Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

RC soupravy v pásmu 2,4 GHz

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
Keba

Re: RC soupravy v pásmu 2,4 GHz

Příspěvek od Keba »

Sem piště dotazy a zkušenosti týkající se provozu těchto RC souprav.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
RiMr

Příspěvek od RiMr »

No jo... :-)
Na netu je dost modelů aut, které se prodávají s 2,4 GHz, tak myslím a předpokládám, že na lodě to bude v pohodě, protože případné překrytí nějaké bugyny je mnohem pravděpodobnější, než lodě na vodní ploše.
Taky intentivně uvažuju o přechodu na 2,4 GHz, hlavně kvůli letadlům a u lodí kvůli možnosti telemetrie (hlavně teplot). Máte někdo s telemetrickým modulem zkušenosti?
Děkuji.
tomashr

Příspěvek od tomashr »

Když už jsem to popíchl v diskusi u jednoho článku, tak si dovolím stručný přehled podle mě dostupných dat.
U aut je to jednoznačně funkční - ověřené a nejužívanejší jsou produkty DSM - jednak pistolová DX2, DX3 a DX3.0 - třeba http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... &kat_typ=0 . V podstatě je to programově identické se známou Graupner XS6, jsou ověřeny i v lodích (rychlíky) a pak vf moduly pro dražší autíčkářské vysílače. Tohle vše by mělo být v plném souladu s českými předpisy kolem 2,4GHz.
Z vícekanálových pak palcové DX6 a DX7 - DX6 je míněna pro parkfly, DX7 už je plnodosahová (a lehce diskutatibilní z hlediska legality). Tady už je počet funkcí zajímavý i pro maketáře, ale popravdě netuším,zda už to někdo v lodích užívá. Jinak info tady - http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... &kat_typ=0 a http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... &kat_typ=0 .
V blízké budoucnosti se dá ještě počítat ještě s DSM vf díly do běžných souprav jako Graupner MX22 a palcové Futaby (ten díl pro Futabu možná půjde i do Hitec Optic) a pak hlavně s Graupner IFS. Ten je stručně představen na http://www.graupner.de/de/freie-artikel ... upner.html , měl by být jedna legální v EU zcela jednoznačně a snad by měl být ještě o něco spolehlivější (v letadlech, v lodích to už asi bude nerozlišitelné). Navíc budou IFS užívat i autíčkářské XD4 a XD6 - opět skoro stejné jako XS6.
Tohle je asi tak vše, o čem vím - buď mi to aspoň krátce prošlo rukou anebo mám informace, které pokládám za přiměřeně ověřené. Jinak se chystají taky 2,4GHz od Futaby s trochu jinou modulací a třeba typ http://shop.lindinger.at/product_info.p ... s_id=65581 by mohl lodičkáře zajímat, ale to jsem ještě v reálu neviděl.
Merrimack Miloš

Příspěvek od Merrimack Miloš »

podle posledních článků o 2.4Ghz není vhodná tato technologie pro modely lodí a ponorek,šíření radiových vln těsně nad vodou o kmitočtu 2.4Ghz je ztrátové,vodní páry je pohlcují,čím vyšší kmitočet tím hůř proniká překážkami,od příštího roku se mají začít vyrábět RC na kmitočtu něco kolem 850Mhz,kde tento problém nevzniká,
je to lákavé,hodně kanálů,desítky modelů na malé ploše,zpětná telemetrie z modelu.
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
nex

Příspěvek od nex »

tak jinak, nemam rad jedna pani povidala ze blazkove z horni lhoty vnucka slysela ....

mam Hitec Optic 6 s modulem assana 2,4 GHz a 2 prijimace teze znacky. jezdim jen lodicky. naparovani bezproblemove, ruseni jsem ani v otrokovicich kde si na nej narikali skoro vsichni zadne nezaznamenal, lod i za vlekem fungovala naprosto bez problemu.pravda, nemam tento system dlouho,ale dosavadni vysledek naprosta pohoda a ZADNE PROBLEMY. nekolik lidi si to vyzkouselo a jediny rozdil je ze mi z radia vedou dve anteny.

2,4GHz je nepouzitelne pouze pro ponorky, tam opravdu nefunguje, jinak jsem nezjistil vubec zadny problem. jo a pozor, na blechu to take neni, protoze kdyz se pri otacce ponori, tak dojde ke ztrate signalu, prijimac se prepne do FAIL SAVE rezimu (mozna se to pise jinak) a chvilicku proste nereaguje. takze pokud neminite jezdit pod hladinou je 2,4 Ghz naprosto v pohode a rozhodne mnohem spolehlivejsi nez dosavadni modelarske frekvence

zkuste tu prosim mene teoretizovat proc neco nemuze fungovat, kdyz to proste funguje jak ma. pripomina mi to debaty v zacatcich automobiloveho prumyslu ze nikdo nemuze prezit rychlost vyssi nez 30 km, protoze se nenadechne.
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
msob

Příspěvek od msob »

Potvrzuju příspěvek NEXe ve všech bodech, s jedinou výjimkou - ten režim se píše "FAIL SAFE" :D

Jinak - byl jsem osobně v Otrokovicích a viděl jsem a taky jsem zkusil. Nezaznamenal jsem žádné potíže.

Mimochodem - já si tam na rušení asi jako jeden z mála nestěžoval :)

Takže WiFi opravdu FUNGUJE a kdo říká že ne je buď neznalý, nebo zaujatý, nebo je to obchodník, který chce ještě na poslední chvíli prodat zásobu "klasických" VF modulů :-)

Jo a ten modul od Futaby do OPTICa pasuje a funguje :)
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
Nalim

Příspěvek od Nalim »

ahoj přidám se taky mám DX6 DSM Spektrum Park Fly určenou právě na řízení menších RC modelů letadel typu ParkFly odskoušenu (má údajně malý dosah) na šířku naší přehrádky cca 200m a je bez problému .Dosah zjištěn po ránu když se z vody "kouří " Je pravda že jsem loďku zatím neotočil. :D
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
SH

Příspěvek od SH »

nex píše:... jo a pozor, na blechu to take neni, protoze kdyz se pri otacce ponori, tak dojde ke ztrate signalu, prijimac se prepne do FAIL SAVE rezimu (mozna se to pise jinak) a chvilicku proste nereaguje. takze pokud neminite jezdit pod hladinou je 2,4 Ghz naprosto v pohode a rozhodne mnohem spolehlivejsi nez dosavadni modelarske frekvence
....
Zrovnajsm sevrátil z akce,kde 2.4GHz bylo v několika kusech blech a žádné problémy se nekonaly. Alespoň ne ty vyplývající z typu přenosu. Kvalita použitých technologií a modulů je věc druhá.
nex

Příspěvek od nex »

SH píše:
nex píše:... jo a pozor, na blechu to take neni, protoze kdyz se pri otacce ponori, tak dojde ke ztrate signalu, prijimac se prepne do FAIL SAVE rezimu (mozna se to pise jinak) a chvilicku proste nereaguje. takze pokud neminite jezdit pod hladinou je 2,4 Ghz naprosto v pohode a rozhodne mnohem spolehlivejsi nez dosavadni modelarske frekvence
....
Zrovnajsm sevrátil z akce,kde 2.4GHz bylo v několika kusech blech a žádné problémy se nekonaly. Alespoň ne ty vyplývající z typu přenosu. Kvalita použitých technologií a modulů je věc druhá.
jj, ale na tuhle otazku by dokazal odpovedet snek. zalezi na umisteni prijimace
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
temelin

Příspěvek od temelin »

Čistě náhodou jsem sem po dlouhé době nakoukl a i já mohu Assana jen chválit, jediný problém nastává tak jako u všech 2,4ghz když se příjmač, nebo hlavně antenky, dostanou obě pod uroveň hladiny a necháme to tak delší dobu být. Používám to mimo jiné v lodi třídy MONO1, kde jsem puvodně měl příjmač v zadní části lodi u zaplavovací komory na přetáčení - ikdyž byl příjmač v klidu/po zastavení pod hladinou, tak pokud jsem dostatečně rychle opět s lodí přešel do kluzné plavby tak vše bylo ok, pokud jsem nechal ale lod delší dobu stát, tak příjmač asi kvuli zhoršenému signálu po cca 5s přešel do fail safe a pro loď se muselo dojet.....
Jedná se o malý 6kanálový příjmač v bílém papíru/plastu a váze cca 8g.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“