Kompletně předělaný úvazník hlavního stěžně (oproti stavebnici) a podstavec pod člun.
Na úvazníku jsou naznačeny kladnice, dodělány ozdoby, přidáno pár kolíků, sloupky jsem se snažil trochu ozdobit a vrchní díl je z více vrstev různého dřeva. Nástavba pro člun ještě není hotová, zbývá dodělat gratingy.
Ty mosazný uvazovací kolíky asi nechám takhle, ale tu "osu" kladek by to možná namořit chtělo. Musím zakoupit ten přípravek na černění. Stejně chci načernit děla, závěsy atd.
Konečně přišel materiál, takže zase nějaký pokrok. Obložil jsem kýl ořechovými lištami, dále jsem dodělal nástavbu pro člun a pustil se do prvního děla. Tak mám hotový "prototyp", trvalo mi to docela dlouho, ale další už snad půjdou rychleji. Tady jsem musel všechno předělávat pořád do kola než to sedělo. Lafety: ze stavebnice použity jen kola a závěsy hlavně, vše ostatní udělané "from scratch". Výsledek je zde (mosaz a kov budu chemicky mořit až si koupím mořidlo, hlaveň přijde také obrousit a namořit) uvázání děl: stavebnice s uvázáním vůbec nepočítá. Dokoupil jsem kladky a lana (kladky zatím nejsou) udělátko na smontování lafet
Máš to pěkné, mám jen dvě drobné výtky.
-Čudlík na konci hlavně je příliš velký - po přivázání není vidět, takže OK.
-Černý špagát, kterým jsou svázané smyčky na koncích lana, bych nahradil světlým, protože zřejmě nebyl dehtovaný.
Děla jsou tvarově úplně divný (směrem dozadu jsou se málo rozšiřujou atd.), bohužel doma nemám prostředky na to, abych si udělal nová. Ta černá nit půjde nahradit bílou asi jednodušeji :D
Zkušebně přivázané dělo na palubu. Černění se moc nepovedlo, nějak mi to nechce chytat. Čím se nejlépe odmašťuje? To petrricek: koupil jsem také toto mořidlo: http://advantage-fl.cz/id81cz-patiny-pariser-apod.htm , jak s ním pracuješ, že si dosáhl takového pěkného výsledku (jak ho nanášíš)? Dík
Konečně jsem dokončil barvení trupu. Dále jsem zkompletoval Capstan a úvazník předního stěžně. Pracuju na kormidle a na zbytku napínacích kladek a lavic.
Nazdar,
dělo vypadá dobře, hlavně kladky jsou v měřítku, což se nevidí příliš často.
Zato uvazovací kolíky (obr. 242) jsou příliš nahusto - anebo příliš velké. Takhle se na ně budou lana namotávat těžko.
A ještě jeden tip na zlepšení. U kotevních průvlaků bylo lože v malém dolepeném dílu (nenapadá mě zrovna jméno) obroušeno až do čtvrtkruhového profilu, aby se lana nelámala o ostrou hranu.
To kartinost: ty kolíky jsou na husto, protože pokud budu dělat i plachty a hlavně podrobnější lanoví, tak potřebuju mnohem více míst k uvázaní. Stavebnice počítala mám pocit jen se 4 kolíky uprostřed já jich tam mám 8!! Kolíky jsou použité ze stavebnice, ale obroušené skoro na polovinu jejich šířky (a stejně jsou dost velké), ale s tím už bohužel nic nenadělám. mezi kolíky je mezera maličko přes milimetr, takže lana 0,25 a 0,5 se tam vejdou i když to bude hodně u sebe.
A jestli jsem dobře pochopil, šlo ti o "zesílení" kotevních průvlaků. Trochu zbroušené jsou, ale určitě ne do čtvrt kruhu, uvidím jestli to předělám.
Používám rotační kartáčky od Proxxonu a před namočením do mořidla celý povrch okartáčuji. Pokud možno neměl bys to vůbec chytat do prstů, kvůli mastnotě. Namočím do mořidla, položím na talířek a nechám působit pár minut. Opláchnu ve vodě, přeleštím čistým hadříkem a když je třeba, namočím ještě jednou. Mosaz dá trošku víc práce než měď.
Petr
Tak mam za sebou první, vcelku úspěšný, pokus s černěním! Dále jsem stříknul kormidlo a nalepil horní lištu na zádi. To byl docela porod, ale zdařilo se! Hřebíky přijdou buď vyndat nebo na ně nalepím dřevěnou lištu. Ještě nevim.
Nazdar,
černil jsi i uvazovací kruhy u děla a na palubě? (Já je občas dodělávám štětcem - namočím do mořidla a chvíli otírám.)
Hřebíčků je škoda. Osobně to řeším tak, že si díl nejřív ohnu a při vlastním lepení používám gelový vteřiňák (případně v kombinaci s disperzí), takže díl chvíli udržím prsty, a potom už doschne.
kruhy černěný nejsou, na ně to nefunguje, jen na mosaz a měď. Hřebíku škoda sice jo, ale zase na druhou stranu, když je vyndam, tak se daj klidně znova použít a 100 jich stojí kolem 20Kč, takže v pohodě:)