Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Jak vyznačit čáru ponoru na členitějším trupu?
Re: Jak vyznačit čáru ponoru na členitějším trupu?
Ahojte, nemáte na to prosím někdo nějakou fintu, použitelnou v minimálně vybavené dílničce? Nějakou teorii mám, ale líná huba - hotové neštěstí, tak se ptám.... dík
Trup ustavíš ve vodorovné poloze třeba špalkama polystyrénu na rovné ploše - stůl a pod. Pak vemeš špalek dřeva a ve výšce požadované čáry ponoru vyvrtáš do něj díru. Do té díry vložíš měkkou tužku a posouváním špalku po stole obtáhneš celý trup.
Var.2. trup strčíš do vany s barvou. a máš to i natřené...

Var.2. trup strčíš do vany s barvou. a máš to i natřené...
- petr hájek
verze varianty 2.
do vany dáš do vody hypermangan a máš spodek mírně do hněda , ale vanu můžeš dále používat.
verze 2 a 3/4. na vodu ve vaně kolem lodě kápneš email a ten vytvoří mikrofilm tažepo vytažení máš jasnou čáru
do vany dáš do vody hypermangan a máš spodek mírně do hněda , ale vanu můžeš dále používat.
verze 2 a 3/4. na vodu ve vaně kolem lodě kápneš email a ten vytvoří mikrofilm tažepo vytažení máš jasnou čáru
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Díky. Tuhle variantu jsem zvažoval, ale uvažovali jsme, jakou barvu tam dát. Hypermangan nás nenapadl.petr hájek píše:verze varianty 2.
Pro ty, co nepochopili smajlíky: var.2 je PRDEL !!!! Použij tužku se špalíkem a budeš v pohodě.
Můžu Ti tu napsat mrak důvodů proč email a hypermangan nééééé...
a já už kápnul..........a kruci......
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
- petr hájek
tak napiš . zajímalo by mě proč mi to funguje už asi 30 let???????SH píše:Pro ty, co nepochopili smajlíky: var.2 je PRDEL !!!! Použij tužku se špalíkem a budeš v pohodě.
třeba si pamatuji, že děda si hypermanganem natíral nohy (kkožní nemoc) a kde to káplo, byly červené fleky, vložit větší loď dovody tak aby nepřeběhla vlnka, byla rovně nenakloněná na bok nebo příď je trochu kumšt, nátěr na mezivrstvu hypermanganu taky není opt.. atd.
Já vemu tužku, špalek, objedu trup a mám to hotové dřív, než ty napustíš vanu.
PS: bavím se o normální velikosti modelu lodě, ne o těch co se vlezou do talíře...
PS: bavím se o normální velikosti modelu lodě, ne o těch co se vlezou do talíře...
Proto je důležité už v průběhu stavby trupu zbastlit stojánek-výborně se k tomu hodí odřezky překližky po vyřezání žeber,tvar zvětším o tloušťku obšívky.Důležité je aby loď ve stojanu stála vodorovně,no pak už jenom hranolkem a tužkou objedu trup(používám místo hranolku
Lego-kostky).
Lego-kostky).
- petr hájek
no dělal jse mto tak vždy a problém nebyl nikdy i s lodí 140cm dlouhou , samozřejmě nesmí být roztok koncentrovaný to pak klidně nechám loď na vodě i 2hodiny takže čára je na bílé základovce výborně znát a malé zvlnění se nestihne projevit, hladina se uklidní za 30 vteřin a čára aby byla zřetelná se vytvoří minimálně za 20 minut.SH píše:třeba si pamatuji, že děda si hypermanganem natíral nohy (kkožní nemoc) a kde to káplo, byly červené fleky, vložit větší loď dovody tak aby nepřeběhla vlnka, byla rovně nenakloněná na bok nebo příď je trochu kumšt, nátěr na mezivrstvu hypermanganu taky není opt.. atd.
potom loď nechám vyschnout a zamaskuji vše bílé nad vodoryskou .
Po zamaskování použiju na spodek jemný brusný flís a vpodstatě z hnědé vrstvičky nic nezbyde , to broušení dělám vždy i když nebude ponor jinak barevný takže nejde o práci navíc.
- petr hájek
P.S. je nutné udržet loď ve vaně tak aby se nedotkla bokem stěny vany pak by totiž ten roztok hypermanganu navzlínal mezi trupem a vanou a nevytvořil by čáru!!!!!!!!!
Jestly mohu poradit četl jsem docela dobrou radu.....vezmi náké autíčko třeba z lega na něj si překližkou udělej potřebnou výšku a přilep isolepou tužku.......loď si podepři tak aby byla opravdu vodorovně a pak jenom jed 
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek