Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Royal Caroline - Panart - 1/47
Re: Royal Caroline - Panart - 1/47
No tak to je nádhera. Těším se až to bude hotové.
Jen neber to jako nějakou kritiku, já sem taky strašnej fotograf, ale chtělo by to bez blesku, za pořádného světla. Hodně pomůžou rady na tomto foru http://modelforum.upce.cz/forum/viewtopic.php?t=9271.
Jen neber to jako nějakou kritiku, já sem taky strašnej fotograf, ale chtělo by to bez blesku, za pořádného světla. Hodně pomůžou rady na tomto foru http://modelforum.upce.cz/forum/viewtopic.php?t=9271.
Zdravim. Po dlouhe době opět příspěvěk. Vysvětlil byste mi někdo, jak funguje capstan. Jde mi o to co je na přiložených obrázcích.
1) Silné lano od kotev vede někam do podpalubí. S tím bych problém neměl.
2) Na obr. 2 je ještě další (slabší) lano. které vede přes capstan a nějaké kladky. Tady už problém mam. K čemu toto lano slouží a kam vede????
Díky
Model už je v pokročilejším stadiu než je na fotkách, ale bohužel jsem líný fotit. Snad se přinutim do konce týdne něco nafotit a hodit to sem.

1) Silné lano od kotev vede někam do podpalubí. S tím bych problém neměl.
2) Na obr. 2 je ještě další (slabší) lano. které vede přes capstan a nějaké kladky. Tady už problém mam. K čemu toto lano slouží a kam vede????
Díky
Model už je v pokročilejším stadiu než je na fotkách, ale bohužel jsem líný fotit. Snad se přinutim do konce týdne něco nafotit a hodit to sem.

Nazdar,
je to perfektně vysvětleno např. v knize The Arming and Fitting of English Ships of War 1600-1815 ("dostupné" z www.farposst.ru).
Takže podle druhého obr.: To tlusté lano od kotvy (kabel) jde otvorem v zadní části hatche (mříže) do podpalubí. Zhruba nad tvým nápisem "Lano!!" je velmi mohutná kobylice (nebo jak je to česky) prostupující celou lodí (obr.1, mezi čísly 18 a 19), na kterou se kotevní lano namotá/přehodí, aby nesjelo s kotvou zpátky.
Při zdvíhání kotvy se používá tenké lano "messenger" (dříve "violin") tvořící uzavřenou smyčku. Směrem od přídě ho parta chlapů navazavalo ke kotevnímu lanu, u hatche zase odvazovala, dále bylo obtočeno (i několikrát) okolo capstanů (čím se přenášel tah na lano kotevní) a směrem zpátky ke přídi se vracelo v podstatě navolno.
Kladky slouží k vymezení okruhu. V případě starší violy byly vzadu a dosti namáhané, zde u messengeru jsou spíše "aby se nezamotal".
Nad prvním dělem nad nápisem "Lano!!" je naznačení spoje messengeru - na koncích dvě oka a svázané k sobě.
Radek
je to perfektně vysvětleno např. v knize The Arming and Fitting of English Ships of War 1600-1815 ("dostupné" z www.farposst.ru).
Takže podle druhého obr.: To tlusté lano od kotvy (kabel) jde otvorem v zadní části hatche (mříže) do podpalubí. Zhruba nad tvým nápisem "Lano!!" je velmi mohutná kobylice (nebo jak je to česky) prostupující celou lodí (obr.1, mezi čísly 18 a 19), na kterou se kotevní lano namotá/přehodí, aby nesjelo s kotvou zpátky.
Při zdvíhání kotvy se používá tenké lano "messenger" (dříve "violin") tvořící uzavřenou smyčku. Směrem od přídě ho parta chlapů navazavalo ke kotevnímu lanu, u hatche zase odvazovala, dále bylo obtočeno (i několikrát) okolo capstanů (čím se přenášel tah na lano kotevní) a směrem zpátky ke přídi se vracelo v podstatě navolno.
Kladky slouží k vymezení okruhu. V případě starší violy byly vzadu a dosti namáhané, zde u messengeru jsou spíše "aby se nezamotal".
Nad prvním dělem nad nápisem "Lano!!" je naznačení spoje messengeru - na koncích dvě oka a svázané k sobě.
Radek
Na těchto stránkách http://www.jotika-ltd.com/Pages/1024768/Granado_07.htm je nafocena starší verze s violou a otevřenou kladkou vzadu na loži hmoždíře. Vím o tom, protože Granado stavím, a i když se jedná o starší provedení, princip navázání kotevního lana na messenger je totožný.
Radek
Radek
Díky, už je mi to vcelku jasné. Jen ještě jeden dotaz. Silná lana vedoucí od kotev jsou 2. Bylo to teda tak, že se nejdřív namotá jedno lano a pak teprve druhé. (u Granada na těch fotkách mi je to jasné, tam jsou 2 messengery) Tady mi to příjde neproveditelné, aby zvedali obě kotvy najednou:/
To Granado od Jotiky je v tomto směru nereálné.
Zvedání kotvy (a ukládání kabelu do podpalubí) zaměstnalo téměř celou posádku a samozřejmě capstany, takže současná práce na více kotvách je vyloučená.
Radek
Zvedání kotvy (a ukládání kabelu do podpalubí) zaměstnalo téměř celou posádku a samozřejmě capstany, takže současná práce na více kotvách je vyloučená.
Radek
Tak moc díky za užitečné info. Jdu se do toho pustit 
Tady jsou slíbené fotky. Jedna polovina vnější strany lodě se již pomalu blíží k dokončení (už zbývá jen pár maličkostí). Na druhé půlce se pracuje. Je rozpracované zrcadlo a pracuju i na přední části.
Kýl obložený ořechovými lištami. Vypadá to lépe než překližka. (bohužel nemám dostatek materiálu, takže čekám s doděláním až dorazí)

Kýl obložený ořechovými lištami. Vypadá to lépe než překližka. (bohužel nemám dostatek materiálu, takže čekám s doděláním až dorazí)

Nazdar, poměrně mi "vadí" mosazné hřeby ve "wale". Máš pro ně nějaký vzor nebo podklad?
Radek
Radek
no vypadaj blbě, to uznávám. Zatím se rozhoduju, jestli celé wales nabarvím na černo (podle plánu ve stavebnici) a nebo jenom hřeby zamaskuju nejakou hnědou barvou. Líbí se mi barva dřeva, takže zatím u mě vede přetření hřebů. Nějaké nápady nebo názor na barvu wales?????
Ještě jedna "výtka" 
Havse holes neboli průvlaky na kotevní lano (a jejich zesílení) by měly mít oblé hrany, a to zejména směrem z díry dolů a do stran. Prostě aby se kabel nelámal a nezachytnul. Většina stavebnic obsahuje prostě vyřízlý díl bez poznámky o jeho obroušení.
Radek
P.S.: Hlasuju pro černou. (Ovšem s černěnými mosaznými díly.)
Havse holes neboli průvlaky na kotevní lano (a jejich zesílení) by měly mít oblé hrany, a to zejména směrem z díry dolů a do stran. Prostě aby se kabel nelámal a nezachytnul. Většina stavebnic obsahuje prostě vyřízlý díl bez poznámky o jeho obroušení.
Radek
P.S.: Hlasuju pro černou. (Ovšem s černěnými mosaznými díly.)
druhá polovina lodi je připravená na "zdobení". Rozhodl jsem se, že "wales" budou nastříkany černě, ale to až později.

Vyrobil jsem "cvičnou" lafetu. Nemám rád překližku (hlavně kvůli té nevzhledné hraně, která zbyde po řezání), proto většinu dílů, které budou vidět nahrazuji dřevem nebo obkládám lištami. Ještě to není úplně konečný vzhled. Chybí závěsy děl očka pro kladky atd...., ale takhle nějak bude lafeta vypadat. Lafety ze stavebnice se mi ani trochu nelíbily:( (k porovnání na fotkách, byly z překližky)., z původních dílů zbyla jan kola. Asi se budu snažit hlaveň začernit, ale počkám až to někdo vyzkouší!! To Mitom: Honem, honem

A poslední. Přilepil jsem na palubu nějaký ten světlík.

Vyrobil jsem "cvičnou" lafetu. Nemám rád překližku (hlavně kvůli té nevzhledné hraně, která zbyde po řezání), proto většinu dílů, které budou vidět nahrazuji dřevem nebo obkládám lištami. Ještě to není úplně konečný vzhled. Chybí závěsy děl očka pro kladky atd...., ale takhle nějak bude lafeta vypadat. Lafety ze stavebnice se mi ani trochu nelíbily:( (k porovnání na fotkách, byly z překližky)., z původních dílů zbyla jan kola. Asi se budu snažit hlaveň začernit, ale počkám až to někdo vyzkouší!! To Mitom: Honem, honem

A poslední. Přilepil jsem na palubu nějaký ten světlík.

Peta_V: No, tiež čakám kto to vyskúša prvý... 
Ja som pokusný králik na paluby, Ty môžeš skúsiť tie delá. Ja asi aj tak skončím pri čiernom spreji...
Ešte taká motivačná poznámka k delám: Ja tam (pravdepodobne) budem mať aj kolíky na oskách kanónov a to robím v 1/72...
A ešte jedna na zamyslenie. Aj Ty aj ja máme hlavne vzadu ukončené takým guľovitým útvarom. Na vrchu by ale ešte malo byť odliate oko, kadiaľ ide lano ktorým je delo priviazané k boku lode...
Čo sa týka preglejky (překližky), tak ja tým že skoro všetko farbím tento problém nemám až v takej miere, ale tiež sa snažím vyhýbať lakovaným hranám. ALE! - naprílkad kolesá na delách sú aj v reále (victory) z vrstveného dreva, takže tam je tá preglejka naopak veľmi vhodná...
Ja som pokusný králik na paluby, Ty môžeš skúsiť tie delá. Ja asi aj tak skončím pri čiernom spreji...
Ešte taká motivačná poznámka k delám: Ja tam (pravdepodobne) budem mať aj kolíky na oskách kanónov a to robím v 1/72...
Čo sa týka preglejky (překližky), tak ja tým že skoro všetko farbím tento problém nemám až v takej miere, ale tiež sa snažím vyhýbať lakovaným hranám. ALE! - naprílkad kolesá na delách sú aj v reále (victory) z vrstveného dreva, takže tam je tá preglejka naopak veľmi vhodná...
no tak já ty děla zkusím! Nejlepší by bylo, aby to dopadlo nějak takhle ( http://gallery.drydockmodels.com/album402/SanFelipe0028 ), ale jelikož nejsem chemik, tak to stříknu matnou černou pistolí a přes to matný lak a uvidí se. Nejdřív to vyzkouším asi na nějakém oku na uvazování lan:) Ale mam obavu, že barva nebude moc dobře držet:(. Na dělech je to jedno s těma se pracovat nebude, ale třeba "chain plates" (ty udělátka co drží napínací kladky v úponové lavici) se musej stříknout a pak teprve namontovat, tak tam asi bude problem s poškrábáním barvy:(
btw: už mám svůj vysněný model:) (sice ještě není hotový a je dosti drahý, aleeeeeeeeeeeeeee....................................je to nádhera:)
http://www.lauckstreetshipyard.com/kingfisher.html
galerie prototypu:)
http://www.lauckstreetshipyard.com/king ... ingfisher/
btw: už mám svůj vysněný model:) (sice ještě není hotový a je dosti drahý, aleeeeeeeeeeeeeee....................................je to nádhera:)
http://www.lauckstreetshipyard.com/kingfisher.html
galerie prototypu:)
http://www.lauckstreetshipyard.com/king ... ingfisher/
a ještě k uvázání děl. Viděl jsem fotky, kde byly děla jenom s tou koulí vzadu (jako to mám já) a na tom laně bylo udělané oko, které bylo navléknuté na tu kouli. Tak to udělám i já. Bohužel nemůžu najít žádný odkaz
. Třeba časem 
Chlapi, a co zkusit lihovky od AGAMy?
Severan
Severan
Nazdar, já mám děla a oka a vlastně všechno černé dělané černou matnou lihovkou od Agamy, je v ní jen trošku kápnuté ocean grey téže značky (Přesný poměr neznám, míchal jsem to asi ve 2 ráno po návratu z tahu a tak dlouho, až mi to prostě přišlo pěkné
). Vím, že pro některé musím teď být za kacíře či dinosaura, ale koneckonců, je to experimentální nízkorozpočtový model. Na kovových součástkách se musí fakt dávat bacha na poškrábání, ale jinak to celkem ujde. Co se týče ovázání koule vzadu na hlavni lanem, viděl jsem to taky, asi ve třech případech, jednou to byl model anglické lodi, jednou holandské a jednou ruské, vše, pokud se dobře pamatuji, 18. století. Ale byly to "jenom" modely, možná někdo zjednodušoval? Já to udělám taky tak, v mém měřítku dělat na dělo oko a ještě ním protahovat lano.. na to jsem líný:/
Blijte přes zábradlí, PŘES ZÁBRADLÍ!
Zkusil bych smíchat lihové brynýry od agamy. Jsou leštitelné.
Severan
Severan
Liehové Agamy mám, aj som nad nimi uvažoval, ale po nanesení a vyleštení stále púsťajú farbu. Jednou z možností by bol aj Alclad II. Len mám obavy, ako budú farby na mosadzi držať.
Pokud máš mosaz, tak jde použít brynýr, hlavně by se v něm vařili při teplotě cca 90 oC, po nalakování matným lakem by jsi pak měl dostat údajně téměř dokonalý povrch, jinak jde zakoupit - brynýr na mosaz.
Severan
Severan
- Krčmář Zdeněk
Nejlepší brynýr je pasta od Agamy naředěné ředidlem na pasty taky od Agamy a po zaschnutí vyleštit např ušošťourem. Jako podklad bych volil podle materiálu nejlepší asi bude Mr Resin od Gunze
Nazdar,
děla pěkný, ale ta kladka na třetí fotce je obrovská. Patřila by tam asi poloviční až dvoutřetinová - z fotky to nepoznám.
Naddimenzované nebo chybějící dělové kladky jsou bohužel problémem většiny stavebnic...
Radek
děla pěkný, ale ta kladka na třetí fotce je obrovská. Patřila by tam asi poloviční až dvoutřetinová - z fotky to nepoznám.
Naddimenzované nebo chybějící dělové kladky jsou bohužel problémem většiny stavebnic...
Radek
- midshipman
Ahoj, drobny doplnekkartonist píše:To Granado od Jotiky je v tomto směru nereálné.
Radek
Diky za opravu, třeba ji uplatním na modelu.midshipman píše:Ahoj, drobny doplnekkartonist píše:To Granado od Jotiky je v tomto směru nereálné.
Radek- provedeni na Granado je realne, vytahovani kotvy nezamestnalo temer celou posadku (nevesli by se ke kotevnimu vratku) a soucasna prace na obou kotvach je mozna a delala se pri pobirani volnejsich kotevnich lan. Samotne zvednuti tezke kotvy ode dna k pruvlaku se delalo po jedne kotve.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek