Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

"Plankovani" paluby plachetnice ...

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
LukasX

Re: "Plankovani" paluby plachetnice ...

Příspěvek od LukasX »

Preji vsem pekny den.
Mel bych jeden konkretni dotaz na Vase stavebni postupy a prakticke tipy. Jde o polozeni takoveto paluby, jako je obrazich

Obrázek
a tady - http://www.knihovna.utb.cz/img/02.jpg
a nebo tady - http://www.knihovna.utb.cz/img/03.jpg

Precetl jsem si fajny clanek na minisail-ev.de - http://www.minisail-ev.de/mb/mb-05-06/mb-05-06.htm a jeste z nekolika veci nejsem moc moudry.

Jde mi zejmena o tyto "problemy".
- Jak se delaji jednotliva "prkna" ... jsou to ohnute listy, nebo do ublouku na miru vyrezane z prkynek? Pri pripadnem ohybani list - asi do horke vody a potom nechat vyschnout v pozadovanem tvaru?
- V tom pripade jak se dela "Kalfaterung" (vypadlo mi ceske slovo - to cerne mezi prknama ;o)). Vim o tipu s cernym papirem prilepenym na jednu stranu planek - ale to mi prijde vyuzitelne jenom v pripade rovnych prken na palube? Pri ohybani by to nejspise se rozrhalo/shrnulo ne? Nebo to lepit listu po liste potom az bude ohnuta?
- Mam si nakreslit asi nejdrive nejaky planek 1:1, kde budu mit presne rozmery a na nem si nanecisto sklozit tu palubu, vybrousit jednotliva prakna a potom teprve lepit? (opet problem s tim, ze listy se tezko ohybaji), nebo ulozit "kralovskou" a k ni postupne ohybat a lepit jednotlive listy?

Dekuji za Vase zkusenosti, nazory a tipy!
LukasX

Příspěvek od LukasX »

Bohuzel nikdo se s timto nejspis osobne nesetkal a nepotykal, nebo jsem polozil otazku vazne moc blbe?

Nahodou jsem narazil na navod, ktery mi dava dobrou ilustrovanou odpoved na me otazky. Je to stavebni navod na skuner Valvidi od ROBE.

Takze kdyby nekdo hledal odpoved, jak udelat plankovani paluby k "fischungplanke" .. najde opoved zde>>> http://data.robbe-online.net/robbe_pdf/P1122_1-1140.pdf na stranach 17-22.

Presto budu velmi rad, za kazdy prakticky tip, nebo zkusenost! Diky za odpovedi
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

... jsem polozil otazku vazne moc blbe?...
Tak já jsem si té otázky všiml až dnes a prakticky jsem to též nikdy neřešil.

Zahnutí lišt do půlkruhu lze skutečně učinit pomocí ponoření do vody a následném nahřívání => je vhodné používat nějaký přípravek (formu) jak má být lišta ohlá.

To "černé" mezi prkny lze udělat třeba pomocí barvy a technického pera či černou fixou (jednoduše se to obtáhne). Po přelakování by to mělo odolat i vodě.

Druhým způsobem je vypálením drážky do dřeva ruční elektrickou mikropájkou. Drážka zcela jistě zčerná (ale dřevo bude mechanicky narušené a je nutné ho "nepřepálit", aby nezčernala celá lišta).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Dědek

Příspěvek od Dědek »

... jsem polozil otazku vazne moc blbe?...
Ahoj, nic není tak horké jak to vypadá. Radius ohnutí není tak veliký, aby se muselo používat předem ohnuté lišty. Já používám palubní lišty lipové síly 2 mm a šířky od 2 do 8 mm, podle měřítka, platí, že čím užší tím lépe se prohnou. Jdou dobře, větší šíře se má snahu kroutit a i tak to jde ale pomaleji. Na mezery se opravdu používá černý papir, ale jak jsem slyšel jsou trochu problémy při broušení hotové paluby, protože papír špiní. Já v současné době pokládám na palubu nosníky 2x5 a mezi na stojato tmavou dýhu 0,6mm, lepím dvou složkovým epoxydem FIX 110 a v místě hřebíků uchycujících prkna k palubě fixuji špendlíky. Po vybroušení a napuštění fermeží vypá celkem dobře. Samozřejmě u malých měřítek je dýha dosti silná a tak asi nezbude než použít ten papír, nebo něco podobného. Pokud se nechcete trápit se spojováním prken na palubě , lze spoje dodatečně po položení celé paluby domalovat. Jednoduchou verzi paluby popsal p. Procházka v knížce (asi 40 let stará). Vyplývá z toho, že paluba je z jednoho kusu(překližka, dýha) a jednotlivá prkna se dokreslují podle zakřivení boku. Na obrázku to nevypadalo špatně, ale ještě jsem to ani nezkusil. Nakonec i některé slavné modelářské firmy používají pro takovýto typ paluby předtisk.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Guest

Příspěvek od Guest »

Existuje jeste jeden zpusob, jak palubu s plankami do oblouku polozit:

Pomoci spendliku do korkovych nastenek (tloustka asi tak 1 mm) se prvni lista pripevni do zadaneho tvaru a zustane fixovana i behem schnuti lepidla. Spendliky zustanou trcet v palube, a tvori doraz pro druhou listu, atd. Postupuje se od bortu smerem ke stredu paluby, vzdy symetricky z obou stran. Prilepene listy lezi v presnych rozestupech s mezerami, ktere odpovidaji tloustce spendliku. Do techto mezer se az po prilepeni vsech list pomoci sroubovaku nasucho zastrkava (napr. cerna) snura, jejiz prumer je v "nestlacenem" stavu o neco malo vetsi nez sirka mezer mezi listami (postup mimochodem celkem presne kopiruje technologii, ktera se uziva i u originalu). Nasledne nanasime ridky kyanoakrylat na snury v mezerach. Lepidlo se vsakuje do snur a do okolniho dreva, snury bobtnaji, a tim dojde ke spolehlivemu slepeni. Popsanym zpusobem polozene paluby vypadaji ze vsech nejlepe, protoze nerovnomernym bobtnanim snur vznikaji lehke prohlubne, ktere najdeme i u predlohy na lehce opotrebenych palubach.

Prestoze davam Frantovi za pravdu ohledne velkych polomeru ohnuti (plankovat rovnymi, neohnutymi listami bezesporu jde), pravdepodobne bych si listy alespon zhruba naohybal, abych se vyhnul nepresnostem a deformacim z duvodu pnuti. Ale mozna je to prehnana opatrnost, nevim. Popsany zpusob s vyuzitim dyhy znam, takto polozene paluby vypadaji skvele.

Pro ohybani dreva pouzivam nasledujici postup: listy namocim (ponorim da vany a zatizim, aby nevyplavaly) asi tak na 5 minut (= 1 cigareta), povyjmuti z nich prsty setru vodu aby se neleskly. Kdyz si manzelka pred lety poridila moderni naparovaci zehlicku, ukoristil jsem tu starou. Upinam ji hlavou vzhuru do sveraku, nastavim na nejvyssi vykon a necham predehrat. Navlhcene listy ohybam od oka volne v ruce na zehlicce, ohnuty tvar kontroluji prikladanim na model ci na vykres. Casto je zapotrebi listy opetovne navlhcit a ohybat ve vice krocich.

Dalsi moznou technologii by bylo ohnout prkno o tloustce odpovidajici sirce palubnich planek do oblouku dle okraje paluby, a polepit tmavou dyhou nebo cernym papirem. Z tohoto polotovaru by se pak daly na okruzni pile narezat listy pozadovane tloustky. Na ohybani by vsak zehlicka zrejme uz nestacila, bylo by asi treba ohybat na plotne elektrickeho sporaku a nebo v pripravku pomoci horkovzdusne pistole.

"Malovane" paluby jsem uz nekolikrat na modelech videl. Vsechny vypadaly nemaketove, bylo na nich vzdycky nejak videt, ze nejsou "echt". Podobnou neduveru bych asi mel i k vypalovani pomoci pajky. Mezery mezi plankami jsou prece vyplnene, a vypalenim by vznikaly drazky.

Maketovou palubu z jednoho kusu preklizky nelze vyrobit, protoze vzhledem k podelnemu prohnuti a pricnemu zaobleni vznika trojrozmerne vypoukly tvar, ktery lze z dvojrozmerneho platu preklizky vytvarovat pouze pod tlakem v odpovidajici forme (vzpominam si na svou skolni zidli, ktera byla zrejme takto vyrobena). Proto doporucuji pokladat preklizkovou palubu vzdy ze segmentu.

Zdravim

Borek Dvorak
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Já jsem v zahraničním časopise četl, že se dá použít oboustranná lepící páska (v podstatě je to samotné lepidlo bez nosiče) nalepená na nákres paluby. Na ní se postupně lepí pásky dýhy (plaňky) a mezi ně se vkládá černá nit. Po dokončení se to celé přetře vteřinovým lepidlem (efekt jako v předchozím příspěvku). Jediný rozdíl je v tom, že se nit nevtlačuje do mezery, ale lepí se způsobem, jako když se pracuje s černým papírem.

Jiný člověk popisoval plaňkování paluby tak, že nalepil plaňky, přičemž si pečlivě hlídal shodnost mezer a pak to "přetmelil" nějakým tmelem na dřevo v co nejtmavším odstínu. Pokud se nepletu, jsou k mání v kutilských obchodech.

V případě zájmu bych mohl vyhledat a poslat fotokopii. Je to v AJ.
LukasX

Příspěvek od LukasX »

V případě zájmu bych mohl vyhledat a poslat fotokopii. Je to v AJ.
Zajem bych zcela urcite mel, AJ bez poblemu. Diky predem
Zatim jsem se nerozhodl pro technologii paluby. Dodelavam vnitrek trupu. Premyslim, ze vyzkousim vybrane postupy nanecisto a uvidim ;o)
Guest

Příspěvek od Guest »

Ja osobne bych mezery mezi prkny vyplnil papirem - kdysi se pouzival cerny papir, ve kterem byly baleny fotky, nyni nezbyva nez napustit ctvrtku cernou barvou (vodou nerozpustnou) a vkladat ji mezi lepene listy. Vzikly utvar doporucuji prebrousit smirkem na kostce, melo by to pak pripominat palubu.
J.
LukasX

Příspěvek od LukasX »

Zdravim vsechny diskutujici ;o)
Dekuji za podnetne rady a zasilam prubezny vysledek (zatim jenom rovne polozena strecha, jeste nenalakovano). Nakonec jsem se rozhodnul pro variantu s bavlnkou zalepenou sekundacem, protoze pritelkyne vysiva a ma toho hromady (jen si dejte pozor na to, jakou bavlnku pritelkyni/manzelce berete - poprve sem na to vzal znackovou Anchorku a pritulkyne padla do vyvrtky :o) Potom jsem dostal nejakou no-name a vse bylo v pohode).

Podrobnejsi report ze stavby a postup napisu na MoNaKo jako soucast popisu stavby Babetty.

Vysledek> http://www.knihovna.utb.cz/img/postup.jpg
Guest

Příspěvek od Guest »

To černé mezi plaňkami... Jde to papírem ale je to pakárna. Zatím mám jen na vzorku vyzkoušený postup - nalepit s mezerami, mezery vytmelit bílým akrylovým tmelem do kterého přidám černé barvivo, co používají malíři do vodou ředitelných barev. Přebrousit a nalakovat.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“