Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Kortova dýza Graupner

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
Tatka

Re: Kortova dýza Graupner

Příspěvek od Tatka »

To není problém, "prohry" se nebojím, těch už mám za sebou dost :). To neměla být urážka.... Jen se pokouším z toho co páchám vydolovat maximum. Ale zásadní zkušenosti s konstrukcí dýz jaksi nejsou, soft pro jejich výpočet jaksi nevlastním, tak nezbývá než sbírání cizích zkušeností a také vlastní pokusy. Jak pojedeš do Brna rád tě uvidím, nebo se nechám zlákat od kolegů a pojedu aspoň na čumendu do Bráníka...
Godric

Příspěvek od Godric »

Ale tak sem to nemyslel, já sem v ničem žádnou urážku neviděl.... spíš bych to chtěl vidět na živo, podle mne ten pohon na to jak máš perfektně udělanej, tak si zaslouží ještě pořádné šrouby, spíš sem tě chtěl navnadit na to, že i když je výkon velkej, jde udělat větší :D
duke

Příspěvek od duke »

To DDG: nemáš nějaký ty slíbený fotky rozebraného GR pohonu? Je to jen čistě ze zajímavosti, když budu mít čas, tak snad brzo dokončím své pohony, ale nyní jsem od remorkéru odbočil k trochu jiný lodi, protože chci postavit na NS soutěže nějakou F2 jku.
duke

Příspěvek od duke »

jasně, až je budeš mít, budu rád za zveřejnění.
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Já se taky hlásím... zvědavost se nedá potlačit...:)
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Dnes proběhl další test s novými dýzami a 2 x 10 čl. na Splaviskách. Výkon se trochu zvedl, ale pokleslo sebevědomí při testu (srovnání) s Godricovým WG. Jeho motory napřímo prostě dávají výkon výkon. Při přetahované mně potopil pěkně záď pod vodu a kdyby neubral plyn, tak jsem byl jako tažená bójka :). Pokud se Bořík urve, tak možná někde bude i video. Takže vzhůru k dělaným šroubům.
Godric

Příspěvek od Godric »

Jak sem ale říkal, jak budou pořádné šrouby, tak tě výkon skočí hodně nahoru. Ty šrouby co jsou tam teď prostě nejsou ono, pak ta přetahovaná taky tak vypadala :)
Mak

Příspěvek od Mak »

Milane to sis teda vybral ale protitahouna :-)) Jirka nema lod ale buldozer :-)
footy, Challenger, Springer - Sofia, Ruský dělový člun, hrouda laminátu :-)
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Po úterní zkušenosti jsem nelenil a vytvořil nové šrouby... Seveřanův návod na Monaku je supr :). Zatím proběhly jen vanové zkoušky, ale mám pocit, že se dílo povedlo, tah "na ruku" se zdá být lepší a poprvé jsem si ve vaně načvachtal do trupu. Brzy proběhnou zkoušky na vodě. Pár fotek jsem přidal zde:
http://www.rcfogli.cz/modules.php?name= ... &album=189
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Dnes proběhly snad poslední zkoušky. Nové šrouby asi opravdu výkonnější než původní. Teď přijde konečně vše odstrojit a chvíli stavět loď.
Godric

Příspěvek od Godric »

Tatka píše:Dnes proběhly snad poslední zkoušky. Nové šrouby asi opravdu výkonnější než původní. Teď přijde konečně vše odstrojit a chvíli stavět loď.
Asi? Nebylo to poznat nebo nebylo to čím poměřit, nebo ten nárůst nebyl tak velkej, jak se čekal?
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Opravdu těžko posoudit.... Dle oka se o něco zvedla rychlost, věc nepříliš podstatná. Tah "na ruku" se zdá být větší. Kolega s digitálním siloměrem měl rodinné povinnosti :( a Mak udělal pěknou vanu (v té době dvoudílnou, nyní třídílnou) a do té dvoudílné se odhadem vešlo tak 20 - 25 l vody, takže to s ní mazalo pěkně zvesela. Nárůst výkonu tady opravdu je, ale nejspíš jsem si představoval větší.
Ještě zkusím udělat jedny šrouby s mírně zvětšenými listy a upravenými úhly (těch 2000 ot. na šroubu to zvětšení možná bude vyžadovat).
Godric

Příspěvek od Godric »

Druhé šrouby určitě neuškodí a ten objem taky podle mne pomůže, vzhledem k tomu, že ty otáčky nejsou tak vysoké.
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Po delší odmlce mám pár zjištění. Největší problém v realizovaných dýzách byl v nízkém počtu otáček šroubu (cca 2000) díky hornímu převodu 3:1. Trabl, jak vyřešit v daných osových vzdálenostech ozubeného soukolí jiný převodový poměr, měl po zhruba tříměsíčním bádání, jednoduché řešení. Původní soukolí (modul 1, poměr 3:1, 45/15 zubů) se podařilo nahradit novým (modul 1,5, poměr 2:1, 30/15 zubů) které se po úpravách podařilo dostat do původních os. Současné otáčky šroubu cca. 3000, tah vzrost téměř lineárně a proudový odběr také.
Dále jsem vyrobil na zkoušku pětilisté šrouby s menším stoupáním než měly původní čtyřlisté s dost drsným stoupáním (1,8 průměru šroubu). Ve vaně na mincíři se jevily oba šrouby téměř shodně. Jak nový převod, tak i šrouby bude třeba otestovat na volné vodě, ale to až bude teplo.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“