Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Řezání dýhy
Re: Řezání dýhy
Pánové zkuste poradit jak nab řezání dýhy a tenkých pásků z ní. Mám dýhu myslím, že kvalitní podle barvy asi gabon nebo něco podobného. I když jsem se snažil sebevíc nepodařilo se mi nařezat tenké pásky na kladky z dýhy. Vždy se mi nakonec uštípla někde po létech.
Čili poraďte jak na řezání, eventuálně postup výroby dřevěných kladek z dýhy. ( Některé postupy na vebech jsem už nastudoval ale ty byly celkem obecné abych si o tom udělal představu)
Díky za pomoc
Radek
Čili poraďte jak na řezání, eventuálně postup výroby dřevěných kladek z dýhy. ( Některé postupy na vebech jsem už nastudoval ale ty byly celkem obecné abych si o tom udělal představu)
Díky za pomoc
Radek
Dýha se po letech řeže tak, že se podlepí. Nejlépe kvalitní papírovou páskou a nejlépe z obou stran. Po uříznutí se páska z dýhy sloupne. Některé dýhy se dají sehnat už podlepené. Nedoporučuji pokoušet se uříznout pásek jedním řezem. Lepší je řez několikrát opakovat, aby se dýha neštípla.
Každopádně to chce cvik a trochu trpělivosti.
Každopádně to chce cvik a trochu trpělivosti.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
Pokud vyrábíš spoustu malých stejných dílů, zkus zauvažovat o laserovém vyřezání. Většinou to dělají tam, kde se gravíruje.
Radek
Radek
- Borek Dvorak
Doporucuji porsytit dyhu pryskirici. Pouzivam polyuretanovou jednoslozkovou "G4" od firmy "Voss Chemie", jiste by byl pouzitelny i epoxyd rozredeny acetonem, v nouzi i nejaky lak. Dyha musi byt prosycena skutecne "skrz", coz ale neni u kvalitniho sucheho dreva zadny problem. Po zaschnuti/vytvrzeni doporucuji prebrousit. Vyrobime timto v podstate jakysi laminat - misto skelnych vlaken jsou v pryskyrici vlakna drevena.
S napustenou dyhou je mozne pracovat stejnym zpusobem, jako by se opracovaval plast. Nic se nelame ani netrepi.
Zdravim
Borek Dvorak
S napustenou dyhou je mozne pracovat stejnym zpusobem, jako by se opracovaval plast. Nic se nelame ani netrepi.
Zdravim
Borek Dvorak
Zdravim, cim potom nalepit takto upravenou dyhu na : polyestert. laminát popřípadě cuprex nebo plech. Nic moc mi na tom nedrzi. Jen Epoxy 1200 a to je hrozna prace.Borek Dvorak píše:Doporucuji porsytit dyhu pryskirici. Pouzivam polyuretanovou jednoslozkovou "G4" od firmy "Voss Chemie", jiste by byl pouzitelny i epoxyd rozredeny acetonem, v nouzi i nejaky lak. Dyha musi byt prosycena skutecne "skrz", coz ale neni u kvalitniho sucheho dreva zadny problem. Po zaschnuti/vytvrzeni doporucuji prebrousit. Vyrobime timto v podstate jakysi laminat - misto skelnych vlaken jsou v pryskyrici vlakna drevena.
Zdravim
Borek Dvorak
Dík.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Co vteřiňák?
Severan
Severan
Tohle mě také zajímá-jak nalepit tu "upravenou" dýhu na různé podklady.Malé plochy asi vteřińákem, ale jak třeba "obložit" bort u 1m lodě? Dík-
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Zrovna jsem dělal něco podobného a pokládal jsem to do vrstvy rychleschnoucího epoxydu. Plaňky nařezány a odzkoušeny předem, kritické bylo rychle nanést tenkou vrstvičku lepidla na podklad a přeskládat na ni připravené plaňky. Porovnat, krátce přidržet a mohl se dělat další kousek.RomanT píše:Tohle mě také zajímá-jak nalepit tu "upravenou" dýhu na různé podklady.Malé plochy asi vteřińákem, ale jak třeba "obložit" bort u 1m lodě? Dík-
Radek
děkuji, ale potřeboval bych potáhnout bok modelu, délka cca 150 cm o výšce 8 cm z jednoho kusu.kartonist píše:Zrovna jsem dělal něco podobného a pokládal jsem to do vrstvy rychleschnoucího epoxydu. Plaňky nařezány a odzkoušeny předem, kritické bylo rychle nanést tenkou vrstvičku lepidla na podklad a přeskládat na ni připravené plaňky. Porovnat, krátce přidržet a mohl se dělat další kousek.RomanT píše:Tohle mě také zajímá-jak nalepit tu "upravenou" dýhu na různé podklady.Malé plochy asi vteřińákem, ale jak třeba "obložit" bort u 1m lodě? Dík-
Radek
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
To je ono-jak přilepit velký kus upravené dýhy-a na víc se musí počítat stím že se to bude pohybovat ve vodě-tj-asi řádně zalakovat?
Laminát trup(polyester) a tem chci polepit(potáhnout) dýhou
Laminát trup(polyester) a tem chci polepit(potáhnout) dýhou
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
- Borek Dvorak
Osvedcily se mi 3 zpusoby lepeni dyhy upravene popsanym zpusobem: kyanoakrylat (Pattex-Gel), epoxyd, disperzni vodostale lepidlo. Ve vsech pripadech jsem lepil prebrousene (tedy lehce zdrsnene) plochy, a vzdy jsem nasledne dukladne (az desetkrat) lakoval pryskyrici G4 resp. polyuretanovym lakem na parkety.
Vzdy se jednalo o spojeni budto se drevem (v prirodnim stavu nebo prosycene polyuretanovou pryskyrici) nebo se skelnym laminatem na bazi epoxydu. S polepovanim polyesterove skorepiny nemam zkusenosti, tam by mohly pri pouziti epoxydu vzniknout problemy. Na polyester bych sel asi kyanoakrylatem, velke plochy disperzi.
Zdravim
Borek Dvorak
Vzdy se jednalo o spojeni budto se drevem (v prirodnim stavu nebo prosycene polyuretanovou pryskyrici) nebo se skelnym laminatem na bazi epoxydu. S polepovanim polyesterove skorepiny nemam zkusenosti, tam by mohly pri pouziti epoxydu vzniknout problemy. Na polyester bych sel asi kyanoakrylatem, velke plochy disperzi.
Zdravim
Borek Dvorak
Děkuji, za doporučené postupy. Osvědčilo se mi natřít oboustranně zředěným Herkulesem. Toto napuštění výrazně pomohlo, dýha se již neštípala, a navíc se dále výborně znovu disperzákem lepila. Na kladky jsem si tím postup vytvořil a až budu mít kladky i přímo z větší série a nejenom pokusné výroby tak je ukáži. Nyní si myslím, že výroba bude celkem "snadná".
Poprosil bych opět o radu nyní zcela jiného soudku.
Prostudoval jsem materiály, nákresy a fotografie ohledně kompletního lanoví na lodích typu fregata jako je právě Royal Louis, kterou rekonstruluji. Některé věci které jsem neznal mi ujasnila kniha Rigging period Ship Models.
A teď dotaz. Většina lanoví, která je nad úrovní 1. koše prochází přes otvor okolo stěžňů. Mnohé lana zde vlastně byly „zalomeny“ k bokům úvazníkům na boku lodi a žebřících. Omlouvám se jestli nepoužívám správné odborné výrazy. Nikde jsem nenašel jestli tam k tomuto“zalomení“ byly kladky nebo nějaké kluzné podložky nebo vodící oka aby se lana hlavně neprodřela šoupáním o koš nebo o jiné lana nebo při průchodu kolem žebříků. Foto znázornění přikládám aby bylo jasné o co jde. Další náhled je na http://rubens.anu.edu.au/new/france/par ... yal_louis/ , konkrétně nejlépe vidět na 5 snímku přímo modelu RL v muzeu. Eventuálně bych si s tím o tom s někým povykládal po telefonu, kdo bude ochotný mne poučit.
Díky za radu.
http://MoNaKo.polomino.cz/php/portal/im ... 966216.jpg
Poprosil bych opět o radu nyní zcela jiného soudku.
Prostudoval jsem materiály, nákresy a fotografie ohledně kompletního lanoví na lodích typu fregata jako je právě Royal Louis, kterou rekonstruluji. Některé věci které jsem neznal mi ujasnila kniha Rigging period Ship Models.
A teď dotaz. Většina lanoví, která je nad úrovní 1. koše prochází přes otvor okolo stěžňů. Mnohé lana zde vlastně byly „zalomeny“ k bokům úvazníkům na boku lodi a žebřících. Omlouvám se jestli nepoužívám správné odborné výrazy. Nikde jsem nenašel jestli tam k tomuto“zalomení“ byly kladky nebo nějaké kluzné podložky nebo vodící oka aby se lana hlavně neprodřela šoupáním o koš nebo o jiné lana nebo při průchodu kolem žebříků. Foto znázornění přikládám aby bylo jasné o co jde. Další náhled je na http://rubens.anu.edu.au/new/france/par ... yal_louis/ , konkrétně nejlépe vidět na 5 snímku přímo modelu RL v muzeu. Eventuálně bych si s tím o tom s někým povykládal po telefonu, kdo bude ochotný mne poučit.
Díky za radu.
S dýhou - mám momentálně nejčerstvější zkušenosti - tudíž : řezání po létech - je poměrně spolehlivé a téměř nezničitelné = (štípaní mě minulo ve všech cca 200 případech),bohužel u této techniky je tendence kopírování nože (po letech),což se dá kompenzovat dvěma způsoby - 1.neřezat skalpelem absolutně po letech,ale vychýlit podélnou osu let o 1-2 stupně ,,2.řezat dýhu kolečkem - (to se v podstatě po řezaném materiálu odvaluje - a nehrozí tak kopírování řezu v měkkých partiích let dýhy.A jak vidno z obrázků - jde to.
Lámání lze snadno předejít přilepením na samolepící papír - v žádném případě bych nedoporučoval - lepidla na bázi VODY !!!Když ohýbání a tvarování - tak jen nad párou - NIC VÍC !!! . Pokud totiž dojde k podlepení vhodnou (dostatečně lepivou samolepkou) - lze s dýhou dělat věci - že se člověk nestačí divit.Lepit - jedině lepidlem které vodu nepropustí do struktury dřeva - (mě se nejlépe osvědčilo přetření hotového dílu - směsí "Epoxid/Aceton").
PS - výsledek snad svědčí za vše .

Lámání lze snadno předejít přilepením na samolepící papír - v žádném případě bych nedoporučoval - lepidla na bázi VODY !!!Když ohýbání a tvarování - tak jen nad párou - NIC VÍC !!! . Pokud totiž dojde k podlepení vhodnou (dostatečně lepivou samolepkou) - lze s dýhou dělat věci - že se člověk nestačí divit.Lepit - jedině lepidlem které vodu nepropustí do struktury dřeva - (mě se nejlépe osvědčilo přetření hotového dílu - směsí "Epoxid/Aceton").
PS - výsledek snad svědčí za vše .

Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

- midshipman
BRadek píše:Poprosil bych opět o radu nyní zcela jiného soudku.
Díky za radu.

Dýha se výborně řeže na hydraulických nůžkách co se používají na řezání, plechu, papíru či přimo dýhy, pokud má někdo k nim přístup či známé.
Jinak používám taky z obou stran samolepící papír, na kterém mám předtištěné přímo plaňky, abych nemusel nic rozkreslovat a řežu přesné pásky, jak do šířky, tak i délky.
Severan
Jinak používám taky z obou stran samolepící papír, na kterém mám předtištěné přímo plaňky, abych nemusel nic rozkreslovat a řežu přesné pásky, jak do šířky, tak i délky.
Severan
Sem úplně zapoměl - na ty nejhlavnější fotky,tak tady jsou:cobra píše:S dýhou - mám momentálně nejčerstvější zkušenosti ..........

Těsně po přilepení na základnu...

Po přelakování směsí Epox./Aceton... (ještě nepřebroušené)
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

- kralik1111
nevite spis nekdo kde by se dala dyha koupit v praze v ruznych odstinech mam stavebnici endeavour a bohuzel tam nemam listy na plankovani
Ještě k dýze.
Vyskytuje se ve třech základních provedeních, s tangeciálním řezem (fládrovaná), radiálním řezem (rovnovlákná) a loupaná - tu získáme obvodovým krájením. Pokaždé jde odlišně řezat a má i odlišné projevy ve výsledném řezu včetně vzhledu a ohybu. Asi nejhůře na tom je dýha s loupaným řezem zato má nejkrásnější kresbu. Na ohyb je nejlepší s radiálním řezem, je téměř i bez kresby.
Severan
Vyskytuje se ve třech základních provedeních, s tangeciálním řezem (fládrovaná), radiálním řezem (rovnovlákná) a loupaná - tu získáme obvodovým krájením. Pokaždé jde odlišně řezat a má i odlišné projevy ve výsledném řezu včetně vzhledu a ohybu. Asi nejhůře na tom je dýha s loupaným řezem zato má nejkrásnější kresbu. Na ohyb je nejlepší s radiálním řezem, je téměř i bez kresby.
Severan
Skus se zeptat u truhlářů kde se dělá nábytek poměrně velké kousky vyhazují do odpadu jinak kupovat velké kusy budou asi dost drahé a nespotřebuješ to Dada
- kralik1111
chtel jsem ji narezat na 3mm prouzky a oplankovat trup lodi jelikoz to v te stavebnici neni takze potrebuju tloustku asi 0,5mm a delka 600mm barva asi mahagon nebo neco podobneho
- kralik1111
tak jsem dostal typ na koupi dyhy v Brandyse nad Labem a byl jsem v uzasu z toho vyberu pan ve skladu byl ochotny a dal mi jen jeden pruh z baliku takze super vim kam priste zajet
Brandys nad Labem je docela velký na hledání jednoho obchodu... nešlo by to trochu specifikovat blíže, aby jsme měli kam jet příště i my?kralik1111 píše:tak jsem dostal typ na koupi dyhy v Brandyse nad Labem a byl jsem v uzasu z toho vyberu pan ve skladu byl ochotny a dal mi jen jeden pruh z baliku takze super vim kam priste zajet

NeJaToD team
- kralik1111
je to prumyslova zona naproti firme siemens je firma jafholz tam to maji
Jafholz je např. i ve Vyškově.kralik1111 píše:je to prumyslova zona naproti firme siemens je firma jafholz tam to maji
Bohužel mě nechtěli balík dýhy rozdělat. Jinak mají i tvrdá a exotická dřeva.
Radek
- kralik1111
tak jsem mel asi kliku me ten jeden plat dal ten skladnik i kdyz jsem mu nabizel kilo a rekl ze za to bych mel tak pulku toho baliku tak nic nechtel a dal mi to jinde jsem to kolem Prahy nenasel nic jinyho
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek