Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Súprava 2,4 GHz na ovládanie lodi

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
ik33

Re: Súprava 2,4 GHz na ovládanie lodi

Příspěvek od ik33 »

Zdravím páni modelári. Som taký domáci kutil a vyrábam si lodičku na zavážanie a zakrmovanie pre rybárske účely. Kôli výberu volného kanálu uvažujem elektroniku osadiť súpravou na 2,4 GHz. Problém je v tom že nie som si istý aký vplyv bude mať takáto súprava na dosah loďky na vzdialenosť trebárs 400m pri vlnách cca. 25 cm, kedy sa loďka občas stratí za vlnou a naviac bude prijímač umiestnený tesne nad hladinou.
Nemáte s týmto už niekto skúsenosti??? nebude dochádzať k strate signálu???
Ďkujem za rady.
Lump

Příspěvek od Lump »

O této vzdálenosti ani neuvažuj,protože loď na tuto vzdálenost neuvidíš.Pokud se budeš odvolávat na dalekohled,budou ti chybět ruce na její ovládání.
sas

Příspěvek od sas »

na tuhle vzdálenost chceš chytat ryby to budeš i zavážet nástrahu, nebo jen na zakrmování, pokud vím tak zavážení nástrahy je rybářským řádem zakázaný, pokud chceš potom nahazovat tak bych se docela chtěl podívat jak to tam nahodíš, 400 metrů ještě asi nikdo nenahodil, byl bys první a slavnej,
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Merrimack Miloš

Příspěvek od Merrimack Miloš »

To by již musela být vyšší technologie na bázi GPS,zadat místo vyplutí a místo shozu a nechat to na modelu,ať si tam sám zajede a po návratu ke břehu ho řídit RC,většina modelů nemá ráda vlny,to spíš stavět ponorku co plave po hladině.A ty zdroje na uplutí cca 1km a následné jejich dobíjení?
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

To už je taková vzdálenost, že by se možná vyplatilo angažovat model letadla.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Je pravda, že 2,4 GHz se s loďmi používá, ale málokdo asi na takovou vzdálenost.... Zkus se poptat např. tady http://www.jetimodel.cz/cze/hlavni.htm jestli nedělali testy s jejich výrobky i na vodě. Jejich přijímač Duplex R8 má anténu 2 x 200 mm a z nástavby by mohla jít vysunout asi 150 mm.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Pro stavbu zakrmovací lodě je 2,GHz vhodné z několika důvodů..
1. dosah
2. rušení
3. Duplex od Jetimodel bude mít v budoucnu gps modul pro přenos polohy přijímače (tedy modelu) do vysílače.
4. na youtube je video kde pomocí vysílače signálu na 2,4 GHz (prodává např. flajzar) vysílali z bezdrátové sondy humminbirdu na před odraz echa.
5. flajzar prodává sadu kamera + obrazovka co bezdrátově komunikuje po 2,4 GHz..

takže spojit tyto technologie dohromady a byla by super zavážecí lodička..

pro neznalé..ano je zavážení zakázáno kromě povolených revírů..zavážením se rozumí cokoliv včetně zaplavávání (název z rybářského řádu)..ale...na spoustě míst se to toleruje "kde není žalobce není soudce" a nebo jsou místa kde je to povoleno kromě...(vybraná místa kvůli hnízdění ptáků např..)..nicméně "malá" lodička bzučící motorkem není tak dráždivá jako já na svém člunu kdy jsem vidět na stovky metrů daleko...mít lodičku řízenou podle gps..to by byla bomba...ale to by se ten signál gps musel na břehu zobrazovat na mapě..stačila by mapa turistická ale i s ostrovy (na pískovnách) a co nejpřesnější..kdyby obsahovala i vrstevnice dna tak to by byla už ufologie....
než vyřeším tyhle technické detaily tak do zavážečky nejdu..jo a podívej se na otázku co už tady je..tam jsem popsal proč na kaprařinu je model zavážečky nevhodný....
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

na břeh odraz echa...nejde mi příspěvek upravit...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
sas

Příspěvek od sas »

neřešme tu jak to provést, ale dejme mu odpověď,
ano 2,4 giga je vhodná souprava, dosah by byl ale musela by se vyřešit anténa , aby byla co nejvýše, ostatní návrhy s gps , kamerou a podobně jsou už někde jinde, já sám rybařím už nějaký ten rok a zatím jsem neměl potřebu zakrmovat na více než 80 metrů +-, setkal jsem se s podobnou činností kdysi na Sečské přehradě, ale tam to bylo v době kdy bylo zavážení povolené, a dělala to tam určitá skupina lidí, ktří si zakrmovali přes 200 metrů a následně tam zaváželi, v domění, že na pokrutiny(odpad z lisovny olejů, po lisování buráků) stáhnou ryby a ostatní nic nechytí, neměli ale štěstí, nebyli sami kdo měl pokrutiny,
takže shrneme to: fungovat to bude jen to půjde težko sledovat a jak napsal merimmack problém bude zdroj, jde hlavně o nosnost lodě a tak musí být co nejnižší mrtvá váha,
Pavel Daněk
ik33

Příspěvek od ik33 »

Vážení - ja so zo Slovenska kde je zavážanie povolené a tak tu prosím neriešte vtákoviny ale prispievajte k veci. Ak nemáte čím prispieť tak radšej ...
Inak ďakujem Tatka, JuraSach a sas
Mimochodom ja rybárčim a modelárčim hodne pár rokov len s 2,4 GHz nemám žiadne skúsenosti a tak sa pítam fundovaných, či by na vzdialenosť trebárs 400m nemohlo dôjsť k strate alebo k výpadku signálu pri väčších vlnách trebárs 25 cm ak sú antény umiestnené vo vnútri lode t.j. 10 cm nad hladinou. Je mi jasné že na kratšiu vzdialenosť nebude problém.

Inak moja loďka je na www.ik33.websnadno.cz ak by si chcel niekto pozrieť. Zavážam s ňou bežne na 250m s presnosťou do kruhu 5 m. No stalo sa mi že som sa pár krát s niekym rušil a preto uvažujem nad 2,4 GHz.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

ik33 : jak jsem vysvětloval komusi na mrku..určitě někde v okolí najdeš dlouhou rovnou plochu..chodník, silnici, louku..vezmi obyčejnou pet láhev 1,5 litru..nejlépe zelenou nebo jinak barvnou a nebo průhlednou..do ní nalej vodu a dej tam štapmrdli ingoustu a nebo trochu hypermangánu..prostě aby byla barevná..postav ji a jdi a jdi a jdi..pokud máš normální průměrnou délku kroku 75 cm pak nakrokuj takových 450 kroků..udělej "čelem vzad" a podívej se co z té petky uvidíš..jednoduchá zkouška..jinak nevím jak moc to platí na vodě ale četl jsem recenzi na duplex od jetimodel a anténa umístěná za oknem bytu a kilometr vzdálený vysílač stále nehlásil ztrátu signálu (jestli se nepletu a nemotám se)..takže techniky bych se nebál..to spíš tvých rozeznávacích schopností...jinak jestli jsi někdy střílel ze samopalu tak jedno cvičení je na figurínu 160 cm vysokou na 350 metrů..a kulometem na 350 metrů je kulometné dvojče..málokdo to vůbec viděl...
ik33

Příspěvek od ik33 »

JuraSach - možno tomu nebudeš veriť ale ja som ich nielen videl ale aj zostrelil. O moje rozoznávacie schopnosti nemaj strach to sa skôr zamysli nad svojimi.

Prestaňte tu riešiť vzdialenosť a viditeľnosť ( existuje aj ďalekohľad ) keby niekto potreboval už pri 100 metroch. Ide mi o to či máte niekto skúsenosti na podobnú vzdialenosť s 2,4 alebo máte toretické vedomosti prečo by to vo vlnách malo alebo nealo fungovať.
sas

Příspěvek od sas »

teoreticky by to mělo fungovat, prakticky je nejlepší zkouška, každopádně vlny snižují dosah,
Pavel Daněk
Lump

Příspěvek od Lump »

Vlastním soupravu v pásmu 40MHz.Pokud je dosah ve vzduchu 800m,tak na vodě je asi poloviční.Toto jsem si ověřil v praxi a funguje to.U 2,4GHz se to bude chovat obdobně,ne-li lépe.Osobně bych do toho šel a nebál se.Pokud jsem dobře pochopil,používáš soupravu 35MHz.Toto pásmo je určeno pro letadla,proto i to rušení.S 2,4 GHz jsi zas o nějakou tu třídu výše,to je pravda.No jinak chlapi,jak to pomalu z vás leze-co lodičkář,to rybář.Když neberou,tak si aspoň pojezdíme.
SH

Příspěvek od SH »

Lump píše:Vlastním soupravu v pásmu 40MHz.Pokud je dosah ve vzduchu 800m,tak na vodě je asi poloviční.Toto jsem si ověřil v praxi a funguje to.U 2,4GHz se to bude chovat obdobně,ne-li lépe.Osobně bych do toho šel a nebál se.
:) S rostoucím kmitočtem to bude jen horší. 2.4GHz potřebuje přímou viditelnost a pokud se anténa schová za
vlnu...
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

DDG51 : do ryb investuju ročně sumu hroznou ale domů si neodnesu žádnou rybu..jezdím pro požitek z lovu..vysvětlit to pár větami je složité...

ik33 : netvrdil jsem, že máš nějaké zdravotní omezení..já rozhodně ne..ale dobře vím, a pokud jsi rybář a znáš mrk tak tam několikrát se hádali kolik kdo dohodí..padali tam tvrzení, "..že normálně 150.."..no a pak se kolikrát domluvili a sešli se u louky..vykolíkovali si vzdálenosti a ejhle...mířené maximum s olovem 90 gr., 20 cm návazcem a jednou 18mm koulí je 128 metrů...jo a když už budeš zavážet na 400 metrů..neboj znám to..maximum co jsem zavážel bylo kolem 300 metrů, ale moji známí i 600....tak se tě chci zeptat čím ukotvíš montáž na dně...na vzdálenosti od 150 metrů které zavážím na pískovně bez sememenšího proudění spodní vody dávám 200 gr. olovo grippa...na větší vzdálenosti třeba na novomlýnských nádržích používám gumičku a šutr..libovolný velký a těžký aspoň jako dlažební kostka..no minimálně půl kila...pokud tedy nepoužíváš na tu vzdálenost pletenku místo silonu..
co tím chci říct pro nerybáře ? jak udělat lodičku co jednak odvete tuto zátěž + nějaké to krmení..otvor násypky takový aby se tam ten podotýkám libovolný šutr nešprajcnul ....při vypouštění nevypadl z gumičky (normálně při ručním závozu to opatrně spouštím do vody..)..ta velká zátěž tam musí být proto aby se silon na tu vzdálenost dal našponovat tak aby na přehu byl vůbec rozeznatelný nějaký záběr..navíc silony mají ve vodě průtažnost..někdy i do 10 ti % takže ryby když se zapíchne sama tak odjede při nějakých 400 metrech klidně 30 metrů (36 metrů je 12 ti poschoďový barák) aniž by na břehu bylo něco poznat...a gumička je proto, že při tom co se ryba zapíchne z té gumičky ten kámen vyškubne a už se zdolává bez té velké zátěže...
jo a vzdálenost..zavážet jen tak "pánu bohu do oken" ..no nevím..já osobně hodiny šmejdím po vodě a hledám místa kde by mohli být a pak tam dám bojku a nebo při každém závozu takové místo hledám..na 400 metrů tě chci vidět jak se trefíš k bojce...
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Tady jsem to už jednou popisoval a dal sem i fotku takové sestavy na dálkový závoz...
portal/viewtopic.php?id=188&p=4
SH

Příspěvek od SH »

JuraSach píše:DDG51 : do ryb investuju ročně sumu hroznou ale domů si neodnesu žádnou rybu..jezdím pro požitek z lovu..vysvětlit to pár větami je složité...

...
to říkej těm rybám s rozpíchanou tlamou, zamotaným v utržených silonech, s rezavějícím utrženým háčkem v tlamě...

Nechcete už s těma rybářskýma kecama kdo dál a větší jít zpět na rybářský server? Nebo do pr...
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

S : jen mu vysvětluji proč je zbytečné vyrábět lodičku pro zavážení na tolik metrů..apropo..když se řeší otáčení kanonů na modelu, napínání plachet, výroba paluby atd..pak zavážecí lodička je skutečně funkční věc..něco co je vyrobeno pro splnění účelu pro který byly postavena
ik33

Příspěvek od ik33 »

JuraSach - pozri moju loďku www.ik33.websnadno.cz Ja osobne nezavážam viac ako 250 m (mám 300m na cievke). No stretol som sa s požiadavnkou aj na 1 km.

Prosím už len príspevky k téme v úvode.
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

ik33 : tu znám..poslal jsem ti OZ..
Lump

Příspěvek od Lump »

SH psal:pokud se anténa schová za vlnu
Chci se teda zeptat SH a IK33 v jakých vlnách potom jezdíte.Předpokládám,že anténa vyčnívá minimálně 20cm nad palubu lodě.Do takových vln bych se nepokoušel vůbec jet ani s 3-trupovým katamaránem,natož se zavážecí lodi.Pokud ano,rád se přijedu podívat.Pravděpodobnost,že s tou lodí doplujete na určené místo i při plném signálu ,je asi taková ,jako setkání s UFEM.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Lump píše:SH psal:pokud se anténa schová za vlnu
Chci se teda zeptat SH a IK33 v jakých vlnách potom jezdíte.Předpokládám,že anténa vyčnívá minimálně 20cm nad palubu lodě.
SH do velkých vln nejezdí, jen se snažil odpovědět na položenou otázku.

V systémech 2,4 GHz nejsem moc zběhlý, ale co jsem tak stihl zaregistrovat, tak to mívá dvě krátké anténky z přijímače, které mají jen pár cm. Možná se mýlím.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
nex

Příspěvek od nex »

hele teoretici. mam hitec optic 6 s modulem assana na 2,4Ghz. normalne s tim jezdim, nemam zadnou jinou antenu nez co je na prijimaci a nezaznamenal jsem nikdy zadne problemy. teorie o tom jak to rusi zcerena vodni hladina a ruzne prekazky jsou krasne,ale docela neopodstatnene. i kdyby tam snad nejaky vypadek byl tak u lodi to nemate sanci poznat. takze problem v dosahu bych vubec neresil. podle dokumentace by mel mit prijimac dosah snad 3000m (mluvime o volnem prostoru). nejdal jsem se s nim dostal asi kdyz mi uplavala margaretha na srazu v pisku. prijimac mam standartne i s antenou schovany v trupu.mohlo to byt cca 150-200m. jde o 1,5m vysokou plachetnici 1m na vodorysce, cca 130cm delky,velke cervene plachty a zodpovedne muzu prohlasit ze na tuhle vzdalenost byla naprosto neriditelna i kdyz reagovala, protoze ji nebylo videt a musel jsem obejit rybnik. takze technicky to resitelne je a neni v tom zadny problem,ale prakticky je to u velikosti lode kterou planujes v podstate nevyuzitelne.
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Nevím jestli nebudu úplně mimo, ale pro fm jsou přece anténní zesilovače..prodává je třeba conrad a nebo flajzar..a kdo používá zavážecí lodičku nejde na ryby na odpoledne ale zabydlí se u vody na pár dní...aspoň já takové znám...no a kdybych to řešil já se svým opticem tak bych dal anténní zesilovač a externí anténu z army shopu-nějakou skládací prutovou z tanku...a dosah ? kdo by to pak měřil..šlo by samozřejmě jen o jeden směr..z vysílače do přijímače...
Zamčeno
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“