Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Dvojité plankování
Re: Dvojité plankování
Plné plachty !!
Konečně se dostanu (snad) ke stavbě lodi Dorian Gray. Měl bych dotaz na zkušenosti s dvojitým plankováním. Pokud budu plankovat balsou, co použít na lepení druhé vrstvy tak aby lepidlo neprostupovalo dýhou. Mám pěkné dýhy mahagonu a nerad bych to zmršil. Mimo to je patrně potřeba, aby šlo použité lepidlo dobře odstraňovat z okolí poslení planky. Pokud použiji pro napuštění balzy a zpevnění epoxid, epoxid pro lepení se mi zdá jednak těžkopádný (míchání, rychlé tuhnutí atd.) a jednak si nejsem jistý zda dýhu neprostoupí. Omlouvám se na možnou stupidnost dotazu.
Konečně se dostanu (snad) ke stavbě lodi Dorian Gray. Měl bych dotaz na zkušenosti s dvojitým plankováním. Pokud budu plankovat balsou, co použít na lepení druhé vrstvy tak aby lepidlo neprostupovalo dýhou. Mám pěkné dýhy mahagonu a nerad bych to zmršil. Mimo to je patrně potřeba, aby šlo použité lepidlo dobře odstraňovat z okolí poslení planky. Pokud použiji pro napuštění balzy a zpevnění epoxid, epoxid pro lepení se mi zdá jednak těžkopádný (míchání, rychlé tuhnutí atd.) a jednak si nejsem jistý zda dýhu neprostoupí. Omlouvám se na možnou stupidnost dotazu.
Podobnou záležitost jsem řešil takto:Dispersním lepidlem jsem přilepil dýhu na balsu(3mm).Potom jsem nařezal z tohoto polotovaru lišty 8mm.Po oplankování (lepeno Kanagomem)a opatrném obroušení.abych neprobrousil dýhu,jsem trup nalakoval Polyuretanovým lakem.Nejprve řídkým ,potom neředěným.
Vyzkouším, ale hlavní výhoda dvojitého plankování se tím asi ztrácí. Meli by jít udělat super planky, s napojením podle skutečnosti a hlavně by se tím překryly někdy nevzhledné spáry. Ale díky moc za podnět.
- Borek Dvorak
Podobnou technologii jsem delal nastavby na "Doriana". Na domecek z preklizky tl. 0,6 jsem kyanoakrylatem lepil pasky dyhy o tl. mezi 0,4 mm a 0,8 mm. Pouzival jsem lepidlo Pattex Gel. Prestoze obcas lepidlo prosaklo drevem, po prebrouseni a prolakovani jednoslozkovou PU-pryskyrici nejsou viditelne zadne skvrny. Podobne zkusenosti mam i s vodostalym disperznim lepidlem. Toto me spis mrzi, protoze kdyz si prohlednete fotky starych drevenych lodi, ktere se dochovaly v puvodnim stavu, zjistite, ze vsechny jsou flekate, a ze prave v tom je jejich charme. Spis ted premyslim nad tim, jak u pristiho modelu znazornit lehce zahnivajici drevo v bezprostrednim okoli bronzovych hrebu ...
A propos pristi model:
Budu muset postavit dreveny trup o delce 1800 mm, ktery smi vazit max. tak kolem 1000 g (pro srovnani: klasicky postaveny trup delky 1200 mm vazi u mne kolem 1500 g). Jedinym resenim, ktere me napada, je oplankovat kostru (stavba dnem vzhuru) balsou 2 mm, prelaminovat dvema vrstvami skla 40 g/m2 s diagonalne orientovanymi vlakny, oplankovat mahagonem tl 0,6 mm (lepit budu asi opet zminenym Pattexem), prolakovat PU-pryskyrici, vylamat zebra, zvazit. Pokud bude trup v tomto stadiu vazit max. neco mezi 900 a 1000 g, polozim jeste jednu vrstvu skla 40 g/m2 (vlakna napric) zevnitr na balsovou obsivku. Vznikne sendvicova konstrukce, ktera by mela byt dostatecne tuha a pevna.
Technologicky je to, pravda, ponekud komplikovanejsi. Avsak vyhlidka na usetreni ca. 500 az 1000 g hmotnosti je lakava. O tuto hmotnost se da zvetsit podil balastu, a tim zlepsit stabilita lode. V mem pripade je to nutnost, protoze zmineny model ma vytlak pouhych 8 kg, a vypocet jasne rekl, ze nejmene 5,25 kg musi byt v balastu.
Zdravim
Borek Dvorak
A propos pristi model:
Budu muset postavit dreveny trup o delce 1800 mm, ktery smi vazit max. tak kolem 1000 g (pro srovnani: klasicky postaveny trup delky 1200 mm vazi u mne kolem 1500 g). Jedinym resenim, ktere me napada, je oplankovat kostru (stavba dnem vzhuru) balsou 2 mm, prelaminovat dvema vrstvami skla 40 g/m2 s diagonalne orientovanymi vlakny, oplankovat mahagonem tl 0,6 mm (lepit budu asi opet zminenym Pattexem), prolakovat PU-pryskyrici, vylamat zebra, zvazit. Pokud bude trup v tomto stadiu vazit max. neco mezi 900 a 1000 g, polozim jeste jednu vrstvu skla 40 g/m2 (vlakna napric) zevnitr na balsovou obsivku. Vznikne sendvicova konstrukce, ktera by mela byt dostatecne tuha a pevna.
Technologicky je to, pravda, ponekud komplikovanejsi. Avsak vyhlidka na usetreni ca. 500 az 1000 g hmotnosti je lakava. O tuto hmotnost se da zvetsit podil balastu, a tim zlepsit stabilita lode. V mem pripade je to nutnost, protoze zmineny model ma vytlak pouhych 8 kg, a vypocet jasne rekl, ze nejmene 5,25 kg musi byt v balastu.
Zdravim
Borek Dvorak
Přesně tento postup jsem si představoval. Tedy ne až tak drastický. Konečně budu kopletní plány na Doriana Graye a abych zcela zbytečně neexperimentoval, raději se zeptám. Jinak patina by podle mne šla udělat technikami, které používají kitaři. Jsou i patinovací fixy. Techniku mají docela vymakanou a na netu jsou patinovací postupy jak olejem, tak ekryláty k dosažení. Je to ale věda. Jinak (ale to už jsem hodně daleko) by stála za vyzkoušení i technika, která ošetřuje hrany a kouty, model pak vypadá podstatně lépe.
- Borek Dvorak
Toto je vyhlednuta pristi obet:
http://www.fky.org/prestodata/record.ph ... config=std
Zdravim
Borek Dvorak
Zdravim
Borek Dvorak
No tobe pěkně rychlá potvora. No a myslím, že mahagon a krvavý dřevo by jí slušely.
BORKU SKUS MISTO BALZY POUZIT SMRK. LISTY BALSA NASAKLA PRYSKYRICI JE TEZSI NEZ NESSAVY SMRK ALE PEVNEJSI) ¨MICHAL MED.)
Ahoj, jsem zvědavej a nejde mi to spustit, naskočí prázdný formulář jen s hlavičkou.Borek Dvorak píše:Toto je vyhlednuta pristi obet:
Zdravim
Borek Dvorak
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
- Borek Dvorak
Mas pravdu, bohuzel to uz nefunguje, omlouvam se. Zkusim to jeste jednou:Dědek píše:Ahoj, jsem zvědavej a nejde mi to spustit, naskočí prázdný formulář jen s hlavičkou.Borek Dvorak píše:Toto je vyhlednuta pristi obet:
Zdravim
Borek Dvorak
Zdravim
Borek Dvorak
- Borek Dvorak
O tom vim, presto vsak dekuji za upozorneni. Chci ale stavet sendvicovou konstrukci, takze potrebuji ty pricne "mustky" mezi vnejsi a vnitrni skorepinou. Problemu narustu hmotnosti se chci (castecne) vyvarovat tim, ze pred laminovanim "nalakuji" balsovou obsivku epoxydovou pryskyrici zredenou acetonem (po vytvrzeni je potreba prebrousit). Mam to vyzkousene - hmotnost se sice o neco zvysi, avsak nasaklivost je pote podstatne nizsi. Je to podobny postup, jako kdyz se balsa osetruje plnicem poru.surda píše:BORKU SKUS MISTO BALZY POUZIT SMRK. LISTY BALSA NASAKLA PRYSKYRICI JE TEZSI NEZ NESSAVY SMRK ALE PEVNEJSI) ¨MICHAL MED.)
Zdravim
Borek Dvorak
- Borek Dvorak
Tak ani druhy pokus nebyl uspesny, nevim proc ...Dědek píše:Ahoj, jsem zvědavej a nejde mi to spustit, naskočí prázdný formulář jen s hlavičkou.Borek Dvorak píše:Toto je vyhlednuta pristi obet:
Zdravim
Borek Dvorak
Muzes se na to dostat oklikou nasledujicim zpusobem:
1)Klikni na ten neuspesny link
2)V novem okne klikni na slovo Recherche
3)Zobrazi se vyhledavac. Jako vyhledavaci heslo zadej 30 qm schwedischer Schärenkreuzer, potvrd.
4)Zobrazi se maly obrazek jako vysledek vyhledavani, kliknutim jej zvetsis.
Je to sice nekomfortni, ale funguje to. Jeste jednou se omlouvam.
Zdravim
Borek Dvorak
Nevím, jak to dělám, ale mně se sem ten odkaz na ten obrázek povedlo vložit, je-li to on:Borek Dvorak píše:Tak ani druhy pokus nebyl uspesny, nevim proc ...
Muzes se na to dostat oklikou nasledujicim zpusobem:
1)Klikni na ten neuspesny link
2)V novem okne klikni na slovo Recherche
3)Zobrazi se vyhledavac. Jako vyhledavaci heslo zadej 30 qm schwedischer Schärenkreuzer, potvrd.
4)Zobrazi se maly obrazek jako vysledek vyhledavani, kliknutim jej zvetsis.
Je to sice nekomfortni, ale funguje to. Jeste jednou se omlouvam.
Zdravim
Borek Dvorak
http://www.fky.org/prestodata/pics.php4 ... 3281c6eec5
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Borek Dvorak
Ano, je, dekuji. Co na to rikate?ladous píše:... je-li to on:
Zdravim
Borek Dvorak
Jo, je to fajn model, pokud vím jezdí úspěšně dva podobné modely(SK 40 a SK 30) a to 1:10 a 1:6. Ale opravdu bude hodně záležet na rozložení vah (nad a pod ponorem) a přesném vyvážení modelu.Borek Dvorak píše:Ano, je, dekuji. Co na to rikate?ladous píše:... je-li to on:
Zdravim
Borek Dvorak
P.S.: snad se potkáme na Křetínce.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 23 Odpovědi
- 303715 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od marian_r
-
- 6 Odpovědi