Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
Žut

Re: H.M.S. VICTORY - 1:72 - JoTiKa - MITOM

Příspěvek od Žut »

Zdravím,
nedoporučuji na kanóny ve spodních palubách aplikovat tzv.dummy barrels z těchto důvodů :
- při tvém měřítku modelu je do střílen dost vidět
- paluby byly v některých místech příčně průchozí, takže je vidět skrz ! ( i v mém menším měřítku je to patrné).
Doporučuji vyrobit lafety s ložem pro kanón z masivu s nalepenými bočnicemi.Velice jednoduché, přesto ze předu vypadají jako kompletní.Lafeta se osadí střílnou na palubu, poté se vlepí kanón.Na mou nit hodím foto pro ilustraci.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
mitom

Příspěvek od mitom »

@BRadek: "Nechci radit, ale když chceš udělat ty "falešné" lafety neměl si je tam vlepit před rámy střílen?" Myslím, že to pôjde aj takto. Len to bude väčšia piplačka. Keby som ich tam dal predtým, zničili by sa pri tmelení, brúsení a malovaní strielní.
P.S. Ak je ten model na fotke Tvoja práca, tak rozhodne ruky chromé nemáš. :) Stavba z dreva je o rovnakej zručnosti, ako plastikové modely. Len je to beh na podstatne dlhšie trate...

@Žut: Máš pravdu, ale už je neskoro... Koncepcia JoTiKy je taká, že spodné dve paluby sú dummy barrels a horná a quarter deck sú s kanónmi ako majú byť. Tomu je prispôsobená aj celá konštrukcia trupu (rebrá) a tie dummy barrels sú vlastne prvkami ktoré spevňujú celý trup. Je tam dosť tma, tak by ich nemalo byť vidieť. A aj preto som sa rozhodol doplniť tam lafety (aj keď len zjednodušené - ako píšeš aj ty) - aby odpútavali pozornosť pri pohľade do vnútra. Súhlasím, mohol som prestavať celé vnútro lode tak, aby som sa dummy barrels vyhol, ale na to už je neskoro. A myslím, že aj takto to dopadne celkom dobre.
P.S. 23.8.'07 som Ti poslal list (viď mail z 24.8.) Prišlo Ti to už? (Nech môžem kludne spávať... :))
Žut

Příspěvek od Žut »

Zdravím,
vše došlo O.K.
Když zkombinuješ lafety dle tvého popisu, výsledek bude velmi dobrý.
Žut na přelomu dubna a května 2010 náš svět navždy opustil.
Nechť žije jeho památka v našich srdcích.
mitom

Příspěvek od mitom »

27.8.2007
Obrázek
30.8.2007
Obrázek
9.9.2007
ObrázekObrázekObrázek
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Jak tak na to koukam, tak mi pripada, ze tve pracovni prostory jsou uprostred obyvaciho pokoje. :D jako u me.. Ty strilny jsi strikal airbrushem?? Nebo nejakym sprejem? Neudelaly se ti nekde kapky z mnozstvi barvy?
mitom

Příspěvek od mitom »

Áno, je to tak. Je to obývák. Teda bol - 28.9. to bude už rok, čo som ho jemne transformoval na lodenicu :)
K airbrushu ešte len vyrábam kompresor (z hasičáku), takže toto je sprejom. Je to BodyFill 360 (http://www.bodycar.cz/index2.php?akce=v ... yrobek=241). Kvapky tam sú, ešte ma čaká brúsenie (na sucho aj s vodou). Potom znova streknúť dummy barrels na čierno (na to som si upravil jednu trysku čierneho spreju tak, že nie je na tej plastovej stláčacej časti, ale až na konci cca 7cm hadičky, ktorú strčím do vnútra strielne - snáď to bude fungovať). Potom už snáď budú strielne pripravené na farbenie na červeno...
mitom

Příspěvek od mitom »

Po dlhšej pauze aspoň malý postup...
ObrázekObrázekObrázek
Vybrúsil som strielne a priebežne sa hrám s delami. Dorobil som kompresor na airbrush, tak už ich mám aj čím striekať.
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Ahoj
co jsem narazil na tento link tak mám čim dál větší chuť si taky jednu loď postavit.
Vybral jsem si brigu Badger. Ale mám dva problémi. Za prvé mám sice plány ale nemám rozměry trupu. Na českém netu jsem o ni nic nenašel a s anglinou jsem na tom bledě.
A za druhé Sehnat na ní matroš. Všude mají překližku ale lipové či ořechové dřevo nikde. Neznáte nějaký obchod v praze nebo nějaký e-shop. Díky
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Zkus mrknout sem: portal/viewtopic.php?id=1411
Zdenek
mitom

Příspěvek od mitom »

Dnes som bol na prechádzke po svete :)
Portsmouth, Victory:
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&g ... =addr&om=1
Je tam aj veľa pekných kodí v okolí.

Sídlo JoTiKa:
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&g ... 05574&z=18
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Už jsem se rozhod. Pokusím se postavit taky Viktorku. Chci u toho využít podklady ktere o sve stavebnici uveřejnila jo-ti-ka. Mám dost jejich fotek a nákresů, že by to i mohlo vyjít. Ale mám jiný problém. Co jiný zdroj to jiné parametry lodi. Nemohl by si sem dat rozměry skutečné lodi a tvého modelu, Hlavně šířku a délku trupu a rozměry člunů. Dík moc by mi to pomohlo.
mitom

Příspěvek od mitom »

To chceš stavať scratch built? Dúfam, že si dosť mladý, aby si to stihol aj dokončiť... :) Žut by Ti vedel povedať...
Nechcem Ťa odhovárať, ale so stavebnicou to postavíš rýchlejšie a lepšie a nebudeš musieť zháňať všetky možné drevá (také 3x0,5mm som v modelárskych obchodoch ani nevidel - všetci stavajú lietadlá a idú od 1,5mm hore), vymýšľať ako vysústružiť vyše 100 kanónov,... A nemysli si, že stavebnica je len poskladanie dielov do seba ako u plastikárov, aj keď sú už vyrezané s CNC...
Tie rozmery doma pozriem, ak nezabudnem...
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Já vím že to bude běh na dlouhou trať ale rád bych to zkusil. Material není problém až na tanganyiku. Tu jsem zatím nesehnal. V nejhorším ji něčím nahradím. A pokud jde o děla udělám jen ty vrchní, ty ve dvou spodních palubách si nejspíš odleju.Za ty rozměry ti fakt budu vděčný. Dík
mitom

Příspěvek od mitom »

Admirál:

Predpokladám, že všetky 3 plány (zošity) od JoTiKy už máš stiahnuté (http://www.jotika-ltd.com/Pages/1024768 ... ictory.htm).
Okrem týchto zošitov sú ešte súčasťou stavebnice plány vo formáte A0, ktoré by mali byť v mierke 1:1 vzhľadom na model (teda 1:72 ku skutočnosti). Nie sú to ale plány nejako moc vhodné pre scratch build, skôr je to o tom ako diely spájať a kde má byť čo pripevnené (väčšina plánov je aj tak o lanoví). Nie sú to plány typu detailne rozkreslená loď z boku, vrchu, z predu a zo zadu, ale len schématické. Každopádne aký-taký pohľad zboku tam je, takže dĺžka trupu (viď link na konci príspevku) je 954mm a šírka v najširšom mieste je 222,5mm (Zmerať to na modeli by bolo ešte menej presné, tak som to meral na plánoch).
Skutočné rozmery lode som si nikde uvedené nevšimol, takže jedine nájsť na oficiálnych stránkach Victory.
Čo sa týka člnov, tak ich rozmiestnenie a rozmery získaš, keď si vytlačíš stranu 47 zošitu číslo 1 tak, aby najväčší čln mal dĺžku 145mm. Vyjde Ti, že ostatné majú rozmery viď link dole. Keď si zo zošitu 2 vytlačíš strany 33, 35, 37 a 39 tak, aby sedeli dĺžky, máš plánky na člny.

A ešte ten link na obrázok:
http://www.mitom.wz.cz/Victory/Victory_Rozmery_01.jpg
mitom

Příspěvek od mitom »

... Problémy čakaj hlavne pri výrobe všetkých rezbárskych prác. To nikdy neurobíš tak detailne a presne, ako výrobca stavebnice.
Delá sú na každej palube iné, tak sa neteš, že z jednej formy urobíš všetkých 104 hlavní.
A v akej mierke to chceš robiť? Lebo aj tá 1:72 je veľmi malá na výrobu detailov (také očko na upevnenie dela keď mi padne na môj tmavý koberec, tak ho už ani neskúšam hľadať :) (je ich v stavebnici viac ako je treba, tak aj preto...)).
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Mockrát díky. Já jsem si od jotika stáhl všechny 3 plány. V jednom jsou díly lodi a z jakého jsou dřeva. Já si je jen převedu do potřebného měřítka a tak si postavím trup. Děla na horní paluby si koupím a na spodní vyrobím.Těmi ostatními plány asi myslíš plan sheety1-17 tak na ty se chci podívat na netu jestli je někde nenajdu a když ne věřím že půjde postavit i bez nich.
P.s. Mohl bych tě požádat o rozměry těchto dílů. Ostatní už si v pohodě odvodím.
229, 270, 374, 205,445,446, 447
Vím že jsem otravný. A ještě jednou moc dík fakt jsi mi pomohl.
mitom

Příspěvek od mitom »

Ano, tie plan sheety 1 - 17 sú tie A0. Ak ich na nete nájdeš, daj vedieť. Potreboval by som si ich vytlačiť na A4 ako preview, lebo je dosť otravné ich vžde rozbaľovať, keď niečo hľadám a neviem na ktorom to je...
Materiál tých dielov je preglejka (překližka). Klasická (väčšinou 5mm) aj z orechu.
Keď budem mať čas, tak Ti to pomeriam. Ale tie fotoleptané diely ničím nenahradíš a to je na tejto stavebnici to najkrajšie...
Admirál

Příspěvek od Admirál »

To věřím. Naštěstí se dnes dá sehnat dost různých doplňku a co neseženu pokusím se nahradit.
Ty plány bych si moc rád našel ale moc naději si nedávám. Obzvlášť když je to s mou anglinou dost špatné. Plány na kterých je lanoví mě zatím ani moc nezajímá ale plány stavby ty bych bral. Škoda že jsou tak velké a nedají je ofotit.
P.s. Jen pro jistotu jak předpokládám délky člunů jsou bez kormidel.
mitom

Příspěvek od mitom »

Na tých rozmeroch pracujem...
Člny sú merané bez kormidiel - presne odkiaľ pokiaľ sú šípky na obrázku, čo som naposledy priložil.
Hrúbku materiálu máš uvedenú v zošite č.3 na každej stránke aj pri každom dieli.
K angline:
ply = preglejka = překližka
walnut = orech = ořech
mitom

Příspěvek od mitom »

Tak tu sú tie rozmery (viď príloha)...
Pár poznámok k dielom:

205: zmerané presne.

229: presne rovnaký je aj rozmer dielu 234. Diely 239 sú kratšie. Na každú palubu idú ale iné hlavne.

270: Je už osadený a teda veľmi zle zmerateľný, tak som to meral na doske z ktorej som ho vyrezal. Snažil som sa odhadnúť a započítať do toho aj hrúbku rezu. Pre istotu som rovnakým spôsobom zmeral aj diel 275.

374: Už je osadený. Zmeral som preto diel 375, ktorý sa lepí na 374.

445: Je už osadený a poupravovaný (urezaná jeho zadná časť, lebo budem robit aj interiér), takže je nezmerateľný. Dosku z ktorej bol vyrezaný neviem kde mám. Na tej strane 30 je spolu s dielom 446 a vyzerajú byť vytlačené v rovnakej mierke, tak snáď pomôžu rozmery dielu 446.

446: Zmeraný (snáď) presne, lebo som ho už trocha upravoval.

447: Zmeraný presne.

Rozmery:
http://www.mitom.wz.cz/Victory/Victory_Rozmery_02.jpg
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Mockrát díky. Ono stačí znát na každé desce rozměry jednoho většího dílu a podle něj si tu desku zvětšit. Snažil jsem se najít někde na netu ty plány ale marně, nikde žádna zmíňka.
mitom

Příspěvek od mitom »

A v akej mierke to chceš stavať?
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Ve stejné jako ty. Na větší model není místo a menší nemá cenu.
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Tak jsem včera skouk ty rozměry a snima by už neměl být problém vyrobit díly na trup. Teď už zbívá jen to ostatní. Mohl bi si mi ještě změřit z každé desky jeden větší díl podle kterého bych si tu desku zvětšil.
( potřeboval bych
0,8 mm ply shet 4,
3mm ply sheet 1
1,5mm walnut shet 4,3
2mm walnut shet1,3,4
3mm walnut shet 1,2,3
4mm walnut shet 1,2
5mm walnut shet 1,2
A kovové díli kromě oček.( vždy stačí jen jednoho většího dílu)
A ještě jestli máš digi foťak tak vyfotit ty chybějící plány, jen ty kde je stavba lodi, lanoví nepotřebuji. Protože v tom návodě co jsem si stáhl od jotiki není vše. Třeba kormidelní skříňka co už máš hotovou tam vůbec není z kterých dílů je.
A do třetice udat délku kanonu. Délku planěk zda mi metrové budou stačit
A jednu malinkatou radu. Čím jsi přilepoval plaňky na kostru trupu?
Vím že jsem hroznej otrava ale jsi jediný kdo mi může tyhle informace poskytnout.
Moc moc za ně děkuju a ještě jednou se omlouvám že tak otravuju.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Admirál píše:Moc moc za ně děkuju a ještě jednou se omlouvám že tak otravuju.
Otravuješ a neotravuješ. Především jsi si měl založit vlastní téma ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“