Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Onousměrný regulátor
Re: Onousměrný regulátor
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestly by někdo nemohl poskytnout schema na obousměrný DC regulátor je jedno na jaký motor. Nebo někoho kdo je vyráby za rozumné ceny. Předem všem děkuji.
chtěl bych se zeptat jestly by někdo nemohl poskytnout schema na obousměrný DC regulátor je jedno na jaký motor. Nebo někoho kdo je vyráby za rozumné ceny. Předem všem děkuji.
koukni se na stránky ing. Michala Černého. www. bych musel pohledat,doted jeho regly používám a mám doma dokonce několik naprogramovaých PIC
- Šiška Roman
Firma FLAJZAR nabízí stavebnici obousměrného regulátoru za rozumný peníz.
to už je tuším hotový výrobek, jinak pokud by měl někdo zájem tak mám plánek i s popisem zapojení a součástkama k dispozici, ale náklady na stavbu + nějaká ta práce - no cenově to vychází stejně jako hotový regl od FLAJZARA.Šiška Roman píše:Firma FLAJZAR nabízí stavebnici obousměrného regulátoru za rozumný peníz.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Tak jsem se díval na toho Flajzara a je to opravdu to nejjednodušší cose dá postavit.Ososbně bych ho ovšem do lodi neosadil.Vzhledem k nepřítomnosti PIC se prakticky nedá nic nastavit.Myslím že alespon citlivost na výchylku by tam měla být.
Jo zapojení s PICem bych volil taky ale ještě jsem nenašel vhodné zapojení a program pro PICe bych asi nedal dohromady. A pro použití na příčný pohon bych řekl že zapojení s relátkem je dostačující. Na hlavní pohon bych to asi nedal. Radši bych volil zapojení s plným mostem a delším death time kuli dotáčení motorů.
Pravě pomocí PICe by se to dalo krásně načasovat. Nebo jestli znáte někoho kdo by byl ochoten jít do tohoto projektu udělat si vlastní regl. Tak dejte vědět a díky za pomoc.
Pravě pomocí PICe by se to dalo krásně načasovat. Nebo jestli znáte někoho kdo by byl ochoten jít do tohoto projektu udělat si vlastní regl. Tak dejte vědět a díky za pomoc.
Sepsat nějaký program by nemusel být zase tak velký problém v dnešní době. Horší je, že ten program pak potřebuješ dostat z PC do toho mikroprocesoru, k čemuž musíš vyrobit nějaký modul... Kvůli jednomu kousku by se to asi nevyplatilo vyrábět.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- petr hájek
http://www.mikromodellbauwelt.de/html/t ... egler.html
tuším toto by tě mohlo zajímat , ale nevím jestli je vubec nutné regulovat příčák .Podle mě by stačil obousměrný spínač.
tuším toto by tě mohlo zajímat , ale nevím jestli je vubec nutné regulovat příčák .Podle mě by stačil obousměrný spínač.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- petr hájek
jinak flajzara se 400 používám i v tomhle jako hlavní regl a bez problémů, nastavování není nutností je to spíše o možnostech.
http://leteckaposta.cz/354554563
http://leteckaposta.cz/354554563
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Jestli si chceš postavit regl, tak na MoNaKu pohledej Nautilus. A jestli se Ti bude líbit, tak je možno prodat i jen naprogramovaný procesor.Bandit píše:Jo zapojení s PICem bych volil taky ale ještě jsem nenašel vhodné zapojení a program pro PICe bych asi nedal dohromady. A pro použití na příčný pohon bych řekl že zapojení s relátkem je dostačující. Na hlavní pohon bych to asi nedal. Radši bych volil zapojení s plným mostem a delším death time kuli dotáčení motorů.
PS: vlastní stavbou moc neušetříš a pokud bys chtěl i psát program tak už vůbec...
Dobrý apríl.... Už jsi to někdy zkusil?ladous píše:Sepsat nějaký program by nemusel být zase tak velký problém v dnešní době.....
Programátor na PICe mam ale problem je prave ten kod, udělat PWM regulaci bych dokázal pro motor ale dekodovat signál z RC soupravy je problém. Ja těch reglu potřebuji více nechci je prohazovat mezi jednotlivými modely. A určitě potěším i více modelářu když pak zveřejním schema i s kodem. Ale děkuji za typy.
Přeji Ti hodně úspěchů.Bandit píše:Programátor na PICe mam ale problem je prave ten kod, udělat PWM regulaci bych dokázal pro motor ale dekodovat signál z RC soupravy je problém. Ja těch reglu potřebuji více nechci je prohazovat mezi jednotlivými modely. A určitě potěším i více modelářu když pak zveřejním schema i s kodem. Ale děkuji za typy.
Pánové znovu opakuji že se bavíte o již dávno vyřešených věcech.Program již je napsán a regl. vymyšlen.Je možno jej postevit svépomocí na koleně.Co se týče nahrání programu není problém.Vše je volně dostupné.Parametry nastvitelné pro modelovou akceleraci i deceleraci.Včetně nastavení max. rychlosti vzad.Min otáček a dalších věcí.Podrobnější info ve starších číslech RC modely a nebo A-radio.Nebo mě kontaktujte na mail.
Vyloženě pro modelářský regulátor ne, ale ve škole jsme mikroprocesory programovali. Někteří mí spolužáci s tím vyhrávali republikové soutěže, já jsem se spokojil s možností vykonat reparát v srpnu ;-(.SH píše:Dobrý apríl.... Už jsi to někdy zkusil?ladous píše:Sepsat nějaký program by nemusel být zase tak velký problém v dnešní době.....
Takže to napíšu jinak - minimálně mám pár kontaktů na lidi, pro které není sepsání programu na úrovni asembleru nic složitého.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Viem, že teraz pichnem do osieho hniezda, ale nedá mi to ...
Prečo si nezbastlíte aj RC súpravu - tiež na to boli v starých Modelároch návody vrátane výroby krížových ovládačov. A frajer by bol ten, čo by zbastlil mikropočítačovú najlepšie s farebným displayom pracujúcim pod Windowsami. :/
Ja tomu asi nerozumiem, ale v dobe, keď sú na trhu relatívne cenovo dostupné, spoľahlivé regulátory ( napr. DSYS, Nautilus ) odladené pre lodičkárske potreby bastliť regler, odlaďovať program a riskovať poruchy počas jazdy mi pripadá absurdné. Najmä za predpokladu, že nemám nejaké extra špecialne požiadavky, napríklad na miniaturizáciu.
Leteckého modelára by myslím ani nenapadlo dávať do lietadla niečo, čo nie je takmer na 100 % spoľahlivé a bastliť povedzme regulátor na striedavé motory. Asi si je vedomý možných následkov, ktoré môže sposobiť prípadná aj banálna porucha takéhoto zariadenia.
Ja, a myslím že nebudem sám, mám príliš málo času, aby som vymýšlal vymyslené, a ten čas radšej venujem stavbe modelov. A to , že si regulátor viem ponastavovať tak , aby optimálne fungoval v danom modeli ( maximá výkonu, akcelerácia, citlivosť výchyliek, druh akumulátorov) mi príde celkom normálne a praktické.
Ale ak má niekto "rádioamatérstvo" ako koníčka, tak prosím. Len aby to nebolo niečo podobné ako že, všetci predsa rozumieme fotbalu (a výrobe mikroelektroniky) , akurát ho nevieme hrať .
Prečo si nezbastlíte aj RC súpravu - tiež na to boli v starých Modelároch návody vrátane výroby krížových ovládačov. A frajer by bol ten, čo by zbastlil mikropočítačovú najlepšie s farebným displayom pracujúcim pod Windowsami. :/
Ja tomu asi nerozumiem, ale v dobe, keď sú na trhu relatívne cenovo dostupné, spoľahlivé regulátory ( napr. DSYS, Nautilus ) odladené pre lodičkárske potreby bastliť regler, odlaďovať program a riskovať poruchy počas jazdy mi pripadá absurdné. Najmä za predpokladu, že nemám nejaké extra špecialne požiadavky, napríklad na miniaturizáciu.
Leteckého modelára by myslím ani nenapadlo dávať do lietadla niečo, čo nie je takmer na 100 % spoľahlivé a bastliť povedzme regulátor na striedavé motory. Asi si je vedomý možných následkov, ktoré môže sposobiť prípadná aj banálna porucha takéhoto zariadenia.
Ja, a myslím že nebudem sám, mám príliš málo času, aby som vymýšlal vymyslené, a ten čas radšej venujem stavbe modelov. A to , že si regulátor viem ponastavovať tak , aby optimálne fungoval v danom modeli ( maximá výkonu, akcelerácia, citlivosť výchyliek, druh akumulátorov) mi príde celkom normálne a praktické.
Ale ak má niekto "rádioamatérstvo" ako koníčka, tak prosím. Len aby to nebolo niečo podobné ako že, všetci predsa rozumieme fotbalu (a výrobe mikroelektroniky) , akurát ho nevieme hrať .
PeterP
Tady říkáš že je to cenově dostupné. Ale když spočítám 4x MOS-FET a jeden např 16F84 par ochraných odporu a filtrční kondíky tak se dostanu na nějakejch 150kč. A regulátor pro 500 motory jsou kolem 700Kč. To je jeden z duvodu proč to chci použít. Stou spolehlivosti bych to neviděl tak černě hold to musíš dimenzovat na špičkové hodnoty proudu nebo je omezit v odlehčovacích obvodech (R,C,D). Vlastní RC soupravu by bylo zbytečně složité dělat a někdo by ti na to nedal homologaci pro vysílání v daném pásmu natož s daným výkonem. Regulátor je jednoduchá věc oproti tomu. Studuji elektrofakultu silnoproud tak nejsem jen fanda bastlení.
Taky se přikláním k tomu, že se v dnešní době něco takového bastlit nevyplatí. Samozřejmě, že samotné součástky vyjdou laciněji, ale čas a práce se taky musí počítat, navíc k tomu je potřeba určité vybavení a odborné znalosti a dovednosti a rozhodně to jen tak podle nějakého návodu nezvládne postavit každý. Domácí bastlení má podle mně opodstatnění ve dvou případech. Pokud je elektronika něčí koníček (případ zakladatele této diskuze) anebo pokud požadovaný výrobek není na trhu k dispozici. Myslím, že kdyby tu před pár lety byl lepší výběr regulátorů vhodných do lodí, SH by se zřejmě do vývoje Nautila nepouštěl. U RC spínačů však panuje nepříznivá situace stále. Výběr není alespoň co mám přehled příliš velký a navíc většina dostupných výrobků mi příliš nevyhovuje svými parametry. Když už se věnovat bastlení elektroniky, může to být zajímavější pole působnosti, než v případě regulátorů.
Bandit píše:Tady říkáš že je to cenově dostupné. Ale když spočítám 4x MOS-FET a jeden např 16F84 par ochraných odporu a filtrční kondíky tak se dostanu na nějakejch 150kč. A regulátor pro 500 motory jsou kolem 700Kč. To je jeden z duvodu proč to chci použít. Stou spolehlivosti bych to neviděl tak černě hold to musíš dimenzovat na špičkové hodnoty proudu nebo je omezit v odlehčovacích obvodech (R,C,D). Vlastní RC soupravu by bylo zbytečně složité dělat a někdo by ti na to nedal homologaci pro vysílání v daném pásmu natož s daným výkonem. Regulátor je jednoduchá věc oproti tomu. Studuji elektrofakultu silnoproud tak nejsem jen fanda bastlení.
No, původně jsem tu chtěl Ti napsat co všechno jsi do výpočtu zapoměl ale raději říkám - zkus to! Až budeš prodávat obousměrné regly za 150,- rád si ho koupím. Něco mi ale říká, že se ho nedočkám.
To, co píšeš, je každoroční evergreen. Vždycky přijde nějaký "objevitel" s myšlenkou, že se regl dá postavít za 150,- a jak jsou všichni blbí, že kupují drahé regly atd, atd. Poté je většinou ticho, někdy se po půl roce objeví zbastlené hnízdo drátů a řeči se začnou vést kolem 300,- za kus, no a další krok, tj. uvést do použitelného a prodejného stavu už jsem nezažil.
Průser těchto výplodů je jeden - v lidech co o tom nemají moc povědomí vzbuzují představy o tom, jak je výrobci berou na hůl a okrádají. A v takovém prostředí se nvých typů reglů nedočkáte. Ale to je váš problém - já svoje regly mám a mít budu.
a já tvoje regly mám a mít budu:lol:
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Ja neříkám že je budu prodávat ale že poskytnu schema a každý at si to postavý. Nechci na modelařině vydělávat mam to jako koníček a pokud to někomu kdo má omezené finance pomuže tak to potěší.SH píše:Bandit píše:Tady říkáš že je to cenově dostupné. Ale když spočítám 4x MOS-FET a jeden např 16F84 par ochraných odporu a filtrční kondíky tak se dostanu na nějakejch 150kč. A regulátor pro 500 motory jsou kolem 700Kč. To je jeden z duvodu proč to chci použít. Stou spolehlivosti bych to neviděl tak černě hold to musíš dimenzovat na špičkové hodnoty proudu nebo je omezit v odlehčovacích obvodech (R,C,D). Vlastní RC soupravu by bylo zbytečně složité dělat a někdo by ti na to nedal homologaci pro vysílání v daném pásmu natož s daným výkonem. Regulátor je jednoduchá věc oproti tomu. Studuji elektrofakultu silnoproud tak nejsem jen fanda bastlení.![]()
![]()
Apríl číslo 2...
No, původně jsem tu chtěl Ti napsat co všechno jsi do výpočtu zapoměl ale raději říkám - zkus to! Až budeš prodávat obousměrné regly za 150,- rád si ho koupím. Něco mi ale říká, že se ho nedočkám.
To, co píšeš, je každoroční evergreen. Vždycky přijde nějaký "objevitel" s myšlenkou, že se regl dá postavít za 150,- a jak jsou všichni blbí, že kupují drahé regly atd, atd. Poté je většinou ticho, někdy se po půl roce objeví zbastlené hnízdo drátů a řeči se začnou vést kolem 300,- za kus, no a další krok, tj. uvést do použitelného a prodejného stavu už jsem nezažil.
Průser těchto výplodů je jeden - v lidech co o tom nemají moc povědomí vzbuzují představy o tom, jak je výrobci berou na hůl a okrádají. A v takovém prostředí se nvých typů reglů nedočkáte. Ale to je váš problém - já svoje regly mám a mít budu.
Ve vypočtech nejsou konektory, DPS, a krabička možná krystal záleží dle mikrokontroleru.
Ja to někomu nenutím taky ty příspěvky nečti...
Jak říkáte počítat práci, tak ja bych ten regulátor mohl použít jako bakalářku.
Končím se zasíláním příspěvku nechci se hádat.
No pánové tak to už by stačilo.
Pokračovat tímto směrem znamená zavřít se do Arény.
Byl zde jeden jednoduchý dotaz a je kolem toho plno vášní.
SH - já si taky stavím svoje regly - jsem proto dívný???pro mé potřeby mi stačí,umí víc než dopředu a dozadu a navíc kod pro PIC je dostatečně prověřen.
Proč to dělám? u nás by jste se dočkaly odpovědi "BO"
ale odpovím česky - protože chci,protože mě to baví,proto že si ho upravím jak potřebuji a na jaký proud potřebuji.
Podotýkám,že mi finančně nedělá problém zakoupit si špičkový regl,ale znovu si kladu otázku . PROČ? když mi bohatě stačí ten co si udělám.
P.S: bývaly doby kdy modelář musel být kousek od všeho řemesla - dílem elektrikář,dílem truhlář,dílem nástrojař a velkým dílem kouzelník.Na tohle asi všichni (až na vyjímky) zapomínáme v záplavě všemožných i nemožných produktů.
SH - já si taky stavím svoje regly - jsem proto dívný???pro mé potřeby mi stačí,umí víc než dopředu a dozadu a navíc kod pro PIC je dostatečně prověřen.
ale odpovím česky - protože chci,protože mě to baví,proto že si ho upravím jak potřebuji a na jaký proud potřebuji.
Podotýkám,že mi finančně nedělá problém zakoupit si špičkový regl,ale znovu si kladu otázku . PROČ? když mi bohatě stačí ten co si udělám.
P.S: bývaly doby kdy modelář musel být kousek od všeho řemesla - dílem elektrikář,dílem truhlář,dílem nástrojař a velkým dílem kouzelník.Na tohle asi všichni (až na vyjímky) zapomínáme v záplavě všemožných i nemožných produktů.
Přesně tak, s tím plně souhlasím, ale je to taky něco úplně jiného než tvrzení na začátku - postavím regl za 150,-.Jetcat píše:No pánové tak to už by stačilo.
A co třeba procesor ATmega8 stojí 35,- v GM, má hardware PWM a nepotřebuje krystal.
Dá se přeprogramovat přímo v regulátoru. Tyto procesory používám já.
Zkoušel jste to někdo?
Zkoušel jste to někdo?
Díky za typ. Rozumná cena. Pořád si myslím že za 150 jednoduchý regl jde udělat. už taky na něm pracuji.Petr.bk píše:A co třeba procesor ATmega8 stojí 35,- v GM, má hardware PWM a nepotřebuje krystal.
Zkoušel jste to někdo?
Díky.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 21 Odpovědi
- 25284 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od SH