Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Zabudování navijáku do modelu
Re: Zabudování navijáku do modelu
Vážení přátelé,
jelikož zima zase nebude tak dlouhá, tak se raději už v předstihu táži na ožehavý problém, který budu muset vyřešit.
Dostal se mi k ruce naviják HS-785HB (vím, HS-725BB by byl lepší) a nyní potřebuji vyřešit, co vše bude nutné pro jeho praktické zprovoznění v modelu a kde to lze sehnat:
1. Pomocné kladky pro vytvoření nekonečné smyčky v podpalubí
2. Vhodné lanko
3. Průchod odboček na palubu skrz trubičky z jistého materiálu - B. Dvořák mi ten materiál osobně říkal, ale ta hlava. ;-(
Děkuji za jakékoli reakce.
jelikož zima zase nebude tak dlouhá, tak se raději už v předstihu táži na ožehavý problém, který budu muset vyřešit.
Dostal se mi k ruce naviják HS-785HB (vím, HS-725BB by byl lepší) a nyní potřebuji vyřešit, co vše bude nutné pro jeho praktické zprovoznění v modelu a kde to lze sehnat:
2. Vhodné lanko
3. Průchod odboček na palubu skrz trubičky z jistého materiálu - B. Dvořák mi ten materiál osobně říkal, ale ta hlava. ;-(
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Ladouši! O tom ,že by někdo vyráběl vhodné kladky nevím.Dají se však poměrně snadno zhotovit svépomocí.Nejlépe z teflonu,postačí i silon.Jako lanko používám šňůru na rolety.Velice dobrý je provázek od pana Gregora.(žlutý,pošle ho i poštou).Prúchodky -trubičky vyvložkované teflonovou trubičkou ,která je součástí bovdenu k ovládání kormidel let. modelů.(V Německu,podle Borka).Já mám měděné ,provázky zn.Gregor,funkčnost dokonalá!
Díky, takže kladky budu muset nějak zhotovit sám a s tím ostatním se už nějak poperu.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Borek Dvorak
ad 1) www.segelmodellbau-shop.deladous píše:Vážení přátelé,
2. Vhodné lanko
(kladky jsou pod "Blöcke", doporucuji ty s kulickovymi lozisky - kugelgelagert, 10mm)
Dalsi moznosti jsou kladky od firmy KDH, k dostani (tady v Nemecku) v modelarskych obchodech. Kvalita francouzskych Cap Maquettes je nepatrne lepsi, ceny jsou zhruba stejne.
ad 2) http://www.drachenladen-hennes.de/index ... rollen.htm
Dole na strance jsou snury Dyneema, volil bych kazdopadne snuru s pevnosti nejmene 50 kp. Vyhody: snura je velmi mekka a ohebna (na segelmodellbau-shop de je pod "Tipps" vysvetleni proc je to dulezite), pevna, a ma malou prutaznost (asi 1 az 2 %).
Uvedeny link je jen priklad, dostanete je v jakemkoliv obchode na riditelne draky (Google, heslo Drachenladen).
ad 3) Bowdeny pro kategorii RC-V2 (tusim, ze to jsou letecke akrobaticke modely se spalovacimi motory). Jsou mlecne bile, prumer asi tak 5 mm (vnitrni neco pres 4 mm), vnitrni trubka (kterou nepotrebujete) je z cireho plastu a je zebrovana. Kupuji je u pana Reicharda v Brne.
Na kratsi (asi tak do 50 mm) pruchodky se da pouzit i mosazna trubka.
Trubky z ABS (sede) a nebo z polystyrenu (klasicke bowdeny) jsou nevhodne, protoze se staticky nabijeji, a snury se na ne "lepi".
Pokud si spravne pamatuji, ma 785BB jen jednu otacku (nebo je to dokonce servo na plachty?). To je na vetsi model velmi malo - jak to chcete resit?
Zdravim
Borek Dvorak
HS-785HB, co mám já, je klasický naviják s 3,5 otáčkami.Borek Dvorak píše:Pokud si spravne pamatuji, ma 785BB jen jednu otacku (nebo je to dokonce servo na plachty?). To je na vetsi model velmi malo - jak to chcete resit?
Borku.ladous patrně myslel kladky k navijáku, ty co tam nabízejí jsou dle mého názoru vhodné tak na takeláž.Možná.že se pletu.
Myslel jsem prioritně ty k navijáku do podpalubí, ale znát i ty typy používané nad palubou není marné :-).Karlík píše:Borku.ladous patrně myslel kladky k navijáku, ty co tam nabízejí jsou dle mého názoru vhodné tak na takeláž.Možná.že se pletu.
- Borek Dvorak
Obavam se, ze si nerozumime.Karlík píše:Borku.ladous patrně myslel kladky k navijáku, ty co tam nabízejí jsou dle mého názoru vhodné tak na takeláž.Možná.že se pletu.
"Kladky k navijaku" jsou pro mne takove kladky, ktere jsou zapotrebi pro vytvoreni nekonecne smycky, resp. pres ktere jsou vedeny oteze k plachtam. Tyto kladky jsou vsechny v podpalubi. Pro jejich snadnou montaz se pouzivaji s vyhodou kladky, ktere najdete na www.segelmodellbau-shop.de pod oznacenim "V-Block stehend", obj.c. BL0049GKG/PP10B (resp. BL0050GKG/PPD10B pro dvoukotoucove provedeni). Na www.minisail-ev.de je v sekci "Modellbau" na fotkach v clanku "Windengerüst" videt prakticke reseni osazeni kladek, a to jak tech pro nekonecnou smycku, tak i tech vodicich pro oteze.
Pokud snad ladous myslel ten dilec, na ktery se naviji lanko nekonecne smycky, navrhuji, abychom tento dilec v souladu se vzitou terminologii nazyvali buben navijaku. Buben je soucasti navijaku, napr. HS725BB je dodavan s bubnem o prumeru 38 mm (divil bych se, kdyby to 785BB bylo jinak). Pokud buben chybi nebo jeho prumer nevyhovuje, je zapotrebi zhotovit vlastni. Nejlepe to jde na soustruhu, pri peclive praci to jde ale i s obycejnou vrtackou. Vykresy soustruzenych bubnu a podrobny navod na zhotoveni bubnu pomoci vrtacky jsou v knize "RC-Segelmodelle".
Doufam, ze jsem se tentokrat vyjadril lepe, za nedorozumeni se omlouvam.
Zdravim
Borek Dvorak
Děkuji za vyčerpávající odpověď, nyní si již rozumíme. Buben na navijáku HS-785HB opravdu mám.
Vkládám přímo odkaz na daný článek Windengerüst:
http://www.minisail-ev.de/mb/mb-02-03/mb-02-03.htm
To jen kdyby se to hodilo ostatním.
http://www.minisail-ev.de/mb/mb-02-03/mb-02-03.htm
To jen kdyby se to hodilo ostatním.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek