Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

pánové poraďte

Všechno co se týká modelů historických plachetnic v obecné rovině.
ladik

Re: pánové poraďte

Příspěvek od ladik »

Zravím chlapy už se tu na toto téma určitě někdo ptal ale ja to zkusím přecházím z Rc plachetnic na historické plachetnice a chtěl jsem se pozeptat čím začít mám dost času a trpělivosti vybavenou dílničku a vše co je asi potřeba rád bych ale začal stavebnicí ......odborníci poradte čím mám začít co se dobře dělá a vypadá to jako loď a ne hračka díííky moc za každou odpověď ladik:)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nejdřív pár otázek:
- Ty RC jsi dělal laminátové nebo (třeba i částečně) dřevěné?
- Máš nějaké oblíbené období nebo zemi?

Dále moje názory:

Literatura (Frank Mastini) radí přeskočit stavebnice s vyřezávaným nebo plastovým trupem a rozhodně začít trupem plaňkovaným. (Čímž vyřadíš stavebnice do cca 3000Kč.) Konkrétně se doporučuje např. Bluenose.

Já osobně jsem z estetických důvodů přeskočil další třídu levnějších stavebnic (např. od Constructa nebo Corelu) - připadají mi nevěrohodné. Spousta exotických dřev, občas plastové díly... hračkový vzhled.

Takže se dostaneš ke kategorii stavebnic řekněme od 8000,- Kč. Za měřítko kvality si vezmi firmu Jotika Caldercraft. Když pomineš extrémní modely od Lumberyardu, tak je Jotika nejlepší. Bohužel se k nám nedováží, a tak zbývá osobní nákup. (Pár lidí z fóra ho realizovalo.)

Já osobně jsem šel do Granada od Victory Models, kteří se na Jotiku kvalitativně dotahují.

A to je konec mých středně pokročileckých postřehů. :)

Radek
ladik

Příspěvek od ladik »

rc plachetky jsem dělal laminátové a kovaní mozaz atd .....noo zatím jako první model bych přeci jenom začal s těmi modely do 3000 kc a i přesto bych prosil o radu na nějaký tip děkuji Ladik:|
kartonist

Příspěvek od kartonist »

ladik píše:rc plachetky jsem dělal laminátové a kovaní mozaz atd .....noo zatím jako první model bych přeci jenom začal s těmi modely do 3000 kc a i přesto bych prosil o radu na nějaký tip děkuji Ladik:|
Znáš tenhle web: Modely lodí ?
Mám od Čejky katalogy, tak kdybys sis vybral odtud, tak bych z něj mohl vyčíst podrobnější info.

Např. AMATI tam má pár plachetnic z Amerického poháru a některé jsou klasicky plaňkované. Jinak by nemusela být špatná Hannah, Le Coureur, ... stálo by za to mrknout se po podkladech, abys mohl tu stavebnici vylepšovat.

Od Constructa se mi líbí maximálně jen Le Camaret, zbytek je příliš hračkový.

atd. - vybírej sám. :)

radek
ladik

Příspěvek od ladik »

dík za ochotu rád si nechám poradit od zkušenějšího je to přeci jen investice a chci to udělat důkladně projdu tvoje návrhy popřípadě pořídím katalog dík
ladik

Příspěvek od ladik »

prosím Radku podíval by ses mi na Bluenose jestli by to stálo za to?
je taky od amati
kartonist

Příspěvek od kartonist »

ladik píše:prosím Radku podíval by ses mi na Bluenose jestli by to stálo za to?
je taky od amati
Já moc zkušenější nejsem - to by mi někdo obil o hlavu. :D

Bluenose od AMATI má mít dvojitě plaňkovaný trup, což je stavbě výhoda. :) První vrstvu z měkého dřeva můžeš případně trošku pokazit, ale spraví to tmel a druhou vrstvou z 0,5mm nebo 1mm planěk uděláš na fajnovo.

V katalogu jsou čtyři fotky - celek a detaily. Loď vypadá trošku "prázdně", ale paluba by šla určitě zaplnit podle podkladů z netu.

Radek
ladik

Příspěvek od ladik »

taky mi to připadá takové prázdné chtěl bych se tak trošku pachtit s detailičkama:)ještě se zkusím podívat ono podle těch fotek na vebu se toho moc nepozná ach jo...:/
ladik

Příspěvek od ladik »

co Adventure prosím tě mrkneš se mi ještě a už ti dám pokoj prosím tě děkuji moc
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar, včera jsem byl jakýsi přešlý, tak jsem šel brzo od stroje...

Adventure je zvláštní - je uvedená jako pirátská loď z 1760. Když se ale na ni koukám, přijde mi jako slátanina lodního vybavení a technologií stylem "uděláme cosi nedefinovatelného a budeme tomu říkat piráti". Nikdy jsem o ní neslyšel - což nevylučuje, že nemohla existovat. :)
V popisu je uvedeno pár slavných jmen pirátů, ale nic konkrétního. Technologie stavby stejná jako u Bluenose, ale model je celkově "prázdnější". K Bluenose seženeš přesné podklady a můžeš se vyřádit na vylepšování. U Adventure budeš nejspíš hádat.

Radek

P.S.: Pořád čekám, kdy se ti ozve nějaký zkušenější kolega. Jsem tu skoro nejmladší..... :D
mitom

Příspěvek od mitom »

ladik:
Život je príliš krátky, aby si strácal čas so stavebnicami do 3000,-. Stavba lodi z dreva zaberie veľa času a tú za 3000 aj tak nedostaviaš, lebo začneš pokukovať po nejakej lepšej. Píšeš, že už máš skúsenosti... Ja by som si na Tvojom mieste vybral loď ktorá sa mi páči, našiel výrobcu ktorý robí jej najlepší / nejvernejší model a kúpil rovno ten. U mňa to bola Victory od JoTiKy, u Žuta Agamemnon,... Pekmé lode sú aj Diana, Pandora, Surprise,... To už je len na Tvojom vkuse a hrúbke peňaženky...
kartonist

Příspěvek od kartonist »

mitom píše:ladik:
Život je príliš krátky, aby si strácal čas so stavebnicami do 3000,-. Stavba lodi z dreva zaberie veľa času a tú za 3000 aj tak nedostaviaš, lebo začneš pokukovať po nejakej lepšej. Píšeš, že už máš skúsenosti... Ja by som si na Tvojom mieste vybral loď ktorá sa mi páči, našiel výrobcu ktorý robí jej najlepší / nejvernejší model a kúpil rovno ten. U mňa to bola Victory od JoTiKy, u Žuta Agamemnon,... Pekmé lode sú aj Diana, Pandora, Surprise,... To už je len na Tvojom vkuse a hrúbke peňaženky...
Budu trošku oponovat - levné stavebnice jsem nedoporučoval už na začátku. Ale začít trojpalubníkem je taky risk. Spousta jich zůstane nedokončených...

Radek
ladik

Příspěvek od ladik »

Je to pravda pánové :)ze zkušenosti vím a mám to tak rád sehnat si nejdříve co nejvíc podkladů o modelu a potom začít stavět přesně podle toho.Což u neznámé lodi nejde.....šlo mi hlavně o nějaký dobrý tip což mi tady oba dáváte a já jsem vám za to vděčen :)
ladik

Příspěvek od ladik »

Radku to je právě to .....když bude složitá konstrukce tak to nezvládnu rozhodně ne napoprvé a to bez zkušenosti nemůžu zjistit
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Bluenose na DryDockModels
mitom

Příspěvek od mitom »

kartonist: Surprise, Pandora ani Diana nie sú trojpalubové... Ja som začínal s Golden Hind od Igry.

ladik: Podľa mňa je jedno, či robíš malú alebo veľkú loď. Len na tej veľkej je toho viacej a trvá to dlhšie postaviť. Ale inak je to vždy o tom istom: rebrá, plánkovanie, paluby, delá, sťažne... Len niekde je toho viacej a niekde menej...
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Ahoj, já do toho mam asi úplně nejmíň co kecat :) , ale zkus se kouknout na lodě od Mantua models (Mantua, Panart, Sergal), do 3000,- se s nějakými taky vejdeš a vypadají vcelku obstojně. Já mam Panart - Royal Caroline (stojí teda trochu víc), ale se stavebnicí jsem spokojen.
Nabídka na: http://modelylodi.cz/uvodni-ramec.htm

Např. Sciabecco Francese - Sergal, na modelforu ji jeden kolega staví a má tam sposty fotek obsahu krabice i fotky ze stavby, tak to můžeš okouknout :)
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... =59&t=4087

Jinak velký seznam modelů lodí (k nim i obrázkových galerií) je zde:
http://forum.drydockmodels.com/viewtopic.php?t=1191

Tak dobře vyber:cool:
magnum.357

Příspěvek od magnum.357 »

Dobrý den
rád bych pridal svuj názor
pokud chceš něco jednoduššího tak jeden stěžen větší měřítko a dvojitá obšívka
můj typ Sharke od fy sergal 1:50 delka trupu 450mm přes všechno 900mm
materiálu je ve stavebnici dostatek a na palubě nese dost bižuterie aby se ti nezdál prázdný
u čejky za 4250,- na modelships.cz 3400,- takže není co řešit.
pokud chceš foto stavebnice napis a ja pošlu

může mi někdo prosím vysvětlit tak propastný cenový rozdíl tech dvou výše uvedených shopů????
ladik

Příspěvek od ladik »

magnum.357 píše:Dobrý den
materiálu je ve stavebnici dostatek a na palubě nese dost bižuterie aby se ti nezdál prázdný

může mi někdo prosím vysvětlit tak propastný cenový rozdíl tech dvou výše uvedených shopů????
dík moc za tipek ty fota a jakýkoliv podklad moc uvítám jestlibudeš tak moc hodný děkuji předem
kartonist

Příspěvek od kartonist »

magnum.357 píše:Dobrý den

S www.modelships.cz jsem měl problémy s komunikací - neodpovídali. A tuším, že Pavel u nich taky narazil - slíbili zboží, ale čekal a čekal....

Radek
ladik

Příspěvek od ladik »

Radku ja vím že otravuji ale sháním a sháním objevil jsem u mantuamodel albatrosa nemáš k němu nějaký podklad prooosíím:)
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Já na modelships.cz kupoval Royal Caroline a nejaký materiál. Nicméně musím potvrdit, že komunikace je velmi špatná :( . Už měsíc jsem nedostal odpověď na objednávku ačkoliv jsem s tím člověkem osobně mluvil, posílal maily atd..
Cenový rozdíl může být způsoben tím, že na modelships je stavebnice dodávána bez plachet (což je i vzhledem k seznamu dílu ve stavebnici samotné v pořádku) a modelylodi.cz píšou, že model je dodáván i s plátnem na plachty (nevím jestli tomu tak opravdu je). Hotové plachty na royal Caroline od Mantua Models stojí cca 1200,- , takže tan rozdíl může (a nemusí) být způsoben tímto. Ale pravdou je, že i materiál na modelships vychází mnohem levněji. Bohužel velkým problémem je dostat se k němu:(
taby

Příspěvek od taby »

ladik píše:Radku ja vím že otravuji ale sháním a sháním objevil jsem u mantuamodel albatrosa nemáš k němu nějaký podklad prooosíím:)
Také jsem začal Albatrosem (ale Constructo), protože jsem tuto stavebnici dostal. Ale přiznám se, že nejsem moc nadšený, i když se jedná o krásnou loď. :|
Pokud fakt chceš stavebnici do 3000 Kč, tak osobně bych se přimlouval za zmiňovanou Sciabecco Francese, ale osobně bych si osobně buď připlatil, jak psal Mitom nebo bych začal úplně od píky. ;)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

ladik píše:Radku ja vím že otravuji ale sháním a sháním objevil jsem u mantuamodel albatrosa nemáš k němu nějaký podklad prooosíím:)
Katalog Mantua/Panart/Sergal mám taky - se svými rozměry je skutečně nepřéhlednutelný. :)

Bohužel popis k Albatrosu je značně stručný a obecný: americký klipper, postavený v baltimorských loděnicích; plán obsahuje jen základní údaje; anglický návod; ořechové nebo lipové plaňky (tomuto fakt nerozumím); bla bla bla další výbava; všechno řezáno laserem.

Na fotkách vypadá... no divně. Všechna lana jednou barvou, všechny kladky stejně velké. (Jiná lana seženeš snadno, ale vyrábět doma malinkaté kladky???)

Podle katalogu je to prostě levná, hračková stavebnice, před kterými tě varoval miton.

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Od Mantua M. mi přijde vcelku uvěřitelná (a bohatě vybavená) Cannoniera Olandese n.2

Anebo můžeš zkusit čluny - Lancia armata, Lancia baleniera, S. Lucia od Panartu
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - obecně“