Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Povrchová úprava nástavby z překližky.

Jak postupovat při...
cobra

Re: Povrchová úprava nástavby z překližky.

Příspěvek od cobra »

Zdravím kolegové modeláři - zajímá mě Váš názor na úpravu povrchu překližky před finálním barevným nástřikem.V podstatě se jedná o předběžná opatření proti nasáknutí vodou.Osobně používám řídký Nitrolak - ale pravděpodobně je tato technika již překonána.
(Vím - lepší je dělat nástavby z lamina),ale přesto děláte to někdo?a čím napouštíte?jaká je možnost napouštění pryskyřicemi?
Všem děkuji za názor - či zkušenost.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

Pokud to bude model stolní, tak to je jedno.
Pokud ho budeš brát na vodu a budeš jezdit tak, zě Ti nenavlhne zevnitř vůbec a zvenku téměř vůbec, tak snad bude stačit ten lak.
Pokud s ním budeš jezdit normálně, tak olaminovat. Pokud to laminovat nechceš, tak napustit řidkým lakem. Pak budeš pár let jezdit ( pár let = 3 měsíce až 5let podle štěstí) a potom to popraskané zbrousíš, olaminuješ a natřeš. :) Vlastní zkušenost. Na nástavbě jsem na jaře nezalaminoval jeden vnitřní kout (znáš to - to bude dobré, nebudu to tam dělat, tam se blbě brousí,...) a dneska jsem se díval, že už je tam prasklina.

Tak si vyber.
Ještě jedna možnost je napustit celou nástavbu horkou fermeží, ale s tím nemám žádnou zkušenost co se týče ochrany a dalšího zpracování. Teda jednu mám - plachetnice Pasát, pouze fermež a syntetická barva a vydrželo to 20? let. Pravda ale je, že je to kompletně uzavřený plovák kde voda nemá šanci se dostat dovnitř.
Na impregnaci jsem používal jednosložkový epoxydový lak, lazuru od Herbolu, Luxol,... výsledky rozpačité. Většinou to funguje tak 2-3 roky a pak, pokud to není olaminované, se začnou tvořit trhlinky. Přijde mi to, jako by z té impregnace něco vyprchalo a ta přestala chránit.
cobra

Příspěvek od cobra »

SH píše:Pokud to bude model stolní, tak to je jedno.
Pokud ho budeš brát na vodu a budeš jezdit tak, zě Ti nenavlhne zevnitř vůbec a zvenku téměř vůbec, tak snad bude stačit ten lak.
Pokud s ním budeš jezdit normálně, tak olaminovat. Pokud to laminovat nechceš, tak napustit řidkým lakem. Pak budeš pár let jezdit ( pár let = 3 měsíce až 5let podle štěstí) a potom to popraskané zbrousíš, olaminuješ a natřeš. :) Vlastní zkušenost. Na nástavbě jsem na jaře nezalaminoval jeden vnitřní kout (znáš to - to bude dobré, nebudu to tam dělat, tam se blbě brousí,...) a dneska jsem se díval, že už je tam prasklina.
No musím uznat že se mi na nástavbě K 203
taky již objevily neřesti,na trupu jsem zatím nic neshledal - ten je právě napuštěn tou fermeží - a to dostala příď řádskou ránu když jsem to napálil v plné rychlosti do (jediné) tyče zapíchlé ve vodě do bahna :( .Z toho olaminování nástavby mi přechází mráz po zádech,při množství detailů - ale asi mi nic jiného nezbude.Jakou používáš gramáž a kolik vrstev na nástavby ?Rád bych udržel nástavby provozu schopné!!
Díky
SH

Příspěvek od SH »

Gramáž Ti neřeknu... :) Ne, že bych nechtěl, ale nevím. Mám totiž takový velký pytel zbytků koupených od Havla, a když něco dělám tak ho vysypu na stůl a vyberu si co by tak mohla odhadem být optimální. Tipnul bych to tak na 60-80g/m2 Vem prostě to, s čím se Ti bude ještě dobře dělat (ohyby, kouty,...). Nakonec na nástavbě není ani nutné aby to bylo z jednoho dílu tkaniny. Já třeba olaminoval stěny (svislé plochy) a po zatuhnutí a obroušení pak zalaminoval podlahy (vodorovné plochy). Jde jen o to, aby tkanina překryla spoje, protože překližka začíná pracovat od hrany. O vnitřek bych zase zpracoval tou fermeží. Když jsme u toho - jaké máš zkušenosti s lepením, tmelením, laminováním na fermeží impregnované plochy?

Vrstvu dávám jednu.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH píše:Když jsme u toho - jaké máš zkušenosti s lepením, tmelením, laminováním na fermeží impregnované plochy?
Z toho by bylo krásné nové téma, sem bych to nemíchal ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Když už jsem byl okolnostmi donucen zhotovit nástavby z překližky,vždy jsem se snažil ji předem nějak upravit Překližku jsem pomocí zubaté stěrky natřel epoxidem a vložil mezi 2 skla,impregnované roztokem tetrachloru a včelího vosku,nebo jiným osvědčeným separátorem.Oblé části jsem dodatečně olaminoval.
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
cobra

Příspěvek od cobra »

SH píše:Když jsme u toho - jaké máš zkušenosti s lepením, tmelením, laminováním na fermeží impregnované plochy?

Vrstvu dávám jednu.
No co se týče laminování na fermež - vůbec žádné- to jsem ještě nezkoušel.A v podstatě ani lepení na fermež - pouze jen to tmelení a to vypadá normálně a bezproblémů se dá po vyschnutí fermeže normálně použít.Použil jsem tmel na karoserie aut (bez problému drží.)
Vrátím se ješte k tématu povrchové úpravy - napadlo mě hotové části nástavby přetáhnout dámskou poučochou (v podstatě vložit do punčochy)a nasytit pryskyřicí - to by mohlo být dobré a poměrně jednoduché - co ty na to ?
SH

Příspěvek od SH »

cobra píše:Vrátím se ješte k tématu povrchové úpravy - napadlo mě hotové části nástavby přetáhnout dámskou poučochou (v podstatě vložit do punčochy)a nasytit pryskyřicí - to by mohlo být dobré a poměrně jednoduché - co ty na to ?
Nevím, nezkoušel jsem. Ale jen odhadem mi to přijde stejno jako to jen natřít pryskyřicí. Pevnost punčochy proti sklu je 0.00nic a Ty potřebuješ zvenku skořepinu, která bude tu překližku v případě problémů (= navlhnutí) držet pohromadě. Ale jak říkám, nezkoušel jsem to a můžu se mýlit.
cobra

Příspěvek od cobra »

SH píše:
cobra píše:Vrátím se ješte k tématu povrchové úpravy - napadlo mě hotové části nástavby přetáhnout dámskou poučochou (v podstatě vložit do punčochy)a nasytit pryskyřicí - to by mohlo být dobré a poměrně jednoduché - co ty na to ?
Nevím, nezkoušel jsem. Ale jen odhadem mi to přijde stejno jako to jen natřít pryskyřicí. Pevnost punčochy proti sklu je 0.00nic a Ty potřebuješ zvenku skořepinu, která bude tu překližku v případě problémů (= navlhnutí) držet pohromadě. Ale jak říkám, nezkoušel jsem to a můžu se mýlit.
Zas ale budu muset řešit problém nárůstu rozměrů (v případě olaminování tkaninou).:(
SH

Příspěvek od SH »

Tkanina a ta fusekle to ztlustí přibližně stejně.
Přema

Příspěvek od Přema »

Osobně i dle zkušenosti mého okolí(raseting,...) bych překližku na nástavbu vůbec nepoužíval.Zvláště u tak vodě exponovaného typu lodě.Nepatrná mikroskulinka a jde to v CELÉ kráse do kopru
cobra

Příspěvek od cobra »

Přema píše:Osobně i dle zkušenosti mého okolí(raseting,...) bych překližku na nástavbu vůbec nepoužíval.Zvláště u tak vodě exponovaného typu lodě.Nepatrná mikroskulinka a jde to v CELÉ kráse do kopru
Co se dá dělat na desky z lamina nemaje :(
SH

Příspěvek od SH »

cobra píše:
Přema píše:Osobně i dle zkušenosti mého okolí(raseting,...) bych překližku na nástavbu vůbec nepoužíval.Zvláště u tak vodě exponovaného typu lodě.Nepatrná mikroskulinka a jde to v CELÉ kráse do kopru
Co se dá dělat na desky z lamina nemaje :(
... desky lamina objednat, zaplatit a pak jenom chrochtat blahem. :)
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

no já osobně dělám nádstavby z knihařské lepenky,chce to hodně lakování ale zatím nemám problém,pokud ovšem nepočítám ,že budu s lodí dělat ponorku nebo metat eskymáky
Obrázek
takhle nějak to vypadá v hrubé stavbě
cobra

Příspěvek od cobra »

Jetcat píše:no já osobně dělám nádstavby z knihařské lepenky,chce to hodně lakování ale zatím nemám problém,pokud ovšem nepočítám ,že budu s lodí dělat ponorku nebo metat eskymáky
portal/img/gallery/246_1187703745.jpg
takhle nějak to vypadá v hrubé stavbě
Tak to by mě ani ve snu nenapadlo - čím to lakuješ ??
Mimochodem vypadá to báječně - i ten plán pod tím !!!:D;)
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

Lakuju pouze nitrolakem,nejdříve hodně řídkým,potom trochu hustším,ale v každém případě ředěným.Ve finále potáhnu modelspanem,nalakuji zaponem,přetmelím,přebrousím,stříknu plnič a finito.Eventuelně je možno také přelaminovat 80g tkaninou a pak již klasicky.I u této jachty je nádstavba z lepenky
Obrázek
Je to víc práce ale matroš skoro zadarmo
cobra

Příspěvek od cobra »

Jetcat píše:Lakuju pouze nitrolakem,nejdříve hodně řídkým,potom trochu hustším,ale v každém případě ředěným.Ve finále potáhnu modelspanem,nalakuji zaponem,přetmelím,přebrousím,stříknu plnič a finito.Eventuelně je možno také přelaminovat 80g tkaninou a pak již klasicky.I u této jachty je nádstavba z lepenky
portal/img/gallery/246_1187714299.jpg
Je to víc práce ale matroš skoro zadarmo
No tak to je bomba - smekám,řekl bych že již vím z čeho bude další nástavba !!!Každopádně seženu i ten laminát.Díky:D
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

V každém případě je nutno řádně lepit a moc spoje nenamáhat před prolakováním,v řezu je lepenka vlastně slisovaný papír a tak se i chová,ráda se roztřepí a rozpadne se na takové lítky,nemá žádný směr vlákna takže je jedno jak řežeš,hlavně ostrým a kolmo,co největší dosedací plocha k lepení.Prostě má to svoje nevýhody ale jak říkám matroš grátis tak co s tím??Vyhodit??Ani omylem to bych nebyl modelman :)
Severan

Příspěvek od Severan »

Lepenka má jednu nevýhodu a tou je váha, velké mínus. Jinak jde napustit rozředěnou 1200kou a je pak vpohodě také.

Severan
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

Severan píše:Lepenka má jednu nevýhodu a tou je váha, velké mínus. Jinak jde napustit rozředěnou 1200kou a je pak vpohodě také.

Severan
Ano to je jedna z nevýhod,takže je třeba taky uvažovat o zatížení.Ještě chci zkusit dát tenčí asi 1,5mm řádně nasytit ředěnou pryskyřicí,dát mezi 2 tabule skla a zatížit.Uvidíme co z toho vyleze.
mitom

Příspěvek od mitom »

Jetcat: No a namiesto lepenky daj rovno sklenenú tkaninu a máš laminát, ktorý bude na rozdiel od lepenky 100% vodeodolný a nebude sa krútiť a prehýbať.

Osobne si myslím, že pri mierkach okolo 1:30 je dobrý materiál aj kuprexit (na výrobu plošných spojov). Je pevný, meď na povrchu je hladká (minimálna potreba úpravy pred lakovaním) a navyše sa dá spájkovať, takže nádstavby sú potom prakticky nezničiteľné. Pri výtlaku lode v mierke okolo 1:30 myslím váha nebude kritická.
Dědek

Příspěvek od Dědek »

mitom píše:Jetcat: No a namiesto lepenky daj rovno sklenenú tkaninu a máš laminát, ktorý bude na rozdiel od lepenky 100% vodeodolný a nebude sa krútiť a prehýbať.

Osobne si myslím, že pri mierkach okolo 1:30 je dobrý materiál aj kuprexit (na výrobu plošných spojov). Je pevný, meď na povrchu je hladká (minimálna potreba úpravy pred lakovaním) a navyše sa dá spájkovať, takže nádstavby sú potom prakticky nezničiteľné. Pri výtlaku lode v mierke okolo 1:30 myslím váha nebude kritická.
přesně tak, při síle 0,2-0,5 mm i lehčí než překližka nebo lepenka.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
mitom

Příspěvek od mitom »

Ešte poznámka: problém všetkých materiálov na bázi papieru je v tom, že ich môžete impregnovať a tmeliť koľko chcete a vždy na nejakom mieste vytŕčajú chlpy a nie je to pekné. Preto papier používam iba málo a to na neviditeľných miestach. Ten čas, čo by som ušetril pri spracovaní papieru namiesto "tvrdšieho" materiálu potom miniem pri povrchovej úprave a to je ešte otravnejšia robota...
cobra

Příspěvek od cobra »

Je samozřejmě pravda že zpracování laminátu - na nástavby je daleko rychlejší a jednoduší!Budoucí cestu i já vidím na laminát,ale přeci nevyhodím již rozpracovanou nástavbu!!Ta technologie s papírem mě zaujala již z toho důvodu že mám určité díly na K 203 z papírové lepenky - napuštěné nitro-lakem,a přesto že se téměř pořád (máchají) ve vodě,nezaregistroval jsem žádný negativní vliv ve spojitosti s vodou.Netvrdím,však že je to nejideálnější řešení!Takže shrnu-li to,všem děkuji za podnětné názory a inspirace.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Když jsem dělal MoNaKo I., které je z lepenky celé, tak jsem ho cca 5x přelakoval nitrolakem (jak píše Jetcat první vrstva hodně řídká aby lak zatekl do lepenky a další hustší). S povrchovou úpravou nebyl problém, protože po prolakování se dá velmi dobře brousit a chlupy již nenechává. Na nástavby jsem použil lepenku šíře 1mm, poté 5 vrstev laku, 2 vrstvy barvy a nakonec ještě jedna vrstva bezbarvého laku. Jak už tu ale psali jiní, problém kartonu je opravdu jeho váha a tím posunuté těžiště nahoru. Nyní jsem koupil v Lamitechu (spojení a info v jiném vláknu) laminát. desky a příští nástavby budou z toho, navíc mohu použít materiál o menší tloušťce při stejné pevnosti, tzn. že nástavba nakonec bude lehčí (použije se i méně laku)
Jinak lepenka má jednu výhodu oproti jiným materiálům a to že po navhčení lze namodelovat do jakéhokoliv tvaru, zafixovat a po vysušení ji tento tvar zůstane... K nezaplacení na složitější záhyby.
Co se týká překližky, někde jsem četl, že jde překližka nasytit velmi zředěným epoxidem a potom vodu nenasákne, ale to už je potom stejné jako použití lamin. desek, které jsou ale podstatně lehčí...
Obrázek
NeJaToD team
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“