Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Vývojová deska pro PicAxe
Re: Vývojová deska pro PicAxe
Na zdejším fóru už pár modelářů úspěšně použilo a nebo pomohlo s PicAxe procesorem dalším kolegům.
Takže jsem se rozhodl také přispět svojí trochou do mlýna.
Články Michala Černého v RC Revue určitě přitáhlo vícero lidiček k mikroprocesorům.
Série článků byla super, slíbené pokračování bohužel nebude, autor se přesunul do jiného časopisu.
Všechny konstrukce byly postaveny na nepájivém kontaktním poli. Po několikátém předrátování zapojení a povyskakování konektorů z pole, jsem se rozhodl si udělat stabilní zapojení nad kontaktním polem.
Vznikl prototyp vývojové desky která se zasunuje do pole a nebo se dá použít solo, nebo jako programátor.
Fotky řeknou více než psaní.
Takže jsem se rozhodl také přispět svojí trochou do mlýna.
Články Michala Černého v RC Revue určitě přitáhlo vícero lidiček k mikroprocesorům.
Série článků byla super, slíbené pokračování bohužel nebude, autor se přesunul do jiného časopisu.
Všechny konstrukce byly postaveny na nepájivém kontaktním poli. Po několikátém předrátování zapojení a povyskakování konektorů z pole, jsem se rozhodl si udělat stabilní zapojení nad kontaktním polem.
Vznikl prototyp vývojové desky která se zasunuje do pole a nebo se dá použít solo, nebo jako programátor.
Fotky řeknou více než psaní.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Vývojová deska pro PicAxe 08M do nepájivého kontaktního pole.
Vyvedeny jsou všechny piny jak do pole, tak na konektory.
Průchozí dlohá pinová lišta pájena ze spodní strany a pak nasunuty umělohmotné distančky.
Nepájivé kontaktní pole z GES.cz
Zasunutí spodní částí pinů do pole.
Nápajení pro kontaktní pole, nebo naopak napájení zkušební desky.
Zasunutá deska do pole.
Připojená baterie 5V a programovací konektor. Dioda signalizuje přítomnost napájení.
V případě zájmu mohu zveřejnit ke stažení i plošný spoj v Eagle nebo PDF včetně zapojení.
Plošný spoj byl zhotoven pomocí tohoto postupu -> Návod na výrobu plošného spoje portal/viewtopic.php?id=3121
Plošný spoj byl zhotoven pomocí tohoto postupu -> Návod na výrobu plošného spoje portal/viewtopic.php?id=3121
Děkuji za pochvalu, nicméně nejsem si vědom, že by nějaké pokračování bylo v RC Revue slíbeno a pokud si někdo spočítá podepsané stránky v kterémkoli čísle, tak i to "přesunutí" do jiného časopisu je myslím očividný nesmysl. Byly slíbeny jednotlivé modelářské konstrukce s procesory Picaxe a ty vyšly stejně jako články o dalších typech procesorů. A další konstrukce budou, ale pochopitelně jednotlivě a ne v každém čísle.Snek píše:Články Michala Černého v RC Revue určitě přitáhlo vícero lidiček k mikroprocesorům.

Vývojová deska pro větší PicAxe-18M2. Tentokráte koncipována i jako univerzální modul pro stavbu robota.
Vyvedeny kompletně piny C0-7 a B0-7 včetně napájení pro mé oblíbené "servo konektory"
Zdravím pánové,
jako programátor tak nějak chápu princip fungování PicAxe (hlavně od stránky SW), ale elektronika jde kompletně mimo mě - s vyjímkou toho, že jsem schopný podle nějakého schématu něco dát s páječkou dohromady.
Šlo by zde uvést nějaké konktrétní příklady cco se s tím dá dělat v modelařině - lodní, letecké i železniční? Napadá mě ovládání třeba přístavního portálového jeřábu (kontejnerové překladiště na kolejišti - řízené přez DCC?), jeřáby na nákladních lodích - jak ale třeba tohle spojit s RC netuším..., autopilot pro lodě se vstupem z nějaké GPS'ky... možná je to přílíliš ambiciózní.
jako programátor tak nějak chápu princip fungování PicAxe (hlavně od stránky SW), ale elektronika jde kompletně mimo mě - s vyjímkou toho, že jsem schopný podle nějakého schématu něco dát s páječkou dohromady.
Šlo by zde uvést nějaké konktrétní příklady cco se s tím dá dělat v modelařině - lodní, letecké i železniční? Napadá mě ovládání třeba přístavního portálového jeřábu (kontejnerové překladiště na kolejišti - řízené přez DCC?), jeřáby na nákladních lodích - jak ale třeba tohle spojit s RC netuším..., autopilot pro lodě se vstupem z nějaké GPS'ky... možná je to přílíliš ambiciózní.
Konkretni priklady mnou realizovane:jsyrovat píše:Zdravím pánové,
- Zvukovy modul motoru do lodi (konstrukce ke stazeni RC Revue nejsem autor)
- Dvojity programovatelny RC spinac s pameti a FailSafe
- Ovladani LED svetel letadla Hercules (pozicky, vystrazne, majaky, pristavaci reflektor)
Rozpracovane:
- ovladani navijaku vcetne hlidani delky vytoceneho lana
- autonomni zeleznicni prejezd vcetne zvuku a zavor
Jinak by slo udelat vse co te napadlo, ikdyz ty GPS a kamery uz jedou vetsinou na jinych procesorech.
Ale klidne taky v Basicu (Stamped, Bascom) nebo u Arduino a jeho klony.
Pohledej informace pres google, ale spise v oblasti hobby robotu.
Pro RC modelarinu je super snadne pouziti pro vstup z prijmace a ovladani serv.
Tady na foru jiz probehla diskuze cim ovladat delove veze a kolega modelar ochotne druhemu pres picaxe problem elegantne vyresil
Jinak PicAxe ze zahranici konkretne USA vychazi za zlomek ceny v CZ.
Pro orientaci PicAxe-08M stoji vcetne postovneho 56-75kc kus !!!!
Kdy konecne cesky internetovy obchodnik pochopi, ze jeho cena ho pripravuje o jeho vlastni zisk.
Snek
Tady sluší znovu připomenout sérii článků Ing. Černého v RC Revue - spousta příkladů...
jsyrovat píše:Zdravím pánové,
Články jsem zmínil hned v prvním příspěvku při založení vlákna.
Snek píše:Články Michala Černého v RC Revue určitě přitáhlo vícero lidiček k mikroprocesorům.
kartonist píše:Tady sluší znovu připomenout sérii článků Ing. Černého v RC Revue - spousta příkladů...
Já vím, omlouvám se, chtěl jsem tím říct, že jsou fakt dobré. Ne po prvním přečtení, ale když si to člověk postupně pozapojuje a začne přemýšlet, kde by kterou věc aplikoval, obejde se i bez hledání na webu. (Tím trošku ryju do příkladů na CD "českého internetového obchodníka", které úrovně seriálu nedosahují.)
Radek
Radek
Asi bych se přikláněl k tomu BAscomu pro AVR. do 2kb je free, nepotřebuje se kupovat žádný spešl procesor s nahraným zaváděčem, jen je nutné mít nějaký AVR programátor.
Ano, uhodil jsi hrebicek na hlavicku. U PicAxe pokud to chces vyzkouset zda te to bude bavit NENI NUTNY programator, nebot zadny nepotrebujes.TAZ píše:Asi bych se přikláněl k tomu BAscomu pro AVR. do 2kb je free, nepotřebuje se kupovat žádný spešl procesor s nahraným zaváděčem, jen je nutné mít nějaký AVR programátor.
Argumenty ze AVR naprogramuji pres LPT, ktere uz v mem netbooku nejsou neberu. Resit problemy typu kde udelali soudruzi z NDR chybu ze to jak na potvoru nefunguje a ty jako zacatecnik nevis kde je chyba.... Timto Picaxe netrpi.
Porad jaksi nekteri nepochopily ucel PicAxe, je to DIDAKTICKA pomucka pro zacinajici zajemce.
Jinak mimochodem BAscom je do 4kB Free, pouzivasho? A kdyz uz, tak uz je perspektivnejsi avr-gcc.
Ale todle je vlakno o Picaxe ne o jinych mikroprocesorech, takze se drzme tematu a nebo zalozme nove vlakno bokem.
Sry, to byl jen momentální nápad, Picaxe je opravdu dobrá didaktická pomůcka, ale na větší projekty se nehodí.
S tou dostupností Picaxe procesorů máš pravda, bohužel , většina prodejců si myslí, že na tom zbohatne. Jaksi pozapomněli, že snad 90% národa vlastní VISA kartu a je si schopna ty obvody obstarat jinde. JInak ty desky máš pěkný Šneku, takových pomůcek mezi lidma není mnoho a chybí.....
Stim souhlasim a kdyz uz jsem to teda takhle natukli mimo, pekna didakticka pomucka pro vetsi projekty je arduino, ktere je vice videt v oblasti hobby robotu.TAZ píše:Sry, to byl jen momentální nápad, Picaxe je opravdu dobrá didaktická pomůcka, ale na větší projekty se nehodí.
Opet uvedu i koncovou cenu pro ceskeho zajemce kdyz si ho necha zaslat z chiny.
China:
Arduino Duemilanove 2009 - ATMega328P
cena US$19.99
+ postovne US$4.54
= US$24.53 = ~ 450kc
CZ:
Arduino Duemilanove
puvodni cena ~800,-Kč
po vanocni sleve ~500,-Kč + postovne ~90kc + DPH
cena ~1100kc
cena po sleve ~700kc
Zaver si ctenar muze udelat sam, ceskou cenu jsem vzal od internetoveho obchodnika bez kamaneho obchodu.
Arduino má tu výhodu, že nemusíš kupovat MCU s programem, ten je na netu ke stažení. TAkže to vyjde mnohem levněji.
Jen bych se chtěl zeptat kde se prodávají PicAxe za rozumější cenu. Je mi jasné že bych měl líp hledat, ale nějak se mi nedaří. Díky.
Treba v USA http://www.sparkfun.comhabej píše:Jen bych se chtěl zeptat kde se prodávají PicAxe za rozumější cenu. Je mi jasné že bych měl líp hledat, ale nějak se mi nedaří. Díky.
Nepřipravuje se někdo na objednávku z 'venku'. Měl bych zájem asi o deset kousků. Já ze zahraničí neumím nakupovat, a kdyby se nás sešlo více.....
Poslal jsem ti email, bydlis za rohemstelerp píše:Nepřipravuje se někdo na objednávku z 'venku'. Měl bych zájem asi o deset kousků. Já ze zahraničí neumím nakupovat, a kdyby se nás sešlo více.....
Chtěl bych touto cestou poděkovat Snekovi za pomoc s objednáním ze Sparkfunu.
A pro velký úspěch chystám další (větší) objednávku.
Radek
A pro velký úspěch chystám další (větší) objednávku.
Radek
pokud by se uskutečnila další větší objednávka, měl bych také o jeden zájem
Improvizace - základ života
Napiš mi SZ - co a kolik bys chtěl?
(PICAXE-08M mě teď vyšlo s poštou na cca 70Kč)
Radek
(PICAXE-08M mě teď vyšlo s poštou na cca 70Kč)
Radek
Pěkný zkušební destičky. Taky po Picaxíkovi pošilhávám, dá se s tím spáchat spousta šikovných věcí. Sparkfun už mám dlouho v záložkách. Jen pro doplnění, našel jsem pro začátek třeba i toto, cena se mi nezdá tak špatná (i když už o 3,- USD podražil) - http://cgi.ebay.com/PICAXE-28x1-starter ... 3f05d9e3a8
Otázka je, jestli 28čku využiješ. A pokud máš v okolí elektro obchod, vyjdou tam ty drobky levněji. A nakonec - přijde mi poholnější (a levnější) to při pokusech krmit 5V spínaným zdrojem. Z různých nabíječek od mobilů nebo poč. zdrojů se dá určitě vybrat.
Taky jsem ze začátku koupil sadu ze snails..., ale už bych to neudělal.
Radek
Taky jsem ze začátku koupil sadu ze snails..., ale už bych to neudělal.
Radek
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek