Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Výlisek
Re: Výlisek
Ahoj všem. Sháním někoho, kdo by mi udělal nové plastové kolečko do převodovky - podle origánálu (chybí jeden zoubek :'( ).
Našel by se někdo?
Sem ochoten něco zaplati, nebo nabídnout protislužbu.
admin@degu-web.net
Díky, Ondra.
Našel by se někdo?
Sem ochoten něco zaplati, nebo nabídnout protislužbu.
admin@degu-web.net
Díky, Ondra.
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,..

Různá plastová ozubená kola v Plzni vyrábí firma Horst,do převodovek pro mod. využití.Majitel se jmenuje Pepík Horák a mezi Plzeňskými modeláři je velice známej.
nemáš ne něj kontakt, ztatil jsem jej a nemohu se nikde dopátrat. Předem dík.Karlík píše:Různá plastová ozubená kola v Plzni vyrábí firma Horst,do převodovek pro mod. využití.Majitel se jmenuje Pepík Horák a mezi Plzeňskými modeláři je velice známej.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Ahoj, zkus třeba tohle:
http://www.firmy.cz/detail/730829-jan-h ... ravka.html
Taky by chtělo to kolo specifikovat blíž, možná to někdo bude mít. Změř venkovní průměr (=průměr hlavové kružnice), spočítej zuby a změř tloušťku ozubeného věnce. To jsou pro tebe základní zjistitelné parametry. Pak to chce znát modul ozubení, ale ten se dopočte z prvních dvou parametrů. Může pomoci i přesná osová vzdálenost hřídelí.
Ještě je dobré znát průměr otvoru na hřídel nebo co tam je. Pokud je tam kovový zálisek, je to trochu horší, ale i to je řešitelné, případně použít ze starého kola, toho co bylo u zubaře. Hodně zdaru.
http://www.firmy.cz/detail/730829-jan-h ... ravka.html
Taky by chtělo to kolo specifikovat blíž, možná to někdo bude mít. Změř venkovní průměr (=průměr hlavové kružnice), spočítej zuby a změř tloušťku ozubeného věnce. To jsou pro tebe základní zjistitelné parametry. Pak to chce znát modul ozubení, ale ten se dopočte z prvních dvou parametrů. Může pomoci i přesná osová vzdálenost hřídelí.
Ještě je dobré znát průměr otvoru na hřídel nebo co tam je. Pokud je tam kovový zálisek, je to trochu horší, ale i to je řešitelné, případně použít ze starého kola, toho co bylo u zubaře. Hodně zdaru.
Průměr je (z vrcholu do vrcholu) 22mm, počet zubů 42, tloušťka kola je 2mm, označení výrobce je G3 - Tamiya. Průměr otvoru 3mm a kolem otvoru je šestihranný "box" na matku, která přenáší výkon na hřídel (ale to já tam nutně nepotřebuju.
Vzdálenost hřídelí bohužel nezměřím, už to mám zamontované v modelu a nejde to vyndat (nejde není přesné, ale je to velice obtížné).
Vzdálenost hřídelí bohužel nezměřím, už to mám zamontované v modelu a nejde to vyndat (nejde není přesné, ale je to velice obtížné).

Podle dodaných rozměrů to vypadá na modul ozubení 0,5, za předpokadu přesného měření alespoň šuplerou.Pro ověření by ještě pomohl pošet zubů spoluzabírajícího kola (pastorku), dopočtu ti osovou vzdálenost a dalo by se to tak zkontrolovat, třeba kouskem drátu uřezaným na osovou vzdálenost a zmenšenou o poloviny průměrů každé z obou hřídelí.SQD píše:Průměr je (z vrcholu do vrcholu) 22mm, počet zubů 42, tloušťka kola je 2mm, označení výrobce je G3 - Tamiya. Průměr otvoru 3mm a kolem otvoru je šestihranný "box" na matku, která přenáší výkon na hřídel (ale to já tam nutně nepotřebuju.
Možnosti:
1. je-li to Tamiyácké kolo, mělo by existovat jako náhradní díl. Není-li, pak:
2. jestli někdo podobné nevyrábí, poptávat dle parametrů: modul 0,5, 22 zubů, tloušťka 2mm, střed. otvor průměru 3H7 a menší.
3. vyrobit kovové kolo, ať už ofrézovat, jednodušší vyřezat na drátovce, ale bude to něco stát.
Nechat dělat plastové kolo v tomto závratném množství vstřikováním je samozřejmě nesmysl, forma stojí značný peníz. Odlévané kolo z čehokoliv (mimo kovy) nebude mít dlouhou živitnost. Tak hodně štěstí.
zkus se podivat sem http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/14.3x0.htm jestli se ti nejaka nehodi... je to z admiral shopu...

NeJaToD team
Sakra! Proč tam neni 42, když to bude jinak, tak to přece nepude stejně jako ta druhá strana? :'(
Pro představu, mluvíme o tomhle..

Tak to ještě bacha, jestli ti odešlo to talířové kolo, tak to je blbé. To by asi nebyla jednoduchá a levná výroba. Pokud je to čelní ozubení, je šance...SQD píše:Sakra! Proč tam neni 42, když to bude jinak, tak to přece nepude stejně jako ta druhá strana? :'(
http://snailinstruments.com/pics/tm70097.jpg
Do čeho to je? Tam je koleček jak v orloji, něco pomalého? Tipnu to na nějakou pásovou věc....
Myslíš doufám to co je hned za tím motorem, protože mě odešlo to předposlední.. mám to na rychlejší, tak že na to poslední který je tu vidět (blíž k vyústění hřídele) je napojený ještě malý tam jak je ta umělohmotná vzpěra.tkolo píše:Tak to ještě bacha, jestli ti odešlo to talířové kolo, tak to je blbé. To by asi nebyla jednoduchá a levná výroba. Pokud je to čelní ozubení, je šance...
Do čeho to je? Tam je koleček jak v orloji, něco pomalého? Tipnu to na nějakou pásovou věc....
No, jinak se asi nebude dát svítit a budu muset koupit novou převodovku...

Ano. Předpokládám,že na motorku je pastorek a ten bočně zabírá s kolem, to je talířové kolo. To je právě typ, který se méně používá, ale samozřejmě je vyrobitelný.SQD píše:Myslíš doufám to co je hned za tím motorem, protože mě odešlo to předposlední.. mám to na rychlejší, tak že na to poslední který je tu vidět (blíž k vyústění hřídele) je napojený ještě malý tam jak je ta umělohmotná vzpěra.tkolo píše:Tak to ještě bacha, jestli ti odešlo to talířové kolo, tak to je blbé. To by asi nebyla jednoduchá a levná výroba. Pokud je to čelní ozubení, je šance...
No, jinak se asi nebude dát svítit a budu muset koupit novou převodovku...
U některých kol je pak součástí i druhé ozubení, nebo jsou ty pastorky mezi koly zvlášť?
Ty kola od Admirála, jak píše IVVO, by taky mohla být alternativa. 2 zuby nemusí být zásadní rozdíl, pokud je pohon proporcionálně ovládán, 40 zubovka bude o malinko rychlejší. To máš nejspíš nějakého robotíka, že? Jestli ano, stejně to nechodí či nejezdí moc rychle.
no nevím... jestli se změní počet zubů při stejném modulu tak se změní i osová vzdálenost ne? a pak to nebude sedět do té převodovky. Případně to "nějak" bude zabírat do pastorku ale životnost bude pak stejná, jako by si odlil to kolo z epoxydu.tkolo píše:Ty kola od Admirála, jak píše IVVO, by taky mohla být alternativa. 2 zuby nemusí být zásadní rozdíl, pokud je pohon proporcionálně ovládán, 40 zubovka bude o malinko rychlejší. To máš nejspíš nějakého robotíka, že? Jestli ano, stejně to nechodí či nejezdí moc rychle.
Předchozí příspěvek mi připoměl "opravu" ozubení serva popsanou ve starém Modeláři.
Autor vzal poškozené kolo, pod vylomeným zubem vyvrtal kousek od okraje díru a proříznul do ní od obvodu takové "V" s dirkou ve špici aby zalévaná hmota držela. Pak vzal plastelínu, obtisknul do ní několik zubů na zdravé části a nasadil to pak na vylomenou část tak, aby alespoň po jednom zdravém zubu zapadlo do plastelíny a pak to zalil epoxidem.
Problém bude akorát v zalévací hmotě aby lepila na materiál kola. Zkusil bych něco jako Dentacryl, Duracryl apod.
Za pokus to myslím stojí.
Autor vzal poškozené kolo, pod vylomeným zubem vyvrtal kousek od okraje díru a proříznul do ní od obvodu takové "V" s dirkou ve špici aby zalévaná hmota držela. Pak vzal plastelínu, obtisknul do ní několik zubů na zdravé části a nasadil to pak na vylomenou část tak, aby alespoň po jednom zdravém zubu zapadlo do plastelíny a pak to zalil epoxidem.
Problém bude akorát v zalévací hmotě aby lepila na materiál kola. Zkusil bych něco jako Dentacryl, Duracryl apod.
Za pokus to myslím stojí.
No, to je fakt, neuvědomil jsem si, že je to vícestupňový převod a že s oskou asi nemůže pohnout. Ty 2 zuby udělají rozdíl vzdálenosti os 0,5mm, což není taková hrůza. Ale tam to fakt nejde.SH píše:no nevím... jestli se změní počet zubů při stejném modulu tak se změní i osová vzdálenost ne? a pak to nebude sedět do té převodovky. Případně to "nějak" bude zabírat do pastorku ale životnost bude pak stejná, jako by si odlil to kolo z epoxydu.tkolo píše:Ty kola od Admirála, jak píše IVVO, by taky mohla být alternativa. 2 zuby nemusí být zásadní rozdíl, pokud je pohon proporcionálně ovládán, 40 zubovka bude o malinko rychlejší. To máš nejspíš nějakého robotíka, že? Jestli ano, stejně to nechodí či nejezdí moc rychle.
Nad tou variantou dodělat ten zub epoxydem jsem taky myslel, ale tam ta přesnost ani životnost nebude nic moc, to je spíš krátkodobá nouzovka. Ale existují dvousložkové tmely na opravy forem a bloků motorů a čehokoliv jiného. A ty po vytvrzení mají skoro pevnost železa a také mají skvělou přilnavost ke kdečemu.To bych viděl jako vhodnější. Zub pak prostě dopilovat.
Zatím mě jako nejjednodušší řešená napadlo, si koupit dvě stejná kolečka s nejbližšími parametry a prostě to vyměnit na obou stranách.. jenomže když to má jinej počet zubů, tak to asi taky bude mít jinej průměr co. Takže to nebude sedět v těch osách a dojebe se to velice brzo..
tkolo: ty pastorky sou s kolama spojený, je to celistvý. Ty talířový kola, jak říkáš, tak ty sou v pořádku. Bohužel, proporcionálně to ovládaný není, je to tank. Eště sem nesehnal prostředky na dobrou vysílačku, zatim tam bude čínská z autíčka...
SH: čím by se to dalo takhle spravit? Typ, zančka... Příde mi to nejjednodušejší.
tkolo: ty pastorky sou s kolama spojený, je to celistvý. Ty talířový kola, jak říkáš, tak ty sou v pořádku. Bohužel, proporcionálně to ovládaný není, je to tank. Eště sem nesehnal prostředky na dobrou vysílačku, zatim tam bude čínská z autíčka...
SH: čím by se to dalo takhle spravit? Typ, zančka... Příde mi to nejjednodušejší.

A teď se zeptám hodně blbě. Nemáš náhodou ještě jedno takové poškozené kolo? Jestli ano a je tam pár zdravých zubů, máš vyhráno.....
Ptal jsem se po tom tmelu, ale už to spotřebovali a obal samozřejmě zahodili a nikdo neví, jak se to jmenovalo. Ale od Loctite by se asi něco dalo použít, ale na věky to nebude.
Ptal jsem se po tom tmelu, ale už to spotřebovali a obal samozřejmě zahodili a nikdo neví, jak se to jmenovalo. Ale od Loctite by se asi něco dalo použít, ale na věky to nebude.
Co kovové Alteco.Jinak s tou plastelinou se mi to jeví jako Super nápad,hodný zanesení do análů MoNaKa do Dílny
To by taky mohlo být. Mi ta plastelína ale nepřijde jako šťastné řešení, je tvarově hodně nestálá. Se změnou teploty při reakci zalévací hmoty (=samozahřívání) se to většinou pohne a tohle by mělo být přesné. Já to dělal z moduritu a i s pevnou podložkou to vrazil do vařící vody. Pak až odlít.Přema píše:Co kovové Alteco.Jinak s tou plastelinou se mi to jeví jako Super nápad,hodný zanesení do análů MoNaKa do Dílny
Modurit se při zahřívání (vaření) taky roztahuje.
Jasně, v teple se zvětšuje kde co :-)) , ale to zvětšení nebo roztažení je objemově skoro stejné do všech směrů vůči těžišti formy. Stejně tak se to po schládnutí zase stáhne a rozdíl není zásadní. Spíš jde o to, že se nerozteče samotný tvar jako v plastelíně. Ale fakt je, že není plastelína jako plastelína a i modurity nejsou stejné, každý se chová trochu jinak.kartonist píše:Modurit se při zahřívání (vaření) taky roztahuje.
Ale samozřejmě je to jen názor podepřený dávnou zkušeností. Nikomu to nevnucuji.
To jako, že ho kus uříznu a vrazim tam kus toho jinýho? No, to bohužel nemám...tkolo píše:A teď se zeptám hodně blbě. Nemáš náhodou ještě jedno takové poškozené kolo? Jestli ano a je tam pár zdravých zubů, máš vyhráno.....

JO, BINGO. Ale kde není ani SQD nebere....SQD píše:To jako, že ho kus uříznu a vrazim tam kus toho jinýho? No, to bohužel nemám...tkolo píše:A teď se zeptám hodně blbě. Nemáš náhodou ještě jedno takové poškozené kolo? Jestli ano a je tam pár zdravých zubů, máš vyhráno.....
Ptal jsem se po tom tmelu, ale už to spotřebovali a obal samozřejmě zahodili a nikdo neví, jak se to jmenovalo. Ale od Loctite by se asi něco dalo použít, ale na věky to nebude.. Počkám až mi odpoví distributor této značky, pak se poohlédnu po dalších prodejnách a pak se teprve pustím do samoopravy.
Njn, tak holt to snad něják zpravim...tkolo píše:JO, BINGO. Ale kde není ani SQD nebere....