Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
povrchova uprava TT
- petr hájek
Re: povrchova uprava TT
http://ufon13.rajce.idnes.cz/remorker_z ... ni_006.jpg
tak pánové , pokud by byla diskuze o maketovosti tak zarytě mlčím , ale jestli se ubíráte směrem ,,nedá se stihnout protože je moc práce,, .pak si dovolím i jako nesoutěžící mírně si přisadit .
obrázek má datum a další má též datum,
http://ufon13.rajce.idnes.cz/potpron/#potpron_001.jpg
takže mi neříkejte že něco nejde stihnout,protože během této stavby probíhající cca každodenně po 20.hodině jsem i pracoval na obživě a na nutných ůpravách domu , přičemž jsem se stihl starat i o syna v 1. třídě a denní vaření(manželka je celý den mimo -v práci).
Stihnout jde všechno jen k tomu musí být chuť a protože jsme v Čechách tak povětšinou bohužel i dráb za zády, neb nše ,,národní specifikum,, je ono to nějak dopadne a když to počkalo do dnes počká to i nadále .
tak pánové , pokud by byla diskuze o maketovosti tak zarytě mlčím , ale jestli se ubíráte směrem ,,nedá se stihnout protože je moc práce,, .pak si dovolím i jako nesoutěžící mírně si přisadit .
obrázek má datum a další má též datum,
http://ufon13.rajce.idnes.cz/potpron/#potpron_001.jpg
takže mi neříkejte že něco nejde stihnout,protože během této stavby probíhající cca každodenně po 20.hodině jsem i pracoval na obživě a na nutných ůpravách domu , přičemž jsem se stihl starat i o syna v 1. třídě a denní vaření(manželka je celý den mimo -v práci).
Stihnout jde všechno jen k tomu musí být chuť a protože jsme v Čechách tak povětšinou bohužel i dráb za zády, neb nše ,,národní specifikum,, je ono to nějak dopadne a když to počkalo do dnes počká to i nadále .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- petr hájek
osobně bych se styděl vylézt na soutěž s jakoukoli lodí , která není plně v barvách a nemá náležité detaily i když je možná bude nutno pro soutěžení překrýt či je spáchat odnímatelné.
Tomu se říká autocenzura a ta jaksi 90% národa chybí.
Nevedu tento příspěvek k ŽÁDNÉ MAKETOVOSTI!!!!!!!!! , ale jen k vzhlednosti modelu i kdyby byl od samé kostry jen vymyšlenou lodí jako je Vaše MoNaKo či spingery.
pokud jde o hodnocení body by tam měli být a hájení je celkem k ničemu, alespoň podle mého názoru, současná pravidla skutečně nahrávají přesně jen rychlým prstům na páčkách a dobrému dálkovému zraku.
Tomu se říká autocenzura a ta jaksi 90% národa chybí.
Nevedu tento příspěvek k ŽÁDNÉ MAKETOVOSTI!!!!!!!!! , ale jen k vzhlednosti modelu i kdyby byl od samé kostry jen vymyšlenou lodí jako je Vaše MoNaKo či spingery.
pokud jde o hodnocení body by tam měli být a hájení je celkem k ničemu, alespoň podle mého názoru, současná pravidla skutečně nahrávají přesně jen rychlým prstům na páčkách a dobrému dálkovému zraku.
takze ja to vemu poporade
1. marku vybral si jedno ze 4 pravidel a zrovna barva je to nejjednodussi. bez barvy neziskas vyhodu zadnou pokud nezacneme planne toeretizovat ze nastrikana lod ma lepsi soucinitel odporu a podobne blbosti. ja se priznam ze o stovky divaku pri soutezi nestojim, ale rad bych aby TT bylo k divani. ted moc neni. takze vyhoda zadna,ale proste dobry pocit, ne muj,ale tech okolo co svemu modelu ten cas venovali. je to presne o tom ze o nasi prvni soutezi napsali ze to bylo smetiste na vode. nastvalo nas to,ale meli pravdu. marian ma uplne stejnou pravdu. je to totiz stejny princip jako u auta, taky by me osobne vadilo v zakladovce a stydel bych se za nej i kdyz jezdi uplne stejne jako nastrikane.
2. bohuzel se ukazuje, ze pokud lod vypada 2 roky jako vrak, tak muzes mluvit o modelarske cti a podobne hodiny, jako vrak proste bude vypadat i dal.muzes se tvarit 100x ze je to v poradku, proste neni
3. navrhl jsem par pravidel a tady se to zacalo resit jezisi makety. ne makety ale hezke lode
4. pokud jde o nejake pravidlo, tak musi byt co nejjednodussi a ne nejakou bodovaci komisy. me to spis prijde klasicky ceske demokracie = anarchie, jenze tak to neni.
5. pokud se TT nebude posouvat dal, tak bohuzel skonci jako springeri. spousta nadseni, stovky prispevku,ale v podstate kde nic tu nic. jen hodiny planeho teoretizovani a co dal?
6. duvod proc neco nejde je vzdycky jednodussi nez neco udelat, jen si nemyslim ze jde o spravnou cestu. onen argument ja nemam cas je proste vsemocny. cas nemame nikdo,ale schovavat se za nej je trosku mimo misu.
takze me opravdu vadi ze TT kazi jmeno vsem dobrym ceskym modelarum a ja sam k tomu svyma lodema prispivam. taky nemam cas,ale snazim se do dilny zajit co nejcasteji a opravdu nemam nic proti dodrzovani pravidel ktera maji smysl a ne jen demonstrativne davat najevo svuj demokraticky postoj, ze pravidla jsou na nic, protoze ja to vim nejlepe.
nemusime v podstate delat vubec nic,ale pak se nemuzeme divit, kdyz nekdo napise ze se na TT neda divat, protoze presne k tomu to speje. podle nechame to vykysat se jezdi uz 3 roky a nevsiml jsem si nejake zmeny k lepsimu, ba prave naopak
1. marku vybral si jedno ze 4 pravidel a zrovna barva je to nejjednodussi. bez barvy neziskas vyhodu zadnou pokud nezacneme planne toeretizovat ze nastrikana lod ma lepsi soucinitel odporu a podobne blbosti. ja se priznam ze o stovky divaku pri soutezi nestojim, ale rad bych aby TT bylo k divani. ted moc neni. takze vyhoda zadna,ale proste dobry pocit, ne muj,ale tech okolo co svemu modelu ten cas venovali. je to presne o tom ze o nasi prvni soutezi napsali ze to bylo smetiste na vode. nastvalo nas to,ale meli pravdu. marian ma uplne stejnou pravdu. je to totiz stejny princip jako u auta, taky by me osobne vadilo v zakladovce a stydel bych se za nej i kdyz jezdi uplne stejne jako nastrikane.
2. bohuzel se ukazuje, ze pokud lod vypada 2 roky jako vrak, tak muzes mluvit o modelarske cti a podobne hodiny, jako vrak proste bude vypadat i dal.muzes se tvarit 100x ze je to v poradku, proste neni
3. navrhl jsem par pravidel a tady se to zacalo resit jezisi makety. ne makety ale hezke lode
4. pokud jde o nejake pravidlo, tak musi byt co nejjednodussi a ne nejakou bodovaci komisy. me to spis prijde klasicky ceske demokracie = anarchie, jenze tak to neni.
5. pokud se TT nebude posouvat dal, tak bohuzel skonci jako springeri. spousta nadseni, stovky prispevku,ale v podstate kde nic tu nic. jen hodiny planeho teoretizovani a co dal?
6. duvod proc neco nejde je vzdycky jednodussi nez neco udelat, jen si nemyslim ze jde o spravnou cestu. onen argument ja nemam cas je proste vsemocny. cas nemame nikdo,ale schovavat se za nej je trosku mimo misu.
takze me opravdu vadi ze TT kazi jmeno vsem dobrym ceskym modelarum a ja sam k tomu svyma lodema prispivam. taky nemam cas,ale snazim se do dilny zajit co nejcasteji a opravdu nemam nic proti dodrzovani pravidel ktera maji smysl a ne jen demonstrativne davat najevo svuj demokraticky postoj, ze pravidla jsou na nic, protoze ja to vim nejlepe.
nemusime v podstate delat vubec nic,ale pak se nemuzeme divit, kdyz nekdo napise ze se na TT neda divat, protoze presne k tomu to speje. podle nechame to vykysat se jezdi uz 3 roky a nevsiml jsem si nejake zmeny k lepsimu, ba prave naopak
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
... nevím proč, až nápadně mi tato dizkuze připomíná boj o kaplického chobotnici.... srovnáváme nesrovnatelné maketovou loď a neohoblované prkno s motorem.. a kompromis tady nikdy nenajdeme.... v každém z příspěvků je kus pravdy ... snad každý máme svou čest, soudnost i sebekritiku ke kvalitě svých výrobků, co si to nedokážeme říci z očí do očí "kryšpíne, tvá loď je nedokončená..a kazí to renome soutěže, udělej s tím něco", nebo zase na to potřebujeme mít zákon, směrnici či pravidla ... není už v poslední době v téhle republice těch omezení až přespříliš.... na TT mě zaujalo a nejen mě, že je SVÉ, zvláštní a specifické, tak proč vzhlížet ještě k jiným modelářským kategoriím... a kdo to kdy opravdu zkusil tak pravděpodobně zjistil, že sebelepší maketová - nemaketová krásná ši škaredá loď nemusí umět "tahat", a není to o síle motorů, šroubů apod. (pravděpodobně zde najdu zastánce co mi nyni rozumějí a chápou, jaké to je, laborování a sladění motorické primární stránky.. a pak i té sekundární... že je pěkná...
)
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Tak udělejme kompromis-
řekněme si, že od nyní platí vnitřní (každý ho má v sobě) pravidlo
Tj: mohu odjet 2 závody s nedokončenou lodí a pak na ní musí být vidět že se rejdař zasnažil
2x proto že závody mohou být hustě za sebou
nepíšu po 2 hotová-stačí znatelný posun k dodělání.....
NAŠE strkaná se vyvíjí, lidé ji pozorují a čekají co z toho bude. 10 kapitánů se dohodne lehčeji než 40
to je jasné
nechal bych to bez pravidla psaného, omezení je opravdu dost i jinde.
pokud budu mít potřebu někomu znechutit TT za to že nemá hotovou loď, podám protest-a je to.
Není třeba dalších pravidel
Tj: mohu odjet 2 závody s nedokončenou lodí a pak na ní musí být vidět že se rejdař zasnažil
NAŠE strkaná se vyvíjí, lidé ji pozorují a čekají co z toho bude. 10 kapitánů se dohodne lehčeji než 40
to je jasné
pokud budu mít potřebu někomu znechutit TT za to že nemá hotovou loď, podám protest-a je to.
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
.. a je to... roman je king...
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
asi tak, to je řešení a provinilci se pak musí chytit za nos,
každý to musí mít v sobě
každý to musí mít v sobě
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Cabe, kdybych si Tě nevážil napíšu "vole" 
TT má být o pohodě, prostě o POHODÉ.......
alternativa pro nesoutěživce, starší makety( třeba jak jezdí p. Červíček), je tam velký prostor pro nové lodě a postupy, lodě smyšlené i realné,dravce i kliďasy......
Prostě každý si může najít to své, například pro mě je důležitý že to jezdím s 11 letým synem a je mi buřt že se nepereme o první místo (tuším že za 2-3 roky bude lítat za holkama a na taťku nebude mít čas-tak si to užívám)
Strkaná dostala nějaký řád do vínku, neustále se vyvijí, skoro všichni co jí jezdí ji zároveň organizují a pomáhají při realizaci setkání/soutěží.....to je, podle mne, ten největší přínos-lidi spolu mluví-bez ohledu na platy, stáří,státní příslušnost.
Tak si to nekažme pavidly o barvách,sklech,kotvách,VYjímkách z vyjímek a zahnutejch banánech....
Tak si to nekažme tím že se necháme ovlivnit někým kdo strkanou nejezdí a nejezdil, a jen reje.
Snažím se mít loďe hotové ale rozhodně mě neuráží-NEURÁŽÍ- když někdo jede (z jakého koli důvodu) s lodí nedodělanou-pokud by tomu tak bylo, mám několik možností:podat protest,veřejně dotyčného napadnout a zostudit a nebo sedět doma na pozadí..........ale to asi nikdo nechce, že?
TT má být o pohodě, prostě o POHODÉ.......
alternativa pro nesoutěživce, starší makety( třeba jak jezdí p. Červíček), je tam velký prostor pro nové lodě a postupy, lodě smyšlené i realné,dravce i kliďasy......
Prostě každý si může najít to své, například pro mě je důležitý že to jezdím s 11 letým synem a je mi buřt že se nepereme o první místo (tuším že za 2-3 roky bude lítat za holkama a na taťku nebude mít čas-tak si to užívám)
Strkaná dostala nějaký řád do vínku, neustále se vyvijí, skoro všichni co jí jezdí ji zároveň organizují a pomáhají při realizaci setkání/soutěží.....to je, podle mne, ten největší přínos-lidi spolu mluví-bez ohledu na platy, stáří,státní příslušnost.
Tak si to nekažme pavidly o barvách,sklech,kotvách,VYjímkách z vyjímek a zahnutejch banánech....
Tak si to nekažme tím že se necháme ovlivnit někým kdo strkanou nejezdí a nejezdil, a jen reje.
Snažím se mít loďe hotové ale rozhodně mě neuráží-NEURÁŽÍ- když někdo jede (z jakého koli důvodu) s lodí nedodělanou-pokud by tomu tak bylo, mám několik možností:podat protest,veřejně dotyčného napadnout a zostudit a nebo sedět doma na pozadí..........ale to asi nikdo nechce, že?
Neříkal bych provinilci!sas píše:asi tak, to je řešení a provinilci se pak musí chytit za nos,
každý to musí mít v sobě
Nikdy nevím, proč je ta loď nehotová!
Důvody můžou být různé-od totálního ignoranství a lemplizmu(JÁ)
až po totální zaneprázdnění prací a rodinou a ty 3 výkendy TT jsou pro člověka jediným světlým bodem v roce...............a kde je hranice?
Jak si čtu tuto diskuzi, tak nemůžu než na 100% souhlasit s RomanemT a Cabadajem. Dodělanost lodí, nechť je na úvaze a svědomí každého účastníka. Ať se navenek tváříme a říkáme cokoliv, uvnitř je každý rád, když mu jeho loď někdo pochválí a určitě se alespoň trochu zastydí, když si z něj lidé utahují, že stále jezdí s "nedodělanou krabicí". Na TT jsem byl poprvé letos v Otrokovicích (se springrem) a líbí se mi tento typ soutěže jako takové. Je to o setkání lidí nejrůznějších profesí, z nichž někteří modelaří hodiny denně a někteří si najdou čas jen na to, aby jakžtakž splácali loď vyhovující pravidlům. Ale důležité je to, že si našli ten čas a přijeli se setkat se známými, pokecat, obhlédnout lodě a vybavení "konkurence", inspirovat se a také si se svými výtvory zasoutěžit. Myslím, že současných pravidel je až dost a tahle soutěž je úplně o něčem jiném než oficiální, organizované svazem. A že nebudeme mít spousty diváků, protože jezdíme nedostavěnými loďmi, mně osobně nevadí. To není to podstatné.
myslel jsem to jako žert, jinak tvůj návrh je nejlepší ze všech co tady padly
Pavel Daněk
Ano říkali jsme nějakou dobu "hájení". Píšeš 2 závody a pak musí být vidět pokrok. Souhlas, ale co když pokrok nebude vidět, co potom?RomanT píše:Tak udělejme kompromis-
to je jasné

NeJaToD team
Nic - je to napsáno jasně - je to VNITŘNÍ pravidlo každého z nás - jinak řečeno otázka CTIivvo píše:Ano říkali jsme nějakou dobu "hájení". Píšeš 2 závody a pak musí být vidět pokrok. Souhlas, ale co když pokrok nebude vidět, co potom?RomanT píše:Tak udělejme kompromis-
to je jasné
Komu to bude jó vadit - může podat protest s odkazem na platná pravidla.
Podepisuju se a plně souhlasím s názorem Romana VE VŠEM CO NAPSAL!!!
ROMAN NA HRAD!!!
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
pokud podám protest dle platných pravidel a bude uznán, tak bude loď vyloučena ze závodu a to se mi zdá dost tvrdé. zvlášť když někdo pojede 500km a potom se dozví, že může jet domu... to už radši nějakou "penalizaci" - neříkám hned bodovou ale třeba i tekutoumsob píše:Nic - je to napsáno jasně - je to VNITŘNÍ pravidlo každého z nás - jinak řečeno otázka CTIivvo píše:Ano říkali jsme nějakou dobu "hájení". Píšeš 2 závody a pak musí být vidět pokrok. Souhlas, ale co když pokrok nebude vidět, co potom?RomanT píše:Tak udělejme kompromis-
to je jasné
Komu to bude jó vadit - může podat protest s odkazem na platná pravidla.
Podepisuju se a plně souhlasím s názorem Romana VE VŠEM CO NAPSAL!!!
ROMAN NA HRAD!!!![]()
![]()

NeJaToD team
Tak za 1. to bude riziko daného závodníka a tedy buď nepojede vůbec, nebo něco na lodi udělá - má volbuivvo píše:pokud podám protest dle platných pravidel a bude uznán, tak bude loď vyloučena ze závodu a to se mi zdá dost tvrdé. zvlášť když někdo pojede 500km a potom se dozví, že může jet domu... to už radši nějakou "penalizaci" - neříkám hned bodovou ale třeba i tekutounež poslat domu..
a za 2. se s tím vnitřně bude muset srovnat i protestující, že někoho případně pošle domů - a obávám se, že to někdy bude těžší
Proto souhlas s tvrzením, že mě NEURÁŽÍ, že soupeřova loď není dokončená, jelikož nemohu vědět, z jaké příčiny a nepřísluší mi někoho soudit jestli z lenosti nebo z objektivních příčin. A tohle jsem už dneska tuším tvrdil
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
chlapi, nechápu, proč se pořád sápete po sobě ohledně pojmu dokončenosti a nedokončenosti lodí... přece neděláme makety, používat ty načančané stroje ve stavu, jak vyšly z loděnice ( nikoliv s patinou a známkami používání ) na TT je blbost. A protože na TT není pravidly daná žádná závaznost ve vztahu k plánu lodě, a dodržení plánu a celkový vzhled se neboduje, použítí materiálůu je rovněž závislé na úvaze modeláře, a každý má právo dělat z toho co má a co se mu líbí nebo třeba co se mu dobře opracovává, tak by mi k pojmu dokončená loď bohatě stačilo, když na modelu nebude nic, co by na první pohled působilo dojmem jako provizorium, tj. nástavby z papírové krabice a pod. Jinak otázka kotvy je blbost, přístavní remorkéry ji buď nemají vůbec nebo jen nějakou nouzovou, stejně tak je to s čluny, většinou jde jen o pracovní pramici nebo malý pracovní člun, atd. Takže za dodělaný model bych považoval zase ten, který je vybaven atributy, které je připodobňují "dospělé" lodi, bez ohledu na to, zda jsou funkční nebo jen napodobené. Rozhodně by měl mít poziční světla, reflektory pro světelnou signalizaci na stožáru, úvazníky, palubní navijáky, pokud má celek představovat loď s parním strojem, tak komín, pokud loď s dieslem, tak výfuk jeden nebo i několik, pokud je nástavba konstruována v několika horizontálních rovinách, tak samozřejmě schody či žebříky, ( na skutečné lodi také není posádka cvičená levitovat ), nějaké to záchranné kolo by taky neškodilo. Nezáleží na tom, zda světla budou svítit, navijáky navíjet, výfuky vyfukovat, jeřáb nakládat. Naopak úvazníky vpředu a vzadu, či závěsný hák by měly udržet zavěšení břemene. No a tohle všechno by mělo být přibližně ve stejném měřítku, aby to připomínalo skutečnou loď. Na té by asi taky nebyl naviják přes půl paluby atd. Obdobně by asi měla být udělaná i vnější úprava, tj. nátěry. Pokud jde o vyznačení různých značek na lodním trupu a pod. to by v odpovídajícím měřítku většinou stejně nemohlo být rozeznatelné. A to by asi k bylo pro potřeby stavebního MINIMA všechno, a pokud si někdo bude chtít vyšperkovat model čímkoliv navíc, je to jeho vůle ( a případné riziko ) ale ne přednost. TT se jezdí pro RADOST a zábavu. Jak se začnou vymýšlet složitá pravidla, je na snadě hádanice o to, které ustanovení bylo či nebylo dodrženo, a to je cesta od zábavy a radosti do pekel. Protože pak se vždycky najde šťoura, který bude závidět ( lepší model, lepší umístění atd. ) a bude se snažit s využitím některého zcela obskurního ustanovení pravidel o to, aby někomu něco zprasil nebo sobě pomohl. Nejlepší pravidla jsou ta nejjednodušší a nejkratší. Jinak dopadneme jako parlament s jeho legislativním průjmem.
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Čest jeho památce.
Souhlasím. Loď má vypadat věrohodně. To, že někdo udělá alespoň papírovou nádstavbu svědčí o tom, že i když byl zřejmě v časové tísni, měl alespoň snahu z toho udělat něco, co připomíná loď. Chybou uvšem je, pokud to tam má ještě po pár měsících.DDG 51 píše:PAni, ja by som sa ako divak z Otrokovic opytal uplne nezucastnene, aky bol dovod na to, ze si niekto dal taku namahu a vyrabal ostrovy, majaky, lietadlove lode a podobne> NEslo mu cirou nahodou tiez o to, aby ten Tug Towing bol esteticky? DOBRE vyzerajuci? Ked si uz niekto dal tu namahu taketo pekne veci vytvorit na trat, preco je tu tato debata o tom, s cim budeme alebo budete medzi timito prekazkami jazdit? Neverim ani jednemu z vas, pokial by vyhlasil, ze jemu by sa libilo to, ze by na krasnej trati jazdil s omotorovanou bednou s antenou.Ale hlavne ze by to bolo bez roboty a UCELNE.Vanu by to vleklo a nebolo by co ocesat z paluby.Drzme sa kazdy toho, co nam hovori vlastne svedomie o tom, ako ma lod vyzerat. To snad staci. Verim, ze kazdy z nas vie, ako vyzera LOD
A pokud majitel Hermanna vyráběl večer provizorní nádstavbu místo té utopené bych mu přičetl ke cti. Nikdo by mu to nevyčítal.
Nikdo netvrdí, že to má být maketa. MoNaKo I má svou skutečnou předlohu a i když to je jen variace a ne maketa, tak všechny, co jsem viděl v Otrokovicích byly vybaveny tak, jak skutečná loď vybavena být má. Zejména funkční osvětlení bylo po setmění parádní.
Přece jen je TT veřejná akce a snad každý se rád podívá na pěknou loď. Kdo je lodní modelář a nebo nadšenec, tomu by nehotová loď měla vadit. Zejména vlastní.
Tak hotovo? Může se začít stavět !karaso píše:chlapi, nechápu, proč se pořád sápete po sobě ohledně pojmu dokončenosti a nedokončenosti lodí... přece neděláme makety, používat ty načančané stroje ve stavu, jak vyšly z loděnice ( nikoliv s patinou a známkami používání ) na TT je blbost. A protože na TT není pravidly daná žádná závaznost ve vztahu k plánu lodě, a dodržení plánu a celkový vzhled se neboduje, použítí materiálůu je rovněž závislé na úvaze modeláře, a každý má právo dělat z toho co má a co se mu líbí nebo třeba co se mu dobře opracovává, tak by mi k pojmu dokončená loď bohatě stačilo, když na modelu nebude nic, co by na první pohled působilo dojmem jako provizorium, tj. nástavby z papírové krabice a pod. Jinak otázka kotvy je blbost, přístavní remorkéry ji buď nemají vůbec nebo jen nějakou nouzovou, stejně tak je to s čluny, většinou jde jen o pracovní pramici nebo malý pracovní člun, atd. Takže za dodělaný model bych považoval zase ten, který je vybaven atributy, které je připodobňují "dospělé" lodi, bez ohledu na to, zda jsou funkční nebo jen napodobené. Rozhodně by měl mít poziční světla, reflektory pro světelnou signalizaci na stožáru, úvazníky, palubní navijáky, pokud má celek představovat loď s parním strojem, tak komín, pokud loď s dieslem, tak výfuk jeden nebo i několik, pokud je nástavba konstruována v několika horizontálních rovinách, tak samozřejmě schody či žebříky, ( na skutečné lodi také není posádka cvičená levitovat ), nějaké to záchranné kolo by taky neškodilo. Nezáleží na tom, zda světla budou svítit, navijáky navíjet, výfuky vyfukovat, jeřáb nakládat. Naopak úvazníky vpředu a vzadu, či závěsný hák by měly udržet zavěšení břemene. No a tohle všechno by mělo být přibližně ve stejném měřítku, aby to připomínalo skutečnou loď. Na té by asi taky nebyl naviják přes půl paluby atd. Obdobně by asi měla být udělaná i vnější úprava, tj. nátěry. Pokud jde o vyznačení různých značek na lodním trupu a pod. to by v odpovídajícím měřítku většinou stejně nemohlo být rozeznatelné. A to by asi k bylo pro potřeby stavebního MINIMA všechno, a pokud si někdo bude chtít vyšperkovat model čímkoliv navíc, je to jeho vůle ( a případné riziko ) ale ne přednost. TT se jezdí pro RADOST a zábavu. Jak se začnou vymýšlet složitá pravidla, je na snadě hádanice o to, které ustanovení bylo či nebylo dodrženo, a to je cesta od zábavy a radosti do pekel. Protože pak se vždycky najde šťoura, který bude závidět ( lepší model, lepší umístění atd. ) a bude se snažit s využitím některého zcela obskurního ustanovení pravidel o to, aby někomu něco zprasil nebo sobě pomohl. Nejlepší pravidla jsou ta nejjednodušší a nejkratší. Jinak dopadneme jako parlament s jeho legislativním průjmem.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Co se týká těch ostrůvků, majáků a letadlové lodě:
Ten, který to spískal a věnoval tomu rozhodně ne málo svého času, to dělal pro zpestření, pro to, aby trať byla zajímavá a pestrá a aby divákům i soutěžícím udělal radost. Je to dost jednoúčelová záležitost. Doufám, že se mu to alespoň trochu podařilo.
Ten, který to spískal a věnoval tomu rozhodně ne málo svého času, to dělal pro zpestření, pro to, aby trať byla zajímavá a pestrá a aby divákům i soutěžícím udělal radost. Je to dost jednoúčelová záležitost. Doufám, že se mu to alespoň trochu podařilo.
KARASO: neboli - model by měl splňovat obdobné povinnosti jako musí splňovat skutečná loď aby dostala papíry k provozu....
PS: s těma kotvama jsi to zrovna netrefil....
Tady jeSH píše:KARASO: neboli - model by měl splňovat obdobné povinnosti jako musí splňovat skutečná loď aby dostala papíry k provozu....
portal/img/gallery/567_1211485292.jpg
tady taky
portal/img/gallery/567_1211485373.jpg
i tady je
portal/img/gallery/567_1211485489.jpg
no ale tady není
portal/img/gallery/567_1211485581.jpg
- petr hájek
no možná i na tom posledním je ,aspoň to oko co čouhá za žbrlením, vypadá jako oko od kotvy:DNalim píše:Tady jeSH píše:KARASO: neboli - model by měl splňovat obdobné povinnosti jako musí splňovat skutečná loď aby dostala papíry k provozu....
tady taky
i tady je
no ale tady není
![]()
![]()
![]()
ano máš pravdu kotva na ruční pohonpetr hájek píše:no možná i na tom posledním je ,aspoň to oko co čouhá za žbrlením, vypadá jako oko od kotvy:DNalim píše:Tady jeSH píše:KARASO: neboli - model by měl splňovat obdobné povinnosti jako musí splňovat skutečná loď aby dostala papíry k provozu....
tady taky
i tady je
no ale tady není
![]()
![]()
![]()
portal/img/gallery/567_1211566989.jpg
A to je důkaz toho, jak je důležitá dobrá fotodokumentace. Nejen pro makety
...
Zdenek
Zdenek
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek