Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Kudy a jak nejlépe začít?

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
bohousek

Re: Kudy a jak nejlépe začít?

Příspěvek od bohousek »

Dobrý den,

už delší dobu tu očumuju jako host a nedávno sem se zaregistroval. Dlouho sem nedělal modelařinu a jak tak koukam poměrně dost se toho změnilo. Zvláště potom co jsem zjistil že vznikla disciplina Tug Towning. A právě to mě přesvědčilo se k tomuto koníčku vrátit. Jen jsem z toho dost pomatenej když tady kolem koukam. Mám v plánu pořídit tento trup lodi: http://www.pepa-model.com/index.php?mai ... ucts_id=25 ale začínám se ztrácet ve výběru pohonu atd. Je jasné, že loď bude osazena dvěmi kortyho dýzami a bude mít i jeden příčný pohon. Jen nevím jakou elektroniku pořídit. Zda stejnosměrný nebo střídavý motor a jestli je zpřevodovat nebo pořídit nízkootáčkový. Rc soupravu budu kupovat z netu. Nejspíše z druhé ruky. ale na to je ještě času habakuk. Tak bych vás chtěl poprosit o pár rad jaký průměr koryho dýz a jestli nevíte o někom kdo je vyrábí nebo kde je pořídit. Prolezl jsem spoustu obchodů ale jediný obchod kde jsem našel komplet kortyho dýzu je admiral shop. A dle fotek bych posoudil ze budu postupovat podobne jako Ladous u jeho watergeus 1:30. Jen mi přišly moc velké na model 1:50 který nemá 75 cm ale jen 45. Ještě by mě zajímalo jestli máte paluby na svých remorkérech napevno přidělanané a pokud ano jestli ty otvory stačí na ůdržbu. A taky sem pozoroval a vyčetl že je dobré chladit motory a některou elektroniku. Ale u nikoho sem to zatím neviděl. Je možné že sem si toho jen z fotek nevšiml.
Jestli jsem přehlédl nějaké téma které se tohoto problému týka tak se omlouvám ale rád bych se do modelu pustil po státnicích a pokud možno bych toho z vás zkušených modelářu "vycucal" ci nejvíce:)
PaF

Příspěvek od PaF »

Dobrý večer,
já modelařím už ...ho let a radím Vám abyste se nepouštěl do stavby tak malé lodě, protože to přináší jen samé problémy. Hlavně s váhou. Když se Vám líbí Watergues, tak doporučuji 1:30 tj. délka 75 cm. Nevím co ještě dodat, ale opravdu je to tak.
bohousek

Příspěvek od bohousek »

Já sem si právě říkal že čím větší tím těžší ale asi tomu tak nebude jak tka koukam. říkal jsem si že 75cm je na mě moc. Tak popřemýšlím. A teda na tu 1:30 se daji poridit ty dýzové trysky s průměrem 60MM?
SH

Příspěvek od SH »

no, já bych začal vyplněním místa bydliště v profilu.... Je to moc otázek na začátek a to je nejlepší se s někým sejít, popovídat si, ošahat si různé věci.

Jinak trup 45 x 14.5 cm je opravdu dost malý pro začátečníka.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

take bych zacal s vetsim trupem. idealni by bylo kdyby jsi nasel trup velikosti zhruba 65-69cm dlouhy, protoze se jeste vejdes do kategorie lehkeho TT a pri vhodnem vyberu motoru muzes zkusit i tezky TT. pokud budes mit trup delsi nez 70cm tak muzes jezdit uz jen tezkyTT

pokud vim, tak u techto trupu pouzivaji motory Speed 600 naprimo. dyzy kup klidne u admirala. vim ze dela i Jarda Jungman ale ten ma velikost jen 50mm a ta ja pro to WG mala. ideal by byl cca 60mm. srouby pokud mozno Raboesh (mosazne) nebo vyhovuji i Robbe (plastove) ty jsou delane pro mensi otacky nez graupner (maji vyssi stoupani a lepe couvaji)

co se tyka chlazeni, zalezi na rozsahu vykonu kde budou motory fungovat. vetsina z nas pouziva chlazeni ventilatorem s odvodem tepleho vzduchu do komina. vodni chlazeni se vetsinou nepouziva, protoze ty lode jezdi pomalu, takze by byl nutny nuceny obeh s cerpadlem, ale i to se da udelat... lepsi je ale vyladit motor, srouby, baterie atd. presne podle lodi aby to fungovalo bez nutnosti chlazeni...
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

PS poslal jsem si SZ, tak na to mrkni
Obrázek
NeJaToD team
bohousek

Příspěvek od bohousek »

Omlouvam se nevsiml sem si ze se da vpylnit i misto bydliste atd...

To Ivo děkuju za SZ odpovim mám ještě pár otázek:)
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Protože typ lodi, který chceš stavět vyrábím, sám bych ti to nedoporučoval.Je to spíš hračka a nebo na závody NS, kde musí být tzv. olej na vodě jestli rozumíš.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Pepo jen bych dodal, ze ta velikost co si vybral je nevhodna (jak uz bylo receno) ostatni co mas (Fairplay, WG velke atd) vhodne jsou...
Obrázek
NeJaToD team
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“