Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
hřídele
Re: hřídele
Dobrý den všem,
co se týče modelaření, jsem začátečník, ale pustil jsem se do stavby makety ponorky s dynamickým ponořováním - tedy spíš japonského sebevražedného torpéda "Kaiten, typ 2". Ale to je vedlejší.
Měl bych pár dotazů:
Jak řešíte ve svých ponorkách hřídel od motoru? Většinou sem viděl prodávat jen hřídele s kuličkovými ložisky, které musí určitě zrezivět, ne? Malá kluzná ložiska nemůžu sehnat a kluznou hřídel s mozasným pouzdrem v potřebné délce a kvalitě také ne. Vyrábíte hřídele sami, nebo jak to je?
Další doplňující dotaz se týká stability. Ponorka je víceméně válec s problematickou výškou těžiště, co se stane, když šroub příliš zabere? Kaiten musí být rychlý a hbitý jako štika :) a navíc nemá věž. Trochu se bojím, že při záběru se bude chtít otáčet okolo vlastní osy. Zatím mám v plánu řešit to protiběžnými lodními šrouby, což bude i maketové...
(Rady typu: začátečník by neměl dělat ponorku nechci slyšet, jsem šikovnej :) )
díky za odpovědi!
co se týče modelaření, jsem začátečník, ale pustil jsem se do stavby makety ponorky s dynamickým ponořováním - tedy spíš japonského sebevražedného torpéda "Kaiten, typ 2". Ale to je vedlejší.
Měl bych pár dotazů:
Jak řešíte ve svých ponorkách hřídel od motoru? Většinou sem viděl prodávat jen hřídele s kuličkovými ložisky, které musí určitě zrezivět, ne? Malá kluzná ložiska nemůžu sehnat a kluznou hřídel s mozasným pouzdrem v potřebné délce a kvalitě také ne. Vyrábíte hřídele sami, nebo jak to je?
Další doplňující dotaz se týká stability. Ponorka je víceméně válec s problematickou výškou těžiště, co se stane, když šroub příliš zabere? Kaiten musí být rychlý a hbitý jako štika :) a navíc nemá věž. Trochu se bojím, že při záběru se bude chtít otáčet okolo vlastní osy. Zatím mám v plánu řešit to protiběžnými lodními šrouby, což bude i maketové...
(Rady typu: začátečník by neměl dělat ponorku nechci slyšet, jsem šikovnej :) )
díky za odpovědi!
Ja som v ponorkách tiež úplný začiatočník, no v uvedenom by som problém nevidel - hriadeľ sa pri modeloch v podstate nelíši od hriadelov hladinových lodí (nemyslím, že sa budeš ponárať do hĺbok, kde tlak na stenu hriadela začne robiť problémy motoru), v obchodoch predávajú hotové hriadele s klznými ložiskami, stačí ich riadne napatlať vazelinou.... Prípadne si to jendoducho vyrob, treba spraviť na oboch stranách uzavretú trubku s hriadeľom vo vnútri, riadne nacpatú vazelínou. Možno je to amatérske riešenie a skúsení ponorkári si chytajú hlavy, ale mne to funguje bez problémov a ani nenaberám moc vody :-)
Ponorku ako je Kaiten som nestaval, ale josobne by som sa toho až tak nebál - stačí dať ťažisko na spodok "rúry" (ja som tam nalepil kusy olova) a nemáš problém - ak ju položíš na bok a ona sa vyrovná, je to ok. Okolo lodných skrutiek sú stabilzátory, ktoré značne eliminujú snahu ponorky robiť výkruty - no a ak sa ti podarí spraviť protibežné skrutky (hoci mechanicky to bude celkom drina), tak už vôbec nie je o čom...
Ponorku ako je Kaiten som nestaval, ale josobne by som sa toho až tak nebál - stačí dať ťažisko na spodok "rúry" (ja som tam nalepil kusy olova) a nemáš problém - ak ju položíš na bok a ona sa vyrovná, je to ok. Okolo lodných skrutiek sú stabilzátory, ktoré značne eliminujú snahu ponorky robiť výkruty - no a ak sa ti podarí spraviť protibežné skrutky (hoci mechanicky to bude celkom drina), tak už vôbec nie je o čom...
- old_Mr_Grim
já jsem to u svého prvního modelu řešil duralovou trubičkou, na obou koncích vyvložkovanou teflonem. To celé pak naplněné vodní vazelínou. Ideální řešení to asi není, ale dodneška to funguje 
Díky za rady,
použiju teda hřídele s bronzovýma pouzdrama, samozřejmě hodně vazelíny a možná i to gufero. Ozubený kolečka mám plastový, snad to ty 400vky motory nestrhají. Hřídele koleček usadím taky do mosazi. Kdyby se to nedařilo, můžu to vždycky dodělat s jedním šroubem.
Těžiště bude trochu vejš vzhledem k tomu, že Kaiten je strašně úzkej a všechna výbava bude muset bejt uprostřed. (Model je 3/4 metru dlouhý, ale vnitřní průměr vychází pouze 6.5 cm!) Ale budu se snažit.
Mimochodem, kde kupujete ozubená kolečka a podobně? Většinou mi v E-Shopech chybí údaje o rozměrech, má to jen nějaká označení, kterým nerozumím, ale jak jsou od sebe daleko osy, to už z toho nevyčtu. Jeden dobrý člověk mi kolečka změřil a poslal, ale třeba to jde dělat i jinak.
použiju teda hřídele s bronzovýma pouzdrama, samozřejmě hodně vazelíny a možná i to gufero. Ozubený kolečka mám plastový, snad to ty 400vky motory nestrhají. Hřídele koleček usadím taky do mosazi. Kdyby se to nedařilo, můžu to vždycky dodělat s jedním šroubem.
Těžiště bude trochu vejš vzhledem k tomu, že Kaiten je strašně úzkej a všechna výbava bude muset bejt uprostřed. (Model je 3/4 metru dlouhý, ale vnitřní průměr vychází pouze 6.5 cm!) Ale budu se snažit.
Mimochodem, kde kupujete ozubená kolečka a podobně? Většinou mi v E-Shopech chybí údaje o rozměrech, má to jen nějaká označení, kterým nerozumím, ale jak jsou od sebe daleko osy, to už z toho nevyčtu. Jeden dobrý člověk mi kolečka změřil a poslal, ale třeba to jde dělat i jinak.
Značení ozubených koleček se jistě řídí podle nějaké ČSN normy, takže stačí se dostat ke strojnickým tabulkám a tu jednu potřebnou stránku si okopírovat ;-).semo píše:Mimochodem, kde kupujete ozubená kolečka a podobně? Většinou mi v E-Shopech chybí údaje o rozměrech, má to jen nějaká označení, kterým nerozumím, ale jak jsou od sebe daleko osy, to už z toho nevyčtu. Jeden dobrý člověk mi kolečka změřil a poslal, ale třeba to jde dělat i jinak.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Pro ozubené kolo je důležitý tzv. modul, proto musím do soukolí dávat vždy kola se stejným
modulem. Z modulu a počtu zubů lze stanovit vzdálenost os. Výpočet ozu. kol:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ozuben%C3%A9_kolo#Modul
modulem. Z modulu a počtu zubů lze stanovit vzdálenost os. Výpočet ozu. kol:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ozuben%C3%A9_kolo#Modul
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.
Tomáš
Tomáš
Tomáš> díky, to se jistě bude hodit!
Pakliže chceš dosáhnout co největší stability , použij olovo a dej ho co nejníže.Voda sice ponorku ponoří ,ale těžiště bude příliš vysoko! A tohle je pro Tomáše: zjisti si měrnou váhu olova a vody , potom nebudeš radit takové hlouposti!
princip potápění ponorky je právě ve vodní zátěži a v modelech jakbysmet (něco sem už nastudoval)DDG 51 píše:....Voda ako zataz v ponorke je absolutny nezmysel
Samozřejmě budu mít vodotěsný "tlakový" trup a okolo vodu + olovo na dovážení.
Zatím děkuju za rady, myslím, že mám co sem potřeboval.
chci říci "vnitřní vodotěsný "tlakový" trup" a okolo plášť :)
Tazatel se zmiňoval, že model má nějakých 75 cm na délku a 6,5 cm v průměru. Domnívám se, že i kdyby to celé vylil olovem, tak se to dá stále pohodlně unést. Ale to jen na okraj.Merrimack píše:Olovo do ponorky ne ne....těžký model se nikomu tahat nebude chtít..olovo jen na dovážení...popřípadě do kýlu....
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
DDG 51 & Merrimack: Vy ste zlatí, obaja píšete o tom istom, ale každý inými slovami, čo vôbec nevadí, aby ste sa nepovadili :-). Dohodnite sa jednoducho na tom, že olovo tam musí byť aby sa ponorka neprevaracala vo vode ako pažravý aligátor, ale nemá slúžiť na to, aby sa ponorka vôbec dostala pod vodu - a budete spokojní obaja :-). Ja mám dynamickú ponorku ktorá je skutočne krpatá (cca 50cm dĺžka), predná sekcia je zaplavovaná vodou, v zadnej sekcii je motor (takže je ťažká dosť) a v strednej sekcii je elektronika - a práve tu, v strednej sekcii, mám v kýle slušné kúsky olova. Ponorka má iba jednu skrutku a napriek tomu sedí stabilne ako žaba na prameni. Pri takých prťavých rozmeroch je samozrejme nezmysel riešiť zvášť tlakové teleso a zvášť trup ponorky, už takto som mal celkom slušný probém to tam celé natlačiť :-).
Ten vnitřní trup tam udělám, i když bude mít průměr skoro stejný jako vnější. Ono to je více než 3/4 metru dlouhý. (Chtěl sem ten původní příspěvek ještě zeditovat, ale nějak to tu nefunguje.) Je to asi 90 cm, takže přední část bude prázdná => proč ji nezaplavit, že... Dál myslím, že řešení protiběžných šroubů bude snadnější v zaplavené části, než se pokoušet o těsnost. Takhle bude stačit uchytit celý hřídel do dvou ložisek a bude to. V suchém trupu bych to musel dělat nějak víc "těsnějc".
Uvidíme jak to dopadne, kdyžtak se pak pochlubím s výsledky
Uvidíme jak to dopadne, kdyžtak se pak pochlubím s výsledky
Editovat původní příspěvek, když už na něj reagovala hromada lidí, je přinejmenším neslušné. Protože po té editaci by někteří mohli vypadat jako blbci ;-(.semo píše:(Chtěl sem ten původní příspěvek ještě zeditovat, ale nějak to tu nefunguje.)
Offtopic:
ladous: neuč orla lítat
Nikdo na to zatím nereagoval a krom kdyby jo, bývá zvykem připsat "EDIT: ". Na tomto fóru jsem sice nováček, ale na jiném zase ne. Prostě edit jen nefugnoval, nedařilo se to odeslat (i když sem to editoval po těch 60 sekundách, co tam je).
ladous: neuč orla lítat
Zdravím. Potřeboval bych radu ohledně hřídele na ponorku. Máte někdo zkušenosti s těmito hřídelemi a jejich těsností pod vodou?
http://www.hobbyeshop.cz/inshop/rc-mode ... a-175.html
Naište kdyžtak odkaz na konkrétní vyhovující vámi používané hřídele.
Díky
http://www.hobbyeshop.cz/inshop/rc-mode ... a-175.html
Naište kdyžtak odkaz na konkrétní vyhovující vámi používané hřídele.
Díky
Na SPEED 500E pasuje Compact 400 nebo compact 600??
compact 500 tam totiž není
Chtěl bych se ještě pojistit proti průniku vody pomocí gufera. Nevíte kde se dá něco takového v modelářských rozměrech koupit?
Na Speed 500E by měla jít ta 600, jelikož ten motor má čelo velikosti motorů třídy 600.LuFi píše:Na SPEED 500E pasuje Compact 400 nebo compact 600??
http://www.tobex.cz/eshop.htmbudilm píše:Chtěl bych se ještě pojistit proti průniku vody pomocí gufera. Nevíte kde se dá něco takového v modelářských rozměrech koupit?
Tady mají všechno. Nakupoval jsem a super. Pošlou ti zboží jen tak a je u něj složenka, kterou máš proplatit.
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,..

Super stránka. Díky! Podařilo se mi zakoupit gufero na hřídelku 3mm, ale není to vzhledem ke svým rozměrům už gufero jako takové (chybí stahovací pružinka). Objevil jsem to na stránce:
http://www.simrit.cz/web/public/product ... shaftseals
Hledejte produktové označení BAOF. Je to celé z gumy. Uvidíme jak to obstojí.
http://www.simrit.cz/web/public/product ... shaftseals
Hledejte produktové označení BAOF. Je to celé z gumy. Uvidíme jak to obstojí.
Našel jsem ještě levnější miniaturní ložiska:
http://www.mscomposit.com/index.php?sor ... =lo%9Eisko
Jsou to náhradní díly do elektrovrtulníků.
http://www.mscomposit.com/index.php?sor ... =lo%9Eisko
Jsou to náhradní díly do elektrovrtulníků.
Na internetu jsem si přečetl, že těsnění hřídelí se dělá také pomocí silikonové hadičky se stejným vnitřním průměrem jako hřídelka. Hřídel se pak otáčí uvnitř hadičky a snad to i prý funguje. Zkoušel to někdo?
Silikónova hadica v žiadnom prípade-aj keď ju namažeš tak sa bude lepiť o hriadel.Na mojej ponorke tesním hriadel obyčajnou hadičkou a to tak,že:hriadel je uložená v presnej trubke-ložisku.Na trubke je natiahnutá hadica cca.10mm a prečnieva cca 2mm na hriadel.Takže hadica tesní na hriadeli dlžkou cca.1mm-úplne to stačí.Samozrejme treba namazať hriadel vazelínou odolnou vode.Ponáram sa iba v bazéne,to je asi 3m hlbky a nemám problém s prenikom vody do trupu cez hriadel.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9 Odpovědi
- 15566 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Severan
-
- 4 Odpovědi