Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
mitom

Re: H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM

Příspěvek od mitom »

Tak, zopár ďalších fotiek:
ObrázekObrázekObrázek
ObrázekObrázek

Skúsil som urobiť klince do podlahy, kde to nebude vidieť. Je to varianta zo špáradiel v prírodnej farbe. Po zalakovaní ich rovnako ako na skutočnej Victory nie je skoro vôbec vidieť (na fotkách sú trochu sýtejšie farby, tak to viac vynikne).
Otázkou je, čo ďalej:
A) Nedávať ich vôbec. Vo výsledku mi to ale bude asi pripadať trocha nedorobené.
B) Dávať ich takto v prírodnej farbe. Po zalakovaní ich je trocha vidieť. Z diaľky menej. Pripadá mi to ale akési neprirodzené (špáradlá sú z bledšieho dreva ako paluba, po nalakovaní nasajú viac laku a stmavnú, ale kosi mi to nesedí).
C) Nedržať sa originálu a urobiť ich z tmavých namorených špáradiel ako tento japonec: http://homepage3.nifty.com/shiphome/victory-page8.htm.

Čo si myslíte vy ostatní? O pracnosť pri variantách B a C nejde. Času mám dosť a mám už aj kúpených 4000 špáradiel. Mne sa najviac pozdáva to C, aj keď to má najďalej od skutočnosti...
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
řeším podobný problém u svého Granada (ořechové lišty obšívky, resp. krémová paluba).
Nejdřív k tomu japonci - vypadá to zajímavě, ale srovnáním s fotkami to simuluje spíš zatérované díry než dřevěné zátky. (Mimochodem, jeho model je poněkud větší než tvůj.)
Volil bych B, případně s lehkým přimořením - existuje přece spousta odstínů. To na fotkách mi přijde dobré.

Máš vyrobené vzorečky pro porovnání variant B, C ? Problém je, že v reálu byly ty špunty po létech, kdežto modelově se dají vyrobit jen napříč.

Radek
Severan

Příspěvek od Severan »

kartonist píše:.....Problém je, že v reálu byly ty špunty po létech, kdežto modelově se dají vyrobit jen napříč.

Radek
Na základě čeho jsi k tomu došel? Můžeš to něčím podložit, Dost nepraktické na výrobu i skutečně.

Severan
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Já bych se přikláněl k variantě C). Ale posuzuju jen podle vzhledu (ne podle věrnosti). Takhle jak to máš vyfocený to (podle mě) postrádá ten správný efekt.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Severan píše:
kartonist píše:.....Problém je, že v reálu byly ty špunty po létech, kdežto modelově se dají vyrobit jen napříč.

Radek
Na základě čeho jsi k tomu došel? Můžeš to něčím podložit, Dost nepraktické na výrobu i skutečně.

Severan
Doložit nemůžu a jestli jsem mystifikoval, tak se omlouvám.
Vycházel jsem z mé stolářské/truhlářské praxe "špuntování" děr a z fotek palub lodí.

Radek
mitom

Příspěvek od mitom »

Severan: Je to tak, ako píše kartonist. Mám to tak aj na detailných fotkách paluby...
Severan

Příspěvek od Severan »

mitom píše:Severan: Je to tak, ako píše kartonist. Mám to tak aj na detailných fotkách paluby...
Můžeš poslat fotečku, rád bych to zhlédnul, viděl jsem variantu pouze jako dřevěný hřeb. Rád bych to zhlédnul. Moc díky.

Severan

PS: předpokládám, že takto byly tedy zakryty ocelové hřeby.
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím,
zajímavá debata ohledně řešení paluby vč.spojovacích dílů.Modeláři ve 100% vyrobí palubu tak, aby byla pohledově zajímavá.Hřeby, zalité hřeby, zátkování atd.Skutečnost je však trochu jinde.Paluby, zvláště horní, byly od slunce a kartáčů (napadly mě rajóny)vyšusované do světlé šedi.Nikde jsem však na takový model nenarazil.Proto vyhrává pohlednost, každá jiná rada drahá.
http://victory.novyweb.com/IMG_2774.jpg
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Debata na toto téma tady již někde proběhla a tuším, že Kpt. KL to popisoval dost přesně - koresponduje to skutečně s tím, co píše Žut.
Z vlastní praxe na Daru Pomorza to mohu rovněž potvrdit. Zátky v podstatě splývaly s deskami paluby. Není divu, protože téměř před každým vplutím do přístavu se paluba drhla směsí mazlavého mýdla, sody a dalších přísad (tzv. mydlinky). Tato směs se lila na palubu před řadu lidiček s rýžáky na násadách a ti lidičkové postupovali koordinovaně vpřed za neustálého drhnutí a šůrování. Pak se paluba spláchla mořkou vodou z požárního hydrantu. Jednou za čas se paluba i cihličkovala. Pokud se nepletu, používaly se na to pískovcové cihly. Bylo to vlastně něco jako osmirkování.
Díky těmto činnostem měla paluba šedavý odstín - jako starý, oprýskaný okenní rám. Ani známka po smrku, dubu, či jakémkoliv odstínu dřeva.

Ale estetika je estetika...

Zdenek
mitom

Příspěvek od mitom »

No, ja by som tú palubu chcel takú zašednutú, ale ako na to?...
Severan

Příspěvek od Severan »

Tak žuta musím potěšit, model s touto palubou jsem viděl.

Zde můžeš potěšit svoje srdíčko, najdou se i tací co to spáchají:

http://www.modellmarine.de/phpwebsite/i ... sition=9:9

Severan
ZBl

Příspěvek od ZBl »

mitom píše:No, ja by som tú palubu chcel takú zašednutú, ale ako na to?...
A co zkusit nějakou lazurul? Některé firmy je dokonce i tónují.
Zdenek
mitom

Příspěvek od mitom »

Tu je trocha problém ako zošediť to drevo a pritom nezošetiť ten čierny papier. Upravovať to drevo dopredu (pred nalepením čierneho papieru) je trochu problém, lebo sa po nalepení celej paluby z toho dreva dosť zbrusuje, aby bola podlaha v rovine a to by som sa mohol prebrúsiť až k tej nezašedenej vrstve. Navyše tanganyika je dosť tvrdé (husté) drevo, tak neviem, ako by to do neho vsiaklo.
Urobil som si mimo lode kus cvičnej paluby a budem skúšať na nej. Chcem to skúsiť s nejakým pigmentom (šedá krieda (CZ:křída)). Uvidím, aký bude výsledok. Prípadne vodové/olejové farby...

Zatiaľ sa aspoň hrám s delami...
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Tak potom by nezbývalo, než abys celou loď kromě palub velmi kvalitně zakryl a dal ji někam, kam na ni bude moci sluníčko :lol: .
To byl samozřejmě pokus o vtip.
Snad by dokázal poradit někdo, kdo se vyzná v patinování - možná Z. Krčmář. Sice se to jeho patinování odehrává na plastu, ale možná by se to dalo nějak pužít.
Zdenek
mitom

Příspěvek od mitom »

No práve niečo v štýle plastikárskeho patinovania chcem skúsiť (riedke priesvitné filtre). Len je v tom ten rozdiel, že plastikári na kus plastu drevo kreslia a ja potrebujem patinovať tak, aby som to drevo naopak nezakryl farbou.
Skúsim, uvidím, dám potom vedieť...
Karlík

Příspěvek od Karlík »

V drogerii prodávají vodorozpustné mořidlo na dřevo , odstín šeď holubí.Barvu papíru to neovlivní.
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
Krčmář Zdeněk

Příspěvek od Krčmář Zdeněk »

No, chtělo by to vyzkoušet, ale já bych zkusil po opracování šmirglem na hotovo natřít dřevo hodně zředěnou temperou nebo lépe vodovou barvou a po zaschnutí, lépe řečeno vsáknutí, bych čistým flanelem povrch utíral po směru léta dřeva tím se utře i tempera ze spár, protože nebude vsáknutá do podkladu. Možná by tudy cesta vedla. Možná by šlo použít i to šedé mořidlo na dřevo I když i ty filtry by mohly být tou vhodnou cestou.
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Pakliže chceš zachovat strukturu dřeva, docílíš to pouze mořidlem.Ostatní laborování je pouze ztráta času!Vymořování ušlechtilých dřev , je moje každodenní pracovní náplň.Dřevo se před mořením musí brousit vždy pouze po létech!!! Nejvhodnější jsou vodní mořidla, lihová mají snahu dělat fleky, je téměř nemožné s nima překrýt jakékoliv fleky.
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
bromep

Příspěvek od bromep »

Důležité je uvědomit si, že mořením nelze dřevo zesvětlovat. Světlými mořidly lze třeba do šeda mořit smrk, javor, světlý dub atd. Na barvu tvé paluby bych to viděl spíš na průsvitnou lazuru. To se dělá silně zředěnou barvou (pigmenty vhodné na lazury mají jemnou zrnitost). Osobně bych to dělal olejovými barvami a na dřevo nalakované -lépe se roztírá a hadříkem různě stírá, podle potřeby. Problém ale jsou černé mezery. Musel by ses vyhýbat:)
Další možnost je chemické vybělení dřeva a pak moření. Lze použít savo, peroxid vodíku, kyselinu šťavelovou. Tam je to dřevo od dřeva jiné (myslím účinky). Takže zkoušet. Mimochodem, má šikovná žena stříkala savem roh nad mým klasicistním stolkem proti plísní a ty fleky, které na tmavé dýze způsobila, mají přesně barvu té šedé paluby:(
mitom

Příspěvek od mitom »

Díky za tipy. Skúsim to na tej cvičnej palube čo sa bude dať a dám vedieť. Problém je, že tá paluba na modeli je už nalakovaná. A aj po zbrúsení tam nejaké stopy laku zostanú, tak neviem či to pôjde s tými vodou riediteľnými. Skôr asi tie pigmenty alebo silne rozriedené olejovky.

Bromep: vidíš, keď budeš robiť ďalší model, tak už máš materiál na palubu. Už len potom nejako vysvetliť žene, kam zmizol stolík... :)
roman96369

Příspěvek od roman96369 »

Zdravím,
tvuj model obdivuji už od začátku a velice mě zaujal. Dlouho jsem přemíšlel jaká bude moje další stavebnice a díky tobě už mám jasno. Teď už musím počkat pouze do 30 narozeniny cca 9 měsíců. Moje hodná žena mi slíbila, že když budu hodný tak mi tento model pořídí :). To ale není duvod proč do této diskuze zasahuju. Píšu kvuli podlaze. Nechci nijak radit nebo odrazovat, pouze píšu jak bych to udělal já, je to jenom můj názor a možná špatný. Ale udělat model s realistickou podlahou je sice pěkné. Podlaha bude vypadat velice věrně, ale kdo neví jak taková podlaha zkutečně vypadala, tak to těžko odcení a osobně si myslím, že se to k tomuto modelu ani nehodí. Naopak tvoje podlaha vypadá perfektně (mimochodem skvělý nápad s tím papírem, až budu dělat podlahu tak bych to potřeboval vysvětlit nějak detailně :) ale zpět vypadá perfektně, ale chybí tomu ten detail kolíků. Proto bych to udělal jako ten japonec a v tomhe případě bych kašlal na zkutečnost. Kdo neví jak podlaha na Victory zkutečně vypadá (a to je věčina), tak z toho bude unešen rozhodně víc než z namořený špinavý podlahy :).
taby

Příspěvek od taby »

Máš pravdu.
Ale pokud to povím hodně zjednodušeně, tak někdy jde spíše o princip a věrnost než o "líbivost". ;)
Nicméně to bude vždy volba každého z nás, kterou cestou se vydá.
mitom

Příspěvek od mitom »

Teraz som si dal na cca mesiac od Victory pokoj a staviam nemeckú ponorku triedy VIIc od Revell. Mierka rovnako ako Victory teda 1/72 (No nekúp to!... :) )
Čo sa týka paluby,urobil som si takú malú testovaciu palubu a podarilo sa mi dosiahnuť farbu rovnakú ako na reálnej lodi. Len by sa to nesmelo lakovať, čo je problém. Ďalší problém je, že sa tým zašedivia aj tie čierne výplne medzi doskami a to už tak pekne nevyzerá. Celkove môžem povedať, že najlepšie asi vyzerá takáto "modelová" paluba, ako mám teraz. Ešte vyriešiť farbu kolíkov a pôjdem to tobiť...
kartonist

Příspěvek od kartonist »

mitone, nezkoušel jsi namísto lakování voskovat? Je to pracnější, ale někdy (podle dřeva) se povede perfektní povrch. Viz také napouštění "tung oil".

Radek
roman96369

Příspěvek od roman96369 »

K tomu voskování, jsem truhlář a už jsem se s tím také setkal. Je pravda, že to vypadá moc pěkně, ale vniká zde problém, že vosk i olej vysychá a musí se čas od času znovu napustit a naleštit. To u takovéhoto modelu není dost možné.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“