Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
A123 alebo Olovo?
Re: A123 alebo Olovo?
Riešim otázku, aké aku kúpiť do Springera EKO.
Olovené akumulátory sú dobré riešenie, lebo sú pomerne lacné, majú pomerne vysokú kapacitu (6V/4Ah), dajú sa spájať paralelne (už bolo v diskusii), čo je výhodné pre súmerné zaťaženie plaváka a ich váha nevadí, ba priam je žiadúca (výtlak plaváka je cca 3,4 kg). Nevýhoda je jasná - tekutý elektrolyt a možnosť vyliatia. Druhou nevýhodou je nízke napätia - 6V, čo by teoreticky mohlo robiť problémy rušenia pri súčasnom napájaní hl.motora i rádia.
A123 sú hermeticky tesné a majú určité prednosti oproti NiCd a NiMh. K dostaniu sú ale s max. kapacitou 2,3 Ah. Napäťovo sú na tom lepšie, lebo dva články majú 6,6V. Cena dvojčlánku je cca 800 Sk. Otázkou je, či sa dajú spájať paralelne (pravdepodobne áno). Štvorčlánok 6,6V/4,6 Ah by bol potom 2 až 2,5x drahší ako Olovený. Výhody oproti Olovu sú ale zrejmé. Nevýhodou bude nabíjačka a cena.
Olovené akumulátory sú dobré riešenie, lebo sú pomerne lacné, majú pomerne vysokú kapacitu (6V/4Ah), dajú sa spájať paralelne (už bolo v diskusii), čo je výhodné pre súmerné zaťaženie plaváka a ich váha nevadí, ba priam je žiadúca (výtlak plaváka je cca 3,4 kg). Nevýhoda je jasná - tekutý elektrolyt a možnosť vyliatia. Druhou nevýhodou je nízke napätia - 6V, čo by teoreticky mohlo robiť problémy rušenia pri súčasnom napájaní hl.motora i rádia.
A123 sú hermeticky tesné a majú určité prednosti oproti NiCd a NiMh. K dostaniu sú ale s max. kapacitou 2,3 Ah. Napäťovo sú na tom lepšie, lebo dva články majú 6,6V. Cena dvojčlánku je cca 800 Sk. Otázkou je, či sa dajú spájať paralelne (pravdepodobne áno). Štvorčlánok 6,6V/4,6 Ah by bol potom 2 až 2,5x drahší ako Olovený. Výhody oproti Olovu sú ale zrejmé. Nevýhodou bude nabíjačka a cena.
PAS Trenčín
Olověné gelové akumulátory používám do lodí běžně a jsem s nimi spokojený přes některé jejich nectnosti. U gelovek skutečně nehrozí únik elektrolytu. Váha je vhodná jako zátěž i když někdy může naopak působit potíž s nadměrnou hmotností. Podobně to platí i o jejich rozměrech a hranatém tvaru. O tom že by vadilo nízké napětí nic nevím. Běžně používám 6V gelovky a regly s BEC a žádné problémy nezaznamenávám. Vzhledem k tomu, že preferuju přímý náhon, tak beru nižší napětí spíš jako plus. Plusem je i výhodná cena a dostupnost nejen v modelářských obchodech ale i v různých prodejnách s elektrosoučástkami apod. Kapacita je taky lákavá, ale platí to upozornění od Sneka. Udávaná kapacita platí pro vybíjení malými proudy a při větších se využitelná kapacita výrazně snižuje (víc ohledně problematiky Pb akumulátorů najdeš např. na stránkách Admiralshopu - Návod k Pb aku). Pokud je ovšem odběr v rozumné relaci s kapacitou, tak nejde o nic hrozného. Jak už bylo řečeno, akumulátory lze pro zvýšení kapacity spojovat paralelně, případně použít jeden větší. Dále je možno dva akumulátory střídat, zatímco jeden pracuje, druhý se vzpamatuje a po odpočinku opět něco ze sebe vydá. Ve svých lodích použávám gelovky kolem 4 Ah a odběry jsou malé, max. několik A. Při nepřetržité jízdě (ne stále na plný plyn) začne regl vypínat cca po hodině. Pokud dělám pauzy, můžu vydržet u vody i hodin několik. K nabíjení stačí i jednoduchá laciná nabíječka, starosti prakticky žádné a pokud baterka není šmejd, nebo se nezniční nějakým brutálním zásahem vydrží několik let. Do lodě typu Springera to jistě není špatná volba. Konkrétně však záleží na použité sestavě (napětí a kapacita baterky, motor, převod ano/ne, šroub) a na zamýšleném použití (občasná rekreační jízda, soutěže).
O A123 toho zatím příliš nevím, ale stejně jako Snek můžu zmínit Lion. Vyjdou sice dráž a loď se bude muset dost dovažovat, ale jinak by neměl být problém. Články se dají sestavit sériově i paralelně do baterie požadovaných parametrů a k nabíjení taky stačí jednoduchá laciná nabíječka. Sám jsem je ještě v lodi nepoužil ale v budoucnu velmi pravděpodobně ano. Zařizovat se na ně jen kvůli lodím bych zatím asi váhal, ale když už je mám doma kvůli letadlům, tak není problém je v případě potřeby dát i do lodi.
O A123 toho zatím příliš nevím, ale stejně jako Snek můžu zmínit Lion. Vyjdou sice dráž a loď se bude muset dost dovažovat, ale jinak by neměl být problém. Články se dají sestavit sériově i paralelně do baterie požadovaných parametrů a k nabíjení taky stačí jednoduchá laciná nabíječka. Sám jsem je ještě v lodi nepoužil ale v budoucnu velmi pravděpodobně ano. Zařizovat se na ně jen kvůli lodím bych zatím asi váhal, ale když už je mám doma kvůli letadlům, tak není problém je v případě potřeby dát i do lodi.
Určite by som neriešil otázku dnes či gelovky,alebo A 123.
Používam gelovky v lodi aj ponorke,ale od roku 2OO9 prechádzam na A123.
Nejde o spolahlivosť o výdrž pretože tu vyhrávajú A 123 ,ale podstatné je,že A123 nebudem nabíjať zrýchlene 2-3 hodiny,ale 15 minút !!!. A pokiasľ sa jedná o rozmer a hlavne kapacitu tak pri gelovke o kapacite 5000 mAh a jej váhe a rozmere dostanem do toho istého priestoru 3krát pak po štyroch 123
o kapacite 2300 krát 3 kusy. a teraz záleží či budem chcieť kapacitu,alebo napetie.Kedže teraz pri uvedenej gelovke jazdím tak najviac 23-3O minút,myslim,že keď pôjdem na kapacitu,tak hodina až hodina a pol pri zmene pohonu na striedavý,ktorý tiež prevádzam ma neminie To sú moje argumenty pre A 123 .Na Vás je ako sa rozhodnete.
Predseda.
Nejde o spolahlivosť o výdrž pretože tu vyhrávajú A 123 ,ale podstatné je,že A123 nebudem nabíjať zrýchlene 2-3 hodiny,ale 15 minút !!!. A pokiasľ sa jedná o rozmer a hlavne kapacitu tak pri gelovke o kapacite 5000 mAh a jej váhe a rozmere dostanem do toho istého priestoru 3krát pak po štyroch 123
o kapacite 2300 krát 3 kusy. a teraz záleží či budem chcieť kapacitu,alebo napetie.Kedže teraz pri uvedenej gelovke jazdím tak najviac 23-3O minút,myslim,že keď pôjdem na kapacitu,tak hodina až hodina a pol pri zmene pohonu na striedavý,ktorý tiež prevádzam ma neminie To sú moje argumenty pre A 123 .Na Vás je ako sa rozhodnete.
Predseda.
pokud pominu cenu za A123, tak tvá představa že z nich budeš tahat 2-3A na článek a nabíjet za 15 minut je velmi optimistická. Potřeboval jsem podobný režim a bylo mi to vymluveno lidmi co A123 používají a do republiky tahají ve velkém množství.predseda píše:Určite by som neriešil otázku dnes či gelovky,alebo A 123.
Predseda.
Nepotrebuješ vec vedieť sprostredkovane. Keď si ju kúpiš tak ako ja a máš s ňou skúsenosť v modeloch lietadiel nemôže dôjsť k mylnému názoru..Inak som od prírody optimista.
Predseda.
Predseda.
Co máš za letadlo, že ti tahá dva tři ampéry?!? To snad i 280 bere víc... Nějaký mikromotor na haloletu? Tam jsou spíš lepší pár set mAh lipolky s pár gramy, ne?predseda píše:Nepotrebuješ vec vedieť sprostredkovane. Keď si ju kúpiš tak ako ja a máš s ňou skúsenosť v modeloch lietadiel nemôže dôjsť k mylnému názoru..Inak som od prírody optimista.
Predseda.
Neviem,kde som uviedol,že ero berie dva až tri ampére,ale uviedol som,že nemusím nabíjať gelovku 2-3 hodinya,nakoľko A 123 dobíjam len 15 minút.Lionka je dobrý akumulátor,ja ho však nepoužívam nakoľko je prekonaný A 123.Moj názor je nemenný a prajem Vám mnoho času stráveného pri nabíjaní geloviek na súťaží a rekreačných jazdách.Inak si myslím,že pokiaľ nemáte osobnú skúsenosť s daným produktom,rešpektoval by som aj odlišný názor.
Tým končím uvedenú diskusiu a pokiaľ,ten ktorému som pôvodne odpovedal si objerdná A-123 nebude sklamaný.
S pozdravom
Predseda
Tým končím uvedenú diskusiu a pokiaľ,ten ktorému som pôvodne odpovedal si objerdná A-123 nebude sklamaný.
S pozdravom
Predseda
pro Jacka : v případě Springera proč chceš porovnávat dva tak rozdílné zdroje jako je gelovka a Li-Fe (A123) ... každý zdroj má své pro a proti... co se u letadel jeví jako výhoda nemusí už být výhodou u lodi a naopak ... určitě Li-Fe mají budoucnost ... pokud si vše pořizuješ od základu včetně nabíječky (a ta zrovna nebude levná) popř. máš pro ně i jiné využití budiž...
Osobně bych olovo volil až od vícemotorové středně velké či až velké lodi (myslím tím pro kategorii TT), výhodu bych spatřoval u 12 V, velká kapacita a velká hmotnost čímž odpadá zmíněné dovažování.... Pokud chceš mít springera na tzv. popoježděníčko pak tě uspokojí jakýkoliv zdroj... pokud uvažuješ u springera opravdu o tahání popř. dravější lodi pak ti doporučuji běž do NiCd (,ale to jsi asi nechtěl slyšet)... Pokud nebudeš stavět jen jednoduchý typ springera, ale budeš tam mít pár detailů (pak malá loď = malý výtlak) budeš se potýkat s problémem rychle přibývající hmotnosti lodi a jejím rovnoměrným vyvážením, zde už ti olovo jen tzv. zlomí vaz... Pokud budeš vyžadovat od lodi i nějakou tu práci počítej s odběrem (1 motor sca střed kolem ) 6 A... z uvedených důvodů jsem osobně já u všech svých springerů volil právě cadmia... každý hlavně v počátcích má pocit ,že vymyslí něco překotného, či to jinak přechytračí, ale faktem je ,že ..... (doplň si sám).. zas na druhé straně bez různých experimentů bychom se asi nevyvíjeli, že....
Osobně bych olovo volil až od vícemotorové středně velké či až velké lodi (myslím tím pro kategorii TT), výhodu bych spatřoval u 12 V, velká kapacita a velká hmotnost čímž odpadá zmíněné dovažování.... Pokud chceš mít springera na tzv. popoježděníčko pak tě uspokojí jakýkoliv zdroj... pokud uvažuješ u springera opravdu o tahání popř. dravější lodi pak ti doporučuji běž do NiCd (,ale to jsi asi nechtěl slyšet)... Pokud nebudeš stavět jen jednoduchý typ springera, ale budeš tam mít pár detailů (pak malá loď = malý výtlak) budeš se potýkat s problémem rychle přibývající hmotnosti lodi a jejím rovnoměrným vyvážením, zde už ti olovo jen tzv. zlomí vaz... Pokud budeš vyžadovat od lodi i nějakou tu práci počítej s odběrem (1 motor sca střed kolem ) 6 A... z uvedených důvodů jsem osobně já u všech svých springerů volil právě cadmia... každý hlavně v počátcích má pocit ,že vymyslí něco překotného, či to jinak přechytračí, ale faktem je ,že ..... (doplň si sám).. zas na druhé straně bez různých experimentů bychom se asi nevyvíjeli, že....
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Tady... Byl to s prominutím trochu sarkasmus (opravdu jen trochu, protože jsem se přes rok na letiště nedostal, takže s A123 nemám vlastní zkušenosti), protože jsi přehlédl poznámku o režimu, ale názory, že proudově fungují analogicky k NiXX, jsem taky zaslechl - Tedy láduju dovnitř <--> láduju ven, kape dovnitř <--> kape ven.Eda píše:Co máš za letadlo, že ti tahá dva tři ampéry?!? To snad i 280 bere víc... Nějaký mikromotor na haloletu? Tam jsou spíš lepší pár set mAh lipolky s pár gramy, ne?predseda píše:Nepotrebuješ vec vedieť sprostredkovane. Keď si ju kúpiš tak ako ja a máš s ňou skúsenosť v modeloch lietadiel nemôže dôjsť k mylnému názoru..Inak som od prírody optimista.SH píše:pokud pominu cenu za A123, tak tvá představa že z nich budeš tahat 2-3A na článek a nabíjet za 15 minut je velmi optimistická. Potřeboval jsem podobný režim a bylo mi to vymluveno lidmi co A123 používají a do republiky tahají ve velkém množství.
Predseda.
Cabadaj - Ako píšeš, skutočne mi išlo o to, čo nakúpiť, keď chcem začať s loďkami- teda: aké baterky a aké nabíjačky. NiMh a LiPol už mám v lietadle, NiCd boli v aute.
Som rád, že diskusia je bohatá a že si skutočne z názorov možem vybrať; a nielen ja.
Som rád, že diskusia je bohatá a že si skutočne z názorov možem vybrať; a nielen ja.
PAS Trenčín
chtel bych se poradit zda do ponorky vetsích rozmeru použít baterky nebo s ohledem na to ze mam docela hodne mista použít olo. akumulator.
olověný akumulátor je také baterie 
Ale jinak. Záleží na hodně faktorech (výtlak, hmotnost, napětí, vybavení - nabíječka, pohon atd.). Do ponorky můžeš klidně použít i lipolky, ale potom budeš muset hodně dovažovat a jejich nevýhody se tu probírali několikrát. Pokud nemáš problém s místem a váhou tak klidně použij olovo.
Ale jinak. Záleží na hodně faktorech (výtlak, hmotnost, napětí, vybavení - nabíječka, pohon atd.). Do ponorky můžeš klidně použít i lipolky, ale potom budeš muset hodně dovažovat a jejich nevýhody se tu probírali několikrát. Pokud nemáš problém s místem a váhou tak klidně použij olovo.

NeJaToD team
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 26 Odpovědi
- 25126 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Keba
-