Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Zvukový modul

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
Maverick

Re: Zvukový modul

Příspěvek od Maverick »

Momentálně probíhá emailová komunikace mezi mnou a p.Strašilem ohledně zvukového modulu použitelného do modelů.
Jde mi o to že každý model má jiné zvuky(siréna,mlh.roh,hlášení apod) a ty by se nahrávali z PC na SD kartu. je tak možno docílit velice barvitého a hlavně různorodého zvuku u každého modelu.

Samotné zvuky by se ukládali na SD kartu a mohli by se za
1) spínat spínači v lodi
2) samotným servosignálem.
například cena modulu se samostatnými 10ti vstupy(spínač) by byla při 10ti kusech cca 3000Kč.
Prosím o jakýkoliv postřeh k tomuto tématu.
Děkuji
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

nápad je to výborný jen si myslím , že by se možná dal použít seriově v číně vyráběný záznamový modul s 20sekundovou pamětí za cca 120,- kč a jen vymyslet zesík a modul co by to zapínal .
pokud by se mělo pomocí signálu z přijímače jen zapnout a vypnout tak je to nic moc , to by chtělo moci spouštět jednotlivé zvuky pak by to ale chtělo nekolikakanálový servospínač a ve vysílači jeden kanál rozporcovat přes odpory a tlačítka na sekce které budou přiřazeny pro jednotlivé zvuky , ale i tak si myslím , že by to mohlo jít levněji.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Maverick

Příspěvek od Maverick »

Nad tím záznamovým modulem jsem přemýšlel, ale jak do něj nahrávat zvuky bez ruchu.
Proto se mi líbí možnost nahrat zvuky přímo tak jak je chci na sd kartu.
Přemýšlel jsem i nad MP3 přehrávačem ale ten se mi zdá že nemá optimální ovládání.

Dle komunikace s p. Strašilem je problém spínání servosignálem - tj. rozkrokovat jeden kanál. jen věcí úpravy SW. zesík by byl už součástí.

Zároveň je tu možnost pouštět zvuky přes sebe. a výstup je jen jeden reproduktor. (např. hluk na palubě a motor a do toho lodní zvon, nebo kulomety a zvuky zásahů a děl atp.)
Petr.bk

Příspěvek od Petr.bk »

Taky se dá použít IO od firmy Winbond. Označení je ISD1420 nebo novější je ISD1760 cena je cca 150Kč. Je rozdílná podle délky záznamu. Tato cena platí pro cca 60s. Zdroj audio signálu se dá připojit přimo na čip. Jednu ISD1420 jsem chtěl již minulý týden testovat, ale při osazování jsem zjistil, že jsem zrcadlově převrátil plošný spoj. Další testy dosud neproběhly.
Maverick

Příspěvek od Maverick »

Hmm ten IO jezajímavej, ale jak je u něj řešeno nahrávání zvuků? speciální paticí, nebo napřímo na desce, např jackem?

Prvotní myšlenka a impulz byl takový, aby zvukový modul byl multipoužitelný, s možností "laického" použití. tj. mám MP3 soubor a ten chci aby byl z lodi. nahraju ho na SD a šup loď už je ozvučena.

Ještě upozornění. Kalkulace ceny vychází včetně čtečky na SD karty, a spec. programu, který překonvertuje MP3, nebo Wav do souboru pro čip a určí další vlastnosti. Při projíždění webu jsem zatím na nic podobného, ať už funkčně, nebo cenově nenarazil, jestli o něčem víte. Šup sem s tím.
Petr.bk

Příspěvek od Petr.bk »

IO by měl jack, která by se dal propojit se zvukovkou. Jinak jsem to sem dal kvůli ceně.
Tvoje idea je lepší, ale taky podstatně dražší.
Kolik by stál jenom modul, bez ostatního příslušenství?

Zkoušeli jste někdo jak musí být výkonný zesilovač a velký reproduktor? Aby to bylo rozumně slyšet.
Petr.bk

Příspěvek od Petr.bk »

petr hájek píše:kanál rozporcovat přes odpory a tlačítka na sekce které budou přiřazeny pro jednotlivé zvuky , ale i tak si myslím , že by to mohlo jít levněji.
Zkoušel jsi to už někdy? Jaké ti vyšly hodnoty odporů a jak jsi to zapojil? Například pro 5 funkcí a kdyby to byly vypínače ne tlačitka.
Maverick

Příspěvek od Maverick »

na cenu samostatného modulu s programem se zkusím zeptat.
K té ceně ještě cituji z emailu ohledně přesnějšího propočtu ceny:

Cena:
- vývoj: 6000 Kč (výroba podkladů pro DPS, úprava SW, odladění - 15 h práce)
- cena/ks: 2880 Kč/1ks, 2580 Kč/10ks, 2380 Kč/100ks (cena za modul + pam. kartu + čtečku)

Pokud jde o prodej, můžeme se s rozmělněním ceny vývoje dohodnout tak,
že se rozpočítá mezi první objednávky, které ale budu chtít mít dopředu
potvrzené, protože mám už příliš mnoho špatných zkušeností s akcemi typu
"to budeme odebírat" nebo "to se bude prodávat" - nemyslím to nijak zle,
doufám, že mě chápete.

Přeji hezký den,

Ivo Strašil
TR-Robert

Příspěvek od TR-Robert »

Ahoj,
taky bych rád něco napsal.

Stavím model tlačného remorkéru a na zvukový modul mám následující požadavky:

1) můj model má dva motory (každý pořádný remorkér má dva motory)
2) zvuk tohoto říčního remorkéru je velmi specifický, musím mít možnost ho nahrát přes PC, zvuk mohu nahrát jenom tak, že budu na skutečné lodi
3) dalším zvukem je siréna, siréna do mlhy, naviják a zvonění (jako na domovním zvonku)

4) pro ovládání mám vyčleněný jeden proporcionální kanál
popis funkce
- vychýlením na jednu stranu do poloviny bych zapnul motor č.1, vychýlením na konec bych motor č.1 vypnul
- vychýlením na druhou stranu do poloviny bych zapnul motor č.2, vychýlením na konec bych motor č.2 vypnul
5) v modelu budu mít použity dva 6-ti kanálové spínače, kterými mohu zapínat a vypínat zvuk motory, ovládat sirénu, atd.

6) pak má tento model ještě jednu abnormalitu, pokud houká musí se rozsvítit dioda (pokud budu ovládat houkání přes 6-ti násobný spínač, tak si diodu rozsvítím sám)
7) rád bych, kdyby se mi měnila hlasitost zvuku motory při zvýšení otáček, vzorkování by nemuselo být plynulé, stačilo by 10% (motory vypnuty), nad 10% (motory zapnuty), 25%,45%,65%,nad 85%. Když jsem se o tom s někým bavil,tak mi každý řekl, že toto je veliký problém.
8) to aby modul uměl motor nějak efektně nastartovat by bylo hezké, ale je to další blbost, kterou bych oželel.

Zatím jsem se zvukovým modulem neuspěl. Žádná stavebnice nebo hotový výrobek mi podle stažených informací nevyhovuje.

Je otázka co je levnější, udělat ke každému motoru jeden modul nebo udělat jeden modul s přepínací funkcí pro jeden nebo pro oba motory.

Kdyby zvukový modul uměl alespoň něco z mých požadavků, tak do toho jdu.

Robert
petr hájek

Petr.bk píše:
petr hájek píše:kanál rozporcovat přes odpory a tlačítka na sekce které budou přiřazeny pro jednotlivé zvuky , ale i tak si myslím , že by to mohlo jít levněji.
Zkoušel jsi to už někdy? Jaké ti vyšly hodnoty odporů a jak jsi to zapojil? Například pro 5 funkcí a kdyby to byly vypínače ne tlačitka.
nezkoušel jsem ,pouze teoretická ůvaha, ale snad by to neměl být problém rozdělit hodmotu potenciometru z vysílače na díly podle počtu funkcí....
ovládání by asi muselo být přepínačemzapínající odbočku s odporem...ale je to jen teoretické.
Maverick

Příspěvek od Maverick »

cena samotného modulu, bez čtečky a karty by prý byla asi jen o 200 kč menší. To samé platí při menším počtu vstupů tj. ovládaných zvuků. jsou to prý jen korunové rozdíly.

simulace motoru bych řekl je velmi problematická. řeší to např na modelech trucků spec.modulem, nebo takový podává conrad,ale ty maj už "zvuk"motoru předvolený
Možná by řešením bylo nahrát samostatné zvuky při různých stupních výkonu motoru a přepínačem mezi těmito nahrávkami v modelu přepínat.Aby o bylo i k rochlosti a bez složitého ovládání tak by se dalo dát na kabel k reglu rozdvojka,servo a tř 5ti násobný přepínač. složité,vím.
Řekl bych že hlasitostí to nevyřešíš,protože motoru se zvyšují otáčky a tím pádem se ti dá se říct zrychluje tempo zvuku,hlasitost už tolik ne.
Maverick

Příspěvek od Maverick »

MJ.teď jsem začal experiment s MP3 přehrávačem. má sice jen 128MB ale to na zvuky stačí.Ovládání je jednoduché. Dva spínače na posun vpřed a na play/stop. Posun vzad.bych neřešil.
Na začátek zvuků dám malou mezeru tak cca 1s a na konec tak 3s. Je to věcí pokusů.
Merrimack Miloš

Příspěvek od Merrimack Miloš »

zvukové moduly nabízí fi.Robbe,jeden stojí asi 15-20euro,také jsem něco našel u Conrád,je to modul 20x30mm a jsou v něm 4 zvuky,každý se zapíná samostatně,ale na lodě snad nemají,modul disel se vyrábí po zapojení má zpětnou vazbu od motoru,jak se přidává tak mění tón,ale chce to pořádné repro.
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Merrimack Miloš

Příspěvek od Merrimack Miloš »

Malý nápad,remorkéry nejezdí moc daleko,byla by možnost to ovládat 16kanálovám infra vysílacem,nabízí se jako stavebnice v GM nebo GES-elektronik dosah asi 10-20m
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
petr hájek

infra nebrat , za slunečného dne bývá zmateno -odzkoušel jsem to při ovládání obyčejných světýlek na dioramatu ve slunečné místnosti a výsledek byl , že se to rozblikávalo samo za šera to fungovalo dokonale
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“