Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Lepeni "oken"

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
ruja

Re: Lepeni "oken"

Příspěvek od ruja »

Mám začátečnický dotaz. Čím lepíte "okna" ? Nástavbu mám z ABS (výstražná tabulka), nastříkanou akrylkombinační barvou. Výřezy pro okna bych chtěl "zasklít" tužší průhlednou fólií co se dává na přední stranu při kroužkové vazbě. Ale zatím nemůžu najít to správné lepidlo. Zkusil jsem lepidlo na plastikáče, ale to hodně leptá barvu, tato se pak rozleje a zapatlá okénka. Další pokus byl LA tmel, ale ten moc nedrží (což není divu neb ho dávám jen na nástavbu a už ne na fólii), navíc taky leptá barvu. Ještě zkusím UHU allplast, ale jinak už mě nic nenapadá. Diky ! Ruja
ruja

Příspěvek od ruja »

jj, ja jsem to tu hledal ale asi ne dost dlouho. Sekundaku jsem se zatim snazil vyhnout, neb mam pocit ze pri odparovani ci co to vlastne dela se dost často polepta folie. Ale asi mi nic jineho nezbude, UHU por i UHU allplast jsem ted zkoušel s bídným výsledkem. Tož diky !
razor

Příspěvek od razor »

myslim ze pri odparovani sekundoveko lepidla sa okolie sfarbi na bielo

ale to sa da utriet prstom , ak by to bol Ľadoborec mohlo by sa to využiť ako námraza :D :D :D
SH

Příspěvek od SH »

DDG 51 píše:Na trhu existue niekolko specialnych lepidiel urcenych na lepenie okien. Sam jedno z nich uspesne roky pouzivam.Neodparuje sa ako sekundak, po uschnuti je cire
a můžeš sdělit, jak se to lepidlo jmenuje? Nebo je to tajemství?
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

DDG 51 píše:Na trhu existue niekolko specialnych lepidiel urcenych na lepenie okien. Sam jedno z nich uspesne roky pouzivam.Neodparuje sa ako sekundak, po uschnuti je cire
-----------------
aha, zase jedna dobrá rada nad "ZLATO" , že pán DDG 51. Predem ďakujem. Už ho jdu koupit.
A je To . . . .!
Karolinus I

DDG 51 píše:Pisal som, ze na trhu je niekolko dobrych lepidiel na okna, preto som ich nechcel vsetky menovat.Samozrejme ani doporucovat. Ale nieje tajomstvo, ktore ja mam osvedsene. Kedze som teraz na dennej dvanastke, vecer vam pridam do Galerie fotku lepidla. Samozrejme ja na kazdom jednotlivcovi, ake lepidlo pouzije
-------------------------------------------
aha , asi by Tě to moc unavilo.
A je To . . . .!
SH

Příspěvek od SH »

DDG 51 píše:NIe, nemas prvdu, neunavilo by ma to. Staci sa pozriet na moj posledny prispevok a hlavne do Galerie, kde je fotka lepidla. ktore pouzivam. Dovod na to, ze som toto lepidlo nemenoval hned na uvod je to, ze nechcem robit reklamu, lebo urcite to nieje jedine lepidlo, na tento ucel vhodne. Nejedna sa o unavovanie. Okrem toho, mam velmi zle skusenosti zo zahranicnych for, kde su prave na taketo informacie prilis citlivy, lebo to beru ako presadzovanie jedneho vyrobku a to rozhodne nieje moj umysel
z té fotky je prd poznat.... aspoň pro mě.
Pokudněkdo prosazuje bez zeptání pořád jedno a to samé dokola, tak mě to taky štve. Ale když i po dotazu je někdo tajemný jak hrad v Karpatech tak to je druhý extrém. Se stejným stupněm štvaní...

A kde jde to lepidlo koupit, případně k čemu je primárně určené by doplnit šlo?
jaroj

Příspěvek od jaroj »

Chce se mě říct jen áchjó ... nač ty tajnosti.

Též jsem s tím lepil kabinu do éra a docela to fungovalo: Jak tak rychle koukám po netu tak třeba tady:
http://www.rcshop.eu/formula-560-canopy ... -6997.html
http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... &kat_typ=1
http://polenamodels.pasaz.cz/detail-181 ... nopy-glue/
http://www.rcmodels.cz/zbozi/vyrobci_ra ... anopy-glue

A jistě další
Zachovejte paniku :-)
SH

Příspěvek od SH »

Jaroj díky.
Sice informace "lepidlo na kabiny" je asi jako "auto k ježdění" ale alespoň něco. Čekal bych informaci jaké materiály lepí.

Jestli jsi ho používal, můžeš mi říct, jestli lepí Vivak (to asi ano) ale i na dřevo, kov. Je kontaktní (= nesnáší mezery) anebo i nějakou mezerku zalije a pod? Díky.
Karolinus I

jaroj píše:Chce se mě říct jen áchjó ... nač ty tajnosti.

Též jsem s tím lepil kabinu do éra a docela to fungovalo: Jak tak rychle koukám po netu tak třeba tady:
http://www.rcshop.eu/formula-560-canopy ... -6997.html
http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... &kat_typ=1
http://polenamodels.pasaz.cz/detail-181 ... nopy-glue/
http://www.rcmodels.cz/zbozi/vyrobci_ra ... anopy-glue

A jistě další
--------------------------------------

Díky, takhle si to také představuji.
A je To . . . .!
jaroj

Příspěvek od jaroj »

SH píše:Jaroj díky.
Sice informace "lepidlo na kabiny" je asi jako "auto k ježdění" ale alespoň něco. Čekal bych informaci jaké materiály lepí.

Jestli jsi ho používal, můžeš mi říct, jestli lepí Vivak (to asi ano) ale i na dřevo, kov. Je kontaktní (= nesnáší mezery) anebo i nějakou mezerku zalije a pod? Díky.
OK, nechtěl jsem tady do toho DDG kecat, jen jsem to nevydržel a přidal linky. Tak teď ještě konkrétní zkušenosti.
- je to bílé vodou rozpustné lepidlo (v podstatě vypadá jak herkules)
- lepil jsem plast/plast (folii co se z ni dělaj blistry), plast/balsa, plast/nažehlovací fólií potažená balsa
- doba do zavadnutí cca 2 hodiny, vytvrzení cca 24 hod
- mezery jsem nezkoušel vyplnit, měl jsem to hezky pěkně :-)
- drží to dobře, ale nevěšel bych se na to
- neb jde umejt vodou a neschne rychle jak vteřiňák, tak přebytečné klidně umeješ
- no a poslední a asi nejdůležitější, po vytrzení je téměř čiré
SH

Příspěvek od SH »

jaroj píše:.... je to bílé vodou rozpustné lepidlo (v podstatě vypadá jak herkules)
- lepil jsem plast/plast (folii co se z ni dělaj blistry), plast/balsa, plast/nažehlovací fólií potažená balsa
- doba do zavadnutí cca 2 hodiny, vytvrzení cca 24 hod
- mezery jsem nezkoušel vyplnit, měl jsem to hezky pěkně :-)
- drží to dobře, ale nevěšel bych se na to
- neb jde umejt vodou a neschne rychle jak vteřiňák, tak přebytečné klidně umeješ
- no a poslední a asi nejdůležitější, po vytrzení je téměř čiré
a po vytvrzení je to jak s odolností proti vodě?

PS: díky za info které se nemusí z dotyčného páčit... :)
jaroj

Příspěvek od jaroj »

SH píše:....
a po vytvrzení je to jak s odolností proti vodě?
...
No to opravdu nevím, éra se moc nekoupou a když tak jen jednou :-)

Rozhodně to už neumeješ. Mě to nejvíc připomíná disperzní lepidlo, ale co v tom opravdu je, to netuším.
ruja

Příspěvek od ruja »

Mno tak jsem zkusil canopy glue a lepta to barvu stejne jak vsechno ostatni (je to teda nejake jine lepidlo, koupeno dneska u reichardu - jmenuje se to Jamara L530). Tak jsem zkusil vterinak (az ted neb predtim mi dosel) a tu folii co mam ja vypary lehce naleptaji (misty bily zavoj). Tak uz nevim, nejak me to prestava tesit :-(.
ruja

Příspěvek od ruja »

jj, nechal jsem se omamit Matejem ze je to "taky canopy glue"...
SH

Příspěvek od SH »

DDG 51 píše:SH, asi by si naozaj mal oslovit nejaky obchod z tych linkov, co sa tu objavili. Oni ako predajcovia by ti najskor mali poradit a hlavne odpovedat na tvoje otazky. Ano, lepidlo podla mojich skusenosti je odolne vode, lode mavam dostatocne mokre, aj ich umyvam vodou.Nemam pocit, ze by sa lepidlo po uschnuti odmocovalo. Aj ked neviem, co by robilo pri dlhodobejsom moceni vo vode, na ponorky ho nepouzivam, nemaju okna, tak nemam skusenost. Ale na lode je dobre. Popripade obetuj stovku, jednu flasku si kup a urob si doma testy, na co je dobre a na co nie. Ja to robim presne rovnako, potom aspon nemam na koho nadavat. Okrem toho sa tu neobjavila este otazka, ci je mrazuvzdorne, z mojich skusenosti zo zimnych jazd JE, okna mi nevypadali ani na jednej lodi
podívej, na těch linkách je všude jeden a ten sam text, což mě vede na základě mých dosavadních zkušeností k názoru, že prodejci o tom ví prd... Jenom budou tvrdit jak je to super - viz zkušenost Ruja

Pokud to tu někdo už zkoušel tak bych rád znal jeho zkušenosti. Pokud budou negativní ušetřím dvě stovky (za lepidlo a poštu, nebydlím ve velkoměstě, kde si z prodejen můžu vybírat...), když budou pozitivní,rád si je ověřím. Pokud bychom si měli všechno sami ověřovat a prošlapávat slepé uličky ta a) na to nejsem dost bohatý b) nemám tolik času c) by toto fórum nemuselo existovat.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

ruja píše:Mno tak jsem zkusil canopy glue a lepta to barvu stejne jak vsechno ostatni (je to teda nejake jine lepidlo, koupeno dneska u reichardu - jmenuje se to Jamara L530). Tak jsem zkusil vterinak (az ted neb predtim mi dosel) a tu folii co mam ja vypary lehce naleptaji (misty bily zavoj). Tak uz nevim, nejak me to prestava tesit :-(.
Nejako mi to s tým sekunďákom nejde do hlavy.
Otázka je, ako vlastne lepíš tie okná, keď to robí tie problémy, čo popisuješ.

V zásade sú asi dve možnosti:
lepíš to zvnútra kabíny - vtedy stačí priložiť foliu vhodného rozmeru ( samozrejme mierne presahujúceho rozmer okna) a po bokoch ihlou alebo zahnutým tenkým drôtom naniesť lepidlo. Určite by som tam nelial sekunďák rovno z fľašky, lebo lepidlo zavzlína do špáry a potom robí to, čo popisuješ. Takto sa lepia aj acetátové kabíny na plastikových modeloch , a pri opatrnej práci kabínka nie je "zamlžená".

Ináč normálny sekunďák nenaleptáva žiadny plast ... to zamlženie spôsobia výpary lepidla , ktoré sa usadia na "skle" najmä vtedy, ak lepidlo nemá dostatok priestoru ( špáry, uzavretý priestor kabíny) na odvetranie.
Tento efekt je menej výrazný u gelového sekundového lepidla, rep. plastikári odporúčajú "babské" skundové lepidlo na lepenie umelých nechtov. To vraj nemlží vôbec, ale nemám to odskúšané. Treba sa popýtať v drogériach, nemalo by to byť drahé.

V prípade, že lepíš okná zvonka kabíny, predokladám, že majú nejaké rámy, pod ktorými sa lepidlo môže schovať. V inej téme som popisoval výrobu a lepenie " vystúpených" okien z CD obalov. Ak sa jedná o tenké okná z fólie s rámami ( namalovanými alebo z iného materiálu) v zásade sa tiež dá použiť sekundové lepidlo, ale tu by som išiel výlučne do gelového, nanášaného po obvode s maximálnou opatrnosťou nejakou ihlou .
Predpokladám, že okno nemusí byť prilepené dôkladne po celom obvode resp. vodotesné. V takomto prípade treba zvoliť iné technické riešenie osadenia okna ( asi zvnútra) .

Za vyskúšanie by stál aj 5 minutový epoxid. Fólia si v tomto prípade možno vyžiada ľahké zdrsnenie okraja pre zlepšenie adhézie epoxidu.

Lepidlo, ktoré odporučil DDG 51 nepoznám, ale asi rieši väčšinu problémov a keby som ho mal kde kúpiť , tak by som neváhal :)

--------------------------------------------------------------------------------
PeterP
PeterP
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Peter:
Lepidlo, ktoré odporučil DDG 51 nepoznám, ale asi rieši väčšinu problémov a keby som ho mal kde kúpiť , tak by som neváhal

Před dvěma dny jsem si na zmíněné adrese objednal jednu tuto flaštičku a představte si ,že mně dnes ráno budil poš´ták.je to sice o sto dvacet korun dražší ,nemusel jsem však nikam jezdit.Určitě ho vyzkouším
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Pepa Darvaš píše:Peter:
Lepidlo, ktoré odporučil DDG 51 nepoznám, ale asi rieši väčšinu problémov a keby som ho mal kde kúpiť , tak by som neváhal

Před dvěma dny jsem si na zmíněné adrese objednal jednu tuto flaštičku a představte si ,že mně dnes ráno budil poš´ták.je to sice o sto dvacet korun dražší ,nemusel jsem však nikam jezdit.Určitě ho vyzkouším
Keby som si to lepidlo objednal z českého e - shopu ja, tak ma výjde pomaly tri krát toľko.
Poštovné ČR - SR je katastrofálne, najmä pri lacnejších položkách sa neoplatí.

Takže si počkám na nejakú návštevu českých zemí a modelárskych obchodov ... :)
Zatiaľ ma to netlačí, lebo s tými lepidlami, čo mám k dispozícii a pri technológiach, ktoré používam, si vystačím. A rozrobených modelov mám na najbližších 5 rokov ...
PeterP
jaroj

Příspěvek od jaroj »

PeterP píše:...
Keby som si to lepidlo objednal z českého e - shopu ja, tak ma výjde pomaly tri krát toľko.
Poštovné ČR - SR je katastrofálne, najmä pri lacnejších položkách sa neoplatí. ...
Co takhle tedy objednat na slovensku :-) , pan Google je čaroděj.
http://www.dmg.sk/eshop/prislusenstvo/l ... page2.html
http://www.probe.sk/Lepidla%20ZAP.htm
PeterP

Příspěvek od PeterP »

jaroj píše:
PeterP píše:...
Poštovné ČR - SR je katastrofálne, najmä pri lacnejších položkách sa neoplatí. ...
Co takhle tedy objednat na slovensku :-) , pan Google je čaroděj.
http://www.dmg.sk/eshop/prislusenstvo/l ... page2.html
http://www.probe.sk/Lepidla%20ZAP.htm
Idem sa hanbiť do kúta ... :D

Priznám sa, že som to lepidlo ani nehľadal, ale akosi som automaticky predpokladal, že u nás ho nikto ani predávať (ponúkať) nebude.
Ale je to tentokrát celkom pozitívne zistenie, že som sa mýlil :)
PeterP
jaroj

Příspěvek od jaroj »

DDG 51 píše:.... sekundak.... no a o BALSE ani nehovorim. ....
Každej jak chce, ale lepit balzu vteřiňákem (notabene do éra), je prostě blbost. Lepidlo či výpary navzlíná do balzy a ta zkřehne. Lepenej spoj nepovolí, to je pravda, ale ulomí se to vedle a jak rádo.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

ty vteřináky jsou výkvětové nebo bez výkvětové , neznám je a docela bych nějakej bezvýkvětovej už konečně koupit potřeboval
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
jaroj

Příspěvek od jaroj »

DDG 51 píše:Kym zacnes o niecom pisat, ze je to BLBOSY, vyskusaj to. Nevies co je to za lepidlo a hned BLBOST.
Nechci se rozhodně hádat, to ne, ale vteřinová/sekundová ... lepidla ať už gelová, či řidčí jsou pro mne kyanakrylátové, respektive na bázi ethylkyanakrylátové a jsou v podstatě všechny stejná.

Ty ZAP lepidla na této stránce http://www.probe.sk/Lepidla%20ZAP.htm (ostatně je to kopie stránky firmy ASTRA - http://www.astramodel.cz/seznam.php?skupina=233 a to dokonce ani neodtsranili tak TITLE, ale to jen tak mimochodem), jsou kyanoakrylátová, tedy bavíme se o stejných!

Než začínám něco neznámého či neznámým lepit, běžně dělám zkoušku na odřezcích (ostatně jako kdekdo), otestuj to na balze a uvidíš.

Můžeme se tu jistě bavit o tom, že balzu nejdříve natřeš zaponovým lakem ... a další, ale to se mě fakt nechce. Jistě v případě nouze vteřináč použiji, ale lepit s ním žebra křídla atd prostě nebudu.

Osobně považuji téma lepení balzy vteřináčem za uzavřené.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“