Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Problem s kytem
Re: Problem s kytem
Mam zase malý problém. Loď už mám celou pokytovanou i přebroušenou, ale stale na ni mam male dirky.
1, Co s tím?
2, Mám tmel brousit normalne nebo ve vode?
3, Dají se dirky nečím zadělat?
1, Co s tím?
kup si tmel ve spreji, já ho sehnal v globusu v auto-oddělenímakelele píše:Mam zase malý problém. Loď už mám celou pokytovanou i přebroušenou, ale stale na ni mam male dirky.
1, Co s tím?
pak stříknout plničem a na něj barvu v 2 vrstvách - a tohle by mělo pomoci
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Na laminát před sprayi je dobré použít 1,max 2 přestříknutí tzv Primerem.Je to spojující(řekněmě lehce narušující povrch laminátu) a následných vrstev,základovek,plničů,barev,laků,...atd.
Určitě tady narazím na mnohé jiné se mnou nesouhlasící,nicméně,Mě osobně se mi velmi osvědčil plnič na vrstvě primeru.
Určitě tady narazím na mnohé jiné se mnou nesouhlasící,nicméně,Mě osobně se mi velmi osvědčil plnič na vrstvě primeru.
Používám to též, stříkací tmel ve spreji...myslím že nic lepšího na dirky není...pak to jen přebrousíš 400 papírem a do 2000 , ale myslím že 1200 stačí...
prodává se i polyesterový tmel v plechovce...je dvojsložkový a perfektně se brousí...ředit se dá nitroředidlem..ale stříkat jedině kompresorem....pořádnou stříkací pistolí...
prodává se i polyesterový tmel v plechovce...je dvojsložkový a perfektně se brousí...ředit se dá nitroředidlem..ale stříkat jedině kompresorem....pořádnou stříkací pistolí...
Dobrovolně se přiznávám, že když laminuju sám, taky nemám dokonalý povrch. A spousta dalších lidí asi taky ne. Proto jsem rád za toto vlákno a doporučuju se držet původní otázky.DDG 51 píše:JA by som poradil v prvom rade kupit laminatovy trup, ktory tie dierky NEMA. Kedze ich ma, svedsi to o biednej kvalite
Radek
Takže stačí koupit např.: http://www.tuning-centrum.cz/product/11 ... edy-150-ml a postřikat. A na co je plnič??
plnic plni...makelele píše:Takže stačí koupit např.: http://www.tuning-centrum.cz/product/11 ... edy-150-ml a postřikat. A na co je plnič??
proste je to hustsi barva, ktera zalije mensi skrabance (od hrubsiho brusneho papiru) a obcas nejakou dirku. Osobne pouzivam zakladni barvu s plnicem (ve spreji), prebrousim pod vodou 400 nebo 600 a poté 2 vrstvy vrchni barvy...

NeJaToD team
rada od člověka, co se laminováním modelů živí ( pro znalé - SAVEX) zní - první vrstvu kitu/plniče NATÍRAT !!!! ne stříkat. Odpařováním ředidla se laminát ochladí a tím i vzduch v dirkách. Když se pak zase začneohřívat na teplotu okolí, vzduch se teplem rozpíná a a vytlačí plnič z direk ven.
Plnič jestli se nepletu je skoro jako základová barva, jen je trochu hustší. A hlavně docílíš toho, že vystoupnou veškeré nerovnosti, které neuvidíš při tmeleném trupu a několika jeho barvách.makelele píše:Takže stačí koupit např.: http://www.tuning-centrum.cz/product/11 ... edy-150-ml a postřikat. A na co je plnič??
Petře, myslím, že tu otázka byla k nečemu jinému, jde mu podle mne o malé dírečky, které ti třeba vzniknou po nanesení tmelu. Ostatně těchto díreček mám hodně na trupu Abeille od p. Mikulky a také jsem je musel zatmelit.DDG 51 píše:Ja by som sa drzal v prvom rade dobrej technologie vyroby laminatoveho trupu, aby bola bez bublin a dierok, nez sa rozoberat to, ako to vykitovat. Je to komplikovanie zivota modelarom. Dierky v povrchu trupu alebo cohokolvek z laminatu svedsia o nezvladnuti technolgie laminovania, alebo o tom, ze vyrobca chce prilis vela usetrit na nakladoch a nepouzije to, co mu zaruci dobry povrch
- Pepa Darvaš
Dovolím si silně nesouhlasit.Když jsem se zabýval rychlostními modely ,laminátové trupy jsem kupoval od odborníků jako je fi Macháń a nebo fi Kukoreli a při větším broušení vznikly dirky vždy.Dirky tzv. mikrobubliny mohou vzniknout usilovným broušením laminátu.Vznikají pokaždé při laminování ,pokud není použita technologie vakuování.Jestli-že se člověk chce vyhnout mikrobublinám ,nesmí brousit a probarvit trup už nastříkáním do formy..Nelepší lék na bublinky je skutečně plnič.I když není to všelék.Je třeba všechny větší dírky zatmelit a pak přestříkat plničem.K broušení používat jemný papír a brousit pod vodou.DDG 51 píše:JA by som poradil v prvom rade kupit laminatovy trup, ktory tie dierky NEMA. Kedze ich ma, svedsi to o biednej kvalite
- petr hájek
s bublinkama mám dost zkušeností , ale ne v laminátu nýbrž v odlitcích z polyuretanu či epoxydu.
problém s jejich vytmelením je v jejich tvaru , protože se tmel moc špatně dostane dovnitř tak aby ji vyplnil celou , proto u těch větších (0,3mm a výše ) nejdřív vrtáčkem bublinu otevřu a by se tmel skutečně dostal všude,
nevím jestli je to možné i u laminátů , jen píšu jak si pomáhám já u odlitků.
problém s jejich vytmelením je v jejich tvaru , protože se tmel moc špatně dostane dovnitř tak aby ji vyplnil celou , proto u těch větších (0,3mm a výše ) nejdřív vrtáčkem bublinu otevřu a by se tmel skutečně dostal všude,
nevím jestli je to možné i u laminátů , jen píšu jak si pomáhám já u odlitků.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Takže mam použít plnič nebo tmel ve spreji. A chytne mi to i kdyz uz je lod nabarvena?
- Pepa Darvaš
Jo ,klidně to tam dej.Ten plnič má v sobě základ.Teď mně napadlo.Jaká je to barva?Syntetika by se mohla zvednout a udělat varhánky.Nejdřív zkus stříknout na kousek trupu a moc to nenalévej ,prostě né tak plně.Třeba načtyřikrát napětkrát po slabších vrstvách.Lepší je plnič.
on nemyslel dírky vzniklé broušením, ale dírky vzniklé při nedbalém nebo odfláknutém laminování, jako jsem měl třeba já v trupu Tümlera, ty jsem musel zalepit epoxydem tak, že jsem ho nalil do trupu a on protekl dírama ven a tím je vyplnil,Pepa Darvaš píše:Dovolím si silně nesouhlasit.Když jsem se zabýval rychlostními modely ,laminátové trupy jsem kupoval od odborníků jako je fi Macháń a nebo fi Kukoreli a při větším broušení vznikly dirky vždy.Dirky tzv. mikrobubliny mohou vzniknout usilovným broušením laminátu.Vznikají pokaždé při laminování ,pokud není použita technologie vakuování.Jestli-že se člověk chce vyhnout mikrobublinám ,nesmí brousit a probarvit trup už nastříkáním do formy..Nelepší lék na bublinky je skutečně plnič.I když není to všelék.Je třeba všechny větší dírky zatmelit a pak přestříkat plničem.K broušení používat jemný papír a brousit pod vodou.DDG 51 píše:JA by som poradil v prvom rade kupit laminatovy trup, ktory tie dierky NEMA. Kedze ich ma, svedsi to o biednej kvalite
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Zde mohu potvrdit. U Vaňoucha jsem koupil skořepinu Sharka. Povrch jsem před nanesením základu (pro zlepšení přilnavosti) "přelíznul" brusnou houní Scotch-Brite o zrnitosti "Super Fine", čili značně nad zrnitost 600 u "smirku". Po nastříkání základu jsem se doslova zhrozil, co všechno mi na povrchu vylezlo. Přitom skořepina se býskala jako zrcadlo. Na vytmelení jsem použil polyesterový tmel Rapid, po jeho vybroušení (nejdříve nasucho, potom za mokra) jsem znovu stříkal plnič a tam, kde bylo třeba opět tmelil a brousil, dokud se mi to nezdálo dostačující.Pepa Darvaš píše:Dovolím si silně nesouhlasit.Když jsem se zabýval rychlostními modely ,laminátové trupy jsem kupoval od odborníků jako je fi Macháń a nebo fi Kukoreli a při větším broušení vznikly dirky vždy. ...DDG 51 píše:JA by som poradil v prvom rade kupit laminatovy trup, ktory tie dierky NEMA. Kedze ich ma, svedsi to o biednej kvalite
Jinak ten primer na plasty jsem si zatím jen zkoušel a výrazně zlepšuje přilnavost barvy na (téměř libovolný) plastový podklad.
Spreje, které jsou běžně k mání jsou většínou na bázi akrylátu. Pokud příjdou na syntetiku, je zle, zvedne se to (neblahá osobní zkušenost). Naopak čiré laky - i od téhož výrobce - jsou na bázi syntetiky. Ty na akrylovou barvu přijít můžou, i když první vrstvu je lepší jen poprášit a nechat zavadnout a teprve potom nanést plnou vrstvu.
Plnič je barva, která plní roli základu a tmelu. Její hlavní funkcí je vytvořit potřebnou tloušťku celkové vrstvy nátěru a umožňje pefektní vybroušení pod vrchní barvu - to se běžně týká hlavně auto-lakařiny, kde jde základ, potom plnič a pak vrch, pokud se nepletu.
Fuj, to jsem se nějak rozepsal...
Zdenek
Pokud je dírek hodně,osvědčilo se mi převálečkovat trup ještě jednou jen polyesterem(na polyesterový laminát) a pod vodou vybrousit do zrnitosti 300.Po-té Primer před plničem,......není to taková položka a vyplatí se ;-)
"Naopak čiré laky - i od téhož výrobce - jsou na bázi syntetiky. Ty na akrylovou barvu přijít můžou, i když první vrstvu je lepší jen poprášit a nechat zavadnout a teprve potom nanést plnou vrstvu.
Ještě jedna poznámka ,a to dost podstatná-všechny vrstvy musí být stejnorodé- akrylát na akrylát,NEMÍCHAT syntetiku a akrylát a rozhodně už vůbec ne syntetiku na akrylát.
"Naopak čiré laky - i od téhož výrobce - jsou na bázi syntetiky. Ty na akrylovou barvu přijít můžou, i když první vrstvu je lepší jen poprášit a nechat zavadnout a teprve potom nanést plnou vrstvu.
Ještě jedna poznámka ,a to dost podstatná-všechny vrstvy musí být stejnorodé- akrylát na akrylát,NEMÍCHAT syntetiku a akrylát a rozhodně už vůbec ne syntetiku na akrylát.
Naposledy upravil(a) Přema dne stř zář 03, 2008 15:34, celkem upraveno 1 x.
Takže si to shrneme. Na můj již nabarvený model nastříkat plnič, který zadělá dirky a poté přebrousit ve vodě. Nebo ještě něco?
doporučil bych to alespoň přebrousit pokud nebude lepší tu barvu co nejvíc odstranit, možná se pletu, pokud ano takmakelele píše:Takže si to shrneme. Na můj již nabarvený model nastříkat plnič, který zadělá dirky a poté přebrousit ve vodě. Nebo ještě něco?
mne snad někdo opraví
Pavel Daněk
- Pepa Darvaš
Větší dírky zatmelit polyesterovým tmelem
-
- Podobná témata
- Odpovědi