Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Plachty

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
Odpovědět
Pepa Darvaš

Re: Plachty

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Prosím o radu ,co dát do hlavní plachty a kostatky u plachetnice Lédy aby držely tvar.U stěžně bych snad mohl dát ocel.drát ,.nebo nevím.Dále ,kde bych si mohl objednat ,popř.koupit napínaky stěhů na šroubování
Dědek

Příspěvek od Dědek »

Pepa Darvaš píše:Prosím o radu ,co dát do hlavní plachty a kostatky u plachetnice Lédy aby držely tvar.U stěžně bych snad mohl dát ocel.drát ,.nebo nevím.Dále ,kde bych si mohl objednat ,popř.koupit napínaky stěhů na šroubování
Do plachty se dávají , myslím že se tomu nadává ( spiry). jsou to tenké úzké proužky něčeho tenkého, lehkého , pevného a pružného. Já používám nařezané pásky z tenké pásky z laminátových desek síly 0,2-0,5 mm a to podle velikosti (délky). Mohou být buď stejně široké, nebo jsou směrem ke stěžni mírně se rozšiřující. Připevnění na plachtu je buď klasiché jak u velkých plachet t.j. zašité do "kapes" nebo jak používám já přilepené oboustrannou lepící páskou (6x0,05 mm) a překrytých samolepícím dakronem.
Plachta ke stěžni se obvykle připojují podle předlohy , a to buď klasicky do drážky nebo "O" kroužky podle typu modelu. O- kroužky bývají na starých lodích většinou dřevěné, ale používájí se i lanové.
Pro Lédu bych asi řešil O- kroužky, vhodně se dají použít koupené v galenterii jsou bílé, hnědé a černé myslím do průměru 16 mm. Po rozříznutí na jedné straně a přišití k lemu plachty jde plachta snadno sejmout popřípadě vyměnit za jinou díky pružnosti kroužků.
Napínáky kupuji v MP ale jsou tam většinou k mání jen o průměru 3 mm. V internetových obchodech(momentálně nevím v kterém), ale kupoval jsem je, jsou nabízeny o průměru 2,5 mm. Dále by se myslím daly objednat u p. Filipa z Ledenic i jiné rozměry a délky na zakázku.
Doma jdou dobře vyrobit a taky je pachetčkáři používájí, hlavně slovenští, a to :
Koupí ploché kovové koncovky táhel (k mání v MP o průměru závitu 2 a 3 mm) na palubě se zacvaknou do očka a s použitím rybářského "obrtlíku" s pevností nad 15 kg a šroubu jdou stěhy krásně napínat. Karabinku s "obrtlíkem" jde dát buď nahoru ke stěžni nebo k palubě. To záleží na staviteli model co se mu bude více líbit. Obrtlík slouží k zabránění uzlů při napínání pomocí šroubovách napínáků. Obrtlíky nejsou třeba při použití klasických napínáku (L+P závit).
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Přema

Příspěvek od Přema »

Dědek píše:
Pepa Darvaš píše:Prosím o radu ,co dát do hlavní plachty a kostatky u plachetnice Lédy aby držely tvar.U stěžně bych snad mohl dát ocel.drát ,.nebo nevím.Dále ,kde bych si mohl objednat ,popř.koupit napínaky stěhů na šroubování
Do plachty se dávají , myslím že se tomu nadává ( spiry). jsou to tenké úzké proužky něčeho tenkého, lehkého , pevného a pružného. Já používám nařezané pásky z tenké pásky z laminátových desek síly 0,2-0,5 mm a to podle velikosti (délky). Mohou být buď stejně široké, nebo jsou směrem ke stěžni mírně se rozšiřující. Připevnění na plachtu je buď klasiché jak u velkých plachet t.j. zašité do "kapes" nebo jak používám já přilepené oboustrannou lepící páskou (6x0,05 mm) a překrytých samolepícím dakronem.
Plachta ke stěžni se obvykle připojují podle předlohy , a to buď klasicky do drážky nebo "O" kroužky podle typu modelu. O- kroužky bývají na starých lodích většinou dřevěné, ale používájí se i lanové.
Pro Lédu bych asi řešil O- kroužky, vhodně se dají použít koupené v galenterii jsou bílé, hnědé a černé myslím do průměru 16 mm. Po rozříznutí na jedné straně a přišití k lemu plachty jde plachta snadno sejmout popřípadě vyměnit za jinou díky pružnosti kroužků.
Napínáky kupuji v MP ale jsou tam většinou k mání jen o průměru 3 mm. V internetových obchodech(momentálně nevím v kterém), ale kupoval jsem je, jsou nabízeny o průměru 2,5 mm. Dále by se myslím daly objednat u p. Filipa z Ledenic i jiné rozměry a délky na zakázku.
Doma jdou dobře vyrobit a taky je pachetčkáři používájí, hlavně slovenští, a to :
Koupí ploché kovové koncovky táhel (k mání v MP o průměru závitu 2 a 3 mm) na palubě se zacvaknou do očka a s použitím rybářského "obrtlíku" s pevností nad 15 kg a šroubu jdou stěhy krásně napínat. Karabinku s "obrtlíkem" jde dát buď nahoru ke stěžni nebo k palubě. To záleží na staviteli model co se mu bude více líbit. Obrtlík slouží k zabránění uzlů při napínání pomocí šroubovách napínáků. Obrtlíky nejsou třeba při použití klasických napínáku (L+P závit).
Zní to zajímavě a technicky daleko snáze řešitelné a hlavně dostupné,proto
bych se přimlouval o foto+ nákres.Mnohým mladším už asi pojem "obrtlík"moc neřekne.Děkuji
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Přema píše:Zní to zajímavě a technicky daleko snáze řešitelné a hlavně dostupné,proto
bych se přimlouval o foto+ nákres.Mnohým mladším už asi pojem "obrtlík"moc neřekne.Děkuji
To znám náhodou i já - přiznej se, že jsi nechytal ryby? Ale správně se to jmenuje obratlík.

http://www.potreby-rybarske.cz/OBRATLIK.html,det,358
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

Ke stehum Ti uz poradil Dedek, dodam jenom, ze pro vlastni potrebu pouzivam napinaky od ceske firmy MP-Jet, ktere kupuji v CZ u pana Reicharda v Brne, velikost zavitu M2,5.

Pokud plachty "nedrzi tvar", ma to vsak vetsinou jine duvody, nez provedeni vyztuznych lan. Existuji 2 zpusoby jak plachty vyrobit: budto se lepi z jednotlivych pruhu (viz. http://www.mm-sailing.de/mm-hp/daten/mm ... segel.pdf) nebo se profilu dosahuje pridavkem na prednim lemu. Uz jsem to tady jednou popisoval, pouzij prosim vyhledavaci funkci.

Vyztuzovat predni lem hl. plachty dratem resp. ocelovym lankem neni chyba, je to vsak v podstate zbytecne. U stehovky, ktera je upevnena na pen a nema zadny vyztuzny steh, je to potreba.

Zasady:
1)Pokud jsou plachty z nejakeho tkaneho materialu, musi byt smer nejmensi prutaznosti latky vzdy orientovan rovnobezne se zadnim lemem plachty (zpravidla jsou to vlakna osnovy).
2)Tloustka profilu ma byt tak asi 6 az 10% jeho hloubky. Pro slabsi vitr se pouziva vydutejsi profil s maximem pobliz stredu plachty, pri silnejsim vetru je vhodnejsi plossi profil a maximum se posouva smerem vpred.
3)Predni lem nikdy nesmi byt napnuty, napr. hlavni plachta musi mit podel stezne "vuli" nekolik mm ve svislem smeru.
4)Krouzky na stezni jsou vzdy aerodynamicky vyhodnejsi nez plachta v drazce. Pokud bych byl nucen z nejakych duvodu drazku pouzit, privazal bych na predni lem plachty ve stejnych odstupech od predniho lemu plachty provrtane kulicky nebo kousky trubek, a tyto bych pak vsunul do drazky. Plachta pak zustane cela "venku" za steznem a lepe se ohyba.

Vyztuzne "late" maji smysl jenom na zaoblenem zadnim lemu plachty, zabranuji jeho ohnuti pod tlakem vetru. Krom tenkych sklolaminatovych desek (viz. Dedek) nema zadny jiny material postacujici tvarovou stalost. Povazuji za lepsi reseni, prilepit ci prisit na plachtu uzke kapsy, do kterych se daji prouzky zasunout. Umoznuje to totiz laborovani s latemi ruznych tvaru a tloustek, coz ma prekvapive podstatny vliv na nauticke vlastnosti modelu.

Zdravim
Borek Dvorak
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

děkuji za vyčerpávající odpovědi
zbuky

Příspěvek od zbuky »

Ahoj,
Lédu jsem letos dodělal a tady je pár obrázků http://zbuky.grindl.cz/index.php?q=gallery&cat=36. Moc tam toho vidět není, ale na požádání můžu zaslat podrobnější fotky. Všechny problémy jsem řešil tak, jak mě to zrovna napadlo a proto je možné, že tam najdete něco neobvyklého a užitečného.
Minulý týden jsem jen přidal napínáky M3 na boční stěhy a kýl ještě čeká nátěr.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“