Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Mayflower

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
kopi

Re: Mayflower

Příspěvek od kopi »

Držím palce a na ty fotky se těším.
kopi

Příspěvek od kopi »

Naposledy upravil(a) kopi dne pát led 18, 2008 00:58, celkem upraveno 1 x.
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Hoj,
nemel by nekdo podklady k takelazi k lodim teto doby jako je Mayflower - 15. 16. stol. ?? Mam na mysli lanovi, to pevne je mi jasne (stehy a upinacky) , ale nejak mi dela potize se vyznat v tom pohyblivem. Chci vyrezavat a vrtat kladky a nemuzu se dopatrat tvaru a poctu. Jak funguji vytahy a upevneni rahen pres raksy jsem pochopil. Ze rahna maji naslapna lana slouzici pro kasani plachet take vim. Ale v tom zbytku mam zmatek - ovladani plachet otezemi a skasavaci lana a k tomu prislusne kladky. Kde byli tyhle lana uvazovana na palube. Snazim se to vypatrat z fotek repliky, z planku, ale nejak v tom plavu. A chtel bych, aby to na modelu bylo spravne tak jak to ma byt.
Jirka
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
mimo polských plánů, ze kterých tu byly ukázky mám k dispozici ještě obrázkový návod AL a plány německé z http://www.all-model.com/, ze kterých posílám zmenšeniny.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Pomoci by ti mohla kniha Historic Ship Models od W. Mondfelda, ze které najdeš ukázky také na http://www.all-model.com/wolfram/PAGE2.html s tím, že se neomezuj na menu, ale ručně dosazuj postupně čísla stránek.

Radek
kopi

Příspěvek od kopi »

Shodou okolností mi dnes přišli plány na dvě lodě a jako bonus plány na Mayflower.Koukal jsem se,ale to lanoví se mi nezdá,že by ti moc pomohlo.Není zrovna nejjasnější.Ale večer ti aspoň naskenuji nějaké obrázky kladek abys věděl tvary.
midshipman

Příspěvek od midshipman »

kartonist píše:Pomoci by ti mohla kniha Historic Ship Models od W. Mondfelda, ze které najdeš ukázky také na http://www.all-model.com/wolfram/PAGE2.html s tím, že se neomezuj na menu, ale ručně dosazuj postupně čísla stránek.

Radek
Ahoj, rychlejsi nez dosazovani stranek je to tudy
http://www.all-model.com/wolfram/
kopi

Příspěvek od kopi »

Tak jsem Ti to poslal mailem,doufám,že dojde.Kdyby ne,pošli SZ.
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

bryy den,
vedel by nekdo, jestli mam udelat na Mayflower na zad lucernu nebo ne?? Ani jeden z planku co mam ji nema, na replice taky neni. V Mondfeldove knize je na zacatku galeona z te doby a ta ji ma. Tak nevim jestli to nebylo specifikum jen pro urcite lode v te dobe.
Jirka
taby

Příspěvek od taby »

Pokud to na tvém plánu není, tak bych ji nedělal. Také na žádném z plánů, které mám dostupné není. Pouze na jednom pochybném je na zádi žerď s vlajkou. ;)
Nicméně, když se podíváš na tuto galerii modelů MayFlower, tak jsou většinou postaveny i s lucernou. :)
kopi

Příspěvek od kopi »

osobně bych se řídil tím,co na plánu je(resp.není).To je také nejpodstatnější.Na plánech,které mám k dispozici také lucerna není.A co jsem koukal na ostatní modely ne všude je.Mám model od Revella a tam také není.Takže bych jí nedělal.:cool:
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

no nerad to rikam, ale tim lip pro me, kdyz tam nema byt. :D:D sice sem uz mel v planu ji udelat svitici, no tak to prijde az s dalsi lodickou..
kopi

Příspěvek od kopi »

Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

to kopi:
Jeee dekuju.. zrovna sem chtel nadhodit jestli se tam nekdo nebyl podivat. Videl jsem vysledkovou listinu a p. Housku sem videl na druhem miste. Ja osobne se teda chystam az do Jablonce na mistrovstvi sveta na obhlidku konkurence. :D.
A koukam je tam holka Mayflowerka, peknej kousek a taky nema lampicku a v leccems je moje podobna ci stejna. Aspon muzu zase s nekym srovnavat a okouknout takelaz :P
kopi

Příspěvek od kopi »

Tak to jsem rád,že jsem ti udělal radost.Ono s tím MR to letos bylo zajímavé,protože se tam moc lidem nechtělo a jestli jsi si všiml,tak tam brali vetšinou malé modely.Z Martinem (p.Houskou) jsem ještě nemluvil a doufám,že udělal nějaké fotky.Jestli ano,určitě sem dám.Asi je ttrochu škoda,že tady žádné fotky nejsou.:(Jinak do Jablonce se taky moc těším a už scháním foťáky a paměťové karty.Osobně jsem na MS také nebyl,tak jsem natěšen.
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Pánové a kdy to bude v tom Jablonci????? Díky
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Ten dotaz sem vůbec nepatří, ale když už tu je...
Peta_V píše:Pánové a kdy to bude v tom Jablonci????? Díky
Nějak koncem srpna; už to mám: 20. – 27. 08. 2008
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

midshipman

Příspěvek od midshipman »

Ahoj, mozna uz znas, ale peknou stavebnici Mayflofer dela Model Shipways. Ke stazeni je i manual v pdf formatu, ktery by Ti mohl pomoct pri zhotoveni lanovi.

Stavebnice je na www.modelexpo-online.com

http://www.modelexpo-online.com/cgi-bin ... 85=N&GENP=
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

to midshipman:
ahoj, tak jsem si stahnul ten manual v pdf a je to opravdu dobre popsane i nafocene, moc se mi to libi. Takovejhle manual sem jeste nikde nevidel, ten uz je opravdu pro blby.. :D I ten model mi prijde v celku zajimavejsi nez vetsina od nasich evropskych vyrobcu.
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Zdravim,
chci se jen zeptat, zda uz mel nekdo takoveto problemy. Zacal sem natirat trup akrylatovou barvou a po nekolika naterech (4 vrstvy) barva krasne zakryla drobne prasklinky co vznikly po lakovani, kdyz lak zasychal.
Pak jsem zacal natirat jina mista jinou akrylatovou barvou a hned po prvnim nateru po zaschnuti, zacla barva misty tvorit trhliny. Nevite nekdo co a jak s tim ?? Jestli prebrousit barvu, ci odloupat nebo pretrit a zkusit to zamaskovat ??
J.
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Tak po case se zase ozyvam ja, ted jsem si vyrobil dve pumpicky a jinak doladuju ruzny prkotiny na trupu pred barvenim. Obrázek
Jinak k tomu cerneni medi, ci stribra: kdo nechce schanet to oxidacni moridlo, tak jeden muj kamarad umelecky kovar, mi poradil, ze pouziva jistej pripravek - postrik proti skudci, ktery se jmenuje SULKA, obsahuje 14% polys. siry http://www.agromanualshop.cz/p177-sulka-baleni-200-ml/. Vyzkousel jsem a vysledek je v celku prijatelny. Je to rozhodne o 2/3 levnejsi :-)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ty pumpy jsou fakt pěkný! Jen tak dál.
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Cau, mohl by mi nekdo objasnit jak velika je kladka ve skutecnosti, kdyz mam v planu napr. single block 1/8" nebo single block 3/32". Je mi jasny ze je to v palcich, pricemz palec ma 2,54 cm. Je to dobre, kdyz budu tvrdit, ze v prvnim pripade ma kladka ve skutecnosti 20 cm?? Jestli ne, tak pls. help :) Jirka
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
velikost kladky je odvozena od velikosti lana. Pozor, někde se uvádí průměr lana, jinde (po staru) obvod. Nejlépe jsou kladky popsány v Mondfeldovi, což najdeš na tomto webu:
str. 242
str. 243
str. 244
str. 245

Mondfeld se odkazuje na průměr lana a rozměry uvádí v milimetrech. Takže pro palcové lano (rope dia. 25) máš v tabulce výšku kladky bez úvazku (strop) 300mm a šířku 250mm. Tloušťka se liší pro single, double, triple 165, 220, 275mm.
V tvém měřítku 1:33 to dělá výšku 9mm, šířku 7.6mm a tloušťku u single 5mm.
A 1/8" mi vychází 3.175mm. Takže 1/8" buď značí modelový průměr lana, nebo jsi měl tenčí lana anebo jsem ÚPLNĚ VEDLE. :)

Kdyžtak to nafoť s měřítkem a s modelovým lanem.

Radek
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Zdravim, po case zase neco trochu ja. Mam natreny trup barvami a chystam se ted na nej prilepovat ruzne dodelavky, jako kobylice, krakorce kotev, kormidlo, schudky, cluny, vratidlo, uvazniky, poklopy strilen a veskere ostatni drobnosti co uz mam nachystane i s hotovymi stezni. Az bude toto, vrhnu se stremhlav na pevne lanovi, na ktere uz mam nachystane prislusne deadeyes (panenky) pro shrouds (upony) a kladky pro stays (stehy) :D
z perspektivy
portal/img/gallery/278_1225979306.jpg
od zádi
portal/img/gallery/278_1225979831.jpg
od přídi
portal/img/gallery/278_1225980010.jpg
Odpovědět

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“