Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Motor + prevodovka
Re: Motor + prevodovka
Dobrý deň. Myslím, že pitvanie tohto problému patrí zo stavby modelu skôr do tejto rubriky. Moja otázka znie. Nie je ako jednou z možných alternatív na pohon lode využiť v kombinácii s klasickými motormi aj bežne používané letecké prevodovky? Je v tom nejaký zádrhel? Zabudovanie do trupu lode by nemal byť problém. Napríklad využiť kombináciu - klasický el. mot. MIG 400 na 6V v spojení s prevodovkou MPJ 8011 Prev.400 STD 4,1:1, čím dostanem zhruba 3000 výstupných otáčok. Nemohla by byť táto kombinácia v spojení, s lodnou skrutkou priemeru 40 mm napríklad na loď veľkosti MoNaKo I., o ktorého stavbe sa práve diskutuje v rubrike stavba modelu uspokojivá? Plus vcelku prijatelná cena a možnosť dokúpenia náhradných dielov. Čo na to vravia odborníci? Ďakujeme Ľuboš a Maťo
myslím, že je jedno jakou převodovku použiješ, jestli 2 samostatná ozubená kolečka, O kroužek a dva různé pastorky, planetovou převodovku nebo cokoliv jiného... rozhodující jsou výstupní otáčky hřídele a šroub, který je s těmito otáčkami schopen plout. Pokud máš šroub s vyšším stoupáním tak jsu pomalejší otáčky potřeba.Ľuboš píše:Dobrý deň. Myslím, že pitvanie tohto problému patrí zo stavby modelu skôr do tejto rubriky. Moja otázka znie. Nie je ako jednou z možných alternatív na pohon lode využiť v kombinácii s klasickými motormi aj bežne používané letecké prevodovky? Je v tom nejaký zádrhel? Zabudovanie do trupu lode by nemal byť problém. Napríklad využiť kombináciu - klasický el. mot. MIG 400 na 6V v spojení s prevodovkou MPJ 8011 Prev.400 STD 4,1:1, čím dostanem zhruba 3000 výstupných otáčok. Nemohla by byť táto kombinácia v spojení, s lodnou skrutkou priemeru 40 mm napríklad na loď veľkosti MoNaKo I., o ktorého stavbe sa práve diskutuje v rubrike stavba modelu uspokojivá? Plus vcelku prijatelná cena a možnosť dokúpenia náhradných dielov. Čo na to vravia odborníci? Ďakujeme Ľuboš a Maťo
V monaku I. mám motor SPEED 40 7,2V a 2 šrouby o průměru 32mm se stuopáním 30mm v dýzách s rozvodovkou z jednoho motoru. Převodový poměr je 3:1. S převodem 4,1:1 budeš mít lehce nižší otáčky, ale zase uvažuješ o šroubu s větším průměrem takže by to mělo fungovat...

NeJaToD team
Pokud je mi známo, tak žádný problém není a běžně se takové řešení využívá. Ostatně speciální lodní převodovky snad ani neexistují, tak jediná alternativa k leteckým je zakázková výroba nebo vlastní práce. Převodovka je sice hlučná, ale u kvalitního profesionálního výrobku by to nemělo být nijak tragické a aplikace převodovky právě vhodně umožní použití většího a tedy účinnějšího šroubu bez rizika přetěžování a zničení motoru. Soudím, že vámi uvažovaná kombinace je pro dané použití vhodná. Pokud jde o vhodnost pro remorkér určený na TT, to už není můj obor, ale je tu celá řada kolegů co zasvěceně poradí, navíc se tu už otázka pohonu Monaka I v nějakém tématu řešila. Původní konfigurace uvedená v návodu byla zvolena kvůli maximální jednoduchosti a úspoře nákladů, ale jistě zdaleka není nejoptimálnější.
Nešlo mi v tomto momente konkrétne o MoNaKo I.. Túto loď som uviedol ako príklad, keďže jeho pohon sa rieši, resp. riešil v jednom z posledných vlákien v rubrike stavba modelu. Išlo mi o vhodnosť využitia leteckých prevodoviek s klasickými motormi rady 280, 400, 600 ... u lodí. Väčšinou sa totiž v príspevkoch spomínajú prevodovky vyrobené do lodí na zakázku, prípadne vyrobené na kolene doma. Sám som ešte leteckú prevodovku v lodi nepoužil, no priznávam, že táto možnosť sa mi od počiatku javila ako veľmi simpatická. A to nielen pre jednoduchosť a spoľahlivosť spojenia motora s prevodovkou a jej konštrukciou usnadňujúcou zabudovanie. I tým, že leteckých prevodoviek je na trhu veľké množstvo aj s veľkou škálou možností voľby prevodového pomeru, čím sa myslím dá celý pohon vo vzťahu k použitej lodnej skrutke veľmi dobre doladiť. Ďakujem za názory. Ľuboš
Ahoj modely stavím teprve chvíli ale hned v začátku jsem natrefil na převodovky z :http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/start.html této prodejny .Majitel p. Jan Slezák je velice vstřícný i k výrobě například hřídelí normálně nevedených v sortimentu (osobně ověřeno
) .Tyto převodovky mám ve třech lodích a jsem nadmíru spokojen .Jinak jsem dostal ke každé převodovce komplet náhradní převody (asi na další převodovku
protože se zatím žádná neopotřebovala ). Zdá se mi že tyto převodovky jsou asi na lodě vhodnější z důvodu přehlednosti a mazání převodů.Ale určitě je to věc názoru
.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8 Odpovědi
- 5605 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od marian_r
-
- 8 Odpovědi