Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Motor + prevodovka

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Ľuboš

Re: Motor + prevodovka

Příspěvek od Ľuboš »

Dobrý deň. Myslím, že pitvanie tohto problému patrí zo stavby modelu skôr do tejto rubriky. Moja otázka znie. Nie je ako jednou z možných alternatív na pohon lode využiť v kombinácii s klasickými motormi aj bežne používané letecké prevodovky? Je v tom nejaký zádrhel? Zabudovanie do trupu lode by nemal byť problém. Napríklad využiť kombináciu - klasický el. mot. MIG 400 na 6V v spojení s prevodovkou MPJ 8011 Prev.400 STD 4,1:1, čím dostanem zhruba 3000 výstupných otáčok. Nemohla by byť táto kombinácia v spojení, s lodnou skrutkou priemeru 40 mm napríklad na loď veľkosti MoNaKo I., o ktorého stavbe sa práve diskutuje v rubrike stavba modelu uspokojivá? Plus vcelku prijatelná cena a možnosť dokúpenia náhradných dielov. Čo na to vravia odborníci? Ďakujeme Ľuboš a Maťo
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Ľuboš píše:Dobrý deň. Myslím, že pitvanie tohto problému patrí zo stavby modelu skôr do tejto rubriky. Moja otázka znie. Nie je ako jednou z možných alternatív na pohon lode využiť v kombinácii s klasickými motormi aj bežne používané letecké prevodovky? Je v tom nejaký zádrhel? Zabudovanie do trupu lode by nemal byť problém. Napríklad využiť kombináciu - klasický el. mot. MIG 400 na 6V v spojení s prevodovkou MPJ 8011 Prev.400 STD 4,1:1, čím dostanem zhruba 3000 výstupných otáčok. Nemohla by byť táto kombinácia v spojení, s lodnou skrutkou priemeru 40 mm napríklad na loď veľkosti MoNaKo I., o ktorého stavbe sa práve diskutuje v rubrike stavba modelu uspokojivá? Plus vcelku prijatelná cena a možnosť dokúpenia náhradných dielov. Čo na to vravia odborníci? Ďakujeme Ľuboš a Maťo
myslím, že je jedno jakou převodovku použiješ, jestli 2 samostatná ozubená kolečka, O kroužek a dva různé pastorky, planetovou převodovku nebo cokoliv jiného... rozhodující jsou výstupní otáčky hřídele a šroub, který je s těmito otáčkami schopen plout. Pokud máš šroub s vyšším stoupáním tak jsu pomalejší otáčky potřeba.

V monaku I. mám motor SPEED 40 7,2V a 2 šrouby o průměru 32mm se stuopáním 30mm v dýzách s rozvodovkou z jednoho motoru. Převodový poměr je 3:1. S převodem 4,1:1 budeš mít lehce nižší otáčky, ale zase uvažuješ o šroubu s větším průměrem takže by to mělo fungovat...
Obrázek
NeJaToD team
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Pokud je mi známo, tak žádný problém není a běžně se takové řešení využívá. Ostatně speciální lodní převodovky snad ani neexistují, tak jediná alternativa k leteckým je zakázková výroba nebo vlastní práce. Převodovka je sice hlučná, ale u kvalitního profesionálního výrobku by to nemělo být nijak tragické a aplikace převodovky právě vhodně umožní použití většího a tedy účinnějšího šroubu bez rizika přetěžování a zničení motoru. Soudím, že vámi uvažovaná kombinace je pro dané použití vhodná. Pokud jde o vhodnost pro remorkér určený na TT, to už není můj obor, ale je tu celá řada kolegů co zasvěceně poradí, navíc se tu už otázka pohonu Monaka I v nějakém tématu řešila. Původní konfigurace uvedená v návodu byla zvolena kvůli maximální jednoduchosti a úspoře nákladů, ale jistě zdaleka není nejoptimálnější.
Ľuboš

Příspěvek od Ľuboš »

Nešlo mi v tomto momente konkrétne o MoNaKo I.. Túto loď som uviedol ako príklad, keďže jeho pohon sa rieši, resp. riešil v jednom z posledných vlákien v rubrike stavba modelu. Išlo mi o vhodnosť využitia leteckých prevodoviek s klasickými motormi rady 280, 400, 600 ... u lodí. Väčšinou sa totiž v príspevkoch spomínajú prevodovky vyrobené do lodí na zakázku, prípadne vyrobené na kolene doma. Sám som ešte leteckú prevodovku v lodi nepoužil, no priznávam, že táto možnosť sa mi od počiatku javila ako veľmi simpatická. A to nielen pre jednoduchosť a spoľahlivosť spojenia motora s prevodovkou a jej konštrukciou usnadňujúcou zabudovanie. I tým, že leteckých prevodoviek je na trhu veľké množstvo aj s veľkou škálou možností voľby prevodového pomeru, čím sa myslím dá celý pohon vo vzťahu k použitej lodnej skrutke veľmi dobre doladiť. Ďakujem za názory. Ľuboš
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj modely stavím teprve chvíli ale hned v začátku jsem natrefil na převodovky z :http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/start.html této prodejny .Majitel p. Jan Slezák je velice vstřícný i k výrobě například hřídelí normálně nevedených v sortimentu (osobně ověřeno :) ) .Tyto převodovky mám ve třech lodích a jsem nadmíru spokojen .Jinak jsem dostal ke každé převodovce komplet náhradní převody (asi na další převodovku :P protože se zatím žádná neopotřebovala ). Zdá se mi že tyto převodovky jsou asi na lodě vhodnější z důvodu přehlednosti a mazání převodů.Ale určitě je to věc názoru ;).
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“