Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Wappen von Hamburg 1:72

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
bromep

Re: Wappen von Hamburg 1:72

Příspěvek od bromep »

Zdravím. Po mnoha letech jsem se vrátil co by začátečník k modelařině a cca po 2 letech (s přestávkami)
zcela osamocené stavby jsem objevil zde tuto skvělou společnost stejně ujetých lidí. Už skoro týden pročítám
forum o Victory, o tom o jakých podrobnostech (historických, námořnických, konstrukčních....) tu polemizujete
a tiše Vám závidím to množství různých podkladů a pramenů a zejména možnost vidět to vše v reálu. Ale k věci.
Rád bych zjistil, je li mezi vámi někdo taky tak šílený, kdo si vybral ke stavbě Wappen Von Hamburg dle plánů.
K této lodi prakticky existuje jen (tedy pokud vím já) soubor plánů na 4 listech, z toho jeden snad univerzální
pro Něm. lodě této doby. Na plánu je několik podivností, které jsem sice už vyřešil po svém, ale po objevení tohoto webu a zjištění co je opravdová modelařina, bych to třeba ještě nějak napravil. I já bych mohl přispět
svými profesními zkušenostmi. Tento model stavím nekolorovaný ve stylu dobových modelů ( 100 - 150 let staré dřevo dle požadovaného odstínu, zlacení plátkovým zlatem, šelaková politura a j.)
Malý příspěvěk, nevím jestli znáte: www.shipmodel.ru. fotky se supr rozlišením!
bromep

Příspěvek od bromep »

tu je nekolik fotek:Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
zbuky

Příspěvek od zbuky »

Skvělá práce!
BRadek

Příspěvek od BRadek »

Mnozí potřebují do začátku poradit. Ty jako začátečník nebo s malými zkušenostmi, nebo bez zdrojů informací nevypadáš ani náhodou. Super. Jen přidej i foto celé lodi.
Radek
stolinda

Příspěvek od stolinda »

Tak ty figurky to je parádní věc, na to jak jsou malé je máš pěkně propracovaný. Můžeš mi říci jak si je dělal? Docela by mě zajímalo jestli jsou ze dřeva a nebo jsi použil jako náhrašku jiný materiál. Přejí další úspěšnou práci. Stolinda
bromep

Příspěvek od bromep »

Ahoj všem. Děkuji za komplimenty. Skutečnost je taková, že po "modelu" ze špejlíve 13 a Igra Golden Hind na vojně je toto můj první skutečný model. Jako muzejní restaurátor využívám svých možností a znalostí a taky vybavení. A ona práce na věcech
z doby předloh našich modelů je vlastně taky modelařina. Chybí mi však důslednost
v precizním dodržování plánů (původně jsem zamýšlel vyrobit pouze stylový bytový doplněk). Po
objevení tohoto vebu bych nejradši začal znova. Včera jsem byl ale uklidněn objevením
fotky jiného plánu a zjištěním, že se už jen příčný řez liší od mého plánu (hranatější
pod vodou). A stavebnice Corel je také trochu jiná. Čemu věřit? Jak řešíte rozdílnosti
různých autorů? Nebo stavět jen známé a ověřené?
Zde jsou tedy ještě nějaké fotky souč.stavu i s ukázkou bižuterie.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

To Stolinda: figurky muzikantů (celkem 19) jsou vyřezané (jako budou úplně všechny ozdoby)
Při této velikosti je velice důležitá kvalita dřeva. Musí být co nejtvrdší a bez
pórů. Ořech, mahagon, dub, jilm, jasan, lípa, jsou nevhodná. Tyto jsou ze starého habru
(starý hoblík) jedna mi trvá cca půl hod. Konzolky na posl. fotce jsou každá ze 3
kusů staré hrušky. Lafety ze 150 let staré třešně (stejně jak obšívka)
závlačky kol a hřeby (ne na trupu) jsou zalamované
0,3 tuhy mikrotužky. Hlavně odlité z cínu do formy ze sádry na opravy porcelánu (mnohem
tvrdší, umožňuje vyrýt znaky a erby, na rozdíl od lukoprenu a pod.) Tato je zatím barvená. další budou chemicky patinované (to lze na hnědo, černo, měděno, i kombinace).
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Stavěl jsem "Berlin" podle německých plánů. A "Wappen von Hamburg" mě láká moc, ale když, tak bych stavěl v měřítku 1:48, nevím. Zatím mám rozpracované plány na flautu "Derflinger". Tvoje práce je super. Na mail jsem Ti poslal odkaz na nějaké plány, tak se podívej.
Petr
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
velmi vítám, že jsi se přiznal ke své profesi. :) Což takhle napsat a nafotit pár článků třeba o výrobě hlavní, chemickém barvení kovů a podobně. Plně si uvědomuju, že po stránce uměleckého talentu (třeba rytiny a řezby) jsem o třídu vzadu, ale pokud by tu byla inspirace, můžeme se všichni dostat dál.

Další věc, která by mě zajímala, je shánění materiálu. Staré dřevo bych nějak chápal, ale co sádra, barvy... máš jako restaurátor nějaké extra zdroje ze zahraničí anebo je to dostupné i u nás?

Předem díky, Radek
taby

Příspěvek od taby »

jj. Také mne zaujala ta sádra na opravu porcelánu. ;)
mitom

Příspěvek od mitom »

Ááá! Tak reštaurátor v múzeu? Tak to vysvetľuje tie krásne vyrezávané figúrky...
Tie delá nemajú chybu...
kopi

Příspěvek od kopi »

Ahoj,
na to,že je to první model,skvělá práce.Někdo dělá v továrně,tak si sežene plechy.Někdo dělá restaurátora,tak si sežene 150 let starou hrušku.To bych ještě pochopil,aly ta sádra a ty hlavně by mě fakt velmi zajímali.I když jsou "jen barvené".:D
taby

Příspěvek od taby »

Trochu jsem googloval a je ta sádra něco jako toto: http://www.bome.cz/index.php?sortiment/3.html
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Lod vypda skvostne:) . Me by zajimalo to drevo. Jak se da sehnat (jestli to teda vubec jde, abych nemusel nic kacet :) )?
bromep

Příspěvek od bromep »

Až budu dělat formu na odlévání třetí velikosti hlavní budu se snažit fotit a něco sem sesmolím.

Co se týká materiálů i technologií, je to jednoduché. stačí se poohlédnout po technologiích jiných zájmových oborů (je fakt, že člověk někdy ani neví, že takový obor, natož technologie vůbec existují.)

Sádru na opravu porcelánu jsem objevil ve frontě ve Zlaté lodi (výtvarné potřeby) v Platýzu v Praze. Ptal se na to jeden člověk přede mnou, tak jsem to koupil taky. Nevím, jak se to přesně jmenuje, ale když jsem to kupoval podruhé, řekl jsem to takhle a věděli přesně co chci. je to na váhu a dělá se s tím jako s obyč. sádrou. Akrát to po ztvrdnutí (10 min.) po ťuknutí o sebe zvoní. Vypadá to jak neglazovaný porcelán. první forma mi vydržela 20 kusů zatím bez opotřebení.

Chemické patinování cínu je zas obor vitrážistů (děkuji tímto své kolegyni). metoda Tiffani používá měděné samolepící pásky různé šíře (a tloušťky 0,07 mm, což je v měřítku 1:75 5mm reálného plechu - nevím z čeho děláte obšívky ale kdybych ji dělál já, nic jiného by mě nenapadlo). Těmito páskami se oblepují skla a pak se pájkou cínují. na to se prodávají patinovací vodičky, lahvička 75 kč s daní. 3 odstíny jak jsem psal. mají to
všude, kde mají věci na Tiffani. páskami, s následným cínováním a patinováním se dají dělat panty, kování, obruče sudů, já tak mám opásané i lafety děl (hlavně se mi dají zvedat a sklápět), různé mříže a lucerny.

Co se týká dřeva, do r. cca 1850 se dýhovalo silnými (2-3mm) dýhami na klíh. ty se dají buď odpařit, nebo lépe odpařit z dýhy zbytek dřeva zezpoda. tak ze dá zachovat i původní politura. to dřevo pak má nenapodobitelnou barvu (oxidace vsáklé pryskyřice, působení UV) i patinu. Jinak u Prahy žije človíček, jehož koníčkem je dřevo jako materiál. Nařeže dýhy jak tlusté chcete (myslím od 0,8 mm - i kalibrované) a z materiálu jaký chcete (běžně ořech, třešeň, hruška, javor, jilm, jasan, akát, dub, i některá exotická). vybrat si můžete i kresbu, i barvu. Zkusím se zeptat, jestli sem můžu pověsit na něj mail.

Rád bych se zeptal také já. Jak je to s těmi rozdíly v plánech od různých autorů? A jak se vůbec posuzuje na soutěžích (že nechci soutěžit jste asi pochopili tím jak se rozepisuji ;)? To se ukáže plán rozhodčímu, ten vezme šupleru a jede? Prostě mě to zajímá.
bromep

Příspěvek od bromep »

To Taby. Tyto sádry neznám, ale toto je taky obor, který má pro nás myslím netušené možnosti. jejich otiskovací hmoty jsou super. V práci mám nějakou dvousložkovou, ta tuhne asi 2 min a není nutno separovat. Kdo dělá ozdoby tlačené do formy, není nic lepšího.
bromep

Příspěvek od bromep »

Tak jsem zkusmo zjistil, že ta patina na cín funguje i na tu měď. Vím, není to rovné, ale je to na rychlo.
[imgr]portal/img/gallery/581_1201697029.jpg[/imgr]
Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Můžeš prosím uvést, kde přesně nakupuješ (e-shop)? Našel jsem poměrně dost patin v uměleckých obchodech, nicméně nechce se mi kupovat naslepo a zjišťovat, která se jak chytí. (Nejlépe na mosaz.)
Pod "BOHLE" jsem našel jen nářadí.

Díky, Radek

BTW: Možná by nebylo od věci přesunout příspěvky od #10 do samostatného vlákna. (práce admina nebo moderátora)
bromep

Příspěvek od bromep »

Patiny jsem nikdy nikde nekupoval. Má je moje kolegině (je to značka ProVetro). Jsou prý lesk i mat ale všechny jsou určené na cín. určitě existují i speciální na měď (mosaz) ale to už není věcí vitráží. Na malém kousíčku mědi jsem to skusil a ztmavlo to a drží to. sice trochu flekaté, ale nijak jsem to neodmašťoval. chce to zkoušet.
Žut

Příspěvek od Žut »

To jsou věci, co mi vyráží dech.Jen žasnu nad uměleckým zpracováním figurální výzdoby modelu.Je to nádhera.Já jsem bohužel ryze technický typ a to mi při stavbě modelů dost vadí.Na mé Victory jsem figurální výzdobu byl schopen , po mnoha pokusech, realizovat jen z kousku pryskyřice a zubařskými frézkami.Je to hrůzostrašné řešení, ale navíc nemám.Moc vítám Tvůj vstup do MoNaKo a dobré rady k patinaci brzy využiji.
Modelářská chemie by si možná zasloužila vlastní nit.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Podívejte se nahttp://advantage-fl.cz/index.php , kde jsem koupil oxidační mořidlo na barevné a drahé kovy, které používám na měď i mosaz a ještě jsem tady koupil frézky o růměru 0.5mm právě na výrobu ozdob na lodi. Ty frézky mají od průměru 0.5mm nahoru po 0.1mm. Na cín jsem to ještě nezkoušel.
Jinak různé úpravy kovů jsou popsané třeba na http://mujweb.atlas.cz/www/perina_mcb/Kovy/Kovy.htm.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Nerad se vměšuji do něčeho čemu absolutně nerozumím,tím myslím modely historických plachetnic ale zatím Ti niíkdo neodpověděl na Tvé otázky .Nejsem vyložený céčkař ,jednou jsem se zúčastnil takové soutěže v Jablonci n.N.s modelem FR.Zubrzycki ,tj polská nákl.lo´d..Na soutěžích jsou modely rozděleny do jednotlivých kategorií.Ta nejzákladnější asi je ,lodě s vlastním pohonem a plachetní.Ty mají pak další odnože. (www.svazmodelaru.cz) Co se týká plánů je to tak jak říkáš.Ve většině případů se schází stejné složení rozhodčích a modely které tam jsou všichni znají,takže každý ohodnotí lo´d podle určitých kritérií a pak je obodují.Párkrát jsem byl svědkem pře o rozdílech na modelu,hádali se lidi kteří tomu třeba vůbec nerozuměli,ale bylo to na plánku a oni se drželi plánu.Co se týká více plánů ,tak Ti radím aby ses držel jen jednoho, protože je můžou malovat ruzní lidé ,bez dobrých podkladů .I když sám nejsem ve Svazu ,myslím ,že by Tvé zkušenosti a modely které stavíš zajímalo víc lidí .Budeš -li chtít ,dám Ti kontakt na člověka se kterým by sis určitě měl co říci.
kopi

Příspěvek od kopi »

ale bylo to na plánku a oni se drželi plánu
Ale o tom to je,držet se plánů,protože nemůeš stavět podle kdejaké malůvky.Na soutěži je to tak,že tam postavíš loď na stůl a k ní položíš plány.Rozhodčí si pak vemou loď i s plány a měří a měří.Je tam tolerance podle délky modelu,většinou - s ohledem na délku modelu je to 5 procent.Samozřejmě,že plány nemusí být vždycky stopro,ale jestli-že uděláš oproti plánu nějakou změnu - tvar,barva,tak to musíš opět doložit,jak jsi na tohle přišel.Proto pak mohou vzniknout diskuse,jak by to asi mělo být.
Je celkem logické,že plány jedné lodě se mohou lišit.Záleží kdo je vydal a jak si je upravil,aby nemusel platit autorská práva.Takže najít originální plány není jen tak.
Bleder

Příspěvek od Bleder »

Takže najít originální plány není jen tak

Asi nejlepší a nejvěrohodnější plánky jde najít a koupit : www.ancre.fr Něco mám a něco jsem měl možnost vidět a jsou super.
Bleder
kopi

Příspěvek od kopi »

Bleder píše:Takže najít originální plány není jen tak
Asi nejlepší a nejvěrohodnější plánky jde najít a koupit : www.ancre.fr Něco mám a něco jsem měl možnost vidět a jsou super.
Asi tak.Ono kvalitní plán nestojí zrovna málo,ale zase se to vyplatí.Ancre je samozřejmě špička.A dělat podle nějakých náčrtů prostě nejde.
Ještě bych se vrátil k těm rozhodčím.Jsou to samozřejmě také lidé a mohou se někdy mýlit.Historické plachetnice jsou dost složitá věc a bohužel podkladů někdy není moc.Takže na zcela banální věc může vzniknout několik názorů.Ale nemohu souhlasit,že ti rozhodčí by tomu nerozuměli.Alespoň ne ti naši.
Bleder

Příspěvek od Bleder »

kopi píše:
Bleder píše:Takže najít originální plány není jen tak
Asi tak.Ono kvalitní plán nestojí zrovna málo,ale zase se to vyplatí.Ancre je samozřejmě špička.A dělat podle nějakých náčrtů prostě nejde.
Ještě bych se vrátil k těm rozhodčím.Jsou to samozřejmě také lidé a mohou se někdy mýlit.Historické plachetnice jsou dost složitá věc a bohužel podkladů někdy není moc.Takže na zcela banální věc může vzniknout několik názorů.Ale nemohu souhlasit,že ti rozhodčí by tomu nerozuměli.Alespoň ne ti naši.
Jo za kvalitu se taky platí,ale podle toho co vím a po pár zkušenostech osobně vím,že někteří by za takoví plán dali 5kč,ale ještě 4 aby se jim poslalo zpátky.
Bleder
Odpovědět

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“