Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Pilot od Vladyka models

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
Šiška Roman

Re: Pilot od Vladyka models

Příspěvek od Šiška Roman »

Prosím o radu jaké použít barvy na trup lodě Pilot od Vladyka models.Jaké máte zkušenosti,poradí někdo?A ještě jeden dotaz.Lodní šroub který je se stavebnicí dodán celkem dost háže.Vyměnit jej nebo nechat?Pokusím se to natočit a video sem umístit.
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Barvy jako barvy nebo jako barvy? ;) Pokud jde o druh, urcite nejdriv zakladovku na plasty a potom az neco dalsiho. Otec to tak vzhledem k nezkusenosti neudelal a ted se mu to zacina trochu loupat.

http://lode.eburda.net/index.php
Šiška Roman

Příspěvek od Šiška Roman »

Myslel jsem druh barev.A ten základ jaký použít,něco konkrétního?
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

... jaké použít barvy na trup lodě Pilot od Vladyka models...
Když jsem to četl poprvé, tak mě napadlo jen, že se ptáte na barevné kombinace... S tím bych snad i uměl poradit, ale takhle bohužel (sám mám s těmito postupy často problémy - moje neprofesionalita spočívá v tom, že ve snaze ušetřit vždy použiju ten barel barvy, co mám zrovna doma ;)). Poslední dobou se mi osvědčily barvy ve spreji (alespoň trup pak vypadá o trochu lépe).
Tak hodně zdaru s výběrem barvy 8) !
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Guest

Příspěvek od Guest »

Barva ve spreji by byla nejlepší.A ty barevné kombinace?Něco jsem našel na internetu,ale moc toho nebylo
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

A ten základ jaký použít,něco konkrétního?
Tak to bohuzel nevim. Prakticke zkusenosti nemam. Snad se ozve nekdo zkusenejsi a nebo pokud znate "slusnou" prodejnu barev tak tam. Kazdopadne chci odradit od toho nepouzit tu zakladovku - s tim zkusenost mam (resp. otec).
Guest

Příspěvek od Guest »

Pokud jde o základ na plasty, tak by se nejspíš měly hodit barvy ve spreji. Viděl jsem je ve většině "Obíků", jsou k dostání i v klasických drogeriích. Jedná se buďto o automobilové spreje nebo o barvy PlastiCote, pokud se nepletu. Ty druhé se prodávají ve větším balení než ta automobilové, jsou k mání i stříkací tmely a "plniče". Pokud si dobře pamatuji, ceny jsou v řádu cca 150,- Kč za sprej.
Guest

Příspěvek od Guest »

Mám naprosto spolehlivě odzkoušeno použití základových barev na lehké kovy (říkalo se tomu také zinkochromát). Tím je proveden základní nástřik, na vrchní nástřik bez problémů používám nitrobarvy. Tato základovka drží spolehlivě na laminátu i plastu z něhož je Pilot, lze používat maskovací pásky, aniž by se strhávala již nastříkaná barva. V kroužku jsme na tyto lodičky použili na vrchní nástřik lesklé barvy Revell a Humbrol (na plastiky, Revelky se mi zdály lepší). Bylo to spíš pro příjemnější práci. Výsledek můžete vidět na: lode.unas.cz v sekci kroužek MDDM.
Přeji mnoho úspěchů.
Karel Majer
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

... lode.unas.cz ...
Příště by to možná bylo lepší takhle: www.lode.unas.cz.
Jinak docela hezké stránky.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
Guest

Příspěvek od Guest »

na plasty typu PSH což je případ vakuových výlisků této stavebnice se dá bez problémů s výborným výsledkem použít syntetických barev např od výrobce TIKURILA nebo jiných synt. emailů a to i bez použití zakladovky.Je ale nutné použít pro naředění před nástřikem místo doporučeného ředidla většinou na bázi benzinu, čistý TOLUEN. Samozřejmostí je předběžná zkouška na zbytku stříkaného materiálu. Synt emaily mají sice nevýhodu v poněkud delší době schnutí, ale mají lepší krycí vlastnosti a emaily této fyrmy se dají sehnat v celé škále odstínů RAL v balení od 250g v ceně okolo 200,-kč ato lesklé polomatné i zcela matné. Další emaily tohoto tipu mají název PERLADIN a výrobce je z Řecka, tento email je možná ještě lepší , ale lze koupit jen 1kg balení za patřičně vyšší cenu . Tento email je kvalitou a jemností zcela na urovni emailů HUMBROL. Vzhledem k tomu , že se modelařinou živím jde o ověřené suroviny , které je možné sehnat v Kolíně , ale stejným způsobem lze experimentovat se syntetickými emaily jiných výrobců. Na závěr malý tip ja zlepšit přilnavost synt. emailů k materiálům které rády oprýskávají: do toluenu ,který chceme použít pro ředění emailu rozpustíme CHEMOPREN EXTREM v poměru cca 10dílů toluenu a 1-2díly lepidla. všeobecně pamatujte , že je nutné stříkat co nejslabší vrstvy které rychleji vypařují toluen ,jedině tak dojde jen k žádoucímu narušení podkladového plastu a ne k jeho poškození.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

tedy pardon, zapoměl jsem se přihlásit před napsáním odpovědi pod obvyklé jmeno , tedy UFON13 alias Petr Hájek!
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

tedy pardon, zapoměl jsem se přihlásit ...
V pořádku, důležité jsou rady a nápady... ;)
Guest

Příspěvek od Guest »

Tak jsem včera stříkal Pilota a nedopadlo to dobře.Trup jsem nastříkal šedým základem na plasty.Poté zamaskoval páskou a stříkal červeným sprejem.Po zaschnutí jsem sundal maskovací pásku,bohužel i se základovkou,která na lodi vůbec nedrží.Tak musím vymyslet co s tím.Trup snad obrousím,ale s nástavbou to bude horší kvůli různým detailům.Šiška Roman.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

doporučuji neobrušovat ale odstranit nátěr louhem sodným rozpuštěným v lihu a ohřátým cca na 40 stupňů.
Tim se ušetří vyhlazování rýh po broušení a hodně námahy.Odbarvovaný díl nechávám cca 30 minut v roztoku a pak lze starý nátěr odstranit i kartáčkem na zuby a to bez zbytků.
K nástřiku doporučuji použít rozhodně barvu syntetickou zředěnou toluenem. ten zajistí dokonalé spojení barvy s hmotou trupu tím , že ji mírně naleptává.
JE NUTNÉ STŘÍKAT NĚKOLIK VELMI SLABÝCH VRSTEV,DALŠÍ VŽDY AŽ PO ZAVADNUTÍ PŘEDEŠLÉ.
Používám tento způsob vždy a problémy jsem nikdy neměl.
Maskovací páska je k sehnání dvojího druhu,jedna žlutá s větší přilnavostí a druhá krémově bílá s přilnavostí minimální.Ta je pro náš účel lepší.
S výhodou lze také použít tenkou potravinářskou folii která drží sama po přihlazení.
OPRAVDU DOPORUČUJI ŘEDĚNÍ I SYNTETICKÝCH ZÁKLADOVEK TOLUENEM A PŘED STŘÍKÁNÍM DRUHÉ BARVY POČKAT MINIMÁLNĚ 24 HODIN LÉPE VŠAK VÍCE.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
ZBl

Příspěvek od ZBl »

K tomu "nedržení" základu na podkladu: Je nutné nejen použít správnou základní barvu, ale i připravit podklad. Obecně platí, že před nanášením barvy je nutno stříkané plochy minimálně umýt vodou s mýdlem/jarem a opláchnou čistou vodou (jde vlastně o odmaštění). Někteří doporučují po opláchnutí neutírat, ale nechat oschnout - údajně kvůli možnosti vzniku elektrostatického náboje, který by mohl narušit kvalitu nástřiku. Rozhodně také není na škodu celý trup ještě před odmaštěním obrousit smirkem o zrnitosti 400 a více (tedy co nejjemnějším) pod vodou, kvůli vytvoření tzv. kotvícího profilu.
Další zásadou, kterou už zmínili někteří přede mnou je nestříkat naráz, ale v několika tenkých vrstvách a hlavně v dostatečném časovém odstupu, aby mohla odtěkat rozpouštědla a barva dostatečně vyschnout. To platí především před lepením maskovací pásky. Raději počkat dva dny místo jednoho, ale mít jistotu. Jak říkali již naši předkové: Práce kvapná... Ono to u barev platí možná víc než kde jinde.
Já jsem si to samozřejmě taky vyzkoušel a nemilá osobní zkušenost (přebrušování kompletního trupu a nový nástřik) mě dokonale vyškolila.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“