Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Jak na vnitřní spevnění trupu člunu
Re: Jak na vnitřní spevnění trupu člunu
Zakoupil jsem základní trup pro stavbu rychlostního člunu/jachty od firmy Gregor - Challenger. Rozhodl jsem se pro stavbu rychlostního člunu. Vracím se ke koníčku který jsem opustil v dětství. Mám v plánu vnitřní prostor vyplnit 2 mi žebry s podélnými "příčkami"(nevím jak to popsat), prostorem pro elektrickou výbavu a lůžkem pro držák motoru. materiál bude 4mm překližka. Přední část vyplním polystyrenem respektive depronem. Poraďte mi jak mám vyhotovit šablonu pro vnitřní žebra ? Jak nakreslit tvar něčeho uvnitř ?
Děkuji za konstruktivní rady..
Děkuji za konstruktivní rady..
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Ukradnu jednu radu, co jsem zaslechl na chatu z pera SH:
Vezmi hliníkový drát, naohýbej ho uvnitř trupu podle těch stěn a získáš alespoň přibližnou představu o tvaru a rozměrech. Rozhodně je to lehčí, než jít cestou pokusů a omylů a zkoušet to od oka.
Vezmi hliníkový drát, naohýbej ho uvnitř trupu podle těch stěn a získáš alespoň přibližnou představu o tvaru a rozměrech. Rozhodně je to lehčí, než jít cestou pokusů a omylů a zkoušet to od oka.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
jestli čtu dobře, chceš použít překližku?To snad ne...?
Proč zrovna překližku, nejblbější materiál který může na lodi být...?
Udělaj to z plastu, rozhodně ne z překližky...máž plast. trup, tak dělej plastové žebra...už jen kuli váze...
Jinak když dělám žebra, tak já osobně vemu papír a střihám tak dlouho, dokoať se netrefim...
Ale upřímě, s tím drátem je to lepší!!!budeš mít alespoň podobný tvar, pak u to upravíš...
Udělaj to z plastu, rozhodně ne z překližky...máž plast. trup, tak dělej plastové žebra...už jen kuli váze...
Jinak když dělám žebra, tak já osobně vemu papír a střihám tak dlouho, dokoať se netrefim...
Ale upřímě, s tím drátem je to lepší!!!budeš mít alespoň podobný tvar, pak u to upravíš...
Omlouvám se za osobní výlev, ale "všude byl a dvakrát", že ..Merrimack píše:jestli čtu dobře, chceš použít překližku?To snad ne...?
Nejsem žádnej odborník, ale co je na překližce špatného. Ano, jde to z plastu (pokud bude stejný jako trup může to být i vhodné), ale i z překližky a z mnoha dalšího. Otázkou je jak se k tomu člověk postaví, či co má zrovna doma v šuplíku.
O tvaru už to víš ... drát, pak papír ... případně jehlová šablona, ale ta Ti v tomhle případě asi nepomůže.
Zachovejte paniku :-)
Plast ? Dobrá, aspoň se dá lepit..plast je však velmi široký pojem..jaký plast máš na mysli ?
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Tady by asi byl nejlepší tvrzený polystyren (PSH). Desky v menším množstvím (rozuměj rozměrech) je k dostání od p. Litomyského, ve větších rozměrech Řempo. Tloušťka bude stačit tak 1 - 1,5 mm. Lepí se buďto lepidlem na plastikové modely nebo toluenem nebo směsí toluenu s úlomky z desek. Ten trup je z tohoto materiálu vyroben, mělo by to fungovat na 100%. V podstatě je to vhodný materiál i na palubu. Alespoň dle mého soudu.
Zdenek
Zdenek
dle všeho jsi koupil tenhle:
http://www.mujweb.cz/www/P-model/a_challenger.htm
Z čeho to je napsané není, tedy bude třeba test co to lepí. Pokud cituji ze stránky : ".... 1) K lepení použijte lepidla určená na lepení plastikových modelů, sekundové lepidlo nebo pětiminutový epoxid. ....." Tak to bude PSH, HSP ... či další, něco asi na vakuové lisování.
Otestuj co to lepí a s čím to slepíš a pak se rozhodni.
http://www.mujweb.cz/www/P-model/a_challenger.htm
Z čeho to je napsané není, tedy bude třeba test co to lepí. Pokud cituji ze stránky : ".... 1) K lepení použijte lepidla určená na lepení plastikových modelů, sekundové lepidlo nebo pětiminutový epoxid. ....." Tak to bude PSH, HSP ... či další, něco asi na vakuové lisování.
Otestuj co to lepí a s čím to slepíš a pak se rozhodni.
Zachovejte paniku :-)
Už to tu je psáno, dá se lepit loulenem, osobně bych ppužil pouze toulen, dělat si lepidlo z úlomků jde, ale z praxe už to nepoužívám, dlouho to schne a po nějaké době to dělá neplechu, stačí hrany natřít toulenem a bude to ok...popřípadě si nařezat trojuhelníčky a těmi to vystužit...
desky jsem měl na mysli tvrzený polystirén...Asi PSH, jestli se nemýlím...
Je pravda že bych z toho dělal i palubu...použil bych 1,5- 2 mm, ale to už je spíše na tobě...
desky jsem měl na mysli tvrzený polystirén...Asi PSH, jestli se nemýlím...
Je pravda že bych z toho dělal i palubu...použil bych 1,5- 2 mm, ale to už je spíše na tobě...
JuraSach píše:Plast ? Dobrá, aspoň se dá lepit..plast je však velmi široký pojem..jaký plast máš na mysli ?
To víš, někdo byl, nikdo ne..
.
jaroj píše:Omlouvám se za osobní výlev, ale "všude byl a dvakrát", že ..Merrimack píše:jestli čtu dobře, chceš použít překližku?To snad ne...?
Nejsem žádnej odborník, ale co je na překližce špatného. Ano, jde to z plastu (pokud bude stejný jako trup může to být i vhodné), ale i z překližky a z mnoha dalšího. Otázkou je jak se k tomu člověk postaví, či co má zrovna doma v šuplíku.
O tvaru už to víš ... drát, pak papír ... případně jehlová šablona, ale ta Ti v tomhle případě asi nepomůže.
Díky za rady..doma mám dostatečné množství depronu 3 mm a 6mm..muhu v práci sehnat neaktuální plastové výstražné tabulky "používejte rukavice", "pozor..." no znáte je..to všechno mi ale připadá pro rychlíka "divočáka" trochu málo..udrží depron lože vibrujícího motoru v pohodě ? udrží se v depronu servo které se bude prát s tlakem vody ? jestli mi potvrdíte, že ano pak nemám co řešit...už jsem doma požádal holky ať vytáhnou všechny možné dráty co mají na drátkování, na aranžování kytek...snad nějakej bude vhodnej.....
pokud ti bude motor vibrovat(počítám, že to nebude spalovák) tak ho vyhoď , a kormidla se dělají částečně vyvážená na maketách je to trochu jiné a na opravdu rychlíkách jsou úzká dlouhá a tak potom není takový nápor, ale rozhodně to dej do nějakého lože z pevné desky a to zalep do depronu,JuraSach píše:Díky za rady..doma mám dostatečné množství depronu 3 mm a 6mm..muhu v práci sehnat neaktuální plastové výstražné tabulky "používejte rukavice", "pozor..." no znáte je..to všechno mi ale připadá pro rychlíka "divočáka" trochu málo..udrží depron lože vibrujícího motoru v pohodě ? udrží se v depronu servo které se bude prát s tlakem vody ? jestli mi potvrdíte, že ano pak nemám co řešit...už jsem doma požádal holky ať vytáhnou všechny možné dráty co mají na drátkování, na aranžování kytek...snad nějakej bude vhodnej.....
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
K získání tvaru žebra, já to dělám tak, že vystřihnu přibližný tvar z nějakého tvrdého papíru. Ten umístím do trupu a na okraje nalepím kousky papíru podle vnitřního tvaru. Ta šablona samozřejmě musí být v trupu nějak fixována.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.
Tomáš
Tomáš
oki...české o.k. ....udělám to z 6mm depronu...budu postupovat jak jste mi radili...
- Pepa Darvaš
Nevím co si představuješ pod pojmem "Rychík"Co jsem zatím viděl s tímto spodkem trupu se rozhodně rychíku nepodobalo.Je to velký ,široký a zbytečně vysoký trup,který vymyslel někdo před cca 15 léty.Nehodí se na maketu ,ani na zavážecí loďku,prostě na nic.Ta forma změnila jen to co jsem sledoval já ,minimálně pět majitelů,nakonec jí i P.Gregor prodal .Nevýhodou těchto plastových lodí je ,že když tam vlepíš přepážku ať je z čehokoliv po čase Ti ten spoj na vnější straně vyleze a pomalu se trup deformuje od tepla.Vím ,je to levná koupě ,jenže až zjistíš ,že to není to co jsi od toho očekával ,bude pozdě.Pokud jsi již rozhodnut ji stavět a nebo ji již stavíš ,tak než vlepíš motorovou a jinou přepážku z překližky ,či jiného materiálu zevnitř vyztuž to místo deskou plastu,kde budou přepážky.Zásadně to nelep vteřinovým lepidlem ,udělá Ti to ,co jsem psal.Nejlepší by snad bylo epoxidový lepidlo.A nebo lepidlo na kity.Pak to překližkový žebro můžeš zalepit epoxidem.
souhlasil bych s pepou.. opatrně na některé kombinace plastů s různými lepidly.... překlížky se neboj osobně jí ještě laminuji ,ale pokud nezapomeneš nechat 1-2 dny vodu v trupu
tak ti nenabobtná a svůj účel dokonale splní.... a jak udělat vnitřní tvar... nejednou jsem to rovněž potřeboval a nemaje speciální tvarové udělátko jsem si vypomohl keramickou hlínou... ve tvém případě určitě doma máš dětskou plastelinu ... odseparuj trup vloženým mikrotrenovým sáčkem a do poloviny trupu lodi vtlač hlínu.. díky sáčku jí bezpotíží nedeformovanou vytáhneš.. tvar překresli na papír (karton)...zrcadlově přenes druhou polovinu vystřihni a přeměř opět v lodi zda tvar je přesný... pokud vše sedí, šablonu přenes na pevný díl ze kterého bude žebro... při troše pečlivosti, takto jednoduše vyrobíš i jinak složitý vnitřní tvar pro žebro či jiné uložení... zdar ... ať se daří...
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Pokusím se taky přispět troškou do "lodi". U letadel jsme to dělali tak, že drát jsme naohýbali z venkovní strany, nakreslili na papír a odečetli plus-minus tl. laminátu a brousili. Proč si lámat ruce uvnitř trupu?
pepo na nějakým jiným fóru zabývajícím se "rychlíky" někdo právě z challengera postavil "žihadlo" poháněné stříďákem...jistě, není to žádný speciál který má trhat rychlosti..to bych postavil benzíňák maje za barákem Labe....nejsem trpělivý ani zdatný abych stavěl stříející, blikající a troubící makety bitevníků..takové výtvory obdivuji jako v rybařině muškařinu..vysoká škola...prostě chci jednoduššího skoro rychlíka na (prozatím) mig 600 7.4 v turbo...
sorry jen pro vysvětlení
sorry jen pro vysvětlení
Tak s tímto naprosto souhlasím, často se mi stalo, že v místě, kde je nalepeno žebro byl vidět po čase opravdu nehezký spoj, sice opravdová loď je hrbolatá až hrůza, ale u této lodi se to samozřejmě nehodí...
obávám se že a´t to uděláš z toho, či toho, buděs mít vidět spoj...pak je ještě jedna možnost, žebro tam nedávat, udělaj pouze výstuž pro palubu a pak lože pro motor...
jednou jsem zkoušel proti tomu bojovat, chtěl jsem, aby spoj nebil z venku znát, nalepil jsem na plocho pásek do místa, kde má být žebro, tedy nejprve pásek z plastu, lepený (třeba epoxidem) nevím čím.. a pak do toho samého místa až vlepit žebro, tedy žebro se roznese do trupu...zkus to, myslím že s tímto uspěješ...
Trup to rozhodně je nevhodný, protože je z plastu, ale jak jsi řekl, chceš jen rychlíka na občasné blbnutí..
obávám se že a´t to uděláš z toho, či toho, buděs mít vidět spoj...pak je ještě jedna možnost, žebro tam nedávat, udělaj pouze výstuž pro palubu a pak lože pro motor...
jednou jsem zkoušel proti tomu bojovat, chtěl jsem, aby spoj nebil z venku znát, nalepil jsem na plocho pásek do místa, kde má být žebro, tedy nejprve pásek z plastu, lepený (třeba epoxidem) nevím čím.. a pak do toho samého místa až vlepit žebro, tedy žebro se roznese do trupu...zkus to, myslím že s tímto uspěješ...
Trup to rozhodně je nevhodný, protože je z plastu, ale jak jsi řekl, chceš jen rychlíka na občasné blbnutí..
Pepa Darvaš píše:Nevím co si představuješ pod pojmem "Rychík"Co jsem zatím viděl s tímto spodkem trupu se rozhodně rychíku nepodobalo.Je to velký ,široký a zbytečně vysoký trup,který vymyslel někdo před cca 15 léty.Nehodí se na maketu ,ani na zavážecí loďku,prostě na nic.Ta forma změnila jen to co jsem sledoval já ,minimálně pět majitelů,nakonec jí i P.Gregor prodal .Nevýhodou těchto plastových lodí je ,že když tam vlepíš přepážku ať je z čehokoliv po čase Ti ten spoj na vnější straně vyleze a pomalu se trup deformuje od tepla.Vím ,je to levná koupě ,jenže až zjistíš ,že to není to co jsi od toho očekával ,bude pozdě.Pokud jsi již rozhodnut ji stavět a nebo ji již stavíš ,tak než vlepíš motorovou a jinou přepážku z překližky ,či jiného materiálu zevnitř vyztuž to místo deskou plastu,kde budou přepážky.Zásadně to nelep vteřinovým lepidlem ,udělá Ti to ,co jsem psal.Nejlepší by snad bylo epoxidový lepidlo.A nebo lepidlo na kity.Pak to překližkový žebro můžeš zalepit epoxidem.
Já bych se tedy ještě jednou zůčastnil diskuze.
Musím souhlasit s Pepou, že v místě, kam se bude lepit lože motoru je vhodné dno zesílit kouskem destičky. Dále, kolem prostupů hřídelí trupem je vhodné vytvořit ohrádku z téhož plastu (tak 5 - 10 mm) a po usazení hřídelí (pouzder) zalít epoxidem. Jinak vše lepit lepidlem na plastikové modely a/nebo toluenem. Toto jsou moudra člověka, který navrhuje a staví modely z tohoto materiálu (nejedná se o mojí maličkost, to pro upřesnění).
Jinak tento trup, pokud má připevněnou palubu, tak nejspíš nepotřebuje nijaké zvláštní vyztužování. Pokud se nepletu, v originální stavebnici se do trupu vlepuje jen motorové lože a lože baterií. Pokud budeš osazovat motor řady 600, tak je vyztužování trupu skoro nošením dříví do lesa.
Howgh!
Zdenek
Musím souhlasit s Pepou, že v místě, kam se bude lepit lože motoru je vhodné dno zesílit kouskem destičky. Dále, kolem prostupů hřídelí trupem je vhodné vytvořit ohrádku z téhož plastu (tak 5 - 10 mm) a po usazení hřídelí (pouzder) zalít epoxidem. Jinak vše lepit lepidlem na plastikové modely a/nebo toluenem. Toto jsou moudra člověka, který navrhuje a staví modely z tohoto materiálu (nejedná se o mojí maličkost, to pro upřesnění).
Jinak tento trup, pokud má připevněnou palubu, tak nejspíš nepotřebuje nijaké zvláštní vyztužování. Pokud se nepletu, v originální stavebnici se do trupu vlepuje jen motorové lože a lože baterií. Pokud budeš osazovat motor řady 600, tak je vyztužování trupu skoro nošením dříví do lesa.
Howgh!
Zdenek
Chlapi jen pro dopřesnění..nemám celou stavebnici ale jen výlisek spodku a vršku...jiný správný název doposud neznám..nemá to výlisek paluby, kajut atd co je dodáváno v celé stavebnici..vyhrál jsem to v aukru..
Ano, tohle přesně se prodává. Trup a paluba.
Do galerie jsem přidal obrázek, jak trup s výbavou vypadá uvnitř. Majitele jsem se na svolení nezeptal, ale věřím, že se na mě proto zlobit nebude. Jak je vidět, je ve stavebnici použito originální lože serva , pod baterií je destička PSH opatřená ohrádkou z lišt a suchými zipy na uchycení accu-packu. Pouzdro hřídele je kompakt s přírubou a pro snížení mamáhání trupu v místě průchodu pouzdra je pod motor vložen (a nejspíš přilepen) kousek balzy. Motor je obyčejný Speed 600. Toť vše. A samozřejmě přilepená paluba. O žádném problému s nedostatečnou tuhostí trupu majitel nehovořil. Model jsem viděl na vlastní oči i jezdit. Jezdí to docela pěkně, já bych to označil za svižnou jízdu. Jediné, co by stálo za úvahu je "odstřikovací" lišta podél hrany dno-boky, to aby se loď neměla tendenci "lepit" na vodu při velkém náklonu v prudké zatáčce.
Tohle celé tady píšu, protože si myslím, že kromě lože pro motor, baterky, servo a přijímač není potřeba nic vyztužovat a zpevňovat. Pokud je paluba po celém obvodě slepená s trupem, budeš překvapený, jak se to zpevní. Secvakni to k sobě nasucho pomocí svorek nebo kolíčků na prádlo a zkus to na krut.
Držím palce při stavbě.
Zdenek
Do galerie jsem přidal obrázek, jak trup s výbavou vypadá uvnitř. Majitele jsem se na svolení nezeptal, ale věřím, že se na mě proto zlobit nebude. Jak je vidět, je ve stavebnici použito originální lože serva , pod baterií je destička PSH opatřená ohrádkou z lišt a suchými zipy na uchycení accu-packu. Pouzdro hřídele je kompakt s přírubou a pro snížení mamáhání trupu v místě průchodu pouzdra je pod motor vložen (a nejspíš přilepen) kousek balzy. Motor je obyčejný Speed 600. Toť vše. A samozřejmě přilepená paluba. O žádném problému s nedostatečnou tuhostí trupu majitel nehovořil. Model jsem viděl na vlastní oči i jezdit. Jezdí to docela pěkně, já bych to označil za svižnou jízdu. Jediné, co by stálo za úvahu je "odstřikovací" lišta podél hrany dno-boky, to aby se loď neměla tendenci "lepit" na vodu při velkém náklonu v prudké zatáčce.
Tohle celé tady píšu, protože si myslím, že kromě lože pro motor, baterky, servo a přijímač není potřeba nic vyztužovat a zpevňovat. Pokud je paluba po celém obvodě slepená s trupem, budeš překvapený, jak se to zpevní. Secvakni to k sobě nasucho pomocí svorek nebo kolíčků na prádlo a zkus to na krut.
Držím palce při stavbě.
Zdenek
Zdenku dííííky...p.s. koukali jste se někdo na můj rybářský web jak se dá udělat v dnešní době plnokrevná diskuze ? Je tam nutnost se registrovat kvůli vykrádání myšlenek...
Naposledy upravil(a) JuraSach dne čtv říj 23, 2008 17:04, celkem upraveno 1 x.
Chlapi ještě dotaz..na pseudo stránkách fy Gregor se píše že skončil s výrobou modelů lodí. Nepíšou jestli někdo převzal výrobu jejich modelové řady. To vyráběli tolik na sklad a nebo dělá jejich modely za ně ? Nebo jak je to, když kdejaký eshop nabízí ty jejich stavebnice ?
Někdo ty formy odkoupil, ale zatím nerozjel výrobu. Těžko říct, jak se to vyvine.JuraSach píše:Chlapi ještě dotaz..na pseudo stránkách fy Gregor se píše že skončil s výrobou modelů lodí. Nepíšou jestli někdo převzal výrobu jejich modelové řady. To vyráběli tolik na sklad a nebo dělá jejich modely za ně ? Nebo jak je to, když kdejaký eshop nabízí ty jejich stavebnice ?
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Pepa Darvaš
Měl hodně stavebnic na sklad ,ale bude vyrábět jen doplńky .Několik stavebnic jsem viděl u mého němackého kámoše ,co mu je tam prodává Výrobu trupů prodal člověku,no nebudu se dál o tomto vyjadřovat.Ale ten člověk toho asi moc neprodá.S modely lodí je to v naší republice poměrně dost těžký.Jestli se chce člověk soustředit jen a lodičky ,tak by toho moc asi nevydělal.Vím ,že Pavel měl ještě nějakou práci v Praze ,protože by se asi neuživil.Je to spíš jen takový přivýdělek k zaměstnání.Třeba letadýlkáři jsou na tom moc dobře ,protože všechno jim jde do Němec ,nebo do USA,takže když by chtěl lodičkář jen vyrábět modely lodí ,musel by prodávat do zahraničí a na naše by mu nezbýval čas.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek