Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Kortova dýza Graupner

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
Tatka

Re: Kortova dýza Graupner

Příspěvek od Tatka »

Zdravím, měl bych dotaz jestli jsou pozitivní zkušenosti s otočnými dýzami Graupner (např. 2335), hlavně co se týká mechanické pevnosti převodů (ABS?) na náhonu od motoru u ozubených kol se šikmým ozubením. Předpokládané použití, TT Pawlina, délka cca. 80 cm. Pokud jsem někde tuto diskuzi přehlédl, tož prosím o nasměrování. Díky.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Tohle? http://www.hobbyteam.cz/script/popis.as ... 35&Okruh=3
Před časem jsem se na to ptal já - otočné dýzy a Z-pohony. Nějak jsem z diskuze pochopil, že je to děsně náchylné na poškození, nepřesné (vznikají vůle) a pokud už do toho jít, tak doma vyrobit z mosazi...

Radek
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Supr... díky za rychlou odpověď. Ten malý pastorek bych viděl z bronzu nebo mosazi a kolo pak možná z Ertacetalu.... Pak by to mělo i tichý chod, asi se radši pustím do vlastního pokusu. No zatím je všechno ve fázi úvah a překreslování výkresů do Cadu...
Godric

Příspěvek od Godric »

Přesně tak, co se tu zde kolem psalo, tak tenhle poho za ty peníze je nic moc.

Jinak vítám nového člena.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Tatka píše:Supr... díky za rychlou odpověď. Ten malý pastorek bych viděl z bronzu nebo mosazi a kolo pak možná z Ertacetalu.... Pak by to mělo i tichý chod, asi se radši pustím do vlastního pokusu. No zatím je všechno ve fázi úvah a překreslování výkresů do Cadu...
ahoj jaká fáze nyní probíhá?????? :) ;)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Dýzy jsou nachystané.... Po několika úpravách ložisek, výměně ozubených kol a vůbec asi po dvou měsících bádání už byly v lodi a částečně zaběhnuté. Hlučnost i přes kombinaci ocelového hnacího pastorku s delrinovým kolem je bohužel dost velká. Jestli dobastlím paluby bude asi za 2-3 týdny "záplav". Až bude chvilka času dám pár fotek.
Godric

Příspěvek od Godric »

Určitě o chce nějaké fotky ;)
karaso

Příspěvek od karaso »

Konečně rozumné slovo k zastáncům co nejméně klučného pohonu, nehlučných převodovek atd. Loď s mechanickým pohonem má samozřejmě mechanický hluk a je ironie tlumit zvuky vlastního pohonu a nahrazovat je zvukovým module, který vyrábí totéž jenom o trochu jinak :D
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
SH

Příspěvek od SH »

Karaso, DDG: Pánové, a slyšeli jste někdy nějakou skutešnou loď???? Asi ne. Zvuk lodního diesela je poněkud odlišný od pištění převodovky.....
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Tak nějaké obrázky by měly být tady: http://www.rcfogli.cz/modules.php?name= ... &album=189 tedy aspoň doufám, že to bude fungovat. O něco více vypovídající fotky teď neudělám, protože střdní duralový díl je už zazděný v lodi. Ocelové zubaté kolo na fotkách je nahrazeno delrinovým a hřídel u pastorku měla původně dvě axiální ložiska (ale krátké futro), teď má jen jeden axiál a o 10 mm delší futro.
Tatka

Příspěvek od Tatka »

K tomu rambajsu: holt s tím nic víc neudělám a zvyknu si. Dělat na převody pikslu s olejem je sice možné, ale už není místo. Hlavně aby to celý mělo dostatečnou životnost.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Tatka píše:Tak nějaké obrázky by měly být tady: http://www.rcfogli.cz/modules.php?name= ... &album=189 tedy aspoň doufám, že to bude fungovat. O něco více vypovídající fotky teď neudělám, protože střdní duralový díl je už zazděný v lodi. Ocelové zubaté kolo na fotkách je nahrazeno delrinovým a hřídel u pastorku měla původně dvě axiální ložiska (ale krátké futro), teď má jen jeden axiál a o 10 mm delší futro.
ahoj krásná práce co tak něco vzít na Splaviska na čumendu ;) 19.7.2008 ve 14.00 :cool:
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Tatka

Příspěvek od Tatka »

No pokud to vyjde mohl by být i záplav.... Dnes na Titanic jsem je zapomněl vzít. Ležely si v klidu na stole a nic neřekly.
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

hmmm ... podle fota moc pěkná práce.... ale domnívám se, že se jedná o klasický "zet-pohon" ač dotaz zněl na zkušenosti s otočnou dýzou... sám jsem byl donedávna velký nadšenec zet-pohonu a doposud uvažuji o jeho výrobě, ale po zkušenosti na poslední TT akci zjišťuji ,že u zadní lodi není nad klasickou peruť kormidla.. loď je funkční i bez spuštění pohonu - šroubu.... fandím ti ... možná se pletu a změním názor protože to se musí vyzkoušet v praxi ... možná při větším poloměru otočení dýzy - pohonu sca přes 180 st bude zadní loď vychylovat průjezd kačera efektivněji než jen peruť kormidla.....
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Godric

Příspěvek od Godric »

Cabadaj píše:hmmm ... podle fota moc pěkná práce.... ale domnívám se, že se jedná o klasický "zet-pohon" ač dotaz zněl na zkušenosti s otočnou dýzou... sám jsem byl donedávna velký nadšenec zet-pohonu a doposud uvažuji o jeho výrobě, ale po zkušenosti na poslední TT akci zjišťuji ,že u zadní lodi není nad klasickou peruť kormidla.. loď je funkční i bez spuštění pohonu - šroubu.... fandím ti ... možná se pletu a změním názor protože to se musí vyzkoušet v praxi ... možná při větším poloměru otočení dýzy - pohonu sca přes 180 st bude zadní loď vychylovat průjezd kačera efektivněji než jen peruť kormidla.....
Já si myslím, že původní dotaz byl přesně na tento pohon. Jinak je to ale luxusní práce. Celkem bych přivítal pak fotky uložení v lodi a hlavně jak to jezdí... ;)

Fandím stavbě. Jinak šlo by uveřejnit případně plán tohoto pohonu? Ono třeba by člověk sehnal nějakého šílence soustružníka, který by to byl i schopen udělat. Sic nemám žádnou loď s tímto pohonem, ale časem by mohlo být :)
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Zkusim něco nafotit.... pár fotek mám, ale teď je všechno vykuchaný ven z lodi z důvodu dokončení palub. Jak se to všechno bude chovat při provozu je stále otázka. Výkresy mám dělané v Acadu, takže to není problém, ale je to změť bez ladu a skladu....
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Něco málo jsem dal do http://www.rcfogli.cz/modules.php?name= ... &album=189 Dyza, motor, servo a tahlo je jen volně osazené, komu se bude zdát, že chybí šrouby, tak bude mít pravdu.
Tatka

Příspěvek od Tatka »

V neděli proběhla testovací plavba.... Dojmy tak 50/50. Manévrovatelnost s lodí překvapující - dýzy otočené na max. (cca 60 st.) otáčí lodí okolo přídě prakticky na místě (protitahy asi budou zbytečné). Příčný pohon se chová stejně. Do lodi neteče ani palubami, ani dýzami - z toho jsem měl obavy, protože jsou celé pod čarou ponoru. Teď to horší. Převod 1:3 na zubatých kolech je asi moc do pomala (max. otáčky šroubu pr. 63, stoupání listů 35 st., jsou cca. 2000). Z toho pramení podle mně slabý tah lodě. Pro "900" motory by byl asi vhodnější převod 1:2 - 1:1, ale to je otázka testů. Šrouby z dýz od Graupnera nic moc. Zkusím udělat mosazné s větším stoupáním, to by mělo zlepšit i tah lodě (hmotnost lodě při testu cca 10 kg - dováženo olovem, budoucí max. výtlak asi 14 kg). Vyjezdil jsem celý baterky a jedna dýza v pohodě a druhá jakoby se trochu zadírala, doma bylo zjištěno, že se uvolnily červy na jednom kuželovém kole na spodním převodu. Teď už jsou dotažené a zakápnuté vteřiňákem. Rambajs se pokusím snížit ještě plastovým pastorkem na horním převodu.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Někdo se tu zmiňoval, že jsou dobré šrouby od Robbe. Asi by bylo jednodušší nějaký vhodný pořídit a v nejhorším zmenšit průměr na požadovaných 63 mm. Je to míněno jako řešení "na zkoušku".
Zdenek
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Díky za tip.... pokouknu.
Naposledy upravil(a) Tatka dne pon črc 21, 2008 14:25, celkem upraveno 1 x.
SH

Příspěvek od SH »

A co tak místo horního převodu dát jenom řemeničku? Tiché a jednoduché....
Tatka

Příspěvek od Tatka »

SH píše:A co tak místo horního převodu dát jenom řemeničku? Tiché a jednoduché....
Jo taky by to asi šlo... motory by musely být příčně uložené a řemen by musel překonat pootočení o 90 st. Asi by to znamenalo delší řemen a vodící a napínací kladky. Pokud by byl motor "na svislo" není třeba pootáčet řemen, ale asi by byl trabl s výškou motoru. Elegantní by byly ploché motory (obdoba stříďáku z hard disku, ve větším provedení) uložené nad svislou hřídelí. Ale teď se pokouším spapat co jsem si uvařil :) .
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Tatka píše:V neděli proběhla testovací plavba.... Dojmy tak 50/50. Manévrovatelnost s lodí překvapující - dýzy otočené na max. (cca 60 st.) otáčí lodí okolo přídě prakticky na místě (protitahy asi budou zbytečné). Příčný pohon se chová stejně. Do lodi neteče ani palubami, ani dýzami - z toho jsem měl obavy, protože jsou celé pod čarou ponoru. Teď to horší. Převod 1:3 na zubatých kolech je asi moc do pomala (max. otáčky šroubu pr. 63, stoupání listů 35 st., jsou cca. 2000). Z toho pramení podle mně slabý tah lodě. Pro "900" motory by byl asi vhodnější převod 1:2 - 1:1, ale to je otázka testů. Šrouby z dýz od Graupnera nic moc. Zkusím udělat mosazné s větším stoupáním, to by mělo zlepšit i tah lodě (hmotnost lodě při testu cca 10 kg - dováženo olovem, budoucí max. výtlak asi 14 kg). Vyjezdil jsem celý baterky a jedna dýza v pohodě a druhá jakoby se trochu zadírala, doma bylo zjištěno, že se uvolnily červy na jednom kuželovém kole na spodním převodu. Teď už jsou dotažené a zakápnuté vteřiňákem. Rambajs se pokusím snížit ještě plastovým pastorkem na horním převodu.
takže asi 2 věci:

1. motory 900 mají vysoký kroutící moment a navíc jsou nízko otáčkové, takže určitě převod 1:1 (jsou na to dělané)

2. šrouby Graupner jsou dělané pro rychlé lodě, tzn. vysoké otáčky na hřídeli (mají nízké stoupání), pro toto použití jsou lepší šrouby Robbe, které jsou pro nižší otáčky, lépe couvají a mají vyšší stoupání, takže se tah zvýší...
Obrázek
NeJaToD team
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Ať se to nezvrhne v něco co není vhodné, kvůli nedostaku informací. Původní Gärat od Graupnera (který byl částečně předlohou dýz) s obj č. 2335 má převod do pomala 3:1. Doporučením Graupnera pro pohon jsou "900" motory - tj. zhruba 6000 ot. při 12 V. Tyto jsem použil také ve svém řešení. Šrouby (na které si stěžuji) jsou z původní Graupner dýzy (obj. č. 2335) s obj. č. 2335.1 a 2335.2, které jsem objednal a použil. Pro upřesnění, jsou to šrouby určené přímo pro dýzy. Hodnocení, které jsem vyslovil, o tahu těchto šroubů není příznivé, ale může být zcela subjektivní. Pro pohon byly použity dva osmičlánky, zapojené paralelně, Sanyo Cadnica "4000", čtyřčlánek pro přijímač a serva, regulátory DSYS 30. Výkon mohl být ovlivněn utěsněním vertikální hřídele pomocí "O" kroužku, ten uvolněný červ mohl "šmrdlat" o vnitřní stěnu pouzdra a pod. Takže vše ostatní je otázkou dalších testů. Holt žádnej učenej z nebe nespadl. Pokud někdo bude mít zkušenosti s podobnými "porodními trably", rád je přivítám.
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Videl jsem fotky Tita... moc pěkná práce. Moje příspěvky určitě nemají být konfrontační, pouze by měly popisovat stávající stav pokusů, které bohužel nemusí být úspěšné. Proto se tady pokouším popsat jejich výsledky, kdy očekávám případné odpovědi, abych občas zbytečně netápal a nepouštěl se špatnou cestou. K těm servům - použil jsem Hitec 755 MG (12 kg/4,8 V) a ty ten výkon motorů při 12 V udrží. Zkoušel jsem (nasucho) i HS645MG (7,7 kg/4,8 V) a s těmi byl problém. Ono popsat v několika větách vše co se při tomto "hraní" přihodí je asi dost těžké......
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“