Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Vytvoření formy - pro laminování podle předlohy

Jak postupovat při...
Odpovědět
cobra

Re: Vytvoření formy - pro laminování podle předlohy

Příspěvek od cobra »

Zdravím modeláckou bandu!
Jsem postaven před problém:Budu mít zapujčenou hotovou kabinu (nástavbu na PT 109) od známého kamaráda.Záměr s ní mám takový že bych potřeboval zhotovit negativní formu - do které bych pak následně vytvořil laminátovou skořepinu.Ovšem má to háček - na nástavbě je již množství jemných detailů (kliky,panty,nýty a pod.)a vzhledem že jsem slíbil dotyčnému že mu kabinu vrátím absolutně neporušenou,mám dilema - jak na to.Upozorňuji že mi stačí 1 ks (když by forma vydržela více kusů - tím lépe) :D.
Určité řešení bych viděl v kaučukové formě - ale ta se mi jeví pro tak velký kousek dost nestabilní (v krutu,rozpínavosti a pod.)
Poradí někdo ? SPECIÁLNĚ třeba p.Hájek ? :D

Jedná se něco podobného - jako vidět na této fotografii,s tím rozdílem že toto je v měř 1:72 a já budu mít 1:35
Obrázek
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Takový tvar a jemné detaily (nýty) bych viděl jedině na Lukaprén. (A mohlo by to jít bez dělící roviny.) Před časem jsem s ním pracoval. Je ale silně stékavý a zatékavý, takže v prvním kroku vycpat kabinu zevnitř a všechny otvoty "vypodložit" a důkladně utěsnit. A naseparovat. Potom udělat pevnou dřevěnou krabičku, do které se to zavěsí vzhůru nohama a dokola obleje Lukaprénem. Síla Lukaprénu po krajích minimálně půl centimetru, lépe celý. Je vcelku žádoucí aby v krabičce zůstal přichycený, čemuž můžeš pomoci drsným provedením a různými háčky.

Do Lukaprénového odlitku přímo laminovat nepůjde, je "gumový" a uhýbá, ale je několik možností:
- Odlít sádrové kopyto, obrousit ho tak, aby šlo do formy volně vkládat, nalít do formy pryskyřici a kopytem ji roztlačit do krajů.
- To samé s dřevěným kopytem vyrobeným mimo Lukaprén.
- Nejlepší, ale nejnáročnější je postupné laminování jednotlivých stran s vkládáním vláken sk. tkaniny, aby se spojily. Postavíš kopyto na bok, zaleješ stranu do vodorovna, a když pryskyřice začne tuhnout, překlopíš na další stranu.

Snad ti to trošku pomůže, já jsem dělal na figurkách, které byly menší, ale měly ručičky, nožičky....

Radek
cobra

Příspěvek od cobra »

kartonist píše:Takový tvar a jemné detaily (nýty) bych viděl jedině na Lukaprén. (A mohlo by to jít bez dělící roviny.) Před časem jsem s ním pracoval. Je ale silně stékavý a zatékavý, takže v prvním kroku vycpat kabinu zevnitř a všechny otvoty "vypodložit" a důkladně utěsnit. A naseparovat. Potom udělat pevnou dřevěnou krabičku, do které se to zavěsí vzhůru nohama a dokola obleje Lukaprénem. Síla Lukaprénu po krajích minimálně půl centimetru, lépe celý. .....

Radek
Tak nějak bych si to představoval - jen jesli nebude lepší - ještě jedna větší krabička do středu vložit vyjmutou lukaprenovou formu (bez předešlé krabičky) a to celé zalít sádrou ???:/
SH

Příspěvek od SH »

Je to úplně v pohodě. Nejhorší bude příprava kopyta - uzavřít všechny otvory, okna, nejhorší práce bude s tím vrškem kabiny. Pak natřít celý model tenkou vrstvou Lukoprénu nebo ekvivalentem od Axxonu, opatrně a pomalu aby nevznikly bublinky. Až ta vrstva zavadne naplácat na to druhou, eventuálně třetí. Do rohů, kde by se forma mohla trhat dát kousky gázy. Povrch aby byl hladký a směrem dolů (kde bude otvor formy) aby stěna tloustla a tvar byl kónický. Až Lukoprén zatuhne celé to zalít do sádry. Potom vytáhnout lukoprén ze sádry a pak opatrně kopyto z lukoprénu. Lukoprénovou formu vložit zpět do sádry, která jí dělá oporu. No a pak běžně vylaminovat - rohy a díry nejdřív vytřít pryskyřicí s Aerosilem a pak tenkou tkaninu, tlustší a tenkou. Je dobré si tkaninu nastříhat předem a ve formě vytvarovat bez pryskyřice. Jde to líp a nelepí se na prsty. Při laminování se už s tvarováním nepatláš a nehrozí, že strhneš něco už hotového.
No a když se první nepovede jde se poučit a udělat to znovu. :)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

hnelaminuj a le odlévej,
obllejt silikonem , nejlépe tvrdším-lukopren je dost tvrdj ,ale typnu si , že nevydrží ty jemné detaily .
dělám to tak , že do vnitř ku skořepiny (originálu ) vložím prezervativ nafouklej tak aby vytvořil membránu v oknech( nemusí být nafouklej vzduchem , může být i vodou-pro zlepšení váhy aby model neměl snahu plavat)a celek zaleju lukoprenem řady 8100, je 3x dražší než 1522 ale je na detailech pružnější a vydrží v pohodě tolik odlitků , že se zaplatí vstupní investice.
když píšu zaleju okolo znamená to v kráábičce s MINIMÁLNÍMI rozměry o 1 cm většími než model, a to tak aby se dalmodel zaformovat i se zámky na protikus formy. Ten odleju až po dokonalém zreagování formy a ze stejného lukoprenu.
o nutnosti zámků a separace ´při lití protikusu ani nepíšu.
napiš konkrétní rozměry nástavby , odhaduji to na cca 15-20cm délky, a to by bylo laminování zbytečně nepřesné
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

Cobrouši - rad tu máš co hrdlo ráčí,a materiálů habakuk (nezatrcuj Lukopren - my jsme od Slovenska na západ takže i podmínka DDG je splněna) :))),až budeš mít hotovo dej echo rád bych za menší bakšiš od tebe jeden odlitek odkoupil.
cobra

Příspěvek od cobra »

Jetcat píše:Cobrouši - rad tu máš co hrdlo ráčí,a materiálů habakuk (nezatrcuj Lukopren - my jsme od Slovenska na západ takže i podmínka DDG je splněna) :))),až budeš mít hotovo dej echo rád bych za menší bakšiš od tebe jeden odlitek odkoupil.
Se teprva uvidí jak to dopadne - v pátek si jedu pro něj ;)
cobra

Příspěvek od cobra »

Všem MNOHOKRÁTE děkuji za nápady,postupy a praktické rady - vyzkouším jedno a když to selže zkusím druhé a uvidíme co z toho bude.Každopádně se se svými prvotinami předvedu - tedy jestli to bude stát za to :D
cobra

Příspěvek od cobra »

petr hájek píše:hnelaminuj a le odlévej,
obllejt silikonem , nejlépe tvrdším-lukopren je dost tvrdj ,ale typnu si , že nevydrží ty jemné detaily .
dělám to tak , že do vnitř ku skořepiny (originálu ) vložím prezervativ nafouklej tak aby vytvořil membránu v oknech( nemusí být nafouklej vzduchem , může být i vodou-pro zlepšení váhy aby model neměl snahu plavat)a celek zaleju lukoprenem řady 8100, je 3x dražší než 1522 ale je na detailech pružnější a vydrží v pohodě tolik odlitků , že se zaplatí vstupní investice.
když píšu zaleju okolo znamená to v kráábičce s MINIMÁLNÍMI rozměry o 1 cm většími než model, a to tak aby se dalmodel zaformovat i se zámky na protikus formy. Ten odleju až po dokonalém zreagování formy a ze stejného lukoprenu.
o nutnosti zámků a separace ´při lití protikusu ani nepíšu.
napiš konkrétní rozměry nástavby , odhaduji to na cca 15-20cm délky, a to by bylo laminování zbytečně nepřesné
Velice zajímavé řešení - tedy ten PREZERVATIV :lol: - ale obávám se že ten jediný co mám doma již ZPUCHŘEL :/ , tedy zajdu pro tento účel zakoupit funglovku ;)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

stojí to za to , ono se to okny vyboulí ven a vytvoří to tím takové zamkyv každém otvoru , pak při odlévání se hodí každý zámek pro zvýšení přesnosti,
JEN POZOR NA PREZERVATIVY S VROUBKOVÁNÍM TY SE HODÍ JEN K PŮVODNÍMU ŮČELU......:lol:
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“