Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Stříkací tmel - problém...
Re: Stříkací tmel - problém...
Modely stříkám nitrokombinačními barvami. Jako poslední vrstvu před konečným nástřikem dávám nitrokombinační stříkací tmel. Pod vodou vybrousím, povrch je super. Ale když dám vrchní barvu, tak mi vylezou všechny přechody kde byl stříkací tmel probroušen až do podkladové barvy, někdy po čase vyleze struktura laminátu a pod. Prostě, jako by ten tmel po nástřiku další vrstvy na něj nabobtnal.
Co dělám špatně??
Co dělám špatně??
- Pepa Darvaš
před časem mně to také nějak nešlo ,zakoupil jsem tedy polyesterový stříkací tmel ,je sice dražší(cca220,-)zato je spolehlivý .Ovšem nesmíš zapomenout do něj dát iniciátor.Možná to dělá to ,že na nitro tmel nedáváš základní barvu.V každém případě doporučuji základ před finálním nástřikem .Barva nemá tendenci stékat.Základ nedávám pouze,když stříkám plničem,ten v sobě základ již obsahuje.
Tomu dvousložkovému polyesteru bych se chtěl vyhnout. Kolega s ním stříkal Tobruka, práce fajn, ale asi je to pěkné svinstvo, protože i když měl masku, tak se mu pustila z nosu krev.
Co používáš za základ pod nitro?
Co používáš za základ pod nitro?
- petr hájek
s tmelem jsem měl celkem podobné zkušenosti ale záleželo hodně na základním materiálu , polyester na epoxydu prostě není to nejlepší a nikdy nebude,
sám používám zcela jinou hmotu porcelánovou moučkou plněnou emailovou barvu na silniční značení.
pokud použiju jen hustou sedlinu ze dna pixly,mám výborný tmel který drží na všem kromě igelitu a schne extrémě rychle,
Pokud použiju barvu jako takovou pak podle ředění mám perfektní základovku nebo plnič.
A ještě k ředění zásadně nepoužívámaceton čistý ani C6000 protože má příliš dlouhý odpar a odpařuje se rychleji pouze z povrchu tím může pronikat do spodních vrstev a působit škody.
Používám k ředění toluen (po uzákonění neprodejnosti TOLUENOVÝ ČISTIČ který koupit lze i v obi) buď čistý nebo ve směsi 2 díly toluenu a 1 díl C6000, ale to jen tam kde potřebuji zpomalit vysychání - tedy na větších plochách s několika nástřiky.
Pro barevnou ůpravu používám zásadně a pouze syntetické polomatné emaily,které při ředění podle mé rady schnou srovnatelnou rychlostí jako akryláty a rozhodně rychleji než polyesterové emaily.
NITRO EMAILY ANI AKRYLKOMBINAČNÍ EMAILY ZÁSADNĚ NEPOUŽÍVÁM pro jejich malou odolnost a nevyzpytatelnost při aplikaci různých odstínu do vrstev.
sám používám zcela jinou hmotu porcelánovou moučkou plněnou emailovou barvu na silniční značení.
pokud použiju jen hustou sedlinu ze dna pixly,mám výborný tmel který drží na všem kromě igelitu a schne extrémě rychle,
Pokud použiju barvu jako takovou pak podle ředění mám perfektní základovku nebo plnič.
A ještě k ředění zásadně nepoužívámaceton čistý ani C6000 protože má příliš dlouhý odpar a odpařuje se rychleji pouze z povrchu tím může pronikat do spodních vrstev a působit škody.
Používám k ředění toluen (po uzákonění neprodejnosti TOLUENOVÝ ČISTIČ který koupit lze i v obi) buď čistý nebo ve směsi 2 díly toluenu a 1 díl C6000, ale to jen tam kde potřebuji zpomalit vysychání - tedy na větších plochách s několika nástřiky.
Pro barevnou ůpravu používám zásadně a pouze syntetické polomatné emaily,které při ředění podle mé rady schnou srovnatelnou rychlostí jako akryláty a rozhodně rychleji než polyesterové emaily.
NITRO EMAILY ANI AKRYLKOMBINAČNÍ EMAILY ZÁSADNĚ NEPOUŽÍVÁM pro jejich malou odolnost a nevyzpytatelnost při aplikaci různých odstínu do vrstev.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- petr hájek
A TO NENÍ JEN TEORIE , ALE JEN A POUZE DLOUHOLETÁ PRAXE;)
mám tomu rozumět tak, že i syntetiku ředíš toluenem?petr hájek píše:Pro barevnou ůpravu používám zásadně a pouze syntetické polomatné emaily,které při ředění podle mé rady schnou srovnatelnou rychlostí jako akryláty a rozhodně rychleji než polyesterové emaily.
No ak sa niekomu pustila krv z nosu pri striekaní polyesterového tmelu, tak pri striekaní syntetickej farby nariedenej toluenom by to už asi nerozdýchal.
Tým chcem naznačiť, že zo zdravotnej stránky to asi nebude práve OK.
Mimochodom C-6000 obsahuje vysoké percento toluenu.
Rada od autolakýrnika keď som zisťoval aký podklad pod farbu je:
Farba sa nesmie striekať na tmel (akokoľvek kvalitný) ale na zakladovku resp. plnič (väčšinou so základovkou).
Čo sa týka tmelenia epoxidového laminátu polyesterovým tmelom ( používam ľahčený tmel Body + striekací tmel ( Body dvojzložkový alebo na menšie veci v sprayi) nemávam s tým problém. Ten tmel je aj podľa návodu určený na tmelenie kovu, dreva, laminátu ... Používajú ho aj "profíci" čo sa živia laminovaním.
Tým chcem naznačiť, že zo zdravotnej stránky to asi nebude práve OK.
Mimochodom C-6000 obsahuje vysoké percento toluenu.
Rada od autolakýrnika keď som zisťoval aký podklad pod farbu je:
Farba sa nesmie striekať na tmel (akokoľvek kvalitný) ale na zakladovku resp. plnič (väčšinou so základovkou).
Čo sa týka tmelenia epoxidového laminátu polyesterovým tmelom ( používam ľahčený tmel Body + striekací tmel ( Body dvojzložkový alebo na menšie veci v sprayi) nemávam s tým problém. Ten tmel je aj podľa návodu určený na tmelenie kovu, dreva, laminátu ... Používajú ho aj "profíci" čo sa živia laminovaním.
PeterP
Musím se přidat k PeterP.Stříkací tmel nemůže být poslední vrstva pod finálním nástřikem barvou, ať už je na jakékoliv bázi-vždy se kraje tmelu okonturují. Poslední vrstva pod barvou-jedině plnič ! ! ! Věřte mi, že nemá cenu zkoušet nic jiného, mám s tím zkušenosti(u nás v práci stříkáme 1 kompletní auto denně). A ke tmelům-polyesterový tmel( stěrkový i stříkací) s úspěchem používáme jak na laminátové doplňky z epoxidů, tak polyesterů.
zdravím carrot
zdravím carrot
- petr hájek
správně rozumíš, syntetiku ředím zásadně toluenem .
je podstatně rychlejší při vysychání v celém průřezu vrsvy nastříkané.
C6000 sice obsahuje i toluen ale v procentu oproti acetonu a benzenu celkem minimálním.
Jemi jasné , že ne každý má náladu zkoušet cokoli nového či jinak netradičního a rozhodně to nikomu nenutím , jen si myslím , že modelář by měl být ochoten zkusit i jiné cesty.
ostatně nejsme autolakýrníci ani výrobci ultralightů, ony ty lodě jsou trochu specifičtější sorta, střídání vlhka a sucha zároveň s teplým vzduchem a studenou vodou je něco uplně jiného než lak na kapotě.
ALE JAK PÍŠU AŤ SI KAŽDÝ DĚLÁ S ČÍM CHCE , JÁ ZŮSTANU U OSVĚDČENÉ BARVY NA ZEBRU.
je podstatně rychlejší při vysychání v celém průřezu vrsvy nastříkané.
C6000 sice obsahuje i toluen ale v procentu oproti acetonu a benzenu celkem minimálním.
Jemi jasné , že ne každý má náladu zkoušet cokoli nového či jinak netradičního a rozhodně to nikomu nenutím , jen si myslím , že modelář by měl být ochoten zkusit i jiné cesty.
ostatně nejsme autolakýrníci ani výrobci ultralightů, ony ty lodě jsou trochu specifičtější sorta, střídání vlhka a sucha zároveň s teplým vzduchem a studenou vodou je něco uplně jiného než lak na kapotě.
ALE JAK PÍŠU AŤ SI KAŽDÝ DĚLÁ S ČÍM CHCE , JÁ ZŮSTANU U OSVĚDČENÉ BARVY NA ZEBRU.
Pre informáciu som si našiel zloženie C -6000 
1.1.1 Obchodní název přípravku: SIGA PRO - ŘEDIDLO C 6000
1.2 Číslo CAS: -
1.3 Číslo ES (EINECS): -
1.4 Další název látky nebo přípravku: -
1.5 Použití látky nebo přípravku: nitrocelulózové ředidlo pro nitrocelulózové nátěrové hmoty.
2. Informace o složení přípravku
Výrobek obsahuje tyto nebezpečné látky: Toluen; Aceton; Ethyl-acetát
Chemický název: Toluen Obsah v % : 41 - 52
Číslo CAS: 108-88-3
Číslo ES (EINECS): 203-625-9
Výstražné symboly: F, Xn, Xi
R-věty: 11-38-48/20-63-65-67
S-věty: 36/37-46-62
Chemický název: Aceton Obsah v % : 28 - 40
Číslo CAS: 67-64-1
Číslo ES (EINECS): 200-662-2
Výstražné symboly: F, Xi
R-věty: 11-36-66-67
S-věty: 9-16-26
Chemický název: Ethyl-acetát Obsah v % : < 15
Číslo CAS: 141-78-6
Číslo ES (EINECS): 205-500-4
1.1.1 Obchodní název přípravku: SIGA PRO - ŘEDIDLO C 6000
1.2 Číslo CAS: -
1.3 Číslo ES (EINECS): -
1.4 Další název látky nebo přípravku: -
1.5 Použití látky nebo přípravku: nitrocelulózové ředidlo pro nitrocelulózové nátěrové hmoty.
2. Informace o složení přípravku
Výrobek obsahuje tyto nebezpečné látky: Toluen; Aceton; Ethyl-acetát
Chemický název: Toluen Obsah v % : 41 - 52
Číslo CAS: 108-88-3
Číslo ES (EINECS): 203-625-9
Výstražné symboly: F, Xn, Xi
R-věty: 11-38-48/20-63-65-67
S-věty: 36/37-46-62
Chemický název: Aceton Obsah v % : 28 - 40
Číslo CAS: 67-64-1
Číslo ES (EINECS): 200-662-2
R-věty: 11-36-66-67
S-věty: 9-16-26
Chemický název: Ethyl-acetát Obsah v % : < 15
Číslo CAS: 141-78-6
Číslo ES (EINECS): 205-500-4
PeterP
- petr hájek
no vidíš a já tam dávám ještě čistej toluen navíc , toto potom schne jedna báseň , etyla cetát by mohlo být to co v C6000 způsobuje to bobtnání podkladů .
- Karolinus I
Dotaz, když se dá koupit aceton a toluen každý zvlášť, nešlo by to tředa smíchat 50 na 50 a ta složka etyla by vypadla?
A je To . . . .!
- Pepa Darvaš
V drogérii, v barvách lacích,v marketech.nevím jak jste v Slezsku zásobení, ale ve východních čechách to mají na každém krámku.Aceton je již od půl litru a Téčko od litru.
Třeba začít kupovat "toluénový čistič"... 
- petr hájek
a ten je snad ještě lepší než ten původní toluen , alespoň mě se sním dělá dobře
Můžu se zeptatat čím stříkáte ty stříkací tmely?
- Pepa Darvaš
Pistolí,naředím to nitrem a stříkám.je dobrý to ještě před tím ,než to naleješ do nádobky prohnat přes punčochu aby se ti nedostaly kousky špatně rozmíchanýho kytu do trysky.V poslední době jsem se více zaměřil na plniče.Jsou lepší na zpracování i když dražší,ale kvalitnější.Občas se mi stalo,že mi v drogerce prodali i starší tmel a pak je problém s rozmícháním.Takže teď používám dvousložkový plnič.(šedobílý)
U nas to je to same. Toluen neprodaji kvuli fetakum. I kdyz ho maji vetsinou. Co ale nechapu tak i kdyz se C6000 sklada s acetonu, toluenu a ethyl-acetatu tak mi epoxy nerozpusti a cisty ethyl-acetat jo. Tady bude asi neco spatne:( Ale nezoufej. I toluen se da sehnat. Otec ho koupil v pohode a zadny papir nepredkladal. I kdyz teda ma vsechny mozne doklady ze to muze kupovat.Snek píše:Tady v Moravske Ostrave mi prodaji Téčko (Toluen) pouze pokud predlozim orginal zivnostensky list a zanecham jim kopii pro zalozeni do evidence. Aceton je v pohode.Pepa Darvaš píše:V drogérii, v barvách lacích,v marketech.nevím jak jste v Slezsku zásobení, ale ve východních čechách to mají na každém krámku.Aceton je již od půl litru a Téčko od litru.
To že pistolí to je mi jasné,ale nevím jestli je na to potřeba nějaká speciální tryska nebo stačí normální co je na lak.Pepa Darvaš píše:Pistolí,naředím to nitrem a stříkám.je dobrý to ještě před tím ,než to naleješ do nádobky prohnat přes punčochu aby se ti nedostaly kousky špatně rozmíchanýho kytu do trysky.V poslední době jsem se více zaměřil na plniče.Jsou lepší na zpracování i když dražší,ale kvalitnější.Občas se mi stalo,že mi v drogerce prodali i starší tmel a pak je problém s rozmícháním.Takže teď používám dvousložkový plnič.(šedobílý)
- Pepa Darvaš
Používám normální tu co na barvy.,víc vzduchu a větší kužel .Po chvilkách třeba pět vrstev.Vžycky nechám zaschnout jednu asi půl hodiny a tak postupně až pětkrát.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 36 Odpovědi
- 121723 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od sas
-
- 5 Odpovědi