostiach a dajú sa použiť opakovanie, lebo zbytok zatvrdnutej živice sa dá vylúpnuť.
PeterP
Řekni mi kde hledám vědu? řekl jsem, že používám obyčejnou kuchyňskou váhu s přesností 1g a odvážil jsem i 5g epoxu a 3g tužidla, a člověče ono to ztvrdlo, to je to co jsem od toho chtěl, nic jiněho...Snek píše:Takze po osobni konzultaci s vedouci chemicke laboratore musi byt vaha s 10x vetsi presností tj. 0,1g idelane elektronicka diabeticka vaha ...Snek píše:Mam obavu ze hledate vedu tam kde neni. Pokud vaha ma presnost 1g, tak pochybuji ze odvazis 4g slozky presneji nez patricne malou injekcni strikackou pomoci objemoveho mnozstvi.ivvo píše:Taky pouzivam obyc. kuchynskou vahu s presnosti 1g. ma na vrchu drevenou desku na kterou polozim nejakou podlozku (karton, folii) a pak kelimek, vynulovat Taru a muzu vazit.
Pripomina mi to diskuzi o presnosti nastaveni balanceru a zajiciuv omezovac s obyc neviceotackovym trimem nastaveny obyc multimetrem
tim koncim diskuzi
Je mi uplně jedno jakou to má přesnost, mé požadavky to plní...

NeJaToD team
Jestli jsi na váze s přesností 1g odvažoval 5+3g.... takto jsi ji ani nemusel vytahovat. Nalitím od oka bys dosáhnul stejné ne-li větší přesnosti.ivvo píše:Řekni mi kde hledám vědu? řekl jsem, že používám obyčejnou kuchyňskou váhu s přesností 1g a odvážil jsem i 5g epoxu a 3g tužidla, a člověče ono to ztvrdlo, to je to co jsem od toho chtěl, nic jiněho...Snek píše:Takze po osobni konzultaci s vedouci chemicke laboratore musi byt vaha s 10x vetsi presností tj. 0,1g idelane elektronicka diabeticka vaha ...Snek píše: Mam obavu ze hledate vedu tam kde neni. Pokud vaha ma presnost 1g, tak pochybuji ze odvazis 4g slozky presneji nez patricne malou injekcni strikackou pomoci objemoveho mnozstvi.
Pripomina mi to diskuzi o presnosti nastaveni balanceru a zajiciuv omezovac s obyc neviceotackovym trimem nastaveny obyc multimetrem
tim koncim diskuzi
Je mi uplně jedno jakou to má přesnost, mé požadavky to plní...
Tvůj příspěvek nehovoří ani tak o váze, jako spíš o tolerantnosti Tvé pryskyřice k nedodržování mísícího poměru.
Opravdu stačí obyčejná kuchyňská váha,která se prodává v akcích i za 299 Kč,chce to procházet letáky Super...Hyper.....Mají přesnost na 1g.Deska je skleněná.Výhodou je nulování,takže přesnost je vysoká.Pracuji zásadně s polyestery,takže poměr 100:1.5...2...3 max. Peroxid dávkuji stříkačkou,ale při spěchu i od oka.Jak říkal Pepa,...neutrácej zbytečně,....rozdíl je cena dobrého serva.
Já jsem ale řekl že stačí obyčejná váha takže jsem o ni nemluvil. A věříš, že ty pryskyřici jsem si koupil právě kvůli té tolerantnosti? Už mě štvalo neustálé přesné odměřování. Akorát to zdržuje od práce.SH píše:Tvůj příspěvek nehovoří ani tak o váze, jako spíš o tolerantnosti Tvé pryskyřice k nedodržování mísícího poměru.
Nemám praxi jako Petr Hájek, abych dávkoval P11 do 1200 od oka, tak jsem si koupil epoxid, který to zkousne a jsem spokojen...

NeJaToD team
Šneku a jak odvážíš objemové množství ? jestli počítáš 4ml = 4g ???? tak to teda neni vubec ani omylem.Snek píše:Mam obavu ze hledate vedu tam kde neni. Pokud vaha ma presnost 1g, tak pochybuji ze odvazis 4g slozky presneji nez patricne malou injekcni strikackou pomoci objemoveho mnozstvi.ivvo píše:Taky pouzivam obyc. kuchynskou vahu s presnosti 1g. ma na vrchu drevenou desku na kterou polozim nejakou podlozku (karton, folii) a pak kelimek, vynulovat Taru a muzu vazit.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
- Morpheus141
Stačí si to jednou na navážit určité množství a potom si zapamatovat kolik toho bylo v té stříkačce ..... o bóóóže jak jednoduché ... to je tak jednoduché, že to stejně nikdo dělat nebude protože potom by se nemohl cítit důležitě .........
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
- petr hájek
na váze s přesností 1g lze odměřit 1 g ale musí být váha předzatížena nejlépe kilovým závažím , alespon u digi váhy to tak funguje .přesnost vážení je při větší zátěži přesnější.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
jj přesně jak říkáš, ale nechtěl jsem je již přesvědčovat. Dělám to přesně tak...petr hájek píše:na váze s přesností 1g lze odměřit 1 g ale musí být váha předzatížena nejlépe kilovým závažím , alespon u digi váhy to tak funguje .přesnost vážení je při větší zátěži přesnější.

NeJaToD team
ha... nedalo mi, abych taky kapku neosolil vody tohoto rybníku...
... ač digitální váhu (s přesností 1 g) nevlastním, máme v ateliéru pouze laboratorní váhy zn. Chirana.. dar přítele z chemické... přesto jsem se dotazoval manžalky co by bývalé laborantky, zda jde na váze s přesností 1 g odvážit 1 gram.. odpověď zněla ano, ovšem musíš počítat s tolerancí toho gramu, závěr je : že při vážení dvou látek můžeš docílit maximální chyby - rozdílu 1 g (při poměru 10 : 4 g jsou max. možnosti chyby 10,9 g ku 4,1 g nebo 10,1 g ku 4,9 g) a teď otázka zda tento nepoměr ovlivní chemickou reakci a následné vlastnosti dvousložkové látky... 
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
NAJLEPSIE JE TO MESAT PODLA OBJEMU MAM NAZNACENE UMELOHMOTNE POHARIKY OD JOGURTU NA OBJEM JEDNEHO DECI A STRIEKACKOU TAM DAM TUZIDLO ZATIAL TO FUNGUJE SUPER
nikdy neni tak zle aby nemohlo byt ešte horsie!!!!!
- petr hájek
JÁ TO MÁM Z PRAXE VLASTNÍ NIKOLI MANŽELSKÉ ,ale fakt je že jedu ,,podle voka,, a vážením se nějak nezabývám neb ultraligty nestavím... 
to není pravda.... tak navážíš něco co bude mít váhu mezi 0.5 a 1.5g ... docela solidní rozptyl,co?petr hájek píše:na váze s přesností 1g lze odměřit 1 g ale musí být váha předzatížena nejlépe kilovým závažím , alespon u digi váhy to tak funguje .přesnost vážení je při větší zátěži přesnější.
A s tím, že čím větší zatížení tím větší přesnost to může ale taky nemusí být pravda. Jde o to, jak je váha kalibrovaná, lineární atd. A to nikdo, kromě výrobce netuší.
Aby ses nedivil, jsou pryskyřice s objemovou hustotou kolem 1.0 Aje jich poměrně dost. To je takový problém se podívat do technických listů na hustotu a přepočítat si hmotnost na objem? A výsledek bude řádově lepší než vážení 4g na váze s přesností 1g a rozlišením 1g... tedy chybou až 2g......Nojby píše:Šneku a jak odvážíš objemové množství ? jestli počítáš 4ml = 4g ???? tak to teda neni vubec ani omylem.Snek píše:Mam obavu ze hledate vedu tam kde neni. Pokud vaha ma presnost 1g, tak pochybuji ze odvazis 4g slozky presneji nez patricne malou injekcni strikackou pomoci objemoveho mnozstvi.ivvo píše:Taky pouzivam obyc. kuchynskou vahu s presnosti 1g. ma na vrchu drevenou desku na kterou polozim nejakou podlozku (karton, folii) a pak kelimek, vynulovat Taru a muzu vazit.
SH píše:Aby ses nedivil, jsou pryskyřice s objemovou hustotou kolem 1.0 Aje jich poměrně dost. To je takový problém se podívat do technických listů na hustotu a přepočítat si hmotnost na objem? A výsledek bude řádově lepší než vážení 4g na váze s přesností 1g a rozlišením 1g... tedy chybou až 2g......
A to jde jen o pryskyřici. Když mám rozmíchat k tomu tužidlo a nakapat x kapek. Jak velké kapky? ze stříkačky s nasazenou jehlou, nebo bez jehly? Ona žádná kapka není stejná. Nedá se změřit kolik desetin ml je v jedné kapce.
Nehrajte si na přesnosti, které stejně nevyužijete. Je to o toleranci pryskyřice, kterou si koupím a o poměru ve kterém se míchá. A pochybuji, že někdo bude míchat 1g pryskyřice a 0,5g tužidla (pokud nepočítám Petra Hájka a jeho miniatury)...

NeJaToD team
- petr hájek
ani já nemíchám tak málo, a když tak mé pryskyřice jsou asi velmi tolerantní, ještě jsem vážit nepotřeboval a kupodivu ani ty s leteckým certifikátem
Jak píše ivvo nehrajme si na přesníčky, stejně tím nikoho neukecáme...
Jak píše ivvo nehrajme si na přesníčky, stejně tím nikoho neukecáme...
a opět budem solit tyto sladkovodní vody.....
souhlasím s výše uvedenými dvěmi předmluvčími, zbytečně se nepřesně patláme s přesnými čísly, ale když už.... ( pokud stále bereme v úvahu digi-váhu s přesností 1 g, je odchylka v nepřesnosti vážení dvou látek zase max. 1 g, viz výše jsem již uvedl, nevím kde jsi Sváťo přišel na chybu 2 g) Za předpokladu, že vážíme vodu při 4 st.teploty hustota je sca 1 kg = 1 l, tedy 1 g = 1ccm = 1 ml, , hustota prykyřic a iniciátorů bude zajisté vždy vyšší, čímž se nám snižuje objemové množství v ccm nebo ml, a počítáme-li i s viskozitou látek zajisté se nám vždy nepodaří naměřený obsah bezezbytku vyprazdnit ven z injekční stříkačky . Při měřeném velmi malém množství i toto nám ponese značnou statistickou chybu, odhadnu si říct možná rovnu tomu 1 g při vážení.
Osobně bych volil (v tak malém množství) raději vážení, s následným postupem : mikroténový sáček na váhu, na to první malé množství látky např. pryskyřice zvážit a nasledně toto dovážit druhou látku např. iniciátorem. Pokud zvolím měření objemového množství výsledek bude zajisté stejný, ale znehodnotím si dvě injekční stříkačky.
Osobně bych volil (v tak malém množství) raději vážení, s následným postupem : mikroténový sáček na váhu, na to první malé množství látky např. pryskyřice zvážit a nasledně toto dovážit druhou látku např. iniciátorem. Pokud zvolím měření objemového množství výsledek bude zajisté stejný, ale znehodnotím si dvě injekční stříkačky.
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Dovolil bych si poznamku k tem vasim presnostem vahy. Odchylka je vzdy polovina nejmensiho dilku. Takze u vahy s rozlisenim na gramy to je pul gramu. To same u objemu.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 3114 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ladous
-
- 11 Odpovědi