Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Druh barev a použité techniky na povrch.úpravu lod.modelů

Jak postupovat při...
Jetcat

Re: Druh barev a použité techniky na povrch.úpravu lod.modelů

Příspěvek od Jetcat »

Ten Petrův nápad není vubec špatný :))) to by jsi měl navrhnout šéfům na Svazu :)) už vidím jak se houfy modelářů vrhají na kdejaký historický lodní památník a loupou a loupou.Taky by to pro jisté podnikavce byl skvělý kšeft.Jen doufám že se nikdy tento koníček nezvrhne k takové zhovadilosti.Někdy mám pocit,že se nějak vytrácí ta radost z toho že jsem něco postavil a ono se to nápadně podobá něčemu skutečnému a místo toho se jen a jen kritizuje a poučuje a vedou se žabomyší války o ho......
Ono totiž i něco co z 1m vypadá jako válečná lod se zhruba odpovídajícími barvami je výsledek manuální zručnosti a mnoha hodin práce a okolí to dokáže ocenit jelikož pro 90% přihlížejících je to jejich nesplněný sen a je ji uplně jedno jestli máš trup o 5 cm delší a kamufláž o stupen jiný odstín šedé.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Jetcat píše:Ten Petrův nápad není vubec špatný :))) to by jsi měl navrhnout šéfům na Svazu :)) už vidím jak se houfy modelářů vrhají na kdejaký historický lodní památník a loupou a loupou.Taky by to pro jisté podnikavce byl skvělý kšeft.Jen doufám že se nikdy tento koníček nezvrhne k takové zhovadilosti.Někdy mám pocit,že se nějak vytrácí ta radost z toho že jsem něco postavil a ono se to nápadně podobá něčemu skutečnému a místo toho se jen a jen kritizuje a poučuje a vedou se žabomyší války o ho......
Ono totiž i něco co z 1m vypadá jako válečná lod se zhruba odpovídajícími barvami je výsledek manuální zručnosti a mnoha hodin práce a okolí to dokáže ocenit jelikož pro 90% přihlížejících je to jejich nesplněný sen a je ji uplně jedno jestli máš trup o 5 cm delší a kamufláž o stupen jiný odstín šedé.
no to doufám také, ale občas při poslechu či čtení maketářských mouder mě to připadá jako honba za autentičností za každou cenu .
Před rokem jsem tady byl poučen (a díky za to) , že maketa musí mít nátěr jako nová loď takže ty ůlomky asi nehrozí. :lol:
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

Dle mně je to uplně jedno která je maketovější.Obě jsou nádherná práce nad kterou dotyčný strávil hafo času a 100% mu dělá radost obdivné pohledy kolemjdoucích či přihlížejících.A je uplně nepodstatné že první vypadá jako po srážce z obrovskou sepií nebot ta rez je kapku moc červená a ta druhá takhle nablískaná nebyla ani v den spuštěni na vodu.

Tím že nejsem naprosto přesný -- jsem mín modelář?
Že nemám přesné barvy -- jsem mín modelář??
Že muj model není zcela maketový -- jsem vůbec modelář??

Ne?Nejsem? v pořádku jsem mazal packal látal a smolil ,ALE dělá mi to radost,uspokojuje mně to a naplnuje PROTO JSEM modelář
karaso

Příspěvek od karaso »

tryskokocoure, souhlas...
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
petr hájek

Jetcat píše:
Dle mně je to uplně jedno která je maketovější.Obě jsou nádherná práce nad kterou dotyčný strávil hafo času a 100% mu dělá radost obdivné pohledy kolemjdoucích či přihlížejících.A je uplně nepodstatné že první vypadá jako po srážce z obrovskou sepií nebot ta rez je kapku moc červená a ta druhá takhle nablískaná nebyla ani v den spuštěni na vodu.

Tím že nejsem naprosto přesný -- jsem mín modelář?
Že nemám přesné barvy -- jsem mín modelář??
Že muj model není zcela maketový -- jsem vůbec modelář??

Ne?Nejsem? v pořádku jsem mazal packal látal a smolil ,ALE dělá mi to radost,uspokojuje mně to a naplnuje PROTO JSEM modelář
jako zatvrzelému ,,fošnaři,, by mi to také mělo být jedno, leč není a RÁD SI ŠŤOURNU.......
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:
SH píše:
petr hájek píše:ta žlutá a modrá skutečně funguje , ale výsledek je jasně zelená která se prakticky dá použít tak asi jenom na poziční světla.Jinak je stejně nutné míchat odstíny s černou a bílou s přídavkem hnědé případně červené, to je to hlavní pro armádní modýlky.
Až vyzkoušíš napiš své zážitky.
Takže jsem to vyzkoušel, a k mému velkému překvapení opravdu žlutá + černá = zelená. Petr má pravdu. ALE....

Ale ta zelená má takový nádech do šeda. Na kamufláž vojenských lodí super ale zelená na palubu nebo ruská pod čarou ponoru to není.
Žlutá s modrou dá taky zelenou, ale ta je zas trochu do tyrkysova. Co smíchat, abych dostal tmavou sytou zelenou 5300 nebo 5400 ?????

Říkám si, že by bodla taková tabulka základních odstínů a z čeho jdou namíchat. Nevíte o něčem takovém?
člověče kde jsi vzal ,ty čísla co začíná 5xxx jsou odstíny modré !!!
abychom se nedostali k odstínu,,HRÁŠKOVĚ MODRÁ,,

http://www.ral.cz/ral.php?akce=opensekce&idsekce=4
Na plechovce na víčku. Industrolka, Nitrokombinační odColorlaku,.. Myslím žeto je nějaké jiné značení které s RAL nemá moc společného.
SH

Příspěvek od SH »

to píše:Taky naprosto souhlasím s předchozími příspěvky, a nikoho kamenovat nechci a ani bych si to nedovolil.

Nejde o přesný odstín, ale spíš, nanečisto si zkusit co to udělá, když nějak smíchám barvy. Samozřejmě, že praxe je praxe a jedině praxí (mícháním skutečných barev) se člověk stává mistrem:).
ALL:
To jste se zas rozjeli....

TO:
Tak jsem to myslel. Doma mám barvu ale potřebuju odstín o trochu "vedle". Tak co do toho prsknout.. Kvůlitroškybarvynebudukupovat celou plechovku a přesný odstín podle colormetru mi je taky ukradený....
petr hájek

SH píše:
petr hájek píše:
SH píše: Takže jsem to vyzkoušel, a k mému velkému překvapení opravdu žlutá + černá = zelená. Petr má pravdu. ALE....

Ale ta zelená má takový nádech do šeda. Na kamufláž vojenských lodí super ale zelená na palubu nebo ruská pod čarou ponoru to není.
Žlutá s modrou dá taky zelenou, ale ta je zas trochu do tyrkysova. Co smíchat, abych dostal tmavou sytou zelenou 5300 nebo 5400 ?????

Říkám si, že by bodla taková tabulka základních odstínů a z čeho jdou namíchat. Nevíte o něčem takovém?
člověče kde jsi vzal ,ty čísla co začíná 5xxx jsou odstíny modré !!!
abychom se nedostali k odstínu,,HRÁŠKOVĚ MODRÁ,,

http://www.ral.cz/ral.php?akce=opensekce&idsekce=4
Na plechovce na víčku. Industrolka, Nitrokombinační odColorlaku,.. Myslím žeto je nějaké jiné značení které s RAL nemá moc společného.
tak to už je vyloženě záhada protože : INDUSTROL JSOU SYNTETICKÉ EMAILY A NE NITROKOMBINAČNÍ.
industrolky jsou velké balení lesklých a za soudruhů jediných levně dostupných modelářských barev UNIKOL-MODEL.

ASI TO OPRAVDU S RAL NEMÁ VUBEC NIC SPOLEČNÉHO.
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:...
Podobná tabulka kdysi vyšla v časopise ABC , ale jen pro odstíny HUMBROLL.
Nemá to někdo v elektronické podobě?
petr hájek

zkus přejít raději na RAL vzorník, ten je platný a dostupný v míchárnách (i když ještě před 5 lety mě 2 ze 3 mícháren zdělili , že podle RAL nepracují, dnes je touž jinak) a i při dohadování třeba se zahraničními zákazníky je to pak zcela jednoduché.
petr hájek

SH píše:
petr hájek píše:...
Podobná tabulka kdysi vyšla v časopise ABC , ale jen pro odstíny HUMBROLL.
Nemá to někdo v elektronické podobě?
taky by mě to zajímalo , jinak zkusím ,,pohladať,, a pak možná naskenovat.
petr hájek

dávám do galerie alespoň tabulku od humbrolu pro převod odstínů cca 10 let starou.
petr hájek

pro SH -odstín co jsi popsal je z tabulky od COLORLAKU a je v galerii i se skenem ,,RALovníku,, s podobnými odstíny,.
petr hájek

koukám , že díky rozlišení v galeri není nic vidět takže to mám naskenované a snad mohu poslat mailem.

Pro SH ten odstín 5300 se nejvíce podobá 6016RAL , ale je tmavší a odstín 5400 je jako 6005RAL, ale je naopak světlejší. Máš -li ty odstíny v industrolu přidal bych do 5300 pár % černé1998 a červené8302(případně rovnou hnědou2320) a do 5400 trochu žluté 6400 stejného výrobce ( ale opatrně bude hodně rychle zesvětlovat ), ale neručím za přesnou,, analízu ,, jen píšu co bych zkusil já.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Jetcat: Moje řeč:)
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Tu nájdete prevodníky farieb vrátane niektorých odtieňov RAL na Revell a Humbrol.
Ak ale robíte vojenské lode, skôr sa v prameňoch používajú odkazy na Federal Standart.
Takže príjemné pátranie ... :)

http://makete.jware.hr/colors.html
PeterP
kit

Příspěvek od kit »

Hodil som do galérie ten farebný kľúč na miešanie farieb, ale vzhľadom na vtedajšiu kvalitu tlače resp. hodnovernosť farieb ho možno použiť len informatívne. Na ľavej strane sa miešajú základné odtiene, na pravej strane sa ďalej miešajú novovzniknuté odtiene z ľavej strany označené malými písmenami abecedy.
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

Je možné použít na nástřik trupu plovoucí RC lodě Akrylátovou barvu ve spreji...třeba Motip??? :)
Nemusíš vše znát, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Keba

Příspěvek od Keba »

ZIPP píše:Je možné použít na nástřik trupu plovoucí RC lodě Akrylátovou barvu ve spreji...třeba Motip??? :)
Ano, touto barvou jsem například stříkal Artura-Nalezence.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Jaký je vhodný kompresor na použití airbrush ? Jaký výkon musí mít ? Mám doma na 12V pumpu na plnění vysokotlakého člunu, má tuším 0,75 PSI. Hodí se kompresory na 12V co se používají na dohušťování pneumatik aut ?
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Napadla mě ještě jedna otázka. Budu-li stavět jeden model lodi který by stavbou zabral možná několik let vyplatí se investovat do airbrush sestavy ? Plánuji-li stavbu remorkéru s trupem z laminátu kdy jej nechci dělat jako funglovku vypadlou z fabriky nestačil by na povrch nástřik 2 mi vrstvami plnícího speje a několik vrstev syntetiky ve spreji ? Případně přetřít normálně štětcem lodním lakem ?
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Udělat trup tak, aby vypadal jako po několika letech provozu je asi ta největší fuška, jaká by tě mohla potkat. Prohlédni si fotogalerie tady na MoNaKo. Něco jiného je patina, která také sama o sobě není pro začátek úplně snadná a ještě těžší je udělat trup věrohodně zprohýbaný. To není odrazování od záměru, to je konstatování.
Zdenek
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Nemyslel jsem udělat zprohýbaný trup atd..myslel jsem neřešit nějaké škrábance atd..prostě žádné složité broušení a tak...
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

jo jinak na auktu je hafo stříkacích pistolí za velmi slušné peníze...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“