Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Endeavour-jotika
Re: Endeavour-jotika
Zdravim vsechny modelare, po dostavbe prvniho modelu sem deostal vysneneho Endeavoura knarozeninam.
Zde je par fotek krabice,to co je v ni a barvy
[imgl]portal/img/gallery/754_1223915923.jpg[/imgl]

Zde je par fotek krabice,to co je v ni a barvy
[imgl]portal/img/gallery/754_1223915923.jpg[/imgl]

Za chvilku bych mel dodelat kostru trupu a chtel bych se zeptat ohledne plankovani. Videl sem ze endevra plankuji do prostredka(priblizne tak kde se to jeste tak neohyba) a pak z kylu nahoru. V jotice pisi od paluby az dolu. Jak bych mel nejlepe postupovat?
Diky za rady
Diky za rady
Blahopřeji k nádherné stavebnici. Jak je vidět Jotika je čím dál rozšířenější.
Ty barvy jsi koupil zvlášť?
Ty barvy jsi koupil zvlášť?
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
:Admiral
diky, chtel sem endeavoura a znacka stavebnice byla vedlejsi. Od jotiky sem si ji koupil hlavne proto, ze sem se tady nedocetl o spatnym hodnocenim. Barvy jsou primo doporuceny od jotiky a kupoval sem je ke stavebnici za stejny postovny. Hlavne kdyz bych si ji koupil od construkta v ceskym obchode, tak me vyjde draz jak z anglie jotika. Koupil sem ji tady http://www.cornwallmodelboats.co.uk/aca ... eries.html. Je to asi hlavni odberatel, protoze vsechny modely jsou o 10% levnejsi jak na oficialnich strankach jotiky a postovny maji v prepoctu asi za 700.
diky, chtel sem endeavoura a znacka stavebnice byla vedlejsi. Od jotiky sem si ji koupil hlavne proto, ze sem se tady nedocetl o spatnym hodnocenim. Barvy jsou primo doporuceny od jotiky a kupoval sem je ke stavebnici za stejny postovny. Hlavne kdyz bych si ji koupil od construkta v ceskym obchode, tak me vyjde draz jak z anglie jotika. Koupil sem ji tady http://www.cornwallmodelboats.co.uk/aca ... eries.html. Je to asi hlavni odberatel, protoze vsechny modely jsou o 10% levnejsi jak na oficialnich strankach jotiky a postovny maji v prepoctu asi za 700.
Tady v čechách ji taky seženeš u modely-lodi.cz, ale tam stojí 10250Kč což je o nějakou kačku dráž než jsi ji pořídil ty.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
Blahoželám ku stavebnici.
Už sa teším na obrázky zo stavby...
Už sa teším na obrázky zo stavby...
Zdravím, držím Ti palce, stavebnice je super.K plankování : já bych volil postup od paluby dolů až k místu, kde průhyb v rovině lišty je již neúnosný a její okraj začne přečnívat nad obšívku.Pak šel naproti od kýlu nahoru.Vzhledem k tvaru trupu tvé lodi ( můj odhad), není možné celou obšívku udělat průběžnými lištami od zádě po příď a navíc by lišty na přídi musely být zbroušeny na šířku cca 2 mm.Já teď makám na druhé obšívce mého Agamemnona, takže tento problém je pro mě aktuální.
http://victory.novyweb.com/IMG_4384.JPG
http://victory.novyweb.com/IMG_4384.JPG
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
Ahoj, tak uz mam hotovou kostru trupu, ale dala mi celkem zabrat. To ze prekliska by se lip hodila na vyrobu vrtuli to mi tak nevadilo jak drazky v zebrech byly skoro o 1mm uzsi nez tloustka preklisky kylu, nevim kde se stala chyba, ale urcite sem jedinej komu se to stalo u jotiky. Ale celkem se zadarilo a hlavne je to rovny. Tady jsou nejaky obrazky

Zut: diky za radu. ja prave s tim plankovanim jeste nevim, ale tento tyden se nejak rozhodnu, abych o vikendu mohl zacit. On ten endeavour ma celkem macatej tvar hodne do tvaru U, jde to videt na prvnim obrazku. Mrknu na ostatni modely jak to delali a uvidim. Na krabici je videt ze to nekdo od jotiky delal, jak pisou v navode.
mitom: koukal sem na stranky, mas to moc pekne. Ale uz dlouho zadny novy obrazky. Neni cas?

Zut: diky za radu. ja prave s tim plankovanim jeste nevim, ale tento tyden se nejak rozhodnu, abych o vikendu mohl zacit. On ten endeavour ma celkem macatej tvar hodne do tvaru U, jde to videt na prvnim obrazku. Mrknu na ostatni modely jak to delali a uvidim. Na krabici je videt ze to nekdo od jotiky delal, jak pisou v navode.
mitom: koukal sem na stranky, mas to moc pekne. Ale uz dlouho zadny novy obrazky. Neni cas?
Čo sa týka plánkovania, ja som to riešil podobne ako Žut - http://www.mitom.wz.cz/Victory/2006-11- ... 8__001.JPG.
Predpokladám, že model má dvojité plánkovanie, tak na dizajne toho dolného nezáleží. Klaď ich tak, aby sa prirodzene ohýbali a medzery potom vyplníš. Hlavne sa neponáhlaj, poctivo ich namáčaj a ohýbaj, aby mal trup plynulý rádius.
Ja teraz na Victory moc nerobím, preto žiadne nové obrázky...
Predpokladám, že model má dvojité plánkovanie, tak na dizajne toho dolného nezáleží. Klaď ich tak, aby sa prirodzene ohýbali a medzery potom vyplníš. Hlavne sa neponáhlaj, poctivo ich namáčaj a ohýbaj, aby mal trup plynulý rádius.
Ja teraz na Victory moc nerobím, preto žiadne nové obrázky...
Jo, ma to dvojty plankovani, ale i tu prvni vrstvu budu delat co nejlip, abych se znacne zlepsil a aby druha vrsva byla co nejlepsi. Ja sem predtim plankoval jachtu a ta byla celkem snadna, ale i tak sem ji neudelal nic moc, protoze po prvni vrstve sem se dozvedel o nejaky ohybacce
, druha byla o poznani lepsi a na ohybani poslouzila zehlicka 
Zdravím,
mrkni se na začátek stavby mého Agamemnona před první obšívkou.Dostal jsem dobré rady a spolu s http://www.drydockmodels.com/planking/ jsem obšívku ve zdraví přečkal.Jedná se hlavně o její návaznost na kýl.Podle tvých fotek nepoznám, zda jsi udělal v kýlu, na přídi a zádi vybrání pro zapuštění lišt.Zdá se to celkem bezpředmětné, ale později jsem si blahořečil.
mrkni se na začátek stavby mého Agamemnona před první obšívkou.Dostal jsem dobré rady a spolu s http://www.drydockmodels.com/planking/ jsem obšívku ve zdraví přečkal.Jedná se hlavně o její návaznost na kýl.Podle tvých fotek nepoznám, zda jsi udělal v kýlu, na přídi a zádi vybrání pro zapuštění lišt.Zdá se to celkem bezpředmětné, ale později jsem si blahořečil.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Trosku tusim proc se ptas(cetl sem si zacatek tveho vlakna) a nic trhar nebudu
, trosku sem kyl zadi zbrousil, ale ne moc. Urcite si s tim nejak poradim, ale da to vic prace. Ja sem si cetl o plankovani snad uplne vsechno, ale pak kdyz na to prijde, tak i 50 knih nepomuze dokud si to clovek nezkusi sam. Uz sem plankovat zacal, az toho bude trosku vic poslu fotky. Na pridi delat zarezy mi pride zbytecny, protoze planky jdou ke kylu skoro kolmo. A se zadi si budu muset holt vic vyhrat, ale nevadi.
Ahoj,
tak už sem konečně dodělal první vrstvu, není to uplně značka ideál, ale jako základ by to snad mělo byt dobrý. Lišty nad podlahou seříznu až po druhé vrstě, nerad bych si pak vyčítal přehnanou aktivitu
.

Další obrázky budou asi za hooodně dlouho, protože lišty se ještě ohybají po celé délce trupu(myslím okolo tenčí strany lišty), tak je budu muset ohybat na dvakrát, snad to dopadne dobře
tak už sem konečně dodělal první vrstvu, není to uplně značka ideál, ale jako základ by to snad mělo byt dobrý. Lišty nad podlahou seříznu až po druhé vrstě, nerad bych si pak vyčítal přehnanou aktivitu

Další obrázky budou asi za hooodně dlouho, protože lišty se ještě ohybají po celé délce trupu(myslím okolo tenčí strany lišty), tak je budu muset ohybat na dvakrát, snad to dopadne dobře
Budeš to plaňkovat přes celou délku lodi anebo rozdělíš plaňky podle jejich délky ve skutečnosti?
Ahoj,
to jěště nevím, ale přemyšlím že bych je dělal děleny, ale nejsem si jist svých schopností
. A za další, jako každej lajdák nemám jiný podklady než od Jotiky a nevím jak bych je měl dělit, po jaké delce a pod. Hledal sem na netu obrázky ze stavby repliky, ale našel jsem jenom toto : http://www.seacoastnh.com/endeavour/ph3.html, co mě taky překvapilo, že i podlaha neni na plánech od Jotiky dělaná. Teď není moc času na stavbu, takže o tom budu jěště přemýšlet, když tak si koupím knížku, ale zase nevim jestli to tam třeba je. A co mě taky zarazilo, že nemůžu najít fotky ze stavby modelu Endeavoura od Jotiky, jeden sem na Model ship world našel, ale ten zkončil ještě dřív než začal. Jinak to jsou všechno od Constructa(myslím).
to jěště nevím, ale přemyšlím že bych je dělal děleny, ale nejsem si jist svých schopností
Čistě náhodou mám monografii Endeavour ze série Anatomy of the ship. Bohužel v němčině. Jsou tam fotky modelu i repliky a naprosto perfektní plány. Kdybys měl zájem, napiš soukromě.
Radek
Radek
To Kartonist:
Chci se zeptat ohledně lepení lišt pomocí sekundového lepidla (jsi to psal v sekci plaňkování). Mohl by si mi popsat tvůj postup? Hodně mi to vrtalo hlavou a tak sem to projistotu zkusil ke konci první vrstvy plaňkování, abych nezkousšel něco novýho na druhé vrstvě. Říkal sem si, že bych to kombinoval s herkulesem, všude herkules a přibližne každych cca 4cm bych kapl sekundové lepidlo. Nechci to dělat špendlíkama, protože dělají dírky, ale hlavně roztahují lišty.
Chci se zeptat ohledně lepení lišt pomocí sekundového lepidla (jsi to psal v sekci plaňkování). Mohl by si mi popsat tvůj postup? Hodně mi to vrtalo hlavou a tak sem to projistotu zkusil ke konci první vrstvy plaňkování, abych nezkousšel něco novýho na druhé vrstvě. Říkal sem si, že bych to kombinoval s herkulesem, všude herkules a přibližne každych cca 4cm bych kapl sekundové lepidlo. Nechci to dělat špendlíkama, protože dělají dírky, ale hlavně roztahují lišty.
Podívej se na můj způsob plaňkování na http://www.home.karneval.cz/0344468404/ ... /index.htm, lepil jsem všechno Pattexem Wood Express a není žádný problém.
Petr
Petr
Kdybych se mi to podařilo jak tobě, tak si splním předsevzeční plán na 200%
. S tím to lepidlem jsem ještě nedělal, jak dlouho schne? To přitlačování lišt gumičkou je vcelku zajímavý způsob. Jak dlouho si ten trup dělal? Já budu plaňkovat lištami 4x1mm a to bude asi na dlouho. Právě sem si říkal, že s tím S lepidlem by to mohl jít dobře a v celku rychle.
Můj způsob plaňkování bych nazval až pra...kým. První vrstva: herkules, hřebíčky (dodatečně vytaženy), pak přebroušení, tmelení, přebroušení.
Rozměření a rozdělení trupu jako na Petrových fotkách. Nakresleny hranice rozdělení planěk podle monografie.
Druhá vrstva: Namočenou plaňku na tepelné ohýbačce zkroutit do tvaru. Skalpelem vytvarovat "složitější" konec (druhý byl většinou rovně seříznut) a boky. Zakrátit druhý konec. Případně upravit tvar na ohýbačce. Jemně natřít gelovým vteřiňákem, přitisknout, počkat 10 vteřin. A další plaňka....
Jediný problém se špatným přichycením jsem zaznamenal na vrstvě tmelu, kde se vteřiňák nevpil. Jinak ve spoji dřevo-dřevo nasákne a nepustí.
Radek
Rozměření a rozdělení trupu jako na Petrových fotkách. Nakresleny hranice rozdělení planěk podle monografie.
Druhá vrstva: Namočenou plaňku na tepelné ohýbačce zkroutit do tvaru. Skalpelem vytvarovat "složitější" konec (druhý byl většinou rovně seříznut) a boky. Zakrátit druhý konec. Případně upravit tvar na ohýbačce. Jemně natřít gelovým vteřiňákem, přitisknout, počkat 10 vteřin. A další plaňka....
Jediný problém se špatným přichycením jsem zaznamenal na vrstvě tmelu, kde se vteřiňák nevpil. Jinak ve spoji dřevo-dřevo nasákne a nepustí.
Radek
Na Derfflingerovi jsem začal někdy koncem května a plaňkování odhaduju tak na slabé dva měsíce - (hrubého času, neb musím taky chodit do práce). Druhé plaňky jsem nařezal na délku jednotlivých prken, které nebyly ve skutečnosti delší než šest metrů, ohýbal jsem nad svíčkou za sucha a přibrušoval přesně na místo tak, aby nebyly žádné spáry, protože trup není tmelený a je natřený pouze voskem. Lepidlo Pattex Wood Express je asi jako Herkules, ale má otevřenou dobu jen 15minut a pokud díl nemá nějaké pnutí tak stačí podržet minutu a už se to udrží samo bez problémů. Např. lišta která se nedá nijak zafixovat , protože není jak. Velice dobře se mě osvědčila ta široká guma. Dá se chytit špendlíkama kdekoliv to nebude později vidět a vypodložením různými odřezky přitlačí lištu kde potřebuješ.
Petr
Petr
Můj postup je podobný jako Kartonist.Ohýbám nad sporákem,potom skalpely,smirek na balsovém prkénku na dobroušení.Lepím výhradně středně hustým vteřiňákem za pomocí trubičky (teflonový aplikátor pro střední vteřinové lepidlo-dodává Hořejší model za 38 Kč)Lepím bodově dle potřeby.Pokud potřebuji lepení urychlit např.kvůli pnutí lišty,tak používám aktivátor/dodáván jako flakón/Ta trubička má tu výhodu,že šetří lepidlem a hlavně není všechno okolo polepené.Někdy je nutno slepit pláňky i mezi sebou.Nic potom nekytuji,záleží na tom jak přesně pracuješ.Tímto postupem byl trup na Santa Marii o délce 50cm za 3 večery hotov.Hlavně při práci s vteřinovým lepidlem je nutno dobře větrat,jinak budeš mít zdravotní problémy,které mohou vyvolat i alergii na toto lepidlo.
Ahoj,
tak jak pokračuješ? Chtělo by to nějaké fotky, co říkáš?
Petr
tak jak pokračuješ? Chtělo by to nějaké fotky, co říkáš?
Petr
Ahoj,
nebyl moc čas a hlavně jde mi to strašně pomalu. Dneska a zítra budu celej den lepit, tak zase sem něco přihodím v pondělí večer. Už se těším až to proklaté plaňkování budu mít za sebou
.
nebyl moc čas a hlavně jde mi to strašně pomalu. Dneska a zítra budu celej den lepit, tak zase sem něco přihodím v pondělí večer. Už se těším až to proklaté plaňkování budu mít za sebou
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek