Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Modulový přístav nejen pro Tug Towing

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
nex

Re: Modulový přístav nejen pro Tug Towing

Příspěvek od nex »

Šiška Roman píše:Další návrh přístavu.Konstrukce z měděných topenářských trubek,spojení trubkou o menším průměru,zajištěno šroubem s nějakou větší hlavou.Použit polystyren jako plovák,povrchově
upraven aby byl odolnější.Barvou nebo polepit plastem nebo olaminovat.
portal/img/gallery/53_1189594212.jpg
portal/img/gallery/53_1189594527.jpg
portal/img/gallery/53_1189594621.jpg
Obrázky nejsou nic moc,nějak mi to nejde nakreslit.Na 2 obr. chybí horní deska z polystyrenu.
hezke,ale myslim ze je tu nekolik problemu
1. cena medenych trubek
2. navarovani matek ( spousta lidi nema moznost si to zaridit)
3. udrzba, ruku na srdce vytahneme to parkrat do roka a ta voda z nasich toku s medi nic moc, neverim ze to budeme peclive cistit
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
SH

Příspěvek od SH »

nex píše:
Šiška Roman píše:Další návrh přístavu.Konstrukce z měděných topenářských trubek,spojení trubkou o menším průměru,zajištěno šroubem s nějakou větší hlavou.Použit polystyren jako plovák,povrchově
upraven aby byl odolnější.Barvou nebo polepit plastem nebo olaminovat.
portal/img/gallery/53_1189594212.jpg
portal/img/gallery/53_1189594527.jpg
portal/img/gallery/53_1189594621.jpg
Obrázky nejsou nic moc,nějak mi to nejde nakreslit.Na 2 obr. chybí horní deska z polystyrenu.
hezke,ale myslim ze je tu nekolik problemu
1. cena medenych trubek
2. navarovani matek ( spousta lidi nema moznost si to zaridit)
3. udrzba, ruku na srdce vytahneme to parkrat do roka a ta voda z nasich toku s medi nic moc, neverim ze to budeme peclive cistit
ad1 - cena sice nic moc, ale ve vztahu k celkovým nákladům a pracnosti si myslím bude zanedbatelná. Odhadem 200 Kč za metr přístavu je moc?
ad2 - na měď se mosazné trubky pájí. To snad zvládne každý.
ad3 - neboj, i v našich vodách bude ta měď věčná. Horší bude čištění polystyrénu. I když každý správný přístav má mít svoji patinu - řasy, škeble, chaluhy, nějaké olejové fleky... :)
pajan

Příspěvek od pajan »

Dobrý den dovolil jsem si definovat spojovací profil.
Myslím si že navrhované řešení je jednoduché zcela modulární a dostatečně variabilní. Navíc je materiálově nezávislé. Tolerance v konstrukci by měly vyrovnat případné nepřesnosti stavby. Definice čáry ponoru vyplývá z koncepce spoje. Snahou je nevnášet do spoje napětí a zachovat horní hranu mola rovnou. Kdo potřebuje jinou úroveň, může si vytvořit přechodové díly a svoji stavbu ukončit znovu spojem v předepsané výšce. Výška mola je věcí diskuse, v měřítku 1:33 je to ve skutečnosti asi 2,5 m nad hladinou, je to moc nebo málo…
Jen pro z jednodušší odhad hmotnosti, 1 cm ponoru základního dílu představuje hmotnost 0,9 kg, za předpokladu plného profilu.
Základní rozměr modulu je 300x300 mm.větší díly musí být násobkem základního modulu, případně jeho poloviny. V modulu 300x300 jsou přípustné všechny varianty spojů, T kříž, průběžný, koncový.
Nejmenší přípustný modul je s 150 x 300mm
Čára ponoru je 75 mm od horní hrany modulu
Díl je nutné dovážit tak aby čára ponoru byla dodržena s tolerancí + - 1 mm!
Spojovací profil:
Osa spoje je půdorysně vzdálena 75 mm od okraje modulu, rozteč spoje je 150 mm
Osa spoje je ve svislém směru vzdálena od horní hrany modulu 12 mm, osová rozteč spoje je 60 mm.
Spojovací profil je tvořen planžetou a kapsou
Spoj je jištěný kolíkem.

Planžeta má rozměr 40X50 mm tloušťku max 3mm. Materiál libovolný, vodovzdorný. V ose planžety je otvor o průměru 4 mm ve vzdálenosti 30mm od kraje modulu
Kapsa má rozměr 41X52 mm profil kapsy je 41x4mm. V ose kapsy prochází modulem otvor ve vzdálenosti 30mm od kraje o průměru 4mm a celkové dálce min 80 mm materiál kapsy je libovolný, vodovzdorný.
Pojistný kolík je kulatina průměru max. 3mm délky 80 mm úprava hlavy kolíku i materiáj jsou libovolné. Každý modul musí mít tolik kolíků kolik má dvojic kapes. Standardní díl musí mít dva kolíky. křížový 4 a tak dále
Styčné plochy musí být upraveny tak aby odolaly otlačení.

Každý modul musí být vybaven planžetami a kapsami podle funkce modulu tak aby se dal jednoduše připojit.
Dobrý den dovolil jsem si definovat spojovací profil.
Myslím si že navrhované řešení je jednoduché zcela modulární a dostatečně variabilní. Navíc je materiálově nezávislé. Tolerance v konstrukci by měly vyrovnat případné nepřesnosti stavby. Definice čáry ponoru vyplývá z koncepce spoje. Snahou je nevnášet do spoje napětí a zachovat horní hranu mola rovnou. Kdo potřebuje jinou úroveň, může si vytvořit přechodové díly a svoji stavbu ukončit znovu spojem v předepsané výšce. Výška mola je věcí diskuse, v měřítku 1:33 je to ve skutečnosti asi 2,5 m nad hladinou, je to moc nebo málo…
Jen pro z jednodušší odhad hmotnosti, 1 cm ponoru základního dílu představuje hmotnost 0,9 kg, za předpokladu plného profilu.
Základní rozměr modulu je 300x300 mm.větší díly musí být násobkem základního modulu, případně jeho poloviny. V modulu 300x300 jsou přípustné všechny varianty spojů, T kříž, průběžný, koncový.
Nejmenší přípustný modul je s 150 x 300mm
Čára ponoru je 75 mm od horní hrany modulu
Díl je nutné dovážit tak aby čára ponoru byla dodržena s tolerancí + - 1 mm!
Spojovací profil:
Osa spoje je půdorysně vzdálena 75 mm od okraje modulu, rozteč spoje je 150 mm
Osa spoje je ve svislém směru vzdálena od horní hrany modulu 12 mm, osová rozteč spoje je 60 mm.
Spojovací profil je tvořen planžetou a kapsou
Spoj je jištěný kolíkem.

Planžeta má rozměr 40X50 mm tloušťku max 3mm. Materiál libovolný, vodovzdorný. V ose planžety je otvor o průměru 4 mm ve vzdálenosti 30mm od kraje modulu
Kapsa má rozměr 41X52 mm profil kapsy je 41x4mm. V ose kapsy prochází modulem otvor ve vzdálenosti 30mm od kraje o průměru 4mm a celkové dálce min 80 mm materiál kapsy je libovolný, vodovzdorný.
Pojistný kolík je kulatina průměru max. 3mm délky 80 mm úprava hlavy kolíku i materiáj jsou libovolné. Každý modul musí mít tolik kolíků kolik má dvojic kapes. Standardní díl musí mít dva kolíky. křížový 4 a tak dále
Styčné plochy musí být upraveny tak aby odolaly otlačení.
Obrázek

Každý modul musí být vybaven planžetami a kapsami podle funkce modulu tak aby se dal jednoduše připojit.

Obrázek
Keba

Příspěvek od Keba »

Dovolím si také přednést svůj návrh.
Zašel jsem v Praze - Nuslích do známého železářství "Rousek" a provedl několik experimentů s plastovými trubkami. Nakonec jsem tuto koncepci zavrhl, ikdyž se mi zpočátku zdála naproto nejlepší. Prošel jsem i další sortiment ale nic vhodného jsem neobjevil. Pak jsem pročetl všechny nápady co tady byly publikovány. Popravdě spousta zajímavých dílčích nápadů, ale....ale...podle mě (je to můj subjektivní názor) to pořád není ono.
Nakonec mě napadlo toto řešení. K jeho výrobě je potřeba minimum nářadí. Je levné a částečně i materiálově nezávislé. Spojovací profil je snadno kalibrovatelný. Myslím si, že zajistí pevný a rychle sestavitelný spoj.
Základ tvoří deska (např. plexisklo, plech, PHS a pod.) o rozměrech 12x30cm. Na desku jsou přišroubovány pomocí vrutů tři ohoblované dřevěné hranoly 4x4x15cm (třeba smrk). Nejlépe to ukazuje obrázek.
Obrázek
Hranoly jsou svisle provrtány v určeném místě tak, aby do otvoru bylo možné zasunout hřebík 120. Tím se moduly zajistí proti rozpojení.
To je vlastně celé. Někdo může namítnout, že dřevo není vodě odolné, ale ono vlastně je. Sice nějakou vodu nasaje, ale zase vyschne a nic se mu nestane. Spodní hrana desky by měla být na čáře ponoru modulu. Horní hrana desky vytváří styčnou rovinu pro sousední moduly.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Kebo, dvě poznámky:

1. Bude spoj nějak překrytý? A jednostranně nebo symetricky? Vidím zde trošku zádrhel....
2. Zrovna smrk bych vyloučil. Párkrát nacucne, vyschne, popraská, zkroutí se a díly nesesadíš.

Jinak dobrej nápad, stejně jako předchozí řešení.
Keba

Příspěvek od Keba »

kartonist píše:Kebo, dvě poznámky:

1. Bude spoj nějak překrytý? A jednostranně nebo symetricky? Vidím zde trošku zádrhel....
2. Zrovna smrk bych vyloučil. Párkrát nacucne, vyschne, popraská, zkroutí se a díly nesesadíš.

Jinak dobrej nápad, stejně jako předchozí řešení.
add 1) není problém ho překrýt
add 2) na 15cm se hranol dřeva nezkroutí. Aby popraskal to bys ho musel máčet a sušit hodně často, ale samozřejmě existují i jiná vhodnější dřeva, nebo nůže být použit jiný materiál než dřevo.
Keba - webmaster
mitom

Příspěvek od mitom »

Len taký nápad...
Sú tu aj takí, čo robia laminátové trupy remorkérov vo väčších sériach a predávajú ich. Čo tak vymyslieť nejaký štandardný "zacvakávací" profil (plávajúce vane), porobiť formy a namnožiť ich koľko bude treba? Proste také plávajúce "lego"...
(Týmto tu nikomu nechcem naháňať kšeft, mohlo by ísť o neziskovú akciu pre rozvoj TT).
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

napadlo mě totéž co mitoma už dřív, domluvit se, udělat šablonu (třeba podle kebova návrhu) a potom udělat několik spojovacích prvků z laminátu, které budou stejné, potom si je vezme (koupí) ten kdo bude chtít stavět moduly a bude jistota že jsou všechny stejné. Šlo by tam zavést i pojišťovací kolík na stále stejné místo...
I když se bude každý snažit sebevíce tak pokud to bude dělat každý sám tak se určitě sekne o pár mm a potom už se to nesestaví. Navíc při použití dřeva bude jeden problém. Při sestavení je dřevo suché takže to jde dobře složit, když to bude 2 dny ve vodě tak dřevo nasaje a nabobtná. Tzn. spoj poté nepůjde rozebrat (určitě to znáte když vám vypadává sekyrka z topůrka, taky se přes noc namočí a drží jak přibitá), tohle by s laminátem odpadlo...
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

měl jsem na mysli jen výrobu spojovacích profilů ne celých modulů, to by zůstalo na fantazii každého, jen ta spojení by byla stejná...
Obrázek
NeJaToD team
SH

Příspěvek od SH »

Keba píše:Dovolím si také přednést svůj návrh.
Zašel jsem v Praze - Nuslích do známého železářství "Rousek" a provedl několik experimentů s plastovými trubkami. Nakonec jsem tuto koncepci zavrhl, ikdyž se mi zpočátku zdála naproto nejlepší. Prošel jsem i další sortiment ale nic vhodného jsem neobjevil. Pak jsem pročetl všechny nápady co tady byly publikovány. Popravdě spousta zajímavých dílčích nápadů, ale....ale...podle mě (je to můj subjektivní názor) to pořád není ono.
Nakonec mě napadlo toto řešení. K jeho výrobě je potřeba minimum nářadí. Je levné a částečně i materiálově nezávislé. Spojovací profil je snadno kalibrovatelný. Myslím si, že zajistí pevný a rychle sestavitelný spoj.
Základ tvoří deska (např. plexisklo, plech, PHS a pod.) o rozměrech 12x30cm. Na desku jsou přišroubovány pomocí vrutů tři ohoblované dřevěné hranoly 4x4x15cm (třeba smrk). Nejlépe to ukazuje obrázek.
https://www.mo-na-ko.cz/upload/ProfilMonako.jpg
Hranoly jsou svisle provrtány v určeném místě tak, aby do otvoru bylo možné zasunout hřebík 120. Tím se moduly zajistí proti rozpojení.
To je vlastně celé. Někdo může namítnout, že dřevo není vodě odolné, ale ono vlastně je. Sice nějakou vodu nasaje, ale zase vyschne a nic se mu nestane. Spodní hrana desky by měla být na čáře ponoru modulu. Horní hrana desky vytváří styčnou rovinu pro sousední moduly.
K tomuto jenom poznámka:
- tento spoj nebude bez vůlí na ohyb - když bude sestaven větší přístav, tak sebude vlnit podle stavu hladiny
- spoj je asymetrický - bude problém když budeš mít třeba díl s nábřežím "vlevo" a budeš ho chtít zabudovat aby bylo "napravo". Se symetrickým spojem není problém, a asymetrickým je to neřešitelné.
- pokud by se zachoval návrh se základním "roštem" z trubek (ať už budou trubky součástí modulu nebo modul bude nacvakávací na ně) tak máš možnost mít moduly jak plovoucí tak i nesené na "roštu" kdy rošt bude ukotven do dna. I možnost kombinovat oboje.
pajan

Příspěvek od pajan »

S těmi hranoly to není špatný nápad, pro jistotiu bych to jistil dvěma hřebíky, a pokud by se to neudělalo příliš přesně tak by to mohlo fungovat. Dostupnost a jednoduchost vítězí. Pro zachování jednostného povrchu mola by se spoj musel utopit o nějaký cm aby šel překrýt horní deskou.
asi takhle:
Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ahoj lidi.
Jak čtu tohle vlákno, mám pocit, že jsou navrhována dosti složitá řešení, aniž by se vyzkoušelo to nejjednodušší. Zatím jsem jen kritizoval, ale zkusím vlastní návrh:
Obrázek
Celé je to podobné návrhu #32, ale odstraňuje některé kritizované nevýhody to spočívá ve dvou kapsách symetricky rozmístěných na styčné ploše. Planžety jsou jen dvě v jedné rovině a jsou vyndávací - to umožňuje obracení modulu dle libosti.
Další výhodu vidím v tom, že když se planžeta zlomí, tak ji prostě zahodím a vezmu jinou.

Konkrétně tedy:
Modul je z polystyrenu, třeba z boku olaminovaný, kvůli odolnosti.
V čelech má dvě kapsy, které každý dokáže slepit epoxidem třeba z překližky.
Kapsa je o cca 1mm volnější než tloušťka planžety - to umožňuje malý pohyb modulů na neklidné vodě a současně snižuje nároky na přesnost výroby. Jinak jsou moduly sraženy a zakolíkovány "na čelo", což vylučuje větší vzájemný pohyb.
Planžeta může být z lakované překližky, plastu nebo ideálně plechu. (Při prvním nasazení by se vybral nejvhodnější materiál a nasekat z něj pát desítek nebo set planžet nebude problém.)
Tím, že moduly mají symetrický dotyk "na čelo", se nemusí řešit překrytí spoje (z které strany) anebo pravo-levost ohybů.
Materiál kolíků a jejich průměr je detail - navrhuju zkrácené hřebíky ošetřené proti korozi.

Cenově by to mělo vyjít na nula nula nic, protože zmiňovaný materiál má každý modelář doma.

A největší výhoda - pokud by to nefungovalo (o čemž pochybuju), tak si můžeme na čela modulů nalepit třeba ten laminátový spojovací kus navrhovaný výše.

Radek
bkk

Příspěvek od bkk »

Zdravím vás, pánové.

K otázce styčných čel na modulech mohu uvést zkušenosti z našeho KŽM (www.volny.cz/kzm.praha/) aby všechna čela byla stejná a tím se odstranily diference při výrobě každého čela zvlášť. V době, kdy jsme stavěli více modulů, učinili jsme nabídku mezi ostatní modeláře. Zjištěný počet čel jsme nechali hromadně vyřezat laserem z tvrdé překližky tl. 8mm a poté jsme tato čela "rozprodali" za výrobní náklady. Cena řezání jednoho čela vycházela na cca 80,-Kč i s materiálem. K tomu jsme dodávali i další spojovací a jiné prvky řezané z kovu (držáky canon a podobně). Cena jednoho takového kusu byla myslím kolem 10-20 Kč. Tím je velice jednoduše zajištěna přesnost a styčnost všech modulů.

Jde jenom o to, aby někdo nadefinoval tvar styčného modulu a spojovací rozhraní, a ostatní mu to odsouhlasili.

Čelo, ať je jakéhokoliv profilu bych umístil nad úroveň hladiny, nebo přesněji řečeno např. 1cm nad čáru hladiny s tím, že zbytek pod by byl polystyrenový plovák. Ponor nechť si dováží každý stavitel individuálně. Tím se eliminuje na nejnižší možnou míru nasáknutí dřeva nebo překližky. Teď si vzpomínám, že se vyrábí i vodovzdorná překližka, k dostání třeba v dřevoráji, používá se většinou ve stavebnictví na betonáž... Také jsme ji zkoušeli, ale v železničním modelářství nevyhovovala -naopak může vyhovovat tady.

Jinak ten nápad s těmi planžetami je jednoduchý a nejméně náročný, osobně bych asi zvolil toto řešení.

Karel Barták
...a je to!
pajan

Příspěvek od pajan »

dospěl jsem k následujícímu zjednodušení:
Obrázek
O kroužek použít z odpadních trubek a podle průměru O kroužku stanovit rozteč děr...Spona z ocelového drátu 4 by asoi stačila. na povrchu kryto deskou.
mitom

Příspěvek od mitom »

Len tak ma napadlo...
Zacvakávacie / zasúvacie profily majú aj skrinky (šuplíky) do dielní a aj modulárne plastové stojany na CD.
Přema

Příspěvek od Přema »

Po přečtení a diskusích na chatu a mnou vloni založené vlákno na toto téma a praxe si dfovolím:
k čemu tento přístav bude sloužit:1)běžná soutěž TT-tady by mělo být spojení volné
2)exhibice(viz autaři)pevné spojení
podle toho bych volil další nástavbové záležitosti.
Základní modul bych nechal normalizovaný a navrhuji 500 x 30 x 15-20 cm.Myslím si,že toto je kompromis mezi měřítky 1:25 a 1:33,kde rozdíly nebudou tak markantní.Systém polystyrenových(nebo z podobného materiálu,ze kterého dělají plovací desky na bazénech pro děti-dělali v Chropyni) kostek.
Spojení:Pevné spojení "a lá kartonist"-planžety a úplně nejlépe "a lá pajan"-svorky ve tvaru U.Jen bych tyto spojky udělal i delší,aby odpadly O-kroužky.
Volné spojení-systém háček a očko.(jako na dřevěných vláčccích pro děti),v čele po dvou kusech.
Nejjednodušší a nejuniverzálnější řešení.A hlavně-MoNacKé krédo-co nejlevnější a na koleně.
Keba

Příspěvek od Keba »

Spojení "planžety" od Kartonist je super nápad. Kovové spony mají vednu nevýhodu. Vlny jednotlivé díly vůči sobě časem v horizontální rovině rozhodí. Ty spony to neudrží. Mě se líbí ty planžety. Je to opravdu max. jednoduché, nesmírně snadno zhotovitelné, stranově nezávislé a spojení bude i dostatečně pevné.
Keba - webmaster
SH

Příspěvek od SH »

Keba píše:Spojení "planžety" od Kartonist je super nápad. Kovové spony mají vednu nevýhodu. Vlny jednotlivé díly vůči sobě časem v horizontální rovině rozhodí. Ty spony to neudrží. Mě se líbí ty planžety. Je to opravdu max. jednoduché, nesmírně snadno zhotovitelné, stranově nezávislé a spojení bude i dostatečně pevné.
Myslím, že trubky jsou ještě jednodušší na výrobu. Jen je třeba najít vhodnou kombinaci průměrů aby nebyla velká vůle.
pajan

Příspěvek od pajan »

Keba píše:Spojení "planžety" od Kartonist je super nápad. Kovové spony mají vednu nevýhodu. Vlny jednotlivé díly vůči sobě časem v horizontální rovině rozhodí. Ty spony to neudrží. Mě se líbí ty planžety. Je to opravdu max. jednoduché, nesmírně snadno zhotovitelné, stranově nezávislé a spojení bude i dostatečně pevné.
myslíš že to ta O kroužky neudrží?? pravda je že mám taky pochybnosti.. navíc by musely být všechny díly přibližnš stejne tlusté..:( Planžety budou asi to pravé...;)
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Já bych hlasoval pro planžety v kombinaci se sponami. Jednoduché a spolehlivé.
Zdenek
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Ještě k měřítku: někdo mi řekněte, jak vysoký mají být normální dveře 1.25(1:30)?-jsem línej to počítat.Dle dveří začnu vyrábět domečky, haly a pod.....na co se to přidělá se uvidí....dík
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

dveře mají většinou 2 m na výšku takže v měřítku 1:25 je ta výška 8 cm a v měřítku 1:30 to vychází 6,7 cm
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

jinak pro 1:25 je to 200 cm (=2m) / 25 = 8 cm
a stejně pro 1:30 je to 200 cm / 30 = 6,666667 cm ;)
Obrázek
NeJaToD team
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

ivvo píše:jinak pro 1:25 je to 200 cm (=2m) / 25 = 8 cm
a stejně pro 1:30 je to 200 cm / 30 = 6,666667 cm ;)
Dík, mě se to pořád nezdálo- jako že blbě počítám-no budou to domy jako dojnice.....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ja vim... staci se podivat na ten majak co mi stoji doma na stole... je v meritku 1:35 a ma lehce pod metr na vysku...
Obrázek
NeJaToD team
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“