Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Prince de Neufchätel
Re: Prince de Neufchätel
Ahote všici!
Stavím RC model Prince de Neufchätel v měřítku 1:33. Fotky rozdělaného trupu dodám v ponělí. Tady alespoň člun
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_%E8lun ... atel_1.jpg
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_%E8lun ... atel_2.jpg
Chci se optat z jakého, dostupného, materiálu vyrobit plachty? Klasické plátno je dosti silné a umělotinu na historickou plachetnici nechci.
Stavím RC model Prince de Neufchätel v měřítku 1:33. Fotky rozdělaného trupu dodám v ponělí. Tady alespoň člun
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_%E8lun ... atel_1.jpg
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_%E8lun ... atel_2.jpg
Chci se optat z jakého, dostupného, materiálu vyrobit plachty? Klasické plátno je dosti silné a umělotinu na historickou plachetnici nechci.
- Borek Dvorak
Podivej se na www.minisail.ch do oddilu "Werft" a pak "Werkkunde" a tam hledej "Segelherstellung".
Svycari pouzivaji popelin (jemna tkanina na panske kosile) nebo batist. Jejich plachty vypadaji sice maketove skvele, nestoji ale dobre, a predevsim pri slabem vetru maji mizernou az zadnou funkci. Osobne bych proto plachty pro RC-maketu vzdycky delal z umele tkaniny (polyamid nebo polyester), protoze ma mnohem lepsi vlastnosti nez prirodni tkanina. Dobra volba (i s ohledem na maketovy vzhled) je textilni potahovaci tkanina Oratex 600 UL od firmy Oracover (www.oracover.de).
Zdravim
Borek Dvorak
Svycari pouzivaji popelin (jemna tkanina na panske kosile) nebo batist. Jejich plachty vypadaji sice maketove skvele, nestoji ale dobre, a predevsim pri slabem vetru maji mizernou az zadnou funkci. Osobne bych proto plachty pro RC-maketu vzdycky delal z umele tkaniny (polyamid nebo polyester), protoze ma mnohem lepsi vlastnosti nez prirodni tkanina. Dobra volba (i s ohledem na maketovy vzhled) je textilni potahovaci tkanina Oratex 600 UL od firmy Oracover (www.oracover.de).
Zdravim
Borek Dvorak
Po dlouhé době posílám nynější stav trupu
portal/img/gallery/126_1172236406.jpg
portal/img/gallery/126_1172236190.jpg
portal/img/gallery/126_1172236075.jpg
portal/img/gallery/126_1172236406.jpg
portal/img/gallery/126_1172236190.jpg
portal/img/gallery/126_1172236075.jpg
Naposledy upravil(a) jenda dne úte bře 20, 2007 13:01, celkem upraveno 1 x.
Jak máš dlouhej trup? a uš máš vymyšlené ovládání plachet?
Severan
Severan
Naposledy upravil(a) Severan dne pát úno 23, 2007 15:01, celkem upraveno 1 x.
A mohl bys popsat postup jeho stavby - resp. co vše jsi z něj po oplaňkování vykuchal?
Díky, Radek
Díky, Radek
- petr hájek
nějak mi tam chybí žebra ,jak to?
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Dost často se vylamují kvůli váze. Sám jsem to zatím dělal takto také.petr hájek píše:nějak mi tam chybí žebra ,jak to?
Severan.
Také jsem se zde o tom zmiňoval, že po potažení kostry zbytečná žebra vylamuji, dokonce ja při potahování ani nelepím, v hotovém trupu zůstávají 2-3 a to většinou v místě stěžňů zde slouží ke zpevnění paluby. Např., v současně stavěné maketě 130x29 cm výtlak cca 9kg jsou jen dvě a zrcadlo. Ostatní by překážela výbavě a zbytečně zvyšovala váhu.Severan píše:Dost často se vylamují kvůli váze. Sám jsem to zatím dělal takto také.petr hájek píše:nějak mi tam chybí žebra ,jak to?
Severan.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Moc se všem omlouvám, že jsem dlouho nereagoval.
Trup má necelý 1m KVR. Výtlak vychází 10-11kg.
6ebra jsem vylámal ani ne tak kvůli váze ale že byla od začátku pouze konstrukční. Jsou naharazena jen důležitými přepážkami: Pro palubu, RC soupravu, stěžně atd.
Momentálně se stavba hodně zpomalila nedostatkem času ;-)
Abych řekl pravdu, ovládání plachet pořád vymýšlím. Vychází mi to nejméně na 4 navijáky: 1x příčné plachty přední 1x zadní + vratiplachta a 2x kosatky a "prostřední" plachty. Ty se musí přetahovat přes úpony stěžňů. V tom vidím velký problém jak to automatizovat nebo namixovat.... S tím bych potřeboval pomoci, pokud má někdo zkušenosti.
Tento model ve velké míře staví můj otec. Já jsem začal v součastnosti připravovat podklady pro druhý model v témže měřítku. Je to HMS Leopard a vychází cca 1,4m KVR a 30kg výtlak.
Na tento model bych chtěl dát i navijáky na stahování příčných plachet, které se do Prince vejít určitě nebudou.
Trup má necelý 1m KVR. Výtlak vychází 10-11kg.
6ebra jsem vylámal ani ne tak kvůli váze ale že byla od začátku pouze konstrukční. Jsou naharazena jen důležitými přepážkami: Pro palubu, RC soupravu, stěžně atd.
Momentálně se stavba hodně zpomalila nedostatkem času ;-)
Abych řekl pravdu, ovládání plachet pořád vymýšlím. Vychází mi to nejméně na 4 navijáky: 1x příčné plachty přední 1x zadní + vratiplachta a 2x kosatky a "prostřední" plachty. Ty se musí přetahovat přes úpony stěžňů. V tom vidím velký problém jak to automatizovat nebo namixovat.... S tím bych potřeboval pomoci, pokud má někdo zkušenosti.
Tento model ve velké míře staví můj otec. Já jsem začal v součastnosti připravovat podklady pro druhý model v témže měřítku. Je to HMS Leopard a vychází cca 1,4m KVR a 30kg výtlak.
Na tento model bych chtěl dát i navijáky na stahování příčných plachet, které se do Prince vejít určitě nebudou.
Co budeš používat za vysílač na HMS Leopard, nebo jakou máš představu o vládání těch navijáků. Bude potřeba hodně funkcí. Určitě tři tahové nebo otočné potenciometry (ráhnové plachty, kostaky a vratiplachta) + 3-polohové přepínače na stahování.
Severan
Severan
začínám zvažovat něco lepšího než FC-16. ale asi mě nemine sehnání "black boxu" k příjmači na dalších výstupů
No a když se moc nerozvášnim, tak by to mohla ta 16 zvládnout.
Imho. nemáš ponětí jak udělat to přetahování plachet z jedné strany na druhou. Nevíš jestli existuje dvojitý naviják pro takovéto případy?
No a když se moc nerozvášnim, tak by to mohla ta 16 zvládnout.
Imho. nemáš ponětí jak udělat to přetahování plachet z jedné strany na druhou. Nevíš jestli existuje dvojitý naviják pro takovéto případy?
Něco už jsem zkoušel, ale je to ve vývoji.
Severan
Severan
Co je to ten black box?
Severan
Severan
Zdravím.
Doma jsem už snad to nejdůležitější udělal, plachtařská sezóna skončila, tak nastal čas vrátit se k modelaření.
Pokročil jsem nenápadně se stavbou. Mám hotové "kulatiny" a postupně je sezazuji na "sucho"

Doma jsem už snad to nejdůležitější udělal, plachtařská sezóna skončila, tak nastal čas vrátit se k modelaření.
Pokročil jsem nenápadně se stavbou. Mám hotové "kulatiny" a postupně je sezazuji na "sucho"

Nazdar.
Předpokládám, že když píšeš "na sucho", tak to ještě celé rozebereš. Chci se zeptat, jakou plánuješ povrchovou úpravu trupu a stěžňů. Ta výrazná léta na nich mě jednak dráždí a druhak vzbuzují nedůvěru v otázce pevnosti. Jinak ovšem to máš krásně opracované.
Radek
Předpokládám, že když píšeš "na sucho", tak to ještě celé rozebereš. Chci se zeptat, jakou plánuješ povrchovou úpravu trupu a stěžňů. Ta výrazná léta na nich mě jednak dráždí a druhak vzbuzují nedůvěru v otázce pevnosti. Jinak ovšem to máš krásně opracované.
Radek
Je to zatím rozebiratelné. Nakonec to přijde sčepovat a slepit, ale stejně to musí zůstat pro přepravu částečně rozebiratelné.
Ohledně pevnosti stěžňů. Nebojím se že by praskly. Jednak nejsou dlouhé jako na moderní plachetnici a plocha placet není tak výrazná, pak tam bude spousta "špagátů" a druhak jsou lepené z 5-ti kusů s bukovym jádrem.
Trup bych nejraděj oplaňkoval ještě dýhou. Pro maketovost povrchu. Ale asi to u této lodi vynechám. Chtěl bych ji jako jednoduší loď pro odzkoušení techniky. Mám totiž rozdělaného HMS Leoparda ve stejném měřítku (1:33) což mu dává výtlak 29kg (vypočtený). A u toho bude ovládání příčných plachet komplikovanější.
Chci se zeptat. Máte někdo zkušenost s podobným typem lodi? (v čechách). Byl jsem dvakrát na Barboře, ale nikdy jsem neviděl loď s příčnými plachtami.
Ohledně pevnosti stěžňů. Nebojím se že by praskly. Jednak nejsou dlouhé jako na moderní plachetnici a plocha placet není tak výrazná, pak tam bude spousta "špagátů" a druhak jsou lepené z 5-ti kusů s bukovym jádrem.
Trup bych nejraděj oplaňkoval ještě dýhou. Pro maketovost povrchu. Ale asi to u této lodi vynechám. Chtěl bych ji jako jednoduší loď pro odzkoušení techniky. Mám totiž rozdělaného HMS Leoparda ve stejném měřítku (1:33) což mu dává výtlak 29kg (vypočtený). A u toho bude ovládání příčných plachet komplikovanější.
Chci se zeptat. Máte někdo zkušenost s podobným typem lodi? (v čechách). Byl jsem dvakrát na Barboře, ale nikdy jsem neviděl loď s příčnými plachtami.
Taková loď by spadala do NSS-C, takže by vlastně nebylo s kým poměřovat síly. A samozřejmě roli hraje i vyšší komplikovanost ovládání takových plachet (více navijáků...), takže asi proto se do toho nikdo moc nehrne.jenda píše:Chci se zeptat. Máte někdo zkušenost s podobným typem lodi? (v čechách). Byl jsem dvakrát na Barboře, ale nikdy jsem neviděl loď s příčnými plachtami.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Nevzpomínám si přesně kde, ale někde jsem četl, že u fregat a vyšších se příčné plachty navěsí jen pro statické ohodnocení a parádu na břehu, ale jezdí se bez nich...
Radek
Radek
Pro poměřování sil je dán koeficient. Samozřejmě že se s tím nedá jet tak ostře proti větru. Ale aby to šlo alespoň trochu, plánuji u této lodi stahování plachet. Pro jízdu jsou použitelné jen asi 3 příčné plachty. Ostatní jsou už příliš malé, jen "na parádu".
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek