Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

4 kanál pro Springera

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
kartonist

Re: 4 kanál pro Springera

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,

poraďte prosím, jakou RC soupravu koupit pro ovládání lodě - mimo čínských pokusů jsem začátečník.
Mám následující představu:
  • [li]NOVÁ věc z aktuální nabídky za 3-4tis. Kč, dostupná u nás. Bazarovku nechci.[/li]
    [li]4 kanál, max. 6i kanál[/li]
    [li]Palcová, případně pultová, volant nechci.[/li]
Zajímají mě případné osobní zkušenosti s provozem, ALE zároveň prosím, abyste se vyvarovali offtopic. V minulých vláknech na toto téma se to vždycky zvrtlo na dohadování o čemsi jiném.

Další dvě začátečnické otázky:
Jaké baterky jsou ve vysílači a jak se dobíjejí?
Co je to mod1-4, má nějaký význam pro lodě, lze ho "zrušit" nastavením přijímače?

Předem dík, Radek
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Já osobně používám toto http://www.hobbyeshop.cz/inshop/rc-vyba ... 40mhz.html
je sice trochu přes tebou udávané 4tis. ale... je to šestikanál a součástí je i syntéza která sama stojí myslím kolem 1400 a vyplatí se... používám ji taky. Dají se na ní nastavovat kanály pro vysílač a tak jsou potřeba jen krystaly pro přijímač.
Tuto vysílačku používá i Nex a Ante a jsme s ní spokojeni.
Baterie teď nevím přesně ale myslím, že jsou nějaké Nixx... dá se za pár set (cca 300) koupit nabíječka, jterá se konektorem spojí s vysílačem a baterie se nemusí vyndavat, jinak jdou baterie vyndat a s vhodnými spojovacími kabely nabít jakoukoliv nabíječkou vhodnou pro ten typ baterie. V modech se nevyznám, to spíš asi odpoví Ante...
Obrázek
NeJaToD team
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Taky jsem se po ní koukal. :)
Mám zde ovšem další nejasnosti:
1. Píšeš o syntéze a oni o "výměnném modulu s krystalem" a "páru krystalů".
2. Není těch funkcí pro začátečníka zbytečně moc? Chci říct (moje zkušenost z jiných oborů), nebude mi trvat dýl hraní a nastavování vysílačky než samotné ježdění?

Radek
Ante

Příspěvek od Ante »

Dnes bych si už nepočítačové rádio nepořizoval, snad jedině když by mne limitovala cena. Co se týká nastavování, pro začátek toho moc nepotřebuješ a rádio má paměť na modely to znamená že jednou nastavíš a pak už jen jezdíš.
Syntéza - prodávají se syntézou i bez ní, záleží na tom jak je set vybaven. Cena je většinou stejná, ale buď je se syntézou a není tam přijímač nebo je tam obyčejnější přijímač a servo a nebo lepší přijímač a bez serva.

Baterky jsou v rádiu osmi článek NiMh, nabíjejí se 10/C, buď obyčejnou nabíječkou myslím, že stojí asi tak 200, není součástí setu. S tou, ale nabiješ jen baterie do rádia. Další možnost je si pořídit lepší nabíječku i pro jiné účely jako třeba pohonné baterie.
Mod 1-4 je rozložení ovladačů na rádiu týká se to hlavně polohy plynu to je ovladač který nemá středění a má zoubkovou aretaci polohy. U některých rádii se to přepnout dá, některá se už musí koupit s požadovaným modem. Přepnutí ale nestačí, je třeba mechanicky přehodit tu aretaci.
to

Příspěvek od to »

Mohu ze své zkušenosti potvrdit, že pro začátek se není čeho obávat. Koupil jsem si HITEC Flash5 a v podstatě systémem zapoj a jeď jsem to zprovoznil. Jenom jsem měl problém s nepájením přijímače, kde jsem
použil BEC z regulátoru. Problém byl ten, že přijímač má napájení na 5 kanálu a plyn na 3 kanálu. Takže BEC
z regulátoru přivádím na pátý kanál a signál pro regulátor beru z kanálu 3.
Ty odborné výrazy mi taky moc neřkají.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
Ante

Příspěvek od Ante »

přijímač jde napájet na jakémkoliv výstupu bez ohledu na označení, takže to není třeba rozdělovat. Takže konektor z regulátoru na 3 kanál a je to.
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Kamarádovi jsem k modelu co jsem mu stavěl přikoupil obyčejnou 5kanálovou Lexors, i s přijímačem (bez accu a nab.) nová v Hangar1.cz za necelých 1500,-. Je to naprosto očesaná souprava, má "jenom "reversy, ale pro škudlila, který bude jezdit jednou za půl roku naprosto dostačující. Musíš si ujasnit jak moc chceš/budeš jezdit a s čím. Pro nějaké monstrum s benzíňákem řítící se sedumdesátkou bych mu takovou soupravu určitě nedoporučil. Na rybářský člun klíďopíďo...
SH

Příspěvek od SH »

Máš dvě možnosti:
a) pokud si nejsi jistý co vlastně chceš, a jestli je modelařina to pravé, tak 4-kanál ZEBRA za cca 2000,- - je to analog, bez mixů,pamětí,... pozdější prodejnost nevalná ale nechat si ho jako rádio do děště, na dovolenou, někam kde se o něho nechceš bát když se mu něco stane..
b) zainvestovat hned teď, bude tě to stát trošku víc než píšeš, ale u lodí budeš mít rádio když ne na celý život tak aspoň na půlku. Podívej se po Fx-18 (samostatný Tx cca4000,- přijímač jakýkoliv cca 1000,-. Celý set Fx-18 vyjde dráž). Nebo Multipex Cocpit SX, super volba je MPX Cocpit MM ale ten se už nedělá, takže jen starší. Špatná není ani Graupner MX-12. Možná taky Futaba T4EXA nebo T6EXA ale ty jsem ještě neměl v ruce.
Optic mi přišel hodně těžký do ruky.
Podle mého názoru, výběr RC souprav v rozmezí 3-4tis.Kč (Flashky a spol) je moc peněz za málo muziky. S malým příplatkem se dostaneš na rádio o třídu až dvě výše, při ušetření 1/3 - 1/2 nákladů přijdeš akorát o paměť na více modelů, což u lodí není zas tak hrozné.
PS: problém výběru levné a dobré vysílačky řeším několikrát ročně, když rodičové chtějí koupit potomkovi RC a přijdou se slovy "co byste mi doporučil..." :(
PPS: nevyhýbal bych se apriori ani bazarům...
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Osobně bych radil obdobně jako SH. Pokud nechceš pro začátek moc investovat a zatím se jen rozkoukáváš a netušíš ohledně svých budoucích potřeb, tak pořídít zatím tu Zebru (případně něco podobného z hlediska cenové a technické úrovně). Jinak raději zainvestovat poněkud více a tady už to je na složitou debatu. Jestli jsi to ještě nečetl, tak zapátrej v historii, na téma RC souprav se tu už v minulosti párkrát diskutovalo.

K těm baterkám:
Do rádií se dávají NiCd a NiMH aku, běžně velikostí AA (obvykle palcovky) nebo SC (obvykle pultovky), Li-XX zatím moc ne (nějaké novinky vyšších tříd, nebo amatérská úprava uživatelů). Většina rádií používá 8-články, pouze Multiplex 6-články. Všechny solidní rádia používají akupaky, pouze některé low-end jednotlivé články v držáku (pružinky). Nabíjí se normálně uvnitř přes nabájecí konektor na rádiu, případně je možné akupak vyndat a nabít zvlášť ale s tím jsou zbytečné komplikace. Nabíjet se dá ledasčím, já zastávám názor že nejjednodušší a nejjistější je pořídit za cca 300 Kč originál nabíječku pro vysílačové a přijímačové aku od příslušného výrobce RC souprav. Nabíjí se klasicky proudem cca 1/10 kapacity, příliš velké nabíjecí proudy tady škodí. Dneska je běžné dávat do rádií i velkokapacitní NiMH, které při rekračním používání stačí dobít párkrát za sezónu, já však preferuju klasickou variantu kdy používám NiCd o nižší kapacitě a dobíjím častěji, zato ušetřím na váze vysílače.

K modům:
Mody znamenají rozmístění ovladačů na vysílači a jejich přiřazení jednotlivým kanálům a funkcím. Má to význam především u letadel, u lodí se pocítí snad jen pozice plynu. Mody jsou především záležitost počítačových rádií disponujících různými mixy a dalšími funkcemi týkajícími se ovládání letadel, tam je třeba dodržovat závazně pozice jednotlivých funkcí a strkat konektory od serv a dalších prvků do správných kanálů na přijímači, jinak v tom bude guláš, u lodí tohle prakticky nemá význam.
Mod 1 (u nás nejrozšířenější) znamená na pravém knyplu plyn (na zoubkách) a křidélka, na levém výškovka a směrovka. Mod 2 má vpravo křidélka a výškovku a vlevo plyn a směrovku. Mody 3 a 4 jsou zrcadlově obrácené varianty modů 1 a 2. Pro lodě má vliv ta poloha ovladače s aretací. Běžné je mít vlevo plyn a vpravo kormidlo (podobně jako u autíček) i když jsou taky lodní modeláři co mají jiné zvyklosti.
Potom záleží na tom jaké kdo preferuje provedení plynu, jestli s aretací nebo bez. Pokud mod na vysílači nevyhovuje, dá se přehodit. Vždy je třeba mechanický zásah (přemontování pružinky a aretačního plíšku, není to nic složitého a může to zvládnout každý), u počítačových rádií je ještě třeba mod přepnout v nastavení (softwarově), aby vše správně fungovalo. Většinou to je snadné, pouze některá rádia přepnutí uživateli nedovolí a je nutné to provést v servisu.

Stručně k mému rádiu a zkušenostem s ním. Vlastním Graupner MC-12 což je počítačová pultovka, výhodou je variabilita a dobrá konfigurovatelnost podle požadavků uživatele, ale je to rádio staršího typu kterému chybí různé vychytávky novějších typů a které má kromě předností i některé nedostatky (každé rádio je kompromis). Dnes už je to výběhový typ který se přestává vyrábet a prodávat a přes pokles cen se pod 4tis. Kč nové asi nesežene (leda holý vysílač bez příslušenství).
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

kartonist píše:Taky jsem se po ní koukal. :)
Mám zde ovšem další nejasnosti:
1. Píšeš o syntéze a oni o "výměnném modulu s krystalem" a "páru krystalů".
2. Není těch funkcí pro začátečníka zbytečně moc? Chci říct (moje zkušenost z jiných oborů), nebude mi trvat dýl hraní a nastavování vysílačky než samotné ježdění?

Radek
Jak píše Ante Optic je počítačové rádio, takže například pokud by jsi následně dělal loď se 2 motory tak nemusíš kupovat mix a dávat do lodi, ale můžeš si ty motory namixovat rovnou rádiem (výkon motorů je závislý na poloze kormidla, vnitřní motor při zatáčce má menší až dokonce obrácené otáčky než vnější...)
K tvým otázkám:
1. standartně je ve výbavě vysílač s výměnným modulem s krystalem (nejčastěji kanál 53, ale dá se sehnat i jiný). V balíčku co jsem ti dal odkaz je přídána syntéza. Jak píše Ante prodávají se sady se syntézou, lepším přijímačem anebo horším přijímačem a servem. Ceny se liší cca +-500,- zkus přojít katalog na té stránce, jsou tam i ty ostatní. Syntéza je též výměnný modul, jen místo krystalu se tam nastavuje kanál přímo (krystal se nemusí vyměňovat). Dá se to vyměnit lehce i u vody.
2. Když jsem s tím rádiem začínal tak se mi těch funkcí zdálo moc. Teď mám 3 lodě a stavím 4. Toto rádio má pamět pro 8 modelů a každá loď má jinak vytrimované funkce takže to jen přepnu a nemusím nic přenastavovat. Navíc se mi teď hodí i ty mixy... Takže těch funkcí je na začátek možná trochu více ale ted jsem za ně rád...
Obrázek
NeJaToD team
vegetak

Příspěvek od vegetak »

jsou to chyby ve skryptu na stránce a projevují se při vstupu z odkazu ne viry ale budiž
rádio je COCKPIT MM od multiplexu a končí prodej ještě jich tam pár mají i pro 40 MHz taky si myslím že na začátek bude dobré a než se ho naučíme plně využívat tak nám pokrok přinese něco nového ještě jednou díky všem zejména SH který jej zde zmínil výběr soupravy pro problému neznalého je fakt těžký a mnoho DF je hodně zahlceno vším možným jen ne podstatou věci ještě že je tu MoNaKo ;)
SH

Příspěvek od SH »

Chyby na stránce jsou jedna věc - IE to odmítne dál zpracovat. Ale pokud tam chvilku setrváš (než si přečteš co nabízí) tak ntivirák mi přímo začal vypisovat jména trojanů, co se mi snažily nasáčkovat do PC.
Severan

Příspěvek od Severan »

Zvaž taky, zda tě nebude lákat stavba letadla či eventuelně plachetnice. Podle toho vybírej, aby jsi za čas nekupoval novou.

Jinak vysvětlení a popis funkcí je na stránkách RC-pelikán.

Severan
vegetak

Příspěvek od vegetak »

oprava zápisu z úterka kde jsem dal odkaz na rcm pelíkán

na odkazu byly udajně viry tak jsem ho smazal a je tady trochu bude matoucí upozornění od SH
je to možné já mám mocný antirus poněvadž si pišu kolem zeměkoule, že to možná likviduje sám chtěl jsem to smazat ale už to nešlo tak vyhodím příspěvek :

Zdravím, po dlouhém čtení DF a telefonech jsem pro kluka /je mu šest a tak nesměle začíná a já znovu taky/ rozhodl takto / myslel jsem, že mi hlava praskne /
koupil jsem
cocpit mm od multiplexu za málo peněz spousta muziky
je to nové a relativně levné ideální na osvojení správných návyků
dá se to lehce a levně předělat a bude to dlouho stačit a až nebude tak koupíme něco jiného a tohle věnujeme manželce, aby se s náma nenudila u vody i s nějakou pěknou lodí, kterou doufám postavíme
pro většinu na DF je to určitě krok zpět , ale pro nás je to velký skok vpřed, neboť se naučím upravit si rádio podle svých potřeb
lodě jsem stavěl, ale bez rádia /na modelu jsem neměl/ a tak jsem rádiové poleno

Díky všem co mi nezištně pomohli a trpělivě vysvětlovali

Lubor Chytil

s tou plachetnicí a dalšími to je pravda právě z toho mě mohla prasknout bedna už jsem chtěl koupit rádio na 2,4 G ale to může počkat výhledově máme plány aspoň na dva roky, letadlo máme i s rádiem /koupené/ a zatím s tím oba bušímě spíš do země a tak jsem si řekl že třeba vememe synovce nebo kamaráda ze školy a nějaké další rádio se šikne a to je ta hlavní myšlenka trvalo mi dlouho než jsem se oprostil od myšlenky koupit drahé rádio /k čemu mě naváděly některé příspěvky jinde na DF/ koupil jsem takové co na artura bude stačit i se syrénou a světly a až se to vyvrbií koupíme další to je věc ke které jsem rád že jsem dospěl aspoň nás bude moci být u vody víc cíc lidí víc srandy /někdy/
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Díky všem za reakce.

Ještě se chci zeptat, když je na rádiu syntéza, jak je to řešeno na straně přijímače(-čů)?

Radek
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

kartonist píše:Díky všem za reakce.

Ještě se chci zeptat, když je na rádiu syntéza, jak je to řešeno na straně přijímače(-čů)?

Radek
Tam se to neřeší nijak. Prostě na syntéze se naladí kanál který je na krystalu přijímače a jezdíš. Pokud chceš ovládat potom jinou loď tak jen přeladíš syntézu na kanál té druhé lodi a jezdíš zase s ní...
Druhá varianta je, že máš přijímač se syntézou taky a tam potom jen musíš nastavit na obou syntézách stejné kanály...
Obrázek
NeJaToD team
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Šlo mi (mimo jiné) o to, zda ušetřím za krystaly a hlavně, když přijdu k vodě, mrknu, který kanál je volný a ten si vyberu. Takže takhle jednoduše nee... :(

Pokud jsem dobře pochopil, musím koupit sólo krystal do přijímače. Prodává se vůbec, nebo jen po párech?

Radek
nex

Příspěvek od nex »

kartonist píše:Šlo mi (mimo jiné) o to, zda ušetřím za krystaly a hlavně, když přijdu k vodě, mrknu, který kanál je volný a ten si vyberu. Takže takhle jednoduše nee... :(

Pokud jsem dobře pochopil, musím koupit sólo krystal do přijímače. Prodává se vůbec, nebo jen po párech?

Radek
pokud nechces zainvestovat prijimac se syntezou, tak krystal jen do prijimace koupis v pohode, nemusis kupovat pary
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

kartonist píše:Šlo mi (mimo jiné) o to, zda ušetřím za krystaly a hlavně, když přijdu k vodě, mrknu, který kanál je volný a ten si vyberu. Takže takhle jednoduše nee... :(

Radek
Jak píše Nex. Osobně mám koupené krystaly do příjimače na 3 různé kanály, což zatím vždy bylo dostatečné aby mohl jezdit i při velkém provozu. Jdou koupit samostatně, v páru se neprodávají. Přijímačové stojí cca 150 Kč. Takže ušetříš aspoň za vysílačové krystaly.
Jinak je jedinou další variantou přijímačová syntéza a tam už nebudeš kupovat krystaly žádné, jen přeladíš. Jediný rozdíl už je pak v ceně, kdy přijímač se syntézou je výrazně dražší...
Obrázek
NeJaToD team
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“