Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Rada na úplný start - s čím začít?

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Gudleifer

Re: Rada na úplný start - s čím začít?

Příspěvek od Gudleifer »

Zdravím všechny.
S modelařinou nemám zatím téměř žádné zkušenosti (pár plastových letadel) a lákají mě modely lodí. Samozřejmě mě nadchly dřevěné modely, ale nevím, jestli je vhodné na nich začínat (i vzhledem k ceně). Na druhou stranu nevím, jak ve výsledku vypadají plastové modely lodí. Z fotografií, které jsem až dosud sehnal, mě moc nenadchly. Poradíte prosím, čí začít?
Děkuju.
Keba

Příspěvek od Keba »

Poskytnout takovou radu je nesmírně obtížné.
Čím bych ale začal určitě jsou otázky a odpovědi, ze kterých postupně vyplyne finální odpověď.
1) chceš model statický (tedy na poličku) ?
2) chceš model plovoucí ?

Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Chci model statický. Očekávám od toho jednak radost ze samotného stavění modelu a taky příjemný pocit, když se na něj budu dívat, jak stojí vystavený na poličce :-)
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Chtěl jsem předchozí příspěvek editovat, ale nějak to nevyšlo, proto přidávám nášup:
Považuji se za celkem manuálně zručného, ale je fakt, že nemám se stavěním modelů ze dřeva (a lodí vůbec) žádné zkušenosti a nedokážu odhadnout jeho obtížnost.
Co mi vadilo na fotografiích plastových modelů? Na povrchu bylo vidět na první pohled, že jde o plast a část lanoví byla taky z plastu - to mi celkem kazí dojem.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Koukni na www.modelylodi.cz nebo www.modely-lodi.cz. Pro začátek si vyber třeba model s hotovým trupem, tak do 3.000,- Pokud si troufáš, tak plaňkovaný za cca 5.000,-
Dražší model pro začátek nedoporučuju hned z několika důvodů:
1. Chce to určitou zkušenost s prací se dřevem. (to je ten menší problém)
2. Chce to nastudovat spoustu materiálů o stavěné lodi, aby model vypadal věrně.

Levnější (dřevěný) model taky nemá smysl, protože je vším, jen ne modelem.

Radek
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Díky. Z téhle odpovědi chápu, že pouštět se do plastového modelu lodě asi nemá význam a dojem dřeva nejde nijak nahradit. Je to skutečně tak nebo ten plast není až taková hrůza?
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Z mého hlediska plast představuje hlavně problém s povrchovou úpravou=nástřikem, což neumím. U soudobé lodi by to nemusel být problém, u historické mi (osobně) vadí snaha nahradit původní materiály plastem a ten plast pak zas upravit, aby vypadal třeba jako dřevo. Ale uznávám, že jsou plastikáři, kteří "umí".

Radek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Gudleifer píše:Díky. Z téhle odpovědi chápu, že pouštět se do plastového modelu lodě asi nemá význam a dojem dřeva nejde nijak nahradit. Je to skutečně tak nebo ten plast není až taková hrůza?
hrůza to být nemusí,a sdobrými štětci alogickým ůsudkem ani stříkat nemusíš, dřevo má léta a tah štětce je občas zvýrazní i v plastové verzi.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

portal/img/gallery/32_1193763491.jpg
mrkni jak vypadá plastovka po jedné rychlostavbě za 15 dní
kartonist

Příspěvek od kartonist »

petr hájek píše:portal/img/gallery/32_1193763491.jpg
...ovšem zapomněl jsi uvést, jakou jsi měl motivaci, a kdo všechno pomáhal. :D :D A to nepočítám práci 24hod/denně...
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

kartonist píše:
...ovšem zapomněl jsi uvést, jakou jsi měl motivaci, a kdo všechno pomáhal. :D :D A to nepočítám práci 24hod/denně...
to je myslím vedlejší ...... podstatné je, že nemusí být stavebnice ze dřeva a za desítky tisíc .... i z plastu pokud člověk nemá levé ruce a nenechá si do toho kecat od různých všechnovím se dá udělat krásný model ....... chce to jen dodržet páír pravidel ... jako např: pokud stavím maketu plachetnice tak díly nestříkám, ale natírám atp. Modelařina není o tom kdo kolik peněz do toho naleje ale jaký model postaví.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Plastové lode môžu , podľa mojej mienky, vyzerať možno realistickejšie ako drevené, keď sa to vie ... :-)
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... 59&t=11091

Ale drevené lode maju trochu iné čaro, spočívajúce najmä v kráse dreva.
Myslím, že ich pracnosť, aby sa dosiahlo detailov bežných u plastových modelov je omnoho vyššia. Respektíve je treba robiť modely vo väčších mierkach, čo zvyšuje požiadavky aj na priestor.
Takisto nároky na manuálnu zručnosť, skúsenosti a dielenské vybavenie je u drevených modelov mnohonásobne vyššia.

A to nehovorím o cenových reláciach za "drevené" stavebnice.
PeterP
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Tak to vypadá opravdu skvostně. To je model od Revellu? A jak je to u něj s lanovím? Opravdu moc hezká práce. Nemáš ještě nějakou takovou hezkou fotku?
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Tak to vypadá, že přeci jenom začnu tím plastem.Pokud to pokazím, tak to aspoň nebude taková ztráta :-). Zatím jsem pokukoval po Victory od Revellu 1/225 za 700 Kč. Máte nějaký jiný tip, kde bych měl do začátku sáhnout?
petr hájek

tak jsem byl vyzván tedy na rovinku
ANO MOTIVACE BYLA VELIKÁ CELKOVÁ ČÁSTKA ZA POSTAVENÍ SE VYŠPLHALA NA 50069,-KČ
pomocníka jsem měl jednoho který mi vázal kladky na ráhna .
a práce 24 hodin nebyla neboť poslední ůpravy trvali nepřetržitě 80hodin v kuse bez spaní , ale když jde o zakázku s pevným datem odevzdání, tak neuznávám obvyklé české zítra je taky den.

ale ted to podstatné nešlo o revel ale o HELLER 1/100 LANKA JSOU Z VYŠÍVACÍCH BAVLNEK A PŘÍZE RŮZNÝCH PRŮMĚRŮ NEB NEBYL ČAS MOTAT VLASTNÍ LANA. Spotřebováno na celou lod bylo 300m různých průměrů příze.
základ byl nastříkán ale detaily štětcovány .
Zadavateli nešlo až tak o dokonalou maketu , ale o vitrínový model který měl být dne odevzdání darován na slavnostním banketu . proto ten spěch se stavbou
fotek mám dost ale jsou to fotky z průběhu a jsou dost velké zkusím je posadit na rajče a dám potom odkaz
petr hájek

BRadek

Příspěvek od BRadek »

Z vlastní zkušenosti, pokud chceš stavět plastové lodě je opět lepší menší měřítko - 1:100, 1:75 ... atd. Zde lépe vyniknou detaily a i nátěr tak aby imitoval dřevo má větší smysl. v tom pro začátek stačí i třeba Santa Marie od Helleru- 1:75. Opravdu pěkný model, mám jej doma, a i naněm pak můžeš vylepšovat různé drobnosti jako kladky, lanoví ....
Pro inspiraci se koukni na plastové lodi:
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... it=victory
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtopic.php?t=4473
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtopic.php?t=9944
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtopic.php?t=11038
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtopic.php?t=3389
a eventuálně další v tomhle odkazu-

Radek
komodor

Příspěvek od komodor »

A čo bojové lode-nemajú takú komplikovanú takeláž. V mierke 1:350 je velmi slušný výber a pokial si vyberieš niečo väčšie /napr. Yamato/, tak do nej namontuješ bez problémov aj RC výbavu.
mitom

Příspěvek od mitom »

Gudleifer:
Ja by som sa toho na Tvojom mieste nebál. Obzvlášť keď si pomerne zručný...
Chceš z dreva, tak stavaj z dreva a nenechaj sa nahovoriť na niečo iné.
A čo sa týka výberu stavebnice, tak by som to nechal (keď nerátam finančné hľadisko) len na Tvoj vkus. Nevyberaj až tak podľa zložitosti, ale podľa toho, ako sa to tá ktorá loď páči. Aby si staval niečo, čo sa Ti páči, čo Ti bude robiť radosť, čo potom niekde doma vystavíš...
Čo sa týka tej zložitosti: keď dokážeš urobiť jedno delo na Santa Mariu, dokážeš ich urobiť aj 100 na Victory. Len to trvá dlhšie... A Ty sám najlepšie vieš, či si dosť trpezlivý a dotiahneš model do konca.
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Gudleifer píše:Zdravím všechny.
S modelařinou nemám zatím téměř žádné zkušenosti (pár plastových letadel) a lákají mě modely lodí. Samozřejmě mě nadchly dřevěné modely, ale nevím, jestli je vhodné na nich začínat (i vzhledem k ceně). Na druhou stranu nevím, jak ve výsledku vypadají plastové modely lodí. Z fotografií, které jsem až dosud sehnal, mě moc nenadchly. Poradíte prosím, čí začít?
Děkuju.
A co takhle sehnat plány a stavět tak ????? Proč musíš stavět ze stavebnice .... píšeš že jsi šikovný tak bys to mohl zvládnout .... pokud budeš chtít písni my SZ a dám Ti kontakt na pár lidí co staví tímto způsobem. Určitě Ti poradí a pomohou. Na internetu je dost bohatá nabídka plánů ke stažení. Pokud bys nevěděl kde, rád ti dám pár tipů. Výhoda je, že si můžeš postavit loď kterou tady buď nikdo nebo skoro nikdo nemá a budeš z toho mít tisíckrát lepší pocit než ze stavebnice a o ceně se ani nebavím ........ nemusíš utratit desítky tisíc aby z tebe byl modelář ....... modelařina je o modelech a ne o tom kolik do toho kdo vrazí peněz :)
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Gudleifer

Příspěvek od Gudleifer »

Nádhera. Někteří lidi prostě umí. Většina těch modelů je od Helleru. V čem jsou ty modely kvalitnější oproti Revellu? Podle ceny by asi měly být.
petr hájek

ten rozdíl mi přijde asi jako posadit se do feldy a renaulta ze stejného roku výroby
napadlo mě tohle srovnání neb oboje mám vdosahu
Heller je propracovanější co do detailů volně v rámečcích a tedy lépe zpracovatelných při stavbě ,Revell je sekanej jak baťovy cvičky.
A pro mě hlavní + je hellerovic větší měřítko ty lodě v 100tině vypadají impozantně
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Aj Revell robí pekné plachetnice ( Constitution je vraj považovaný za jeden z najpresnejších modelov plachetníc ).
Ale niektoré veci od Revellu sú ozaj nič moc.
Heller má vyrovnanejší štandart, takže je menšia pravdepodobnosť , že trafíš na menej vydarený model.
Konkrétne Victory od Revellu mám doma, a kombinácia malej mierky, komplikovanej predlohy a značne zjednodušených detailov nie je na začiatok ideálna.

Odporúčanie na Santa Mariu od Helleru sa mi zdá lepší nápad ( jednoduchšia takeláž, väčšia mierka).

Pre začiatočníka môžu byť zaujímavé aj lode od Airfixu. Cú cenovo pomerne dostupné, a súčasťou stavbníc sú aj hotové "rebríky". Nie sú z plastu ale z akejsi "pogumovanje nite" a vyzerajú celkom použiteľne.

Detailnosť modelov Airfix je ale nižšia , než u Helleru.

Cenovo dostupné modely ( Cutty Sark) robí aj Academy.
PeterP
komodor

Příspěvek od komodor »

Plastikové kity vo velmi vysokej kvalite robí Tamiya /minimum otrepov, prelisov, prepadlín, všetko pekné sedí, minimálne dopasovávanie/ ale nie su lacné. Kvalitu za rozumnú cenu ponúka tiež Italeri. Osobne mám s Hellerom velmi zlé skúsenosti, Revell je o dačo málo lepší ale Tamiya je TAMIYA.
mitom

Příspěvek od mitom »

Victory or Revellu určite nie! Je malá a úplne mimo realitu (akási je úzka). Keď plasťák, tak jedine Heller. Aj mierky má lepšie.
Ale radšej to drevo...

Morpheus141: "nemusíš utratit desítky tisíc aby z tebe byl modelář" ... Aha! Díky za to, že si nám to takto jasne ozrejmil... A ja som si až doteraz myslel, že dôležitá je zručnosť a ono stačí kúpiť drahú stavebnicu... Aké jednoduché... A čím je tá stavebnica drahšia (=zložitejšia), tým skôr sa postaví sama, že?... Tak to by som sa mal so "Žutom" a ešte pár ďalšími hanbiť za to, že si hovoríme modelári... :D
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“