Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

barva na modely

Odpovědět
Admirál

Re: barva na modely

Příspěvek od Admirál »

Rád bych se zeptal jaké byrvy jsou nejvhodnější na dřevěné modely. Já si dnes koupil v modelářství akrylovou barvu na plastikové modely. Jsou vůbec akrylátové barvi vhodné a pokud ne tak jaké.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
kartonist

Příspěvek od kartonist »

To máš těžké. Třeba z ekologického hlediska jsou vhodné jedny barvy (Balakryl), ale mají tak mizerné vlastnosti (zde hlavně kryvost), že jsou prakticky na nic. A u modelů to vidím stejně.
Špičková firma Jotika-Caldercraft nabízí originál sadu barev na modely a zároveň upozorňuje, že nejsou vhodné pro děti, jsou jedovaté a možná i trošku toxické. Některé pigmenty se prostě ve vodě nerozpustí. Ale ve světě je tendence k ekologii (viz nedávná debata o zákazu syntetik), takže i Jotika začala nabízet "waterbased" neboli akryly...

Radek

P.S.: Na těch stránkách Jotiky jsou krásné vzorníčky barev - pokud máte zkalibrovaný kvalitní monitor, lze si najít podobný odstín z u nás dostupných barev. Toto je můj přístup - používám barvy AGAMA, vcelku mi vyhovují a neženu se za co nejvěrnějším odstínem. Jiní členové fóra to řeší jinak.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Já používám syntetiku (Revell, Humbrol) a spokojenost. Všechno stříkám pistolí. U plastikářů jsem čet, že na štětec jsou nejlepší barvy Humbrol (ale tuším, že už se nevyraběj :( )
mitom

Příspěvek od mitom »

kartonist: skalibrovaný monitor Ti moc nepomôže, keď nemáč ICC profil fotoaparátu, nevieš aké bolo vyváženie bielej, ...

all: Používam to, čo mám doma. Keď lakujem štetcom, tak lak nitrocelulózový lesklý. Keď sprejujem tak momentálne používam akrylové spreje od Plastikote. Inak aj syntetiky a vodou riediteľné akryly (Revell a Agama). Čo sa týka vernosti farieb, tak ako som už viackrát spomínal, mám Yellow ochre a Red ochre od JoTiKy - vodou riediteľné. Tá červená je potrebná len na strielne, takže mi stačí tá fľaštička, tú žltú mám skôr ako vzor pre namiešanie vlastnej, ale už som ju použil na člny a delá. Ale vždy tak, že to nafarbím nejakým podobným lacným žltým okrom (agama) a len posledná vrstva je JoTiKa.
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Jak jsem se dočetl někde jinde jako žlutou používáš Agamu 11M + žlutohnědá,. A co ta červená. víš jaká jí je nejblyžší z toho co je tady na trhu.
mitom

Příspěvek od mitom »

Žut kdesi (tuším pri jeho Agamemnone) písal, aký je ekvivalent od Humbrolu, ale už si to nepamätám.

Ako podklad používam tú Agamu 11M. Je viac do žlta, ale JoTiKa ju potom pekne prekryje.
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Snek píše:
mitom píše:kartonist: skalibrovaný monitor Ti moc nepomôže, keď nemáč ICC profil fotoaparátu, nevieš aké bolo vyváženie bielej, ...
Pokud je fotograf/webmaster profik, tak predpokladam ze pri prevodu na web soucasne prevede barvu do sRGB profilu. Pokud je fajnsmekr, tak ti to prevede do AdobeRGB. No a pokud se na ten prevod vykaslal, tak doufam ze zanechal ICC vlozeno v "obrazku"

Dalsi vec je zda vas LCD vubec je schopen barvy zobrazit v sRGB a dodavany ICC neni jen zbozne prani.

Slusne LCD pouzitelne pro alespon priblizne hrani s i s barvama ma na stole z modelaru spise vyjimka ;)

Takze nejde o ICC ale prvne o kvalitni LCD. V CRT to bylo s sRGB jednoduzsi/levnejsi.

Zajimava debata o ICC :)
To není divu. kdiž si koupíš model za xxxxxkč tak už ti moc peněz na monitor nezbyde.:lol:
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Barvy, lepidla a tmely“