Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
úprava serva
Re: úprava serva
Když bych chtěl upravit servo, aby se otáčelo o 360°, tak musím odstranit potenciometr, že? Nebo ho vyměnit za precizní, což by ale bylo značně nákladné a navíc sehnat ten správný rozměr...
No, k otázce .. Co se tedy stane, když vyřadím potencimetr? Servo nebude proporciální, nebo něco jiného?
No, k otázce .. Co se tedy stane, když vyřadím potencimetr? Servo nebude proporciální, nebo něco jiného?
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,..

je třeba potenciometr nahradit odpory, je o tom někde článek od p.Černého zkus pohledat.
U některých serv lze potenciometr ponechat a jen odstranit mechanickou část, která jím otáčí. Pak se ovšem servo chová jako klasický regulovaný elektromotor, takže se může otáčet jistě i více než o jednu otočku ;-).Ante píše:je třeba potenciometr nahradit odpory, je o tom někde článek od p.Černého zkus pohledat.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
při pouhém odpojení potenciometru od pohonu vzniká pak problém s neutrálem servo tam nechce zastavit.
Ano vznikne neproporcionální naviják. Pokud chceme proporcionální je třeba potenciometr nahradit odpovídajícím více otáčkovým potenciometrem.
Ano vznikne neproporcionální naviják. Pokud chceme proporcionální je třeba potenciometr nahradit odpovídajícím více otáčkovým potenciometrem.
TADY
http://www.hcbohumin.cz/UPRAVA_SERVA.pdf
máte kompletní návod na předělání serva - dá se použít i jako naviják, tak není třeba vyhazovat zbytečně moc peněz za originál naviják :-)
máte kompletní návod na předělání serva - dá se použít i jako naviják, tak není třeba vyhazovat zbytečně moc peněz za originál naviják :-)
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
No, tak proto se to nahradí těma odpůrkama, nebo trimrem, aby se to dalo vyladit, ne?Ante píše:při pouhém odpojení potenciometru od pohonu vzniká pak problém s neutrálem servo tam nechce zastavit.

Díky moc, to sem potřeboval.msob píše:TADY

Ten návod je dobrý - upozorňuje na to, že u většiny serv potenciometr tvoří jedno z ložisek výstupního hřídele, takže ho nelze jednoduše odstranit. A bacha, některá serva nemají ozubení po selém obvodu výstupního kola.
Ano a některá ho mají, jen stačí odstranit mechanickou zarážku. Možná to je už v tom výše zmíněném návodu, ale lepší napsat 2x, než vůbec ;-).SH píše:A bacha, některá serva nemají ozubení po celém obvodu výstupního kola.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Popisy jak upravit serva na trvale se točící a nebo proporcionální naviják najdete:
Zdroj: Michal Černý (micer)
a/ RCR 8/2001 pro servo HS300 (www.micer.wz.cz - serva)
b/ RCR 9/2002 pro servo HS303 (dtto)
c/ RCR 11/2002 pro servo HS322 (dtto)
d/ RCR 10/2005 pro výchylku 180 stupňů (příbuzná problematika)
vše je to pro Hitec ne kvůli tomu že bych je preferoval, ale mají servozesilovače, které to dobře snáší, například z digitálních servozesilovačů to skoro nejde, jsou vyladěné na to v čem jsou a jinak kmitají jak blbci
2/ RC modely 2/1999, jde to jen ze serva ST-1, do jiného se mi nikdy nepodařilo snímání vecpat a napojit (www.micer.wz.cz - serva - úplně dole)
Zdroj: Michal Černý (micer)
a/ RCR 8/2001 pro servo HS300 (www.micer.wz.cz - serva)
b/ RCR 9/2002 pro servo HS303 (dtto)
c/ RCR 11/2002 pro servo HS322 (dtto)
d/ RCR 10/2005 pro výchylku 180 stupňů (příbuzná problematika)
vše je to pro Hitec ne kvůli tomu že bych je preferoval, ale mají servozesilovače, které to dobře snáší, například z digitálních servozesilovačů to skoro nejde, jsou vyladěné na to v čem jsou a jinak kmitají jak blbci
2/ RC modely 2/1999, jde to jen ze serva ST-1, do jiného se mi nikdy nepodařilo snímání vecpat a napojit (www.micer.wz.cz - serva - úplně dole)
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
Co se týká úprav serva. Jak tu bylo řečeno, základním principem je přerušení zpětné vazby což znamená odpojení snímacího potenciometru od výstupní hřídele. Ten návod s obrázky je výborný a velice názorný. Jak tu padlo, potíž že potenciometr obvykle tvoří mechanické uchycení výstupní hřídele, proto ho nelze jednoduše odstranit, ale je třeba ho tam nechat a místo něj na vývody připájet ty odpory nebo lépe trimr (možnost přesného doladění neutrální polohy). Potom ta potřeba odstranit mechanické překážky bránící plnému otáčení. S neutrálem však bývá bez dalších úprav problém. Jelikož servo je konstruováno pro přesný pohyb a držení přesné polohy, je neutrál servozesilovače velice úzký, což není příliš pohodlné a vyhovující při použití upraveného servozesilovače/serva v roli regulátoru, navijáku apod. V těch návodech od M. Černého se to řeší nahrazením několika součástek na servozesilovači za jiné s poněkud odlišnými parametry. Problém že návod platí pro konkrétní typ servozesilovače a přestože princip je stále stejný, nelze ho jednoduše přenést na jiné typy, protože uspořádání součástek na plošném spoji se může lišit. Pokud jsou součástky řídící parametry servozesilovače součástí integrovaného obvodu, nedá se s tím dělat už vůbec nic. Pokud ne, je to možné (viz. zmíněné návody), ale práce se SMD součástkami je pro amatéra dost piplavá a náročná záležitost.
No, pro mě to problém nebude. Než sem začal dělat do modelařiny, asi tři roky sem se piplal s elektronikou. Blikátka, pískátka...PetrP píše:Co se týká úprav serva. ....

-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 2570 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od petr hájek
-
- 22 Odpovědi