Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
dřevěná paluba
- Pepa Darvaš
Re: dřevěná paluba
Čím, nebo jakým dřevem udělat palubu na bitevní lodi Richelieu?Popřípadě uvítám jak to provézt.Dělal jsem to z bukových hranolků, mezi jsem dával černý papír ,ale moc se mi to nepovedlo.Netrefil jsem přesné rozměry prkének a tak se stalo, že se to celé rozjelo a bylo to ošklivě klikaté.Zkoušel jsem prkýnka namalovat na tapetu ,taky se mi to nelíbilo a tak bych uvítal něco jiného.Předem děkuji za odpovědi
Toto už tu několikrát popisoval třeba Seveřan.... udělá palubu z laminátu, pod ní nalepí vzor paluby který si udělá v počítači a poté začne podle vzoru lepit prkénka. Celé to potom vlepí jako palubu.
Co se týká černých spár, myslím, že to dělá tak, že nařeže prkénka podle velikosti, dá dohromady a poté na bok přilepí čenrý papír (jako hřbet knihy). Po zaschnutí lepidla se papír rozřízne podle prkének a lepí na palubu. Pak se celek přebrousí.
Svoji palubu na melodii chci udělat stejně, s tím že jako zdroj dřeva použiji balsové prkénko tloušky 1mm, které nařežu na pásy potřebné šířky a délky...
Co se týká černých spár, myslím, že to dělá tak, že nařeže prkénka podle velikosti, dá dohromady a poté na bok přilepí čenrý papír (jako hřbet knihy). Po zaschnutí lepidla se papír rozřízne podle prkének a lepí na palubu. Pak se celek přebrousí.
Svoji palubu na melodii chci udělat stejně, s tím že jako zdroj dřeva použiji balsové prkénko tloušky 1mm, které nařežu na pásy potřebné šířky a délky...

NeJaToD team
- Pepa Darvaš
dík Ivo zkusím to
Já jsem u Springera použil plaňky 2x5 a černé papírové pásky jsem nařezal a nalepil na hrany předem Herkulesem. Plaňkoval jsem do 5min epoxidu a celé to po přebroušení několikrát přelakoval lodním lakem. Pod plaňky jsem samozřejmě nejdřív nakreslil jejich rozložení.
Radek
Radek
- Pepa Darvaš
To jsem právě já neudělal ,že jsem si to nenamaloval.Z jakého dřeva se dělaly paluby na historických lodí Radku?
Teď jsi mě dostal.Pepa Darvaš píše:To jsem právě já neudělal ,že jsem si to nenamaloval.Z jakého dřeva se dělaly paluby na historických lodí Radku?
Na vojenských lodích samozřejmě teak, angličané později přecházeli na železo.
Jestli myslíš modely, tak se používají 0,5mm pásky tanganiky nebo jiných světlejších dřev. Vcelku se mi osvědčilo dávat mezi ně místo papíru nitě a lepit to herkulesem.
Radek
Ja na Victory dávam tanganyiku a čierny papier. Po dĺžke hrubší papier a na úzke strany tenší. Lepím to tak, ako písal Severan a ako je to aj v tomto fóre v pracovných postupoch. Všetko lepím herkulesom. Potom brúsim, lakujem, brúsim, lakujem,...
Na jednom člne som použil čiernu niť. Ide aj to, ale pri takýchto väčších palubách mi pripadá lepší ten papier - dá sa zabrúsiť to roviny s tým drevom a vyzerá to ako v reále.
Na jednom člne som použil čiernu niť. Ide aj to, ale pri takýchto väčších palubách mi pripadá lepší ten papier - dá sa zabrúsiť to roviny s tým drevom a vyzerá to ako v reále.
Jenom upřesním IVA: Použil jsem 0,2 laminátovou desku a na tu jsem lepil prkénečka nařezané z dýhy. Po dokonční jsem na polotovar paluby položil svačinovou fólii, zatížil sklem. Po vytvrzení lepidla jsem sejmul fólii se sklem a přebrousil, pak už jen lakovat. Pokud máš prohlou palubu v obou směrech, tak to bude chtít použít jiný postup. 60 cm paluba se dá spáchat za jeden večer včetně nařezání prkének, samozřejmě bez lakování, to je největší otrava. Dřevo chce použít bez výrazné kresby.
Ideální na řezání je mít pilu co má třebas Kartonist, jinou variantou je nařezat dýhu na hydraulických nůžkách třebas zrovinka na dýhu, nebo plech či papír. Pokud řežeš v ruce tak se mě osvědčilo polepit dýhu z obou stran samolepícím papírem. Z jedné strany je potisknut šířkou, eventuelně i délkou prkének, nařežu pásky a ty eventuelně pozkracuju dle potřeby. Používám k tomu balzoříz - skalpel.
Mrzí mě že jsem nenafotil postup, někdy to udělám a šoupnu sem pokud to někoho bude zajímat.
Severan.
Ideální na řezání je mít pilu co má třebas Kartonist, jinou variantou je nařezat dýhu na hydraulických nůžkách třebas zrovinka na dýhu, nebo plech či papír. Pokud řežeš v ruce tak se mě osvědčilo polepit dýhu z obou stran samolepícím papírem. Z jedné strany je potisknut šířkou, eventuelně i délkou prkének, nařežu pásky a ty eventuelně pozkracuju dle potřeby. Používám k tomu balzoříz - skalpel.
Mrzí mě že jsem nenafotil postup, někdy to udělám a šoupnu sem pokud to někoho bude zajímat.
Severan.
Díky za doplnění a pokud mohu trochu mluvit za Kebu tak ten postup nafoť a pošli na MoNaKo jako članek, tam se neztratíSeveran píše:Jenom upřesním IVA: Použil jsem 0,2 laminátovou desku a na tu jsem lepil prkénečka nařezané z dýhy. Po dokonční jsem na polotovar paluby položil svačinovou fólii, zatížil sklem. Po vytvrzení lepidla jsem sejmul fólii se sklem a přebrousil, pak už jen lakovat. Pokud máš prohlou palubu v obou směrech, tak to bude chtít použít jiný postup. 60 cm paluba se dá spáchat za jeden večer včetně nařezání prkének, samozřejmě bez lakování, to je největší otrava. Dřevo chce použít bez výrazné kresby.
Severan.

NeJaToD team
No, abych řekl pravdu, já jsem si to poněkud ulehčil, chtěl jsem, aby paluba vypadala...no ne úplně nově. Starší lodě mívaly palubu dost zaflikovanou, spáry se opravovaly zalitím dehtem.
Pro svůj parník(měřítko asi 1:20 )jsem použil borové lišty 2x4 mm, boky jsem natíral černou tuší.I když jsem semtam přetáhl, či se tuš více rozpila, tak celkově jsem byl po dohotovení s výsledným efektem spokojen..paluba vypadá opravdu jak na starém parníku.
Lišty jsem lepil epoxy 1200 na palubu z překližky, při lepení jednoduše přichytil špendlíky.Postupoval jsem oboustraně - krok tak po 3-4 lištách Po zatuhnutí jsem nakonec ocelovou stěrkou natáhl na povrch tenkou vrstvičku už tuhnoucí epoxy, čímž jsem jednak zatmelil spáry a udělal povrchovou víceméně vodovzdornou úpravu. tomarack
Pro svůj parník(měřítko asi 1:20 )jsem použil borové lišty 2x4 mm, boky jsem natíral černou tuší.I když jsem semtam přetáhl, či se tuš více rozpila, tak celkově jsem byl po dohotovení s výsledným efektem spokojen..paluba vypadá opravdu jak na starém parníku.
Lišty jsem lepil epoxy 1200 na palubu z překližky, při lepení jednoduše přichytil špendlíky.Postupoval jsem oboustraně - krok tak po 3-4 lištách Po zatuhnutí jsem nakonec ocelovou stěrkou natáhl na povrch tenkou vrstvičku už tuhnoucí epoxy, čímž jsem jednak zatmelil spáry a udělal povrchovou víceméně vodovzdornou úpravu. tomarack
Všechno zůstane jinak !
Ty staré paluby jsou dost diskutabilní. Myslím, že Kapitán tady o tom někde už kdysi psal. Nelze počítat s tím, že na vojenské lodi (ať plachetnice či motorová) by byla paluba "zašmírovaná". Tam se vše pulíruje a čistí, takže jediná patina na palubě je "zašlost" dřeva, něco jako zešednutí způsobené čistícími prostředky (mazlavé mýdlo, soda, písek) a povětrností.
Pokud by byla řeč o civilních pracovních lodích, tak tam možná snad, protože posádka měla jinou náplň práce než šůrování paluby..
Zdenek
Pokud by byla řeč o civilních pracovních lodích, tak tam možná snad, protože posádka měla jinou náplň práce než šůrování paluby..
Zdenek
Pepo,to co tu píšu není jen z mých zkušeností ale rozumy jsem posbíral od různých kamarádů, lodičkářů! Paluba by měla být ze dřeva bez výrazných lét. Javor, lípa, buk, , olše , ne smrk či borovice.Černý papír na znázornění spár tak do M1:25 potom je lepší obarvené lepidlo.Stačí Kanagom obarvený acetonkou .dispersní lepidlo tuší .Epoxid není nutný, nejdůležitější je Důkladná impregnace!!!Kam se dostane voda,napáchá těžko odstranitelné škody.Dobrá je horká fermež, potom jak je kdo zvyklý ,vhodné je palubu lepit na podklad z překližky či laminátu ,není to ale nutností.Mám některé modely asi 10 let staré paluba je pouze na palubnících.Dřevo musí být ale dokonale suché.
Zdravím, nevím jestli to k něčemu bude, ale já to dělám tak (tchánův patent), že na polystyrenový vybroušený trup "napatlám" vrstvu pořádně probarveného epoxydu (barva-černá prášková, epoxyd-co je zrovna doma, většinou 1200), na to kladu smrkové nosníky o čtvercovém (třeba) průřezu, pořádně je do té nestákavé kaše zamáčknu pěkně jeden vedle druhého, až epoxyd "vypískne" ven. Rozestupy dělám špendíky, 2 nebo tři podle délky. Celé to pak omotám metry gumy "do gatí", aby nosníky pěkně přimknuly k trupu. Trup pochopitelně chráním před omačkáním. Celé to vypadá pěkně hnusně a upatlaně. Až to vytvrdne, obrousím (první strojně, pak ručně) to nejprve po obvodu a pak pěkně do hloubky nosníků, zbrousím je tak do půlky původní tloušťky (proto čtvercový průřez). Vypísknutý epoxyd přirozeně spáruje. Pak trup teprve laminuju a dál upravuju. Prkna následně třeba ještě "zkracuju", dělím, rýhou a černou linkou a hřebíky něčím vhodným (ob. lihový fix) před prvním lakem, který musí být pochopitelně rychlý a opatrný, aby se to nesetřelo. Mám tady v práci nějaké fotky jedné rozestavěné lodi, kde jsou ty spáry od oka (bez špendíků). Na této lodi jsem zkoušel nějaké nápady, takže nástavba je zhotovená z plastových desek (nějaké zbytky z reklamky), na které jsou nažehlené nastříhané "prkna" z nažehlovacích lišt na lemování desek (různá dřeva).

Co se týče vzhledu paluby, zatím mám všechno lesklé, ale jak někdo uvádí výše, skutečné paluby tak nevypadají a až dodělám svoji S100 a vrhnu se na další v řadě, na Britanniu,

tak tam chci nějak dosáhnout toho drsného, pískem a rejžákem a potem plavčíků drhnutého povrchu paluby... :-)

Co se týče vzhledu paluby, zatím mám všechno lesklé, ale jak někdo uvádí výše, skutečné paluby tak nevypadají a až dodělám svoji S100 a vrhnu se na další v řadě, na Britanniu,

tak tam chci nějak dosáhnout toho drsného, pískem a rejžákem a potem plavčíků drhnutého povrchu paluby... :-)
- Borek Dvorak
Zdravim,RiMr píše:... a až dodělám svoji S100 a vrhnu se na další v řadě, na Britanniu,
svuj model si kazdy muze stavet jak se jemu libi, ale znazornovat opotrebeni paluby na kralovske zavodni jachte je z maketarskeho hlediska dost velka chyba. Prave jachty byly i po desetileti udrzovany v perfektnim stavu, neustale opravovany a vylepsovany. O "Britannii", ktera patrila kralovske rodine, to plati dvojnasobne.
Pokud ma byt Vas model plavbyschopny do 4Bft (to je bezny pozadavek na modely plachetnic) a pokud ma odpovidat predpisum tridy NSS, budete jej muset postavit velmi velky (o tom se tu uz vickrat podrobne diskutovalo, prohledejte prosim prislusne oddily fora). Pokud se soutezi NSS zucastnovat nechcete, muzete model mensi velikosti vybavit pridavnym kylem s tzv. bombou. V teto podobe jsem "Britannii" videl uspesne jezdit (delka na vodorysce 900 mm, celkova asi tak 1200 mm, vytlak 6 kg). Model postavil a jezdil velmi zkuseny modelar, coz je podle meho nazoru pro model tohoto typu nezbytnym predpokladem. Pokud nemate s RC maketami rozsahle zkusenosti, mel byste si ve vlastnim zajmu vybrat radeji jinou (jednodussi a realizovatelnejsi) predlohu.
Zdravim
Borek Dvorak
Děkuji za rady.
S tou palubou ještě uvidím, navíc Britannii budu stavět až tak na konci roku, tak mám ještě dost času to promyslet a pochytit právě rady a názory zkušenějších. Soutěží se zúčastňovat nebudu, ale i tak chci postavit hezkou "dřevěnou" loď, něco na co budu koukat za dlouhých zimní večerů... Zatím jsem s plachetnic dělal dvě menší, vybavené navijáky, ale nebyly to žádné "brusy", spíš to byly radost na pohodové poježdění. Nejvíc jsem s větší plachetnicí přišel do styku když jsem od základu renovoval tchánův model starý nějakých dvacet let, s navijákem ze starého ruského budíku a odpovídajícím RC (ne)vybavením. Tato loď má na kýlu cca 180 cm a na Lipně jsme se s ní pěkně "vyblbli". Právě na základě této lodi jsem začal uvažovat o něčem trochu maketovějším a nelaminátovém.
Na zdejším fóru podrobně studuji Vaše i jiné příspěvky a je mi jasné, že to nebude žádná sranda, tuto loď nejen postavit, ale taky ji postavit slušně plavbyschopnou. Nijak na ni nespěchám a jestli ji budu stavět rok, nebo dva mi nevadí :-)
Ještě jednou děkuji a předem avizuji, že se určitě ještě "ozvu"...
Richard Mrázek
S tou palubou ještě uvidím, navíc Britannii budu stavět až tak na konci roku, tak mám ještě dost času to promyslet a pochytit právě rady a názory zkušenějších. Soutěží se zúčastňovat nebudu, ale i tak chci postavit hezkou "dřevěnou" loď, něco na co budu koukat za dlouhých zimní večerů... Zatím jsem s plachetnic dělal dvě menší, vybavené navijáky, ale nebyly to žádné "brusy", spíš to byly radost na pohodové poježdění. Nejvíc jsem s větší plachetnicí přišel do styku když jsem od základu renovoval tchánův model starý nějakých dvacet let, s navijákem ze starého ruského budíku a odpovídajícím RC (ne)vybavením. Tato loď má na kýlu cca 180 cm a na Lipně jsme se s ní pěkně "vyblbli". Právě na základě této lodi jsem začal uvažovat o něčem trochu maketovějším a nelaminátovém.
Na zdejším fóru podrobně studuji Vaše i jiné příspěvky a je mi jasné, že to nebude žádná sranda, tuto loď nejen postavit, ale taky ji postavit slušně plavbyschopnou. Nijak na ni nespěchám a jestli ji budu stavět rok, nebo dva mi nevadí :-)
Ještě jednou děkuji a předem avizuji, že se určitě ještě "ozvu"...
Richard Mrázek
- Borek Dvorak
To je skoda - ne kvuli soutezeni, ale ze by se rozsirily nase rady. No, treba si to rozmyslite ...RiMr píše:... Soutěží se zúčastňovat nebudu, ...
Zdravim
Borek Dvorak
- Pepa Darvaš
To Rimr:
Super, jenže ty rady měly být mně a mého dotazu.Dostal jsem vyčerpávající postup od mého kamaráda ,takže Vám ,kteří jste odpověděli dík
Super, jenže ty rady měly být mně a mého dotazu.Dostal jsem vyčerpávající postup od mého kamaráda ,takže Vám ,kteří jste odpověděli dík
Dyť jsem "radil", následující z toho vyplynulo...
Tak se Pepo omlouvám :-)
Tak se Pepo omlouvám :-)
- Borek Dvorak
I ja se omlouvam - mas pravdu Pepo.
Zdravim
Borek Dvorak
Zdravim
Borek Dvorak
Ale kde tanganiku vzít. Já už zkusil několik internetových obchodů, sehnal všechno dřevo co potřebuju až na tanganiku. Ty o některém obchodě víš?kartonist píše:Teď jsi mě dostal.Pepa Darvaš píše:To jsem právě já neudělal ,že jsem si to nenamaloval.Z jakého dřeva se dělaly paluby na historických lodí Radku?Myslím, že dub, jilm, ale taky jsem četl a viděl fotky, že dělová a ostatní "dolní" paluby byly ze všeho, co bylo zrovna k mání.
Na vojenských lodích samozřejmě teak, angličané později přecházeli na železo.
Jestli myslíš modely, tak se používají 0,5mm pásky tanganiky nebo jiných světlejších dřev. Vcelku se mi osvědčilo dávat mezi ně místo papíru nitě a lepit to herkulesem.
Radek
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
V Brně u Vágnera jsem ji před časem vykoupil
a o jiném zdroji nevím.
Zkus si nechat za http://www.modelylodi.cz/material.htm poslat po liště na vzorečky (třeba s jiným zbožím). Já je mám a volil bych lípu, mukaly nebo saizu - odstín těch tří je podobný (lípu znáš, ne?), liší se strukturou.
Tanganika je tmavší - hodí se k lodi obkládané ořechem, nicméně historicky je asi méně věrná.
Případně bych ti mohl odprodat - pokud se někde potkáme a domluvíme. (SZ)
Radek
Zkus si nechat za http://www.modelylodi.cz/material.htm poslat po liště na vzorečky (třeba s jiným zbožím). Já je mám a volil bych lípu, mukaly nebo saizu - odstín těch tří je podobný (lípu znáš, ne?), liší se strukturou.
Tanganika je tmavší - hodí se k lodi obkládané ořechem, nicméně historicky je asi méně věrná.
Případně bych ti mohl odprodat - pokud se někde potkáme a domluvíme. (SZ)
Radek
Pokoušel sem se na netu najít ten obchod Vágner a nic. Tanganiku budu potřebovat až za pár měsíců tak jsem myslel že bych to v tom obchodě zkusil později,jestli ji dostanou. Pokud ji neseženu tak budu muset použít některou z těch 3 možností
Díky za radu
P.S. pokud by kdokoli věděl kde sehnat Tanganiku dejte vědět. Jistě nejsem sám kdo ji marně shání.
Díky za radu
P.S. pokud by kdokoli věděl kde sehnat Tanganiku dejte vědět. Jistě nejsem sám kdo ji marně shání.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
Ahoj,
portal/kniznica.php?info=19-Vagner
MoNaKo, seznam modelářských prodeje, všechny prodejny, V
Pavel
portal/kniznica.php?info=19-Vagner
MoNaKo, seznam modelářských prodeje, všechny prodejny, V
Pavel
-
- Podobná témata
- Odpovědi