Chtěl bych se touto cestou zeptat, jakým způsobem má vlastně pracovat vlečný hák na remorkéru? Jak se na něj uvazuje lano od tažené vany?
Další otázkou je, jak mnoho dimenzovaný musí být tento hák, popř. jak jej přidělat k lodi tak, aby se s ním neurvala celá nástavba, ke které je upevněn?
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Jak na "vlečný hák"?
Re: Jak na "vlečný hák"?
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
na svém Arturo remorkéru :-) mám jen vazák, ale z hákem je to podobné. Přes vazák dám smyčku která se stáhne. U háku je to obdobné jen se ještě používá nějaké jištěni proti vyklouznutí lana, něco jako na karabince.
Co se pevnosti týká tak vazák není přidělaný k nástavbě, ale ke kostře a jen prochází nástavbou. Na váze vleku příliš nezáleží, pevnost musí být taková aby udržel vlastní loď, případně i nějaké škubnutí.
Co se pevnosti týká tak vazák není přidělaný k nástavbě, ale ke kostře a jen prochází nástavbou. Na váze vleku příliš nezáleží, pevnost musí být taková aby udržel vlastní loď, případně i nějaké škubnutí.
Jak je například udělaný vlečný hák je vidět na Monaku I. Musí být ukotvený k trupu a měl by být zhruba uprostřed lodě. Když bude moc k zádi, tak se s lodí nebude dát při tažení moc zatočit.
Hák by měl mít pojistku proti vysmeknutí lana (oka). Občas by se hodilo krátké a tvrdší odpružení při škubnutí lana.
Rozhodně nedoporučuji hák kotvit k nástavbám !
Hák by měl mít pojistku proti vysmeknutí lana (oka). Občas by se hodilo krátké a tvrdší odpružení při škubnutí lana.
Rozhodně nedoporučuji hák kotvit k nástavbám !
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Mám tomu rozumět tak, že by bylo dobré celý hák připevnit k lodi přes nějakou pružinu?Občas by se hodilo krátké a tvrdší odpružení při škubnutí lana.
Poté by mě zajímala i poloha háku při vlečení, resp. jeho polohovatelnost do stran:
Hák remorkéru ATLAS II.
Předpokládám, že na této fotografii je spíše maketové provedení, ale jak to vlastně pracuje u plně funkčních modelů?
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Občas by se hodilo krátké a tvrdší odpružení při škubnutí lana.tak by to také šlo, ale myslím že vyhovující je ten systém co je na obrázku remorkéru ATLAS II.Mám tomu rozumět tak, že by bylo dobré celý hák připevnit k lodi přes nějakou pružinu?
myslím, že ideální je tak 45-50 stupňů na každou stranu. Při vychýlení o 90 stupňů je nebezpečí, že by se model mohl převrhnout kdyby s ním vlekl škubl v postavení kolmo k vleku.Poté by mě zajímala i poloha háku při vlečení, resp. jeho polohovatelnost do stran:
Hák remorkéru ATLAS II.
Možná by to nebylo špatné, ale pružina by nesměla být moc měkká. Tohle je ještě na vyzkoušení, aby to třeba s remorkérem moc neškubalo.
Velký problém je jak s remorkérem rychle zabrat, aby to neškublo. Zpětný ráz při neuváženém záběru dovede pěkně roztancovat nejen samotný remorkér, ale i vlek, případně toho na zádi či přídi.
Hák se může otáčet i do strany, ale není to nutný.
Je ovšem nutné zabezpečit hladký chod vlečného lana přes záď a nebo příď. jakmile se lano za něco zachytne, je velmi obtížné jej uvolnit. Remorkér se začne stáčet a vlečení se stává hodně problematický. Třeba proto, že na jednu stranu se nedá zatočit.
Velký problém je jak s remorkérem rychle zabrat, aby to neškublo. Zpětný ráz při neuváženém záběru dovede pěkně roztancovat nejen samotný remorkér, ale i vlek, případně toho na zádi či přídi.
Hák se může otáčet i do strany, ale není to nutný.
Je ovšem nutné zabezpečit hladký chod vlečného lana přes záď a nebo příď. jakmile se lano za něco zachytne, je velmi obtížné jej uvolnit. Remorkér se začne stáčet a vlečení se stává hodně problematický. Třeba proto, že na jednu stranu se nedá zatočit.
Keba - webmaster
Podívej se na nějaký plán na remorkér a z toho lehce zjistíš polohu háku. Jak konstrukci, tak osu otáčení. No a zajištění lana - koukni na autojeřáb, je to naprosto stejné. Nejsložitější bude to odpružení. Trvalo mi dost dlouho než jsem to prokoukl. Když jsem se díval v Gdaňsku jak pracují s remorkérem, tak si žádnou prudkou cukaturu nedovolili. Jejich výhoda je v tom, že když potřebují, tak tu vlečenou loď odvážou a pomohou si jinak, nebo jiným remorkérem.
Ale hlavně to bude chtít trénovat a trénovat a trééééééééééééééé....
Ivan
Ale hlavně to bude chtít trénovat a trénovat a trééééééééééééééé....
Ivan
Ivan