Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Kotel k parnímu stroji
- Jan Gregorides
Re: Kotel k parnímu stroji
Dobry den!
Sestrojil jsem dvojčinný dvouvalcový strojek, vrtání 28, zdvih pístu 32. Protože jsem v tomto oboru narostý zelenáč, potřeboval bych poradit s kotlem- objem, typ...případně další věci ohledně konstrukce.
Diky za vaše názory a rady.
jan.gregorides@seznam.cz
Sestrojil jsem dvojčinný dvouvalcový strojek, vrtání 28, zdvih pístu 32. Protože jsem v tomto oboru narostý zelenáč, potřeboval bych poradit s kotlem- objem, typ...případně další věci ohledně konstrukce.
Diky za vaše názory a rady.
jan.gregorides@seznam.cz
Dotaz přeposlán panu Voráčkovi, snad se ozve ;-).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Pepa Darvaš
No v prvé řadě ,bych řekl že je průměr pístů moc veliký.Budeš potřebovat hodně páry.Když ,ale ho máš už hotovej musíš se řídit kam jej umístíš,Jestli bude jen volně a nebo jestli ho chceš dát do lodě.V tom případě jsi omezený rozměry.A zase pokud bude v lodi ,bude ta loď otevřená ,nebo na stroj příjde nástavba?Já třeba mám kotel s plamencovýma trubkama asi na litr vody ,mám to přikrytý ,ale musel jsem do modelu udělat vepředu velkou díru ,kvůli sání vzduchu.Jde to taky vyřešit umělým oběhem větrákem z PC.Kotel je složený z pěti měděných trubek asi 40 mm v průměru a délky 250 mm.Trubky jsou propojeny měděnými trubičkami 10 mm uzavírají pětiuhelník a uprostřed je prostor na hořák.10 mm trubičky jsou vedle sebe asi po deseti mm .Jde ale i spousta jiných variant. .Zkusím dát do galerie nákres ,co jsem si namaloval .Tento kotel už bude tento týden hotový ,tak pak pošlu fotky.
- Morpheus141
Nejsem zastáncem nějakého toho poplácávání po zádech a zbytečných řečí na fórech, ale tady nelze než zatleskat. Pepo fakt dobrý.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
- Pepa Darvaš
Dík ,no musím spěchat ,protože to přijde do modelu ,který je určený na rychlost.Soutěž se koná každý rok na Vyžlovce.Mám to dost našlapaný ,ještě ani nemám trup,ale tenhle týden se do toho pustím.Kotlík je celý měděný ,svařený volframovou jehlou na nerez.Tlakovou zkoušku jsem dělal na 8 Atm,ale myslím ,že by se do toho vešlo klidně i deset.Provozní tlak stroje bude asi 2 Atm ,což kotel bohatě stačí zásobit.Až bude stroj ,určitě se pochlubím.
Vážení,
chtěl bych přítomné diskutující poprosit o radu, nebo spíše o názor zkušenějších. Předem se
omlouvám za možná hloupý začátečnický dotaz…
Před časem jsem na internetu náhodou narazil na problematiku parních strojů, a začal jsem uvažovat o stavbě vlastního, malého, jednoduchého strojku tak „pro radost“ (nemá nic pohánět). Začal jsem hledat informace a načetl spoustu rad a doporučených postupů na internetu, ale stále řeším dilema ohledně konstrukce kotle, na které bych se chtěl zeptat. Mám na mysli jednoduchý válcový kotel prům. cca 50 mm a délky cca 100 mm, provozovaný na tlak cca 1-2 bary, osazený samozřejmě pojistným ventilem, vytápěný zespodu lihovými tabletami, tedy něco podobného, jako dělá Willesco.
A teď onen dotaz: považujete za rozumné a bezpečné skružit stěnu válcového kotle z mosazného plechu tl. 0,2 mm a podélný šev spájet natvrdo stříbrnou pájkou? Čela s ohnutými okraji z téhož plechu „vpájet“ s mírným odsazením dovnitř, proti „vytlačení“ případně pojistit v ose kotle mosaznou tyčkou se závity na koncích, zvenku stáhnout maticemi přes podložky a průchod tyče ven opět zapájet... Těsnost tohoto malého kotle bych měl v plánu testovat cyklopumpou s manometrem cca na 5 barů, a potom jej provozovat na cca 1,5 baru….
Prosím o Váš názor, jestli je tato koncepce podle Vás na takovýto malý strojek přijatelná, nebo je potřeba použít opravdu kus bezešvé měděné trubky, jak doporučuje většina zdrojů…
Děkuji moc! Pospec
chtěl bych přítomné diskutující poprosit o radu, nebo spíše o názor zkušenějších. Předem se
omlouvám za možná hloupý začátečnický dotaz…
Před časem jsem na internetu náhodou narazil na problematiku parních strojů, a začal jsem uvažovat o stavbě vlastního, malého, jednoduchého strojku tak „pro radost“ (nemá nic pohánět). Začal jsem hledat informace a načetl spoustu rad a doporučených postupů na internetu, ale stále řeším dilema ohledně konstrukce kotle, na které bych se chtěl zeptat. Mám na mysli jednoduchý válcový kotel prům. cca 50 mm a délky cca 100 mm, provozovaný na tlak cca 1-2 bary, osazený samozřejmě pojistným ventilem, vytápěný zespodu lihovými tabletami, tedy něco podobného, jako dělá Willesco.
A teď onen dotaz: považujete za rozumné a bezpečné skružit stěnu válcového kotle z mosazného plechu tl. 0,2 mm a podélný šev spájet natvrdo stříbrnou pájkou? Čela s ohnutými okraji z téhož plechu „vpájet“ s mírným odsazením dovnitř, proti „vytlačení“ případně pojistit v ose kotle mosaznou tyčkou se závity na koncích, zvenku stáhnout maticemi přes podložky a průchod tyče ven opět zapájet... Těsnost tohoto malého kotle bych měl v plánu testovat cyklopumpou s manometrem cca na 5 barů, a potom jej provozovat na cca 1,5 baru….
Prosím o Váš názor, jestli je tato koncepce podle Vás na takovýto malý strojek přijatelná, nebo je potřeba použít opravdu kus bezešvé měděné trubky, jak doporučuje většina zdrojů…
Děkuji moc! Pospec
0,2 mm je dle fotek jiných konstruktérů málo:
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/view. ... 2013010008
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/view. ... 2013010003
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/view. ... 2013010008
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/view. ... 2013010003
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Nedávno jsem podobný kotlík dělal. Použil jsem měděnou trubku 42 mm, což je dost blízko ke zmiňovaným 50 mm. Přiznám se, že mně by se s tím hlavně nechtělo pájet, když mám možnost použít hotovou trubku. Závitovou tyč jsem dával. Mosaznou, mosazné matice, podložky jsem si vyrobil sám z měděného plechu, ani nevím, kde se snad dají koupit hotové. Taky topím pevným lihem.
Přeju příjemnou stavbu, taky se chystám na další kotel.
Přeju příjemnou stavbu, taky se chystám na další kotel.
Zdravím,
a moc děkuji za názory a za rady. Ten mosazný plech 0,2 mám náhodou doma, tak mě napadlo jej na kotel využít, ale evidentně to asi nebudu pokušet a komplikovat a půjdu osvědčenou cestou Cu trubky. Jen mi prosím poraďte - existuje u nás nějaká firma, která mi prodá jen potřebný krátký kus trubky?
a moc děkuji za názory a za rady. Ten mosazný plech 0,2 mám náhodou doma, tak mě napadlo jej na kotel využít, ale evidentně to asi nebudu pokušet a komplikovat a půjdu osvědčenou cestou Cu trubky. Jen mi prosím poraďte - existuje u nás nějaká firma, která mi prodá jen potřebný krátký kus trubky?
- Pepa Darvaš
S měděnými trubkami je to problém. Možná by ti kus uřízli v Praze- Malešicích, ale musel by sis tam zajet. Neradi posílají. Jinak je spousta zahraničních firem, které pošlou přes Pay- pal. To je platební spůsob. Plech 0.2 mm je naprosto nevhodný. Pokud bys chtěl použít plech, tak min. 1.5 mm silný ve styku sfalcovat a ještě zanýtovat.Dynka je lepší podle nějakého kopyta vykovat taky z plechudo půlkulatého tvaru aby se neměl tendenci vypouknout.Vše pájet natvrdo, nebo jak jsem již v minulosti psal svařit Tidem.
Ve Feroně jsem bez problémů koupil trubku dlouhou 80cm. Problém jsem měl s většími průměry, prostě nebyly na skladě, takže jsem zkončil u těch 42 mm.
Pánové, ještě jednou díky za rady a postřehy. Dokonce se mi podařilo najít firmu, která mi odprodá 100 mm dlouhé kousky Cu trubky z vlastních odřezků za rozumnou cenu, takže už vím jak na to a jdu si hrát se stavbou kotle:-)
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1870 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Morpheus141
-
- 4 Odpovědi