Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

OT 64 SKOT

Příspěvky o všech modelech, robotech apod. - kromě lodí.
Odpovědět
cobra

Re: OT 64 SKOT

Příspěvek od cobra »

Tak - zde to je upozorňuji - jen pro inspiraci - neznamená že to musí být stejné !!
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

A trochu z jiného soudku...

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Pokud budeš mít zájem dej vědět a já ti pošlu nezmenšené fotky i s popisem jednotl.dílů a jak to vlastně celé pracuje (čepy,pružiny atd....).
Doufám že mě nikdo nezabije za tolik prostoru :rolleyes:
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Severan

Příspěvek od Severan »

Se domnívám, tohle na samo doma už je trochu náročné. Jsou i jednoduší varianty pro začátečníky.

Severan
tom59herder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom59herder »

Čtu toto vlákno a nevycházím z údivu. Předpokládám, že všichni kritici mají za sobou několikaletou práci v kroužcích v dorostem. Nebudu zbytečně rozebírat jednotlivé "rady", ale ono je možno radit tak nebo onak. A hlavně v tom, jak radit a neodradit je umění.
Krátce a stručně. Mě osobně se líbí to, jak jsi se (SQD) toho úkolu zhostil. Klidně se snaž to dodělat podle svého, ale hlavně to dodělej. Výsledek Tvé práce odpovídá zručnosti věku a tak se nenech odradit. Rád bych měl ve svých kroužcích alespoň tři kluky, kteří umí tolik co Ty a hlavně se věnují modelařině i v tomto věku. Z více než 80 modelářů mám pouze 2 kluky, kteří jsou starší 15 let.
Tím apeluji i na mistry světa, aby neznechucovali mladé zájemce o modelařinu, nebo alespoň kritiku naservírovali tak, aby modelářům ve věku SQD byla přijatelná.
cobra

Příspěvek od cobra »

Zde je možné a asi nejrozumější schéma řízení kol - za pomocí pouze jednoho serva.Snad ti to pomůže lépe se zorientovat - případně při nesrovnalostech - mohu doplnit.:D
Obrázek
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

cobra píše:Zde je možné a asi nejrozumější schéma řízení kol - za pomocí pouze jednoho serva.Snad ti to pomůže lépe se zorientovat - případně při nesrovnalostech - mohu doplnit.:D
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_Nahon%20Skot.jpg
nebude problám, že 2 pár předních kol se bude otáčet stejně jako první (myslím úhel otáčení)? ve skutečnosti se přeci ten druhý pár otáčí méně... aspoň myslím...
Obrázek
NeJaToD team
SQD

Příspěvek od SQD »

cobra píše:...
Ale takhle je střed a působiště tý páky moc daleko od sebe. Když to dam hned k jedný nápravě, tak bude působení páky mnohem silnější a na druhou nápravu se to přenese přes to táhlo (a síla hmotnosti první se přenese na druhou). Takhle by s tim mělo to servo hrozně moc práce...
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,.. ;) :)
cobra

Příspěvek od cobra »

SQD píše:
Ale takhle je střed a působiště tý páky moc daleko od sebe. Když to dam hned k jedný nápravě, tak bude působení páky mnohem silnější a na druhou nápravu se to přenese přes to táhlo (a síla hmotnosti první se přenese na druhou). Takhle by s tim mělo to servo hrozně moc práce...
V tom to případě jde o vyváženost síly i práce - v tom co chceš udělat ty -je práce sice stejná - ovšem s vynaložením větší síly - a jde o rovnováhu sil !
cobra

Příspěvek od cobra »

ivvo píše:
cobra píše:Zde je možné a asi nejrozumější schéma řízení kol - za pomocí pouze jednoho serva.Snad ti to pomůže lépe se zorientovat - případně při nesrovnalostech - mohu doplnit.:D
nebude problám, že 2 pár předních kol se bude otáčet stejně jako první (myslím úhel otáčení)? ve skutečnosti se přeci ten druhý pár otáčí méně... aspoň myslím...
Dobrý postřeh - leč zde nejde o přesný přenos sil na nápravy v poměru skutečné nápravy,ale o podstatu zatáčení pomocí jediného serva.
SH

Příspěvek od SH »

cobra píše:
SQD píše:
V tom to případě jde o vyváženost síly i práce - v tom co chceš udělat ty -je práce sice stejná - ovšem s vynaložením větší síly - a jde o rovnováhu sil !
No právě.Myslím, že SQD má tentokrát pravdu - dlouhá páka na servu a krátká u kol znamená, že servo musí působit velkou silou na krátké dráze což je pro něj nevhodné.
Šiška Roman

Příspěvek od Šiška Roman »

Tady je odkaz na podomácku vyrobené řízení.Pro inspiraci.
http://liaz.webzdarma.cz/
cobra

Příspěvek od cobra »

SH píše:
cobra píše:
SQD píše:Ale takhle je střed a působiště tý páky moc daleko od sebe. Když to dam hned k jedný nápravě, tak bude působení páky mnohem silnější a na druhou nápravu se to přenese přes to táhlo (a síla hmotnosti první se přenese na druhou). Takhle by s tim mělo to servo hrozně moc práce...
No právě.Myslím, že SQD má tentokrát pravdu - dlouhá páka na servu a krátká u kol znamená, že servo musí působit velkou silou na krátké dráze což je pro něj nevhodné.
Nemyslím si - standardní páka (ta červená křížová) k servu má od středu ramena do vzdálenosti 2 cm - což je celková délka 4 cm.A jestli si dobře pamatuji tak SQD - psal o vzdálenosti os obou náprav 6 cm,což je,když se na ten nákres podíváš ještě ideálnější - neboť řídící táhla jsou k sobě blíže nežli osy kol!Mohlo by to tedy být ještě v menším rozsahu standardní páky serva.
Krom toho tam plánuje SQD - toto servo HS 311 :rozměry váha tah rychlost
40x20x36,5mm 43g 3,0/3,5kg/cm 0,19/0,15 sec/60
Což je podle mého dostatečný výkon....

http://www.prag-info.cz/_shop/_zum.php? ... 1_bulk.jpg
SQD

Příspěvek od SQD »

Cobro, já to zkusim tak jak to mam a když to nepude, tak neboj, uznám svou chybu a předělam to. Mimochodem dovolil bych si říct, že to mam o něco lepší, než na tom odkazu.. :)

A jedna otázka. Jak hnát zadní nápravy? Je lepší každou nápravu zvlášť, nebo kola levá a pravá zvlášť? Je lepší A, nebo B?

Obrázek
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,.. ;) :)
SQD

Příspěvek od SQD »

cobra píše:Nemyslím si - standardní páka (ta červená křížová) k servu má od středu ramena do vzdálenosti 2 cm - což je celková délka 4 cm.A jestli si dobře pamatuji tak SQD - psal o vzdálenosti os obou náprav 6 cm,což je,když se na ten nákres podíváš ještě ideálnější - neboť řídící táhla jsou k sobě blíže nežli osy kol!Mohlo by to tedy být ještě v menším rozsahu standardní páky serva.
Krom toho tam plánuje SQD - toto servo HS 311 :rozměry váha tah rychlost
40x20x36,5mm 43g 3,0/3,5kg/cm 0,19/0,15 sec/60
Což je podle mého dostatečný výkon....
Jde o to, že čím dál, tím menší sílu má ta páka a takhle to bude od osy serva ke každé nápravě 3cm, což je pro tak malý zařízení moc daleko. A když to dam jenom k jedný, tak tu vzdálenost zkrátim asi na 5mm a z jedný se to přenese na druhou, přičemž hmotnost jedný, dost pomůže tý druhý k otočení a servo se tolik "nezadejchá" - vzhledem k přenosu sil a setrvačnosti. :)
cobra

Příspěvek od cobra »

Nezapomínej na váhu kol - a tření pneumatik v terénu,i s tím se musí počítat ....
Co se týká hnaných kol - řekl bych že výhodnější je verze "A"
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Jen malá připomínka,ta druhá řídící náprava musí mít větší rejd-jede po menším poloměru!;)
SQD

Příspěvek od SQD »

Aleš píše:
Jen malá připomínka,ta druhá řídící náprava musí mít větší rejd-jede po menším poloměru!;)
Tak jako asi jo. Budu muset tu páku na jedný straně zkrátit a hotovo (to by mělo zapříčinit požadovaný efekt). Ale takhel to zatáčí taky, akorát to točí jako autobus .. jakoby na místě a rychle.
SH

Příspěvek od SH »

Varianta A - každá strana svůj pohon. Je to sice složitější ale nahradí Ti to diferenciál.
Severan

Příspěvek od Severan »

To bych s takovou jistotou netvrdil. Jinak v terénu otevřený diferák není zrovna nejvhodnější.

Severan
SH

Příspěvek od SH »

Severan píše:To bych s takovou jistotou netvrdil. Jinak v terénu otevřený diferák není zrovna nejvhodnější.

Severan
To je sice pravda, ale jako čistý diferák se to chovat taky nebude - 1/2 pohonu pojede pořád. Ale na cestě nebo doma na koberci bez diferáku to bude zase blbě točit... A teď si vyber...
Severan

Příspěvek od Severan »

Uvidíme, jak se s tím popere a bude následně spokojen. Jsem zvědav, kdy zveřejní další postup. Někdy je lepší začít od jednodušího a pak jít ke složitějšímu.

Severan
SQD

Příspěvek od SQD »

A proto sem se rozhodl pro možnost B. Vymýšlel sem hrozně dlouho jak udělat B, ale nevymyslel sem nic, co by bylo pro mě schopné...
Další fotky hodím, až budu mít zamontované obě převodovky, což bude snad brzo, ale momentálně musím navštívit železářství a nakoupit hooodně materiálu. :)
SQD

Příspěvek od SQD »

Další fotky. Předpokládané rozložení převodovek a taky si můžete povšimnout zkušebního vzorku (na pravém kole už se vzorek docela poved).

Obrázek

Obrázek
SQD

Příspěvek od SQD »

Jen tak mimochodem, taky sem si myslel, že když to zatáčí, tak musí přední náprava točit víc, ale neni to tak (aspoň podle mě) .. Tady v tom videu, asi v půlce, je záběr na kola za jízdy (při zatáčení) a tam je to vidět.

http://youtube.com/watch?v=gQp0FO-PTkY
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Zajdi do kovošrotů a vrakovišť a sběrných dvorů a ušetříš hooodně peněz :)
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
SQD

Příspěvek od SQD »

Odpovědět

Zpět na „Ostatní modely“