Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Vybavení dílničky - letování, ohýbání
Re: Vybavení dílničky - letování, ohýbání
Rád bych se trošku věnoval modelům "parníkům" (oscilační douválec, zatím nejspíš ze stavebnice) jsem však téměř totální začátečník. Měl bych několik dotazů hlavně o vybavení domácí dílničky. Budu moc rád za Vaše rady a tipy na vhodné výrobky či odkazy na jejich konstrukci.
- V prvé řadě mě zajíma čím letovat. Bude stačit PB hořák stačit i na tvrdé letování například kotle? Jaký typ? Velikost?
- Ohýbačka trubiček, nemáte nějakou osvědčenou konstrukci?
- Mosazné vs. měděné trubičky? Prosím o nasměrování co je lepší.
- Existuje univerzální (tj. nejpoužívanější) rozměr trubek na rozvod páry?
Díky za rady.
Pavel
- V prvé řadě mě zajíma čím letovat. Bude stačit PB hořák stačit i na tvrdé letování například kotle? Jaký typ? Velikost?
- Ohýbačka trubiček, nemáte nějakou osvědčenou konstrukci?
- Mosazné vs. měděné trubičky? Prosím o nasměrování co je lepší.
- Existuje univerzální (tj. nejpoužívanější) rozměr trubek na rozvod páry?
Díky za rady.
Pavel
Odpovím Ti jen co se týče trubiček - pokud mají být na rozvod médií tak měď - dobře se ohýbá. Mosaz neohneš anebo blbě. Pokud mají být jako nosný prvek konstrukce tak mosaz - je pevnější.
Možno to není právě to nejlepší,ale nedávno jsem viděl na Discovery a tam mosazné trubky ohýbal,tak,že do nich nalily mýdlovou vodu a tu trubku pak zmrazil na -40 a pak ji v pohodě ohnul.Tu mýdlovou vodu proto,že pak ten led nepraskne v trubce,ale že je ohebný a tak se tá trubka ohne beze změny,nějakého prohnutí,nebo změnu tvaru.
Bleder
zdravím pánové,
Co se týče ohýbání malých průměrů trubek já používám vinutou pružinu, vloženou do vnitř. Po ohybu vytahuji otáčivým pohybem. Pružina se musí navíjet- zmenšovat svůj průměr. Chce to truchu cviku, ale jde to celkem rychle. Jako zdroj těchto pružin jsem měl staré zapisovače např. teploty, tlaku apd. kde sloužily jako řemeničky posuvu zapisovacího papíru. Od průměru 12 mm by to mohl zvládnout každý topenář- různé druhy ohýbacích nástrojů, které se moc nevyplatí mít doma.
:/
Co se týče ohýbání malých průměrů trubek já používám vinutou pružinu, vloženou do vnitř. Po ohybu vytahuji otáčivým pohybem. Pružina se musí navíjet- zmenšovat svůj průměr. Chce to truchu cviku, ale jde to celkem rychle. Jako zdroj těchto pružin jsem měl staré zapisovače např. teploty, tlaku apd. kde sloužily jako řemeničky posuvu zapisovacího papíru. Od průměru 12 mm by to mohl zvládnout každý topenář- různé druhy ohýbacích nástrojů, které se moc nevyplatí mít doma.
:/
Vašek
- Morpheus141
Není to přímo odpověď na Tvůj dotaz, ale podívej se sem http://www.john-tom.com/html/SteamPlans.html spousta plánů parních strojů i celkem jednoduché. A pokud vládneš ingliš, tak doporučuju www.paddleducks.co.uk tam najdeš odpovědi na snad všechny své otázky a i na ty co Tě ještě nenapadly. Spousta inspirace... :-)
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
Pokud ti tato informace pomůže, já mosaz (masiv, kulatinu, do prům 10 mm) ohýbám po nahřátí pajkou (plamen, butan), jde to jak po másle , můžeš si stím dělat co chceš, ohýbat, rovnat, kovat.... jinak při ohýbání za studena opravdu praská... je mi líto, ale s trubkou zatím zkušenost nemám 
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Dal by sa Tvoj postup, prosím, popísať podrobnejšie?Cabadaj píše:Pokud ti tato informace pomůže, já mosaz (masiv, kulatinu, do prům 10 mm) ohýbám po nahřátí pajkou (plamen, butan), jde to jak po másle , můžeš si stím dělat co chceš, ohýbat, rovnat, kovat.... jinak při ohýbání za studena opravdu praská... je mi líto, ale s trubkou zatím zkušenost nemám
Malý PB horák mám, potrebujem ohnúť mosadzný profil 1,5 x 3 mm do oblúka ale na výšku profilu.
Ako dlho to treba asi nahrievať, resp. ako spoznám, že je do správne nahriate.
Ako dlho po nahriati sa to dá spracovávať ? Potrebujem to vytvarovať podľa šablóny do dosť presného tvaru.
Na vlastné experimenty a objavovanie slepých cestičiek bohužial nemám dosť profilov ...
PeterP
Petře, nejsem žádný expert... ale zkusil jsem to a pro mou potřebu to jde.... nemám příliš výkonný hořák, takže jsem kulatinu 10 mm nahříval dlouho sca minutu až dvě pod určitým úhlem ať se materiál prohřeje... pak jsem jej bodově ohříval v místě ohybu.... mosaz lehce změní barvu z tmavší nahřáté na světlejší červenou... tehdy materiál ohýbám za pomoci různých přípravků ve svěráku nebo jen pomoci kleští.. jde to velmi lehce.. pozor na otlaky od přípravku či kleští (poškodíš si materiál..), není problém mosaz nahřívat i několikrát a hledat vhodný tvar pokud to nevýjde na poprvé.... pokud to zchladna pod určitou mez (nevím teplotu jsem neměřil
) a budeš to chtít opět přihnout mosaz se zlomí ... ve tvém lehce popsaném případě bych asi volil přesné přípravky pro ohýbání.... ale vyzkoušej si to tzv. na nečisto (nahřátí a ohyb) na nějakém kousku.... pro dokreslení malá ukázka co jsem naposled z mosazi ohýbal

... ať se ti daří....
přeji práci zdar....

... ať se ti daří....
přeji práci zdar....
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Jenom jedna malá snadná metoda k tomu, jak se ujistit, že teploty je dosaženo
u kalení a nahřívání se dá použít dřevo
párátko = tvrdší dřevo
balza = velmi měkké
vtip je v tom, že za určité teploty se změní barva dřeva, jímž budeme potírat ten nahřátý kov, načež to začne dělat stopu při slušné shodě teploty = skoro jako teploměr
tak poznáme u toho, co potřebujeme vědět
(Ferda ví ledaccos neobvyklého)
u kalení a nahřívání se dá použít dřevo
párátko = tvrdší dřevo
balza = velmi měkké
vtip je v tom, že za určité teploty se změní barva dřeva, jímž budeme potírat ten nahřátý kov, načež to začne dělat stopu při slušné shodě teploty = skoro jako teploměr
tak poznáme u toho, co potřebujeme vědět
(Ferda ví ledaccos neobvyklého)
FGH_Method
Mosaznou trubku po nahřátí (do červena - lze schladit vodou) změkne, možno ohýbat za studena po nějakou dobu. Nasypat dovnitř krupičku (kašička), konce uzavřít, ohýbat. Po určité době se vratí zpět do původníhop stavu, podle nahřátí a je opět křehká. Před další úpravou znovu nahřát, jinak praskne. V případě mědí dojde k vyžíhání a materíál je pak podajnější trvale.
Severan
Severan
Páni, všetkým vďaka za rady, otestujem a podám správu ... 
PeterP
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5 Odpovědi
- 5189 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od petr hájek
-