Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Prince de Neufchätel

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
jenda

Re: Prince de Neufchätel

Příspěvek od jenda »

Ahote všici!
Stavím RC model Prince de Neufchätel v měřítku 1:33. Fotky rozdělaného trupu dodám v ponělí. Tady alespoň člun

https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_%E8lun ... atel_1.jpg
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_%E8lun ... atel_2.jpg

Chci se optat z jakého, dostupného, materiálu vyrobit plachty? Klasické plátno je dosti silné a umělotinu na historickou plachetnici nechci.
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

Podivej se na www.minisail.ch do oddilu "Werft" a pak "Werkkunde" a tam hledej "Segelherstellung".
Svycari pouzivaji popelin (jemna tkanina na panske kosile) nebo batist. Jejich plachty vypadaji sice maketove skvele, nestoji ale dobre, a predevsim pri slabem vetru maji mizernou az zadnou funkci. Osobne bych proto plachty pro RC-maketu vzdycky delal z umele tkaniny (polyamid nebo polyester), protoze ma mnohem lepsi vlastnosti nez prirodni tkanina. Dobra volba (i s ohledem na maketovy vzhled) je textilni potahovaci tkanina Oratex 600 UL od firmy Oracover (www.oracover.de).

Zdravim
Borek Dvorak
jenda

Příspěvek od jenda »

Naposledy upravil(a) jenda dne úte bře 20, 2007 13:01, celkem upraveno 1 x.
Severan

Příspěvek od Severan »

Jak máš dlouhej trup? a uš máš vymyšlené ovládání plachet?

Severan
Naposledy upravil(a) Severan dne pát úno 23, 2007 15:01, celkem upraveno 1 x.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

A mohl bys popsat postup jeho stavby - resp. co vše jsi z něj po oplaňkování vykuchal?

Díky, Radek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

nějak mi tam chybí žebra ,jak to?
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Severan

Příspěvek od Severan »

petr hájek píše:nějak mi tam chybí žebra ,jak to?
Dost často se vylamují kvůli váze. Sám jsem to zatím dělal takto také.

Severan.
Dědek

Příspěvek od Dědek »

Severan píše:
petr hájek píše:nějak mi tam chybí žebra ,jak to?
Dost často se vylamují kvůli váze. Sám jsem to zatím dělal takto také.

Severan.
Také jsem se zde o tom zmiňoval, že po potažení kostry zbytečná žebra vylamuji, dokonce ja při potahování ani nelepím, v hotovém trupu zůstávají 2-3 a to většinou v místě stěžňů zde slouží ke zpevnění paluby. Např., v současně stavěné maketě 130x29 cm výtlak cca 9kg jsou jen dvě a zrcadlo. Ostatní by překážela výbavě a zbytečně zvyšovala váhu.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
jenda

Příspěvek od jenda »

Moc se všem omlouvám, že jsem dlouho nereagoval.
Trup má necelý 1m KVR. Výtlak vychází 10-11kg.
6ebra jsem vylámal ani ne tak kvůli váze ale že byla od začátku pouze konstrukční. Jsou naharazena jen důležitými přepážkami: Pro palubu, RC soupravu, stěžně atd.
Momentálně se stavba hodně zpomalila nedostatkem času ;-)
Abych řekl pravdu, ovládání plachet pořád vymýšlím. Vychází mi to nejméně na 4 navijáky: 1x příčné plachty přední 1x zadní + vratiplachta a 2x kosatky a "prostřední" plachty. Ty se musí přetahovat přes úpony stěžňů. V tom vidím velký problém jak to automatizovat nebo namixovat.... S tím bych potřeboval pomoci, pokud má někdo zkušenosti.
Tento model ve velké míře staví můj otec. Já jsem začal v součastnosti připravovat podklady pro druhý model v témže měřítku. Je to HMS Leopard a vychází cca 1,4m KVR a 30kg výtlak.
Na tento model bych chtěl dát i navijáky na stahování příčných plachet, které se do Prince vejít určitě nebudou.
Severan

Příspěvek od Severan »

Co budeš používat za vysílač na HMS Leopard, nebo jakou máš představu o vládání těch navijáků. Bude potřeba hodně funkcí. Určitě tři tahové nebo otočné potenciometry (ráhnové plachty, kostaky a vratiplachta) + 3-polohové přepínače na stahování.

Severan
jenda

Příspěvek od jenda »

začínám zvažovat něco lepšího než FC-16. ale asi mě nemine sehnání "black boxu" k příjmači na dalších výstupů
No a když se moc nerozvášnim, tak by to mohla ta 16 zvládnout.
Imho. nemáš ponětí jak udělat to přetahování plachet z jedné strany na druhou. Nevíš jestli existuje dvojitý naviják pro takovéto případy?
Severan

Příspěvek od Severan »

Něco už jsem zkoušel, ale je to ve vývoji.

Severan
Severan

Příspěvek od Severan »

Co je to ten black box?

Severan
jenda

Příspěvek od jenda »

Zdravím.
Doma jsem už snad to nejdůležitější udělal, plachtařská sezóna skončila, tak nastal čas vrátit se k modelaření.
Pokročil jsem nenápadně se stavbou. Mám hotové "kulatiny" a postupně je sezazuji na "sucho"
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar.
Předpokládám, že když píšeš "na sucho", tak to ještě celé rozebereš. Chci se zeptat, jakou plánuješ povrchovou úpravu trupu a stěžňů. Ta výrazná léta na nich mě jednak dráždí a druhak vzbuzují nedůvěru v otázce pevnosti. Jinak ovšem to máš krásně opracované.

Radek
jenda

Příspěvek od jenda »

Je to zatím rozebiratelné. Nakonec to přijde sčepovat a slepit, ale stejně to musí zůstat pro přepravu částečně rozebiratelné.
Ohledně pevnosti stěžňů. Nebojím se že by praskly. Jednak nejsou dlouhé jako na moderní plachetnici a plocha placet není tak výrazná, pak tam bude spousta "špagátů" a druhak jsou lepené z 5-ti kusů s bukovym jádrem.
Trup bych nejraděj oplaňkoval ještě dýhou. Pro maketovost povrchu. Ale asi to u této lodi vynechám. Chtěl bych ji jako jednoduší loď pro odzkoušení techniky. Mám totiž rozdělaného HMS Leoparda ve stejném měřítku (1:33) což mu dává výtlak 29kg (vypočtený). A u toho bude ovládání příčných plachet komplikovanější.
Chci se zeptat. Máte někdo zkušenost s podobným typem lodi? (v čechách). Byl jsem dvakrát na Barboře, ale nikdy jsem neviděl loď s příčnými plachtami.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

jenda píše:Chci se zeptat. Máte někdo zkušenost s podobným typem lodi? (v čechách). Byl jsem dvakrát na Barboře, ale nikdy jsem neviděl loď s příčnými plachtami.
Taková loď by spadala do NSS-C, takže by vlastně nebylo s kým poměřovat síly. A samozřejmě roli hraje i vyšší komplikovanost ovládání takových plachet (více navijáků...), takže asi proto se do toho nikdo moc nehrne.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nevzpomínám si přesně kde, ale někde jsem četl, že u fregat a vyšších se příčné plachty navěsí jen pro statické ohodnocení a parádu na břehu, ale jezdí se bez nich...

Radek
jenda

Příspěvek od jenda »

Pro poměřování sil je dán koeficient. Samozřejmě že se s tím nedá jet tak ostře proti větru. Ale aby to šlo alespoň trochu, plánuji u této lodi stahování plachet. Pro jízdu jsou použitelné jen asi 3 příčné plachty. Ostatní jsou už příliš malé, jen "na parádu".
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“