Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Jak na 2 motory bez kormidla?

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
Brzda

Re: Jak na 2 motory bez kormidla?

Příspěvek od Brzda »

Ahojte. Odkudsi jsem vyhrabal starou (ale pěkně jezdící) loď. Měla jen jednu vadu - řízení bylo přes drát. Přemýšlím že jí předělám na RC, ale nevim jak zapojit elektriku. Nemá kormidlo, směr jízdy se mění rozdílnými otáčkami motorů. Stačí zapojit regulátory paralelně k jednomu zdroji a k přijímači připojit do "libovolného" kanálu? Dík za radu. Petr
PetrP

Příspěvek od PetrP »

V zásadě by to tak mělo fungovat. Problém je u střídavých regulátorů, u většiny běžných stejnosměrných se to dá realizovat bez zvláštních potíží. Akorát pozor na to, že u regulátorů s BECem je většinou třeba zajistit, aby se navzájem nepraly. Buď se jeden regulátor nezapíná vypínačem, případně se musí nebo je alespoň jistější odpojit u jednoho reglu z konektoru jeho servokablíku červený vodič (plus pól napájení). Případně vyřadit BECy oba a použít přijímačové baterie. Podrobnosti by měly být v návodu, co ten který regulátor vyžaduje. Paralelní připojení k jednomu zdroji by mělo být bez problémů. Zapojit regulátory lze v zásadě do libovolného kanálu, ale pokud to chceš ovládat nějak rozumně podle svých běžných zvyklostí, tak to chce zapojit do kanálů příslušejícím těm ovladačům na vysílači, které chceš používat. Nejjednodušší a nejpříjemnější na ovládání je použít delta mix, nebo nějaký obdobný mix tak, aby se jedním kniplem dala ovládat rychlost a druhým směr, jako při běžném řízení.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Tak to se omlouvám za nesprávné informace, zřejmě jsem si to spletl s případem použití jednoho regulátoru pro více motorů.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Jestli jednou dospěje doba do té fáze, že bude staré ovládání drátem (asi hračka?) nahrazeno sřídavým regulátorem, tak bych o tom rád věděl mezi prvními ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Boriku, tak jak?

Uz se "ceny střídavých regulátorů a motorů se dostaly na hranici stejnosměrných"
nebo:
"Na vyšší výkony ( od cca 100W ) už snad v brzké době budou k dispozici střídavé obousměrné regulátory za slušnou cenu."
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

No jo jednosmerne - s tema je to jasne. Ja myslel ze uz znas nejaky obousmerny za rozumnou cenu a hlavne rozume fungujici...
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Tak jsem právě náhodou objevil v nabídce BELu toto: http://www.bel-shop.eu/detail352.html takže jak je vidět Bořík zas tolik nefantazíruje. Otázka samozřejmě, jak kvalitní a použitelný ten regl bude.
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Stejný problém jsem řešil u shánění pohonu pro Schnella a Pecky mi řekli, že mi dodavatel regů jakýkoliv letecký přeprogramuje na obousměrný za cca 500,- za kus. Do toho se mi moc nechtělo, jak z fin. důvodů (3x500,-), tak i z principu. Je mi proti srsti platit za tohle u tak drahých regů. Bral bych to jako nadstandardní službu navíc, ale tohle... Tak jsem se poptal u dodavatelů na ebay.com, kde nabízejí střídavé regulátory za ceny směšné oproti těm u nás (nejen u nás v CZ, ale v celé Evropě) a mám "nějaký čas být trpělivý", než obousměrné stř. regulátory zařadí do nabídky. TO mi nevadí, času dost...
temelin

Příspěvek od temelin »

v případě jednosměrného provozu dneska není problém sehnat za cenu DC regulátoru AC pohon...... (regl + motor).....viz čína jako www.himodel.com , popř united hobbies apod....
jinak ale dávat do pomalých lodí AC mi ještě pořád nepřijde smysluplné, pokud se nejedná o velké modely....
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“