Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Chladenie motorov /lode
- marktomark
Re: Chladenie motorov /lode
Viete mi poradit ohladne chladenia motorov/lode.
Som zaciatocnik, prva stavba lode, uz jazdi celkom v pohode, len potrebujem dorobit chladenie na motory a regulator.
Otazka 1:
Ako urobit chladenie motorov, kazde zvlast, alebo staci jeden nasavaci vstup vody a ten rozdelit na dva motory? neviem kde tieto vstupy na nasavanie umiestnit, a co tam dat (trubicky-ake, ako ich tvarovat, alebo ci staci len jednoducho vyviest sil. hadicku?)
Otazka 2:
Chladenie regulatoru ako najlepsie urobit, pretoze sa velmi prehrieva. Ja som tam dal kus hliniku, pomaha to, ale chcelo by to nieco viac.
tu je obrazok vnutra lode, cervenym kruzkom oznacene, kde by som ja umiestnil otvor nasavania na chladenie.
http://img207.imageshack.us/img207/3889/p1010144ws9.jpg
Som zaciatocnik, prva stavba lode, uz jazdi celkom v pohode, len potrebujem dorobit chladenie na motory a regulator.
Otazka 1:
Ako urobit chladenie motorov, kazde zvlast, alebo staci jeden nasavaci vstup vody a ten rozdelit na dva motory? neviem kde tieto vstupy na nasavanie umiestnit, a co tam dat (trubicky-ake, ako ich tvarovat, alebo ci staci len jednoducho vyviest sil. hadicku?)
Otazka 2:
Chladenie regulatoru ako najlepsie urobit, pretoze sa velmi prehrieva. Ja som tam dal kus hliniku, pomaha to, ale chcelo by to nieco viac.
tu je obrazok vnutra lode, cervenym kruzkom oznacene, kde by som ja umiestnil otvor nasavania na chladenie.
Nejvhodnější je šikmo seříznutá trubička zhruba stejného průměru jako je trubička chladicí spirály. Trubička se umístí mezi šroub a kormidlo asi tak jako to má Seveřan na své Arny.
Motry je nejlepší chladit každý zvlášť -od každého šroubu vlastní okruh. Vývod odpadu vody tak ať je při jízdě vidět-nad vodorysku do boku-je potom kontrola průtoku.
Motry je nejlepší chladit každý zvlášť -od každého šroubu vlastní okruh. Vývod odpadu vody tak ať je při jízdě vidět-nad vodorysku do boku-je potom kontrola průtoku.
Nejde mě editace tak jenom ten regulátor-do toho hliníku,co jsi tam přidal udělej díry a zaveď
do nich vodu z okruhu jednoho motoru.
do nich vodu z okruhu jednoho motoru.
- marktomark
kde najdem tu Arny od Severana, som hladal, nenasiel.
S tym chladenim regulatoru som rozmyslal podobne ako si mi poradil.
vdaka
vdaka
když počkáš do pátku 23.5. tak ti pošlu fotky, koukám že máš SEA STAR, tu mam taky a jestli chceš tak ti k ní dám ještě pár rad co a jak udělat aby si se netrápil s problémama jako jsem měl jámarktomark píše:Viete mi poradit ohladne chladenia motorov/lode.
Otazka 1:
Otazka 2:
+ samozřejmě ti řeknu jak udělat nasávání vody a všechno k chlazení motorů
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
pokud nebudes chtít dělat díry do hliníkového chladiče na regulátoru, můžeš udělat vlnovku z měděné trubky, kterou hadičkou spojíš s chlazením jednoho motoru.marktomark píše:kde najdem tu Arny od Severana, som hladal, nenasiel.
vdaka
umístění nasávací trubičky můžeš dát mezi šroub a kormidlo, jak psal Aleš, nebo se dají dát poblíž kýlu, kde by ale trubička měla být ohnutá proti směru plavby.
záleží jak moc se ti vše hřeje, můžeš použít jeden okruh, dva nebo tři (2 motory a regl), počítej ale s tím, že voda co se načerpá do chlazení zvýší hmotnost lodě a zároveň stěny chlazení kladou chladící vodě odpor, tzn. chce to připojovací hadičky 1. co nejvíne, aby voda nemusela překonávat velký výškový rozdíl (ne výše než je nejvyšší bod spirály) a 2. co nejkratší. Vývod nejlépe hned od chladící spirály do strany aby nebyla dlouhá a navíc aby bylo vidět že voda stříká ven... když budou hadičky dlouhé, tak se nesníží výkon lodě, ale sníží chladící výkon...

NeJaToD team
Jinak článek o lodi Arny najdeš zde https://www.mo-na-ko.cz/clanky4/175_Arny/clanek.htm
U fotek šroubu nalezneš nasávací trubičku pro chlazení.
U fotek šroubu nalezneš nasávací trubičku pro chlazení.

NeJaToD team
- marktomark
Vdaka za rady,
to NORBY - lod stale staviam, este nieje uplne dokoncena, urcite vydrzim, pripadne mi mozes poslat aj info na mail.
V najblizsej dobe by som chcel doriesit chladenie, nasledne budu upravy elektro (osvetlenie, ...)
Dnes idem jazdit, skusim zmerat teploty motorov a regulatoru, dam info, aby som vedel ci je to v norme.
to NORBY - lod stale staviam, este nieje uplne dokoncena, urcite vydrzim, pripadne mi mozes poslat aj info na mail.
V najblizsej dobe by som chcel doriesit chladenie, nasledne budu upravy elektro (osvetlenie, ...)
Dnes idem jazdit, skusim zmerat teploty motorov a regulatoru, dam info, aby som vedel ci je to v norme.
- Merrimack Miloš
někde je asi chyba,současný regulátor nemá hřát,asi je dost přetížený,záleží na tom jaký trvalý proud má snést,né všechny reg. jsou na dlouhou zátěž,chce to změřit proud co teče do motorů,sám používám reg.Robbe navy control 540R,motor bere 13A,a je studený.
chladící vlnovec na motor se dá koupit,spojit silikonovou hadičkou,spojení jistit stažením drátem,když je loď pomalá tak samo chlazení od tlaku od šroubu nejde,jde to řešit malým čerpadlem spínaným pohybem kormidla,ať to moc nežere proud
chladící vlnovec na motor se dá koupit,spojit silikonovou hadičkou,spojení jistit stažením drátem,když je loď pomalá tak samo chlazení od tlaku od šroubu nejde,jde to řešit malým čerpadlem spínaným pohybem kormidla,ať to moc nežere proud
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Mno pokud to je opravdu SEA STAR tak ta opravdu neni pomala a cerpadlo nebude potreba, navíc na obrázku je jasně vidět, že chladící spirály na motorech již má, takže je někde koupit musel.Merrimack Miloš píše:někde je asi chyba,současný regulátor nemá hřát,asi je dost přetížený,záleží na tom jaký trvalý proud má snést,né všechny reg. jsou na dlouhou zátěž,chce to změřit proud co teče do motorů,sám používám reg.Robbe navy control 540R,motor bere 13A,a je studený.
Na rychlejších lodích se hřeje i regulátor, protože motory tečou větší proudy, které regl přirozeně zahřejí. Záleží jakou má regl teplotu. Pokud bude moc vysoká, tak je pravděpodobně něco špatně (šroub, motor, regl), ale neplatí to automaticky.
Chtělo by to i změřit proudy, které tečou přes regulátor (ne naprázdno, ale ve vodě) potom se zjistí zda je regulátor přetěžovaný nebo ne.

NeJaToD team
U Sea star jsou moc velké šrouby..
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
- marktomark
Takze, dnes som tam dal teplomer,
motory so spiralou, ale bez zapojeneho chladenia mali najvyssiu teplotu okolo 80C
na regulator som dnes este pridal dalsi kusok al plechu, tym padom sa hrial o troska menej ako minule, najviac mal okolo 75C. Napiste mi ci su tie teploty v norme.
S ampermetrom som to mohol tiez skusit, ale som na to zabudol, skusim na buduce, ale prudy musia tade tiec dost vysoke, pretoze aj kable pri jazde naplno su dost teple.
>>To Merrimack Miloš - tvoj regulator zvlada 70A, moj asi policu, preto sa ti nemusi skoro vobec hriat.
Ja tam mam regulator Carson, aj motory Carson, to mi dali v obchode, ked som pytal ci to bude stihat chadit sa tak predavac povedal ze jasne, lebo som mal pochybnosti.
K chladeniu, rozmyslam nad dvomi variantami:
1.nasavanie za skrutkou, vyvody na boku pri motoroch (bez chladenia regulatora-chlad reg. AL chladicom)
2.nasavanie ako mam naznacene cervenym kruzkom na obrazku, chladene motory a aj regulator, vyvody vzadu.
Myslim ze nasavanie za skrutkami a chladenie motorov a aj regulatora s vyvodmi vzadu, je pomerne uz dlhy okruh.
Co mi poradite?
A ak by bolo mozne prosim o foto, ako ma vyzerat nasavaci otvor. Dakujem.
motory so spiralou, ale bez zapojeneho chladenia mali najvyssiu teplotu okolo 80C
na regulator som dnes este pridal dalsi kusok al plechu, tym padom sa hrial o troska menej ako minule, najviac mal okolo 75C. Napiste mi ci su tie teploty v norme.
S ampermetrom som to mohol tiez skusit, ale som na to zabudol, skusim na buduce, ale prudy musia tade tiec dost vysoke, pretoze aj kable pri jazde naplno su dost teple.
>>To Merrimack Miloš - tvoj regulator zvlada 70A, moj asi policu, preto sa ti nemusi skoro vobec hriat.
Ja tam mam regulator Carson, aj motory Carson, to mi dali v obchode, ked som pytal ci to bude stihat chadit sa tak predavac povedal ze jasne, lebo som mal pochybnosti.
K chladeniu, rozmyslam nad dvomi variantami:
1.nasavanie za skrutkou, vyvody na boku pri motoroch (bez chladenia regulatora-chlad reg. AL chladicom)
2.nasavanie ako mam naznacene cervenym kruzkom na obrazku, chladene motory a aj regulator, vyvody vzadu.
Myslim ze nasavanie za skrutkami a chladenie motorov a aj regulatora s vyvodmi vzadu, je pomerne uz dlhy okruh.
Co mi poradite?
A ak by bolo mozne prosim o foto, ako ma vyzerat nasavaci otvor. Dakujem.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11 Odpovědi
- 8138 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od SH
-
- 15 Odpovědi