Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Plankovani
Re: Plankovani
Ted plankuju lod a napadlo me, ze bych místo pouzívaní epoxid. lepidla mohl pouzi vterinove lepidlo. Ma s tim nekdo zkusenosti? Trup bych chtel dale olaminovat, takze by s tim snad nemel byt problem. A jeste se chci dat dpo stavby Monaka I, ale nikde nemuzu najit plany. Nevite, kde je hledat
plaňkoval jsem dva trupy plachetnic pomocí vteřiňáku, drží to v pohodě, ale nesmí tam být moc velký tah, jinak má plaňka tendenci se odštípnout (zůstane na spoji tenoučká vrstva dřeva a plaňka vystřelí). Jinak čas na to nemá žadný vliv. Nevýhoda je, že se moc nedá opravovat pozice plaňky. Na stavbu současné lodi používám jen herkules (plus teda vteřiňák na mosazné díly atd.).
ladous dal odkazy na vsechny serialy do jednoho clanku. je tam i stavime MoNaKo I. plany jsou v clanku. https://www.mo-na-ko.cz/lode-MonakoStavba01.htm. ke kazdemu kroku tam mas obrazky i s rozmery.Drizz píše:Ted plankuju lod a napadlo me, ze bych místo pouzívaní epoxid. lepidla mohl pouzi vterinove lepidlo. Ma s tim nekdo zkusenosti? Trup bych chtel dale olaminovat, takze by s tim snad nemel byt problem. A jeste se chci dat dpo stavby Monaka I, ale nikde nemuzu najit plany. Nevite, kde je hledat
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
Plánek - postup na MoNaKo zde https://www.mo-na-ko.cz/lode-MoNaKo.htm https://www.mo-na-ko.cz/lode-MonakoStavba01.htm
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Také se domnívám, že když následně trup olaminuješ, tak je úplně jedno, čím jsi prve lepil plaňky. Otázkou je, jestli stihneš včas tu plaňku usadit na správné místo, jak už bylo vzpomenuto výše.Drizz píše:Ted plankuju lod a napadlo me, ze bych místo pouzívaní epoxid. lepidla mohl pouzi vterinove lepidlo. Ma s tim nekdo zkusenosti? Trup bych chtel dale olaminovat, takze by s tim snad nemel byt problem.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Pepa Darvaš
A těch peněz za lepidlo.
Jasně vteřiňák je dražší, ale spotřeba je malá. Na každé žebro stačí malá kapka. Takže pokud se jedná o kity "standardně" prodávané, tak tam je těch žeber kolem 10 třeba (tady stačí 1 lahvička). Horší by to bylo z nějakým modelem "plank on frames", kde jich je třeba 50 
jo a jeste neco, nevim z jakyho dreva mam vyhotovit prid a zad, jestli znejakyho tvrdsiho nebo jestli bude stacit balza. Preferoval bych balzu, protoze se da lip opracovat, nadruhou stranu je moc mekka, ale to by snad melo spravit laminvani. Jaky je vas nazor? A jeste jedna otazka. Nikdy jsem nelaminoval, a proto jsem se rozhodl, ze nejdriv si to zkusim na plastikovem modelu, co jsem ho uz odlozil, bude to v poho drzet a bude se to chovat podobne jako drevo?
Výplně přídě a zádě se dělají z měkého dřeva - balza, lípa.
Laminování plastiku nepovažuju za dobrý nápad. Každopádně si ověř, jestli pryskyřice nebo tvrdidlo neleptá ten plast.
Radek
Laminování plastiku nepovažuju za dobrý nápad. Každopádně si ověř, jestli pryskyřice nebo tvrdidlo neleptá ten plast.
Radek
- Merrimack Miloš
vždy jsem používal Kanagom,acetonové lepidlo nalité do ijekční stříkačky,tak se dostane tam kam má a drží to,pak laminace Epoxydem
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Já používám osvědčený starý Kanagom a jsem s ním velice spokojený. Jeho cena se ovšem podstatně liší - v papírnictví jej seženu kolem 13 Kč, v hypermarketech kolem 21 Kč. Chce to hlídat.
Joe
Joe
jsem začátečník a potřeboval bych poradit jak oplaňkovat trup, jaké pomůcky jsou k tomu potřeba, jakým lepidlem všechno slepit jestli trup natřít, kolikrát ho obrousit atd. Už mám i vybraný konkrétní model: Golden Star od Mantua model. Prosím poraďte
Díky
Díky
I já jsem začátečník a nedávno jsem taky poprvé pláňkoval. A tak se pokusím shrnout všechny rady co jsem zde dostal. Pláňky nejdřív namočíš aby trochu změkli. Pak je ohýbáš. Na to si můžeš koupit speciální ohýbačku. Usnadní ti spoustu práce, ale pokud zrovna na ni nemáš tak se to dá i ohýbat o starší žehličku, podomácku vyrobenou ohýbačku, nebo třeba hrnec o vhodném průměru jako já. Pak pláňku Přichytíš na své místo na trupu aby držela tvar a necháš ji do druhého dne vyschnout. Když je dokonale vyschlá tak ji přilepíš na své místo. Lepit můžeš buď herkulesem, nebo dvousložkovým epoxidem. Já osobně jsem lepil herkulesem, protože jsem trup potom zevnitř kvuli pevnosti vylaminátoval. Pokud stavíš větší loď laminátování je dobrá věc kvůli pevnosti trupu. Tkaninu to chce tak 80 či 110g a čím laminovat se dozvíš v mém dotazu PROČ EPOXI 1200. Pak trup samozřejmě vytmelíš a zbrousíš.
Pro začátečníky je taky vhodnej trup s dvojitým pláňkováním. Menší nedokonalosti při tom prvním pak totiž můžeš napravit tím druhým.
Pokud jde o konkrétnější rady tak tu jsou mnohem povolanější lidi.
Hodně štěstí při stavbě a ať je z toho krásný model:)
Pro začátečníky je taky vhodnej trup s dvojitým pláňkováním. Menší nedokonalosti při tom prvním pak totiž můžeš napravit tím druhým.
Pokud jde o konkrétnější rady tak tu jsou mnohem povolanější lidi.
Hodně štěstí při stavbě a ať je z toho krásný model:)
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
taky sem slyšel, že se trup ještě nalakuje nebo něco takovýho čím se to dělá?
Lakuje se až na konci po druhém pláňkování a poté to ho natřeš barvou ( tedy pokud ho nebudeš nechávat v přírodní barvě). Pokud jde o lak tak co modelář to jiný názor. Někdo používá sintetickým bezbarvým polomatným lakem jiný zase dvojsložkový atd. Já sám jsem zatim lakoval jen první palubu a zrovna dnes člun a to sintetickým bazbarvým lakem, ale jak jsem psal co modelář to jiný názor.
Takže nejdřív namočit lišty do vody pak je ohnout přichitit nechat uschnout přilepit. Až bude loď oplaňkovaná obrousit vytmelit, natřít a pak nalakovat.
Díky za pomoc
Díky za pomoc
Ahoj, jak rika admiral. Ja tedka plankuju podruhe a po ohnuti listy nenechavam zaschnout listy do druhyho dne, ale prilepim je jeste mokry. Jeste sem stim nemel problem a hlavne plankovani jde mnohem rychleji, lip listu natvarujes a nemusis cekat do druhyho dne. Za den se tak v klidu daji prilepit 3 listy na kazde strane. A s lakovanim a kitovanim mam stejny nazor jak Admiral. Mam voudou reditelny lak a urcite ho vyskousim na necisto a pak az na trup.
Ještě jedna dobrá rada pročti si starší linky. Najdeš tam hodně užitečných rad na které by ses stejně časem nejspíš ptal.
Pavel_Z: Lepenie mokrých má jednu nevýhodu. Keď uschnú, zostanú medzi nimi medzery.
Ja som si ich ohýbal v dostatočnom časovom predstihu, takže tie ktoré som lepil už boli suché.
Ja som si ich ohýbal v dostatočnom časovom predstihu, takže tie ktoré som lepil už boli suché.
To vim, ze se drevo po namoceni roztahne, ale i tak jsou mezery minimalni, zatim to tak delam na prvni vrstve a tam to tak nevadi, u druhe vrstvy si uz vyhraji.
Proč (proboha) lepíte mokré lišty? Přece lištu namočím (u tvrdých dřev stačí cca 15min) vytvaruju tepelnou ohýbačkou (viz starší linky). Při tom lišta dokonale proschne a suchou nalepím. Krásná rychlá práce, lišty jsem měl namočené v pekáči, ohýbačku chycenou ve svěráku na kraji stolu, ořezával jsem to klasickým nožem s Excel čepelkami ... a odsýpalo to.
Oplaňkoval jsem tak Granado v obou vrstvách a plaňky lepil gelových vteřiňákem. Dvě lahvičky na celou loď, nějaký ten smrad, ale jinak naprosto bez problémů.
Jo, a styčné hrany lišt sbrušuju nebo seřezávám, takže se mezi nimi mezera objeví spíše výjimečně.
Radek
Oplaňkoval jsem tak Granado v obou vrstvách a plaňky lepil gelových vteřiňákem. Dvě lahvičky na celou loď, nějaký ten smrad, ale jinak naprosto bez problémů.
Jo, a styčné hrany lišt sbrušuju nebo seřezávám, takže se mezi nimi mezera objeví spíše výjimečně.
Radek
Ne každý má ohýbačku. Ale i tak mi příjde lepit mokré plaňky zcela nevhodné. Já je namočil vytvaroval, přichytil na trup aby držela tvar a nechal do druhého dne vyschnout. Pláňkoval jsem z obou stran a z hora i zdola a tak jsem lepil 4 pláňky deně.
Mokré plaňky se ti po vyschnutí zmenší a vzniknou ti mezery. Obzvlášť u druhé vrstvy v tom vidím problém.
Mokré plaňky se ti po vyschnutí zmenší a vzniknou ti mezery. Obzvlášť u druhé vrstvy v tom vidím problém.
Asi to ode me nebyla scela dobra rada, dneska sem si udelal ohybacku ze stare pajky a urcite necham listi proschnout.
- petr hájek
je někde návod na tu ohýbačku z pájky?
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 36145 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dědek
-
- 23 Odpovědi